McLaren razmišlja o Mercedesovoj pogonskoj jedinici

Izdvojeno

Crankshaft

Prije 7 godina 2 min 10 komentara

Izvori portala Motorsport.com i njihove sestrinske publikacije Autosport potvrdili su da je McLaren pokazao interes za tzv. customer Mercedesovim pogonskim jedinicama, u slučaju da vrh ekipe iz Wokinga odluči raskinuti neuspješno partnerstvo s japanskom Hondom. Ono je sklopljeno 2013., a 2015. je debitirao prvi MP4 s V6 hibridnom Hondinom pogonskom jedinicom. Iako su se obećavale velike stvari i pohodi na sve moguće titule, britanska momčad je imala katastrofalnu prvu sezonu, dok je sljedeća bila nešto bolja, ali dovoljna tek za 6. mjesto konstruktorskog poretka.

Za ovu godinu je ukinut sustav razvojnih tokena za unaprjeđivanje pogonskih jedinica pa je F1 zajednica očekivala željeni napredak uspavanog diva, ali to se nažalost nije dogodilo. Pouzdanost je ponovno bila najveći problem, MCL32 nije imao niti snage kako bi se maknuo s dna ljestvice najbržih vremena, a u McLarenu sada razmišljaju i o prekidu suradnje sa svojim partnerima.

Iz Honde uvjeravaju da će problemi s pouzdanosti nestati, što će za sobom dovesti i do povećanja snage, ali takvih priča je u posljednje vrijeme bilo mnogo. Iz Wokinga nisu htjeli komentirati ove navode, ali su potvrdili da s Hondom razmatraju sve moguće opcije.

Reputacija nije jedina stvar koja brine McLarenove čelnike, jer će eventualni (ponovni) pad na dno ljestvice konstruktora umanjiti godišnji prihod, te će odbiti potencijalne sponzore kojih je na McLarenovim bolidima ionako malo.

Izvori tako tvrde da postoji opcija o ugovoru s Mercedesom, istog onog kojeg je Ron Dennis spominjao u negativnom kontekstu proteklih godina. Odnosno, s pogonskom jedinicom iz Brixwortha McLaren nikada ne bi mogao pobjeđivati jer Mercedes svojim klijentima ne daje isti softver. S obzirom na to da u McLarenu nemaju previše opcija, a da je situacija alarmantna, vjeruje se da bi i tzv. customer dogovor s Mercedesom mogao biti realiziran još ove godine (za isporuku narednih godina) ako Honda bitno ne popravi svoje performanse.

Također, izvori sugeriraju da su početni razgovori već obavljeni po pitanju brzog sklapanja ugovora s Mercedesom, te da ovaj upit od strane McLarena nije odbijen. No, problem predstavlja dugoročni ugovor s Hondom koja je potpuno predana Formuli 1, a Mercedes pregovore s McLarenom ne može nastaviti dok je situacija takva.

Gdje ima dima, (možda) ima i vatre…


Odgovor

10 komentara

  1. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    E sad navijaci Alonsa molimo Boga da se otvori mjesto u top timu….cisto sumnjam da ce Alonso ostat ako se ovo dogodi.


    0
    0

    0
  2. Fernando Alonso
    r.u.m. Prikaži

    Možda bi se s time Mclaren i spasio od totalne blamaže i sramote,vjerovatno bi mu trebalo neko vrijeme dok ne uštima i taj Mercedes ali vjerujem da bi profunkcionirao barem od pola sezone pa nadalje dok za Hondu sumnjam da če proraditi.
    Ali s druge strane za F1 opčenito izgubiti jednog proizvođača kao Honda a več je otišao Manor,bojim se da bi to s druge strane se isto odrazilo negtativno bili bi samo troje Reno,Ferrari,Merc … i nitko nebi više ušao u ovako komplicirane PU.


    0
    0

    0
  3. Michael Schumacher
    Slavenowsky Donator Prikaži

    Hmmm, a sta ako se agonija nastavi sa Hondom, a Mercedes kaze da nije zainteresiran da isporucuje motor za McL, kao sto nije bio za RBR?

    Sta onda!?


    0
    0

    0
  4. Kimi Raikkonen 7
    Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

    Ako se vrate Mercedesu neka Honda sklopi ugovor s Sauberom. Sauberu dobro financijski, Honda možda proradi pa dođu neki bolji rezultati.


    0
    0

    0
  5. mika Prikaži

    Niti Renaulr nr bi bio loša opcija. Siguran sam i lakše dobavljiva.


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.