Mercedes i Red Bull bili prisiljeni promijeniti prednji ovjes uoči VN Australije

Izdvojeno

Crankshaft

Prije 7 godina 2 min 11 komentara

Kontroverze oko hidraulički povezanih prednjih ovjesa na bolidima Mercedesa i Red Bulla su konačno završene te su obje momčadi morale promijeniti svoje dizajne za nadolazeću sezonu Formule 1. Ovakav dizajn su i prošle sezone koristile samo ove dvije momčadi, što je za posljedicu imalo pozitivan utjecaj na aerodinamičke performanse bolida.

Panika se digla kada je Ferrari tijekom zime tražio očitovanje po ovom pitanju od Međunarodne automobilističke federacije, a FIA je uoči predsezonskih testiranja pojasnila da sustavi ovjesa ne smiju biti dizajnirani tako da namjerno povećavaju aerodinamičke performanse. No, FIA je otišla i korak dalje pa je tijekom predsezonskih testova pregledala dizajne svih momčadi.

Nakon toga su od ekipa tražili dokaz da njihove pametne solucije nisu dizajnirane s ciljem unaprjeđenja aerodinamike bolida, nakon čega su Mercedes i Red Bull morali promijeniti prednje ovjese jer nisu u potpunosti poštovali tehnički pravilnik. Potvrdio je to i direktor utrka Charlie Whiting danas u Australiji.

Nije potpuno jasno koliko će ova odluka imati utjecaja na performanse Mercedesovog W08 EQ Power+ i Red Bullovog RB13, ali poznato je da Mercedes ovaj tip ovjesa nije koristio na svim utrkama prošle sezone.

Vjeruje se da je FIA danas pregledala ovjese svih 10 momčadi te da svi udovoljavaju pravilniku Formule 1, prenosi Autosport.

Isto tako, Whiting kaže da će FIA obaviti još jedne pretrage, ali tijekom trajanja trkaćeg vikenda u Australiji. Radi se o sagorijevanju ulja u cilju poboljšavanja performansi motora s unutarnjim izgaranjem, a akter je ponovno momčad aktualnih svjetskih prvaka. Naime, Red Bull je tražio pojašnjenje zbog sumnji da Mercedes ovaj potez koristi u kvalifikacijama za dodatnu snagu, ali njemačka momčad je ovo opovrgnula.

“Definitivno motrimo ovo”, rekao je Whiting. “Dosta smo posla oko toga napravili u Barceloni. Ispitat ćemo sve sustave ulja ovdje u Australiji te ćemo nasumično provjeravati potrošnju ulja kako bismo osigurali da se ono ne koristi kao gorivo.”


Odgovor

11 komentara

  1. Kimi Raikkonen 7
    Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

    Napokon da je i vama došlo do vrh glave njihova dominacija i lagano obilaženje pravila na nekim podučjima.


    0
    0

    0
  2. Ferrari
    Gilles Prikaži

    Da li to znaci da su rtroaktivno titule osvojene zadnjih godina nevazece, mislim samo na konstruktorske titule.


    0
    0

    0
  3. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    Vidjeti cemo koliko ce ih ovo hendikepirati.


    0
    0

    0
  4. Ferrari
    Raki-1985 Donator Prikaži

    Zanimljivo… ali ako je istina da Mercedes to nije koristio u svim utrkama prošle sezone, onda to možda i neće bit hendikep za njih. O Red Bull-u o tom-po tom…


    0
    0

    0
    • Michael Schumacher
      Slavenowsky Donator Prikaži

      Sad na kojim? RBR ih ke dobijao u 3 utrke, a na nekim isto tako nisu bas bili dominantni toliko. Naravno mozda prevelike razlike nece biti, ali skidanjem 0,1 – 0,2 s Mercedesu znaciti ce puno.


      0
      0

      0
      • Sebastian Vettel 5
        Vettel-Ferrari Donator Prikaži

        U koje tri utrke @Slavenowsky je RB dobio Mercedes prošle sezone po brzini i boljoj formi? Jedina utrka koliko se sjećam gdje je RB bio brži bolid je Monako, ali ih tad nisu pobijedili svi znamo zbog čega.


        0
        0

        0
      • Michael Schumacher
        Slavenowsky Donator Prikaži

        Da upravu si nije bilo tu bas neke direktne borbe do duse jest u Monaku. No recimo na nekim stazama nisu bili dominantni, tipa Kanada, Singapur, Austrija, Malezija, Belgija, Baku itd. dok neke su razvalili, recimo Madjarska im je uvijek bila trn u oku, pa su prosle godine bili jako dobri.

        Jasno da variraju na nekim od staza, naravno ne znaci to da je zbog ovjesa, ali na nekim ocigledno imaju vece benificije.


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel 5
        Vettel-Ferrari Donator Prikaži

        Sigurno da je bilo i bolnih točaka po Mercedes, ali opet i u najgorem slučaju se opet našla bar jedna desetinka prednosti, ali na tim utrkama je uglavnom Rosberg uzimao PP. Sad se posjetih, a skroz sam zaboravio bio koliko je mala razlika bila u kvalifikacijama između Mercedesa i Red Bulla u Belgiji, tko bi rekao za taj tip i dužinu staze da će baš tu biti najbliži Mercedesu. Dobro zaostatak na kraju utrke isto tako ne možemo uzeti mjerodavnim zbog kontakta u zadnjem krugu između Ros i Ham, a po meni je poslije Riccarda u Monaku najkonkurentniji Mercedesu bio Vettel u Kanadi, kad ga je Hamilton pobijedio isključivo zbog strategije gdje je ostao na US gumama toliko dugo da je bilo za nepovjerovati.

        Npr. u 2015. Ferrari je u na većim temperaturama bio čisti konkurent Mercedesu, ako ne i brži ponekad. Ali nažalost to se nije prenjelo na 2016. kad su na većim temperaturama bili u još u većem zaostatku.


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel 5
        Vettel-Ferrari Donator Prikaži

        Ispravka: Dobro zaostatak na kraju utrke u Austriji isto tako ne možemo uzeti mjerodavnim….


        0
        0

        0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.