Zimska stanka, 87. dan: Boje Force Indije u posljednjih 10 sezona

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 7 godina 2 min 10 komentara

Force India pridružila se Formuli 1 2008. godine, kada su cijelu sezonu proveli kao fenjeraši. No, već su sljedeće godine napravili pravi podvig, pole position i drugo mjesto na VN Belgije, što je do danas ostao najbolji rezultat ove male momčadi s bazom u Silverstoneu. Sljedećih godina bilo je lutanja u formi, dosta uspona i padova, ali ako pogledamo zadnje tri sezone, Force India je kao momčad konstantno rasla, te su prošle godine ostvarili najbolji plasman u povijesti ekipe, četvrto mjesto u poretku konstruktora.

Bolidi ove momčadi uvijek su bili raznolikih i šarenih boja te su tijekom godina promijenili nekoliko liverija. Prvi je bio VJM01 kojeg vidite na naslovnoj fotografiji. Glave boje bile su bijela, narančasto crvena i zlatna. Bolid nije bio konkurentan, te su Fisichella i Sutil uglavnom bili u donjem dijelu poretka. Završili su kao zadnja momčad s 0 bodova, a najbolji plasman bilo je Fisichellino 10. mjesto na VN Španjolske.

2009. donijela je potpuno novu liveriju, koja se sastojala od bijele, zelene i narančaste, tj. boje indijske zastave. VJM02 bio je nešto konkurentniji bolid od svog prethodnika. Ekipa je sezonu završila na devetom mjestu. Liverija se sljedećih godina nije posebno mijenjala, no za 2012. i 2013. je promijenjen raspored boja, što je očito puno bolje sjelo, pa je VJM06 iz zadnje sezone V8 motora bio jedan od najljepših bolida na gridu. Bila je to zadnja sezona u kojoj se Force India natjecala u ovakvim bojama.

2014. glavna boja bolida postaje crna, uz veću količinu narančaste te manju bijele i zelene. Bolid je te godine na pojedinim utrkama bio veoma konkurentan, što je pokazao i rezultat na kraju sezone, kada je Force India uspjela obraniti šesto mjesto u poretku konstruktora.

2015. na scenu dolazi sivo crna Force India s narančastim detaljima, a zelena je potpuno odbačena s glavnih dijelova bolida. Današnjim predstavljanjem bolida potvrđeno je da će kombinacija boja i dalje biti ovakva, s nešto svijetlijom nijansom sive.


Odgovor

10 komentara

  1. Wolf
    hattrick Donator Prikaži

    Jednostavno sam morao kliknut na ovaj članak… predpostavite zašto. :mrgreen:


    0
    0

    0
  2. Blackhawk Prikaži

    Prošlogodišnja liverija (kako mrzim tu riječ) mi je bila najbolja, a odmah uz nju ona koja je krasila bolide na testiranjima prije prve im sezone.


    0
    0

    0
  3. Bernie Ecclestone
    Dani Donator Prikaži

    Koja je ovo boja na prvoj slici?


    0
    0

    0
  4. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Ne čini li se vama da je na prvoj fotki prednje krilo nekako malo/čudno podignuto od tla?
    Znam da je tada samo srednji dio krila ispod nosa i malo u stranu morao biti bliže tlu, a na sa samim krajevima krila su bila odignuta od tla, ali ovo mi na slici nekako nije kako treba.
    Ili je to do ugla fotke? :prcnjau:
    A možda i do ove dame u kombinezonu. :trep:


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.