Hamilton: Ne želim dijeliti podatke s timskim kolegom

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 7 godina 2 min 11 komentara

Lewis Hamilton bi preferirao ako timski kolege ne bi dijelili podatke u Formuli 1, te smatra da bi vozači trebali za sebe pronaći odgovarajuća rješenja kad se radi o performansama na stazi.

Hamilton kaže da nema problema s time da inženjeri s obje strane garaže dijele podatke vezane uz performanse bolida, ali da timski kolege ne bi smjeli kopirati trkaće linije i točke kočenja.

Trostruki svjetski prvak kaže da je tražio to od Mercedesa, a vidjet ćemo što će ekipa odgovoriti, obzirom da u ekipu dolazi novi vozač – Valtteri Bottas.

“Ja napravim domaću zadaću, odradim krugove i onda drugi tip može vidjeti sve,” kaže Lewis.

“Tražio sam od svoje ekipe da se to zabrani. Ne želim ni ja gledati njegove podatke.”

“Mislim da nije fer da on odradi dobar posao i onda ja mogu na računalu proučavati tu njegovu vožnju. Kao primjer, dok vozimo biramo točke kočenja, izbjegavamo grbe na stazi, ostatke guma, sve te različite stvari koje vam pomognu da prođete zavojem što prije.”

“Normalno, drugi vozač to može obaviti bolje ili lošije od vas. Ali, kad dijelimo podatke onda vas jednostavno može kopirati.”

Hamilton kaže da je takvo dijeljenje zaista olakšalo novim vozačima u Formuli 1 koji su odmah vrlo brzi.

“Možete uzeti tipa iz Formule 3, dajte mu simulator i neka svaki dan kopira moje trkaće linije. Kad tad vjerojatno bi došao do mojih putanja.”

“On bi to trebao sam otkriti. Morate sami naći svoj limit, to je izazov za trkaćeg vozača. Kad sjednem u novi bolid onda idem naći limit. Ako to ne mogu sam znači da nisam dovoljno dobar i ne zaslužujem biti tu. I neki vozači ne zaslužuju,” zaključuje Hamilton.

Ako se vratimo na Lewisovu prvu sezonu, on je na raspolaganju imao sve podatke Fernanda Alonsa koji mu je tad bio timski kolega. Tada je Lewis, kao početnik, imao nešto drukčije izjave:

“Super je imati Fernanda u ekipi jer mogu naučiti puno stvari od njega. Kada gledam njegove podatke vidim gdje gubim i gdje se mogu još popraviti.”


Odgovor

11 komentara

  1. Formula1
    f1zd Prikaži

    Sad ih ni Bottasu ne bi htio dati a prije par godina ih je dijelio po Twitteru..


    0
    0

    0
  2. Michael Schumacher
    cavallina Prikaži

    osobno mi nikad nije legao po osobnosti..uglavnom ima ok brzinu,ali cesto vozi prljavo ili na granici prljavog..
    sport svakako treba toga i takvih vozaca,ali nije osoba za koju bih mogla navijati (pa makar da dodje i u ferrari ili gdje god)


    0
    0

    0
  3. Clay Regazzoni
    HeatBlast44 Prikaži

    Ma uklonit telemetriju bi bilo najpametnije, pa onda kopiraj ako si maher.


    0
    0

    0
  4. Ferrari
    Gilles Prikaži

    Bilo bi sjajno ako bi Bottas uspeo da bude brži u prve 2-3 trke. Promenio bi ploču odmah ovaj gangsta hip hop u pokušaju.

    Zaista, kao vozač jedan od najboljih i najkompletnijih ikad. Brz, bez kompromisa, prgav, zaista poseduje sve osobine vrhunskih šampiona, ali kao ličnost…. No coments.


    0
    0

    0
  5. David Croft
    Ferrari Prikaži

    Zanimljiva izjava s obzirom da je Hamilton 2007. godine izjavio da je naučio hrpu gledajući telemetriju od Alonsa i da ga je to učinilo boljim i konkurentnijim. To je on izjavio.

    Shvaćam njegovu izjavu i što želi kazati, ali ovo je u interesu tima…što bi bilo da mu PU vrisne na 2. slobodnom treningu i nema nikakvih podataka njegov inženjer? Što bi onda bilo?

    Tako da….


    0
    0

    0
    • Formula 1
      1883 Donator Prikaži

      @Ferrari
      Ham ne govori o tome i ne želi zabranu razmjene takvih podataka, dakle onih koji se tiču setupa bolida, postavki PU-a ili bilo čega drugog s tehničke strane.
      Ključna je ova rečenica: “They should be able to go out there on their own and find it all themselves, without you”. Radi se o čisto vozačkoj strani telemetrije gdje se vidi kako tko prolazi zavojem tj. kojom putanjom i koju brzinu unosi u zavoj, kada i gdje koči, gdje i kojim intenzitetom pritišće gas na izlascima iz zavoja itd. Da sam na Hamovom mjestu ili bilo kojeg drugog vrhunskog vozača velikog ega zalagao bih se za ovo što on predlaže, čisto radi osobne koristi od toga jer svatko normalan u F1 želi prvo pobijediti momčadskog pa onda sve ostale. Da sam na mjestu momčadi nikada ovako nešto nebih zabranjivao, iz razloga što bi mi vjerojatno jedan od vozača ponekad bio manje konkurentan na pojedinim stazama. Manje konkurentan vozač = manje bodova. Čisto kao suza. Merc bi bio glup kada bi poslušali Hama.
      Cijeli članak:
      https://www.motorsport.com/f1/news/hamilton-calls-for-an-end-to-unfair-intra-team-data-sharing-874877/


      0
      0

      0
  6. Max Verstappen 1
    vlado Pretplatnik Prikaži

    Ovo mi dokazuje da Lewis smatra Bottasa pravim rivalom. Dobro za nas.


    0
    0

    0
  7. Ayrton Senna
    Beethoven87 Donator Prikaži

    Zanimljivo…
    cinjenica je da su razlike medju mom. kolegama generalno jako male, jako rijetko netko iskoci…
    Tupim vec neko vrijeme: zamazane su nam oci i ne znamo zapravo dovoljno kolko je tko dobar… bolidi su vjerojatno “prelagani” za vozit, jos se i kopiraju, pa moraju štediti (gume, kocnice, gorivo) u nedogled…
    Ovo sto Ham predlaze bi bilo super, kad bi se primjenilo na sve ekipe. Ali, ekipama to nije u interesu, rizik je, njima bi to bilo “preveliko težište” na vozaca… i vjerojatno je to nemoguce sprovest…


    0
    0

    0
    • fjaka Prikaži

      unutar timova manje više svi su unutar dvadesetak bodova a to uz ovaj bodovni sustav znači da su svi jedan drugome do uva. usici panj u šumi i biće unutar dvadesetak bodova.


      0
      0

      0
  8. Mclaren
    KERS Prikaži

    Koji vozac zeli? mucis se nades nekakav trik na stazi.. i onda tvoj kolega to primjeni na kvalama (jer imao uvid u tvoju telemetriju)..uzme ti pole..(recimo u Monacu)..cjelu utrku je sporijji i na kraju pobjedi..haahaha


    0
    0

    0
  9. avalon Prikaži

    “Normalno, drugi vozač to može obaviti bolje ili lošije od vas. Ali, kad dijelimo podatke onda vas jednostavno može kopirati.” drži li “vodu” ovaj dio izjave LH ? jer da bi nekoga kopira trebaš bit al pari sa njim po skoro svemu . lošiji , manje talentiran može sve saznat iz podataka ali čemu kad to zbog razlike u kvaliteti ne može primjenit ? “” Kad sjednem u novi bolid onda idem naći limit. Ako to ne mogu sam znači da nisam dovoljno dobar i ne zaslužujem biti tu. I neki vozači ne zaslužuju,” naravno da u bolidu vozač “traži” limit ali SVOJ limit , a ne limit kolege jer možda je za njega kolegin limit nedostižan ? možda uz sve podatke bottas ne bi moga dosegnut limit na kojem može vozit LH ? da je ovako razmišlja ka rookie na početku karijere , a s obzirom na izjavu “Super je imati Fernanda u ekipi jer mogu naučiti puno stvari od njega. Kada gledam njegove podatke vidim gdje gubim i gdje se mogu još popraviti.” možda bi zaključija da ni on tada nije bija dovoljno dobar i tada nije zaslužija bit tu . sad , kad je stasa , steka iskustvo zaboravlja svoj početak i pametuje . možda je sad posli 10 sezona islustva malko bahato izjavit kako neki vozači ne zaslužuju bit u F 1 jer time omalovažava njih i timove koji su te vozače angažirali da voze za njih .


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.