Zimska stanka, 85. dan: Povijest boja Sauberovih bolida

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 7 godina 3 min 6 komentara

Povijest Saubera u Formuli 1 počela je VN Južnoafričke Republike 1993., prvoj utrci te sezone, gdje je mala švicarska momčad iznenadila konkurenciju svojom brzinom. Da Karl Wendlinger nije odustao zbog kvara oko elektronike, on i JJ Lehto bi slavili dvostruko osvajanje bodova u debitantskom nastupu. No, i peto mjesto naspram prejakih Williamsa, McLarena i Benettona je bio podvig i pol. Prvi bolid bio je Sauber C12, cijeli crni i s jako malo sponzora. No pozornost je pljenio svojom konkurentnošću među velikim i jakim ekipama. Nije prošlo dugo vremena dok bolid nije postao potpuno ukrašen sponzorima.

Već za sljedeću godinu ih je bila hrpa, da bi za 1995. sklopili ugovor s Red Bullom te potpuno promijenili liveriju. Osim liverije, došlo je i nešto novca, koji je Sauberu bio prijekopotreban da zadrži konkurentnost. C14 nije bio loš bolid, no Frentzen je iz njega izvlačio više nego što je bilo realno, a donio je ekipi prvo postolje, treće mjesto na VN Italije.

Sljedeći korak prema naprijed zbio se već sljedeće godine kada je Sauber s Petronasom sklopio adekvatniji ugovor, pa su uz Red Bull imali još jednog velikog sponzora. Ekipa je i dalje napredovala, no mehanički kvarovi bili su problem.

1999. započeo je lagani pad forme. Više nije bilo postolja, a pouzdanost je ostala na istoj razini – nepouzdana. Spas je došao već 2001., kada Peter Sauber u momčad postavlja dvojicu mladih talenata, Kimija Raikkonena i Nicka Heidfelda. Te je godine Sauber osvojio četvrto mjesto u poretku konstruktora, što je bio uvjerljivo najveći uspjeh u kratkoj povijesti postojanja.

Ulaskom Red Bulla u Formulu 1 2005. godine, Sauber gubi novčanu podršku velikog proizvođača energetskog pića. No, problem su rješili drugačije. Ostvarili su suradnju s BMW-om, pa se ekipa do kraja sezone 2009. zvala BMW Sauber. Bilo je to najplodonosnije razdoblje ove momčadi.

Formalno je ekipa i 2010. bila BMW Sauber, ali samo imenom, jer je BMW napustio Formulu 1. Nastupali su tako s Ferrarijevim motorima, a sezona je bila prilično teška i bez velikih uspjeha. Sauber doživljava renesansu 2012., kada s Perezom i Kobayashiem osvajaju čak četiri postolja. Bila je to godina u kojoj je Sauber bio opasnost iz sjene, a malo je falilo do pobjede u Maleziji. Od te godine do danas, Sauber je u konstantnom padu te gubljenju navijača. Pitanje je hoće li se ikada potpuno oporaviti. Sauber C36, budi dobar!


Odgovor

6 komentara

  1. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Kad se sjetim samo BMW Sauber Ferrari :prcnjau:


    0
    0

    0
  2. Brawn Gp
    stefan89 Prikaži

    Nadam se da ce ove sezone biti dosta bolji


    0
    0

    0
  3. Sasha Prikaži

    Najbolji, najjači i najbrži bolid – Williams pokretan BMW V10 motorom od preko 960 KS, nije im bilo ravnog :)
    Kamo sreće da opet gledamo natpis BMW POWER na nekom od današnjih bolida, prvenstvo bi bilo kud i kamo napetije…


    0
    0

    0
  4. Fernando Alonso
    r.u.m. Prikaži

    Dragi prijatelji i urednici F1 puls-a ČESTITAM vam preuzeli ste inicijativu i po meni prešli ste najbrži F1 portal u Hrvatskoj da ga ne reklamiram..
    Godinama pratim i mogu vam reći da ste mene osvojili i vidi se po broju komentara da ste se digli a vjerujem da imate kvalitetu i dobili ste iskusne fanove a pomalo će doći i ono drugo.
    Trud se isplatio,sretno dalje i samo tako nastavite.


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.