Zimska stanka, 79. dan: Heikki Kovalainen – 100. pobjednik Formule 1

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 7 godina 3 min 13 komentara

Moglo bi se reći gratis pobjeda za Kovalainena, budući da ju je naslijedio nakon odustajanja Felipea Masse tri kruga prije kraja. VN Mađarske 2008. nije nagoviještavala nešto posebno za Kovalainena. Uobičajeno je bio iza Lewisa Hamiltona, ne puno, ali dovoljno da bude iza i nikad mu ne bude prava prijetnja. Britanac je osvojio pole position, ali ovaj puta samo dvije i pole desetinke ispred Finca, kojemu je to bio treći start iz prvog startnog reda u F1 karijeri. Prije toga je u Turskoj startao također drugi, dok je u Velikoj Britaniji osvojio pole position, jedini u 111 utrka dugoj karijeri.

Prvih nekoliko krugova utrke nagovijestili su još jednu uobičajenu utrku za Kovalainena. Šlepanje iza Hamiltona i Ferrarija, ponekad BMW Saubera i Alonsa, bili su uobičajena praksa za Finca. Tako je bilo i u Mađarskoj. Massa je sjajnim startom osigurao prvu poziciju, dok ga je Hamilton pratio u stopu. Ubrzo je Heikki izgubio priključak, pa je u 18. krugu za Massom zaostajao 11.5 sekundi te 8 za timskim kolegom Hamiltonom. Do 40. kruga, Massa i Hamilton potpuno su se odvojili od ostatka ekipe, te vozili svoju utrku, gdje je Brazilac uspijevao malo po malo sagraditi prednost nad protivnikom u borbi za naslov prvaka.

Kovalainenova renesansa počela je u 41. krugu, kada je Hamilton zaradio probušenu gumu u zavoju broj 2. Dok se Lewis dogurao do boksa, timski kolega mu je već preoteo poziciju te se smjestio iza Masse, no zaostatak je bio 23 sekunde, pa nije bilo prevelikih šansi za stizanjem. Nakon 20 krugova Finac je uspio skinuti 8 sekundi, no ostalo je još velikih 15, a tek 10 krugova do kraja utrke. S obzirom da je Massa lagano krstario, drugo mjesto bilo je maksimum za Heikkija. No, čuda se događaju. Tri kruga prije kraja, Massin Ferrari otkazao je poslušnost bez nekog nagovještaja, što je otvorilo vrata novom pobjedniku u Formuli 1. Heikki Kovalainen je nekoliko minuta poslije slavio svoju prvu, pokazat će se i jedinu pobjedu u Formuli 1.

“U prošlim utrkama sam previše trošio gume. Za ovu utrku smo napravili drastičnu promjenu setupa bolida, što je definitivno bio korak u pravom smjeru”, izjavio je poslije utrke.

Samo tri utrke poslije dobili smo još jednog novog pobjednika. Bio je to Sebastian Vettel, čime je postao 101. pobjednik. Do danas smo ih dobili još 5, a to su redom Mark Webber, Nico Rosberg, Pastor Maldonado, Daniel Ricciardo i Max Verstappen.


Odgovor

13 komentara

  1. Mclaren
    luke flywalker Donator Prikaži

    Ne znam koji njega đavo dovede u Mclaren.


    0
    0

    0
  2. fjaka Prikaži

    još jedan štaje naslijedija pobjedu :s


    0
    0

    0
    • Formula 1
      1883 Donator Prikaži

      Eto vidiš kako se pobjeda može “naslijediti” :)
      On u tom Hungaroringu 2008. niti u jednom parametru nije bio bolji vozač od Masse i momčadskog mu Hamiltona a pobijedio je utrku. Bilo je takvih slučajeva more u prošlosti, neki su i naslove osvajali radi toga, pa se nemoj čuditi kada netko od nas napiše za nekog vozača da je isti “naslijedio” pobjedu.
      ;)


      0
      0

      0
    • Formula 1
      1883 Donator Prikaži

      @fjaka
      Ma udri brigu na veselje, zdravo se je smijati :)
      A da li se ponekad i sam sebi zasmiješ? ;)
      Prateći ono što pišeš ovdje na komentarima i pogotovu u podforumu Povijest F1 na forumu portala, popuno je jasno iz kojeg razloga javno ne uvažavaš ovu simpatičnu ali znakovitu riječ: “naslijedio”. Uopće mi nije bitno što ovdje pišeš kada su ovakve teme u pitanju iz razloga što je to što pišeš neiskreno, ali to je tvoj a ne moj problem. Bitnije mi je što misliš o tome, a znam što misliš o tome ;)
      Hebi ga, protiv sebe se često ne može, barem javno, je li tako @fjaka?
      :mrgreen:


      0
      0

      0
  3. Mercedes
    hrcfaca Prikaži

    Za mene definitivno jedan od najgorih vozača što su vozili za Mclaren.
    Dobro ja govorim od 2000 pa do danasa to sam prvi puta skužio onu utrku kad je Vettel pobjedio na onoj mokroj utrci u Monzi s Torro Rosom, a ovaj mu s McLarenom koji je prema Torro rosu bio zvijer nije uspio niti prismrditi.


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.