Zimska stanka, 74. dan: Sudari momčadskih kolega (2. dio)

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 7 godina 2 min 26 komentara

Giancarlo Fisichella i Ralf Schumacher na VN Argentine 1997.

Bilo je to u 20. krugu, kada su mladi vozači Jordana Fisico i Schumi bili na drugom i trećem mjestu, što je bilo sjajno za Jordan. No, Ralf se pobrinuo da to ne bude tako, a situaciju je opisao Giancarlo.

“Utrka je bila prilično “čupava”, dogodilo se nekoliko incidenata, koji su, srećom po nas, donijeli mogućnost osvajanja bodova. Nakon 20-ak krugova bio sam na drugom mjestu, dok je Ralf bio iza mene. Odjednom me htio prestići u zavojitom dijelu staze, tamo gdje to zaista ne možete izvesti, a da ne dođe do sudara. Izgurao me sa staze, bio sam razočaran. Dvostruko postolje bilo bi odlično za Jordan i nas mlade vozače. Ralf je došao do mene te se ispričao, ali znam da mu uopće nije bilo žao.”

Sedma je utrka sezone 2010., žestoku borbu vode vozači Red Bulla, McLarena i Ferrarija. Prvih četvero u poretku vozača stisnuto je u samo 8 bodova, s Webberom i Vettelom na čelu poretka. Do 40. kruga Webber je vodio u utrci, no Vettel ga je vrlo brzo dostizao te se u 40. krugu odlučio na pretjecanje. Pri kraju tog kruga dogodio se sudar između dvojice Red Bullovih vozača.

“Pogledate li na snimci ono što se događalo, vidjet ćete da sam ja bio s unutarnje strane i da sam bio u prednosti. On je svojim bolidom dotaknuo moj i izbacio me iz utrke”, rekao je Vettel poslije utrke. Webberova verzija bila je:

“Bili smo poravnati kada je trznuo u desno i tako izazvao kontakt s mojim bolidom. Sve se brzo dogodilo,što nije bilo po volji nikome od nas. Šteta i zbog momčadi”.

Red Bull je u toj utrci prosuo 28 bodova, te je nakon VN Turske vodeća momčad bila McLaren, čiji su vozači uzeli ono što su Red Bullovi ostavili u 12. zavoju.


Odgovor

26 komentara

  1. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    te argentine se sjećam. ovaj sudar jordana mi je bio nekako simpatičan…i panis powered by mugen honda je bio dobar prvi dio sezone dok se nije ozlijedio.
    što se tiče turske….perica je bio u pravu. :)
    dožiljaje sa utrke sam prepričao nedavno, pa da se ne ponavljam: onda su mi se zgadili vettel i red bull…ovaj dok se još izvrće pokazuje prstom prema webberu, a horner i marko stali na njegovu stranu….fuj!


    0
    0

    0
    • fjaka Prikaži

      nakon te kanade panis je s prost mh bija 3. u poretku. a trećina sezone je prošla. izgleda da mu je prošlogodišnja pobjeda u monaku bila baš nekakva prekretnica. sve do te hebene kanade. i onda je otiša na listu onih koji posli ozljede jednostavno više nisu bili oni stari…


      0
      0

      0
  2. Clay Regazzoni
    HeatBlast44 Prikaži

    jebo Jordan, meni krivo što Panis odusta sa druge pozicije zbog motora na toj VN Argentine… al’ mu se zato sve poklopilo godinu prije u Monaku :D
    aaa ovaj RBR duel je Vettel 100% kriv… jos je imao obraza svalit na Webbera….


    0
    0

    0
    • David Croft
      Ferrari Prikaži

      Ne sjecam se da je Seb išta svalio na Marka (osim team radio meltdowna)


      0
      0

      0
    • Michael Schumacher
      khar Prikaži

      Na kraju krajeva imaš agresivnog Webbera i nesmotrenog Vettela. Misliš da će im itko iz momčadi u tom trenutku reći, „Bravo pokazao si mu kako se brani pozicija“, pogotovo nakon sudara.

      A o obrazu??? Ima li jedan vozač koji ne laže pred kamerama??? Senna samo brani poziciju, Schumacher nije vidio, Alosno nije znao, Hamiltona uhvatio understeer, Vettel nešto nešto…..

      To je otprilike kao nogometaši i padanja. Profesionalnost diktira da padneš u 16m. Sjeća li se tko Nizozemske i Španjolske u Finalu 2010, kad Robben odbija pasti u 82 minuti pa mu Iker nosi loptu, a trebao se samo „spotaknuti“ preko Piqueove noge.

      A ovako on ispao pošten (što nitko nikad nije primijetio), a „poštenjačine“ Puyol i Pique su ga taman dovoljno faulirali da Iker Casillas odnese loptu.

      P.S. samo da se ogradim ja sam navijač Barcelone i samim time sam navijao za Španjolsku, pogotovo protiv anti-nogometa kojeg je igrala Nizozemska u to vrijeme, ali istina je istina :D


      0
      0

      0
  3. Formula1
    f1zd Prikaži

    Baš bih volio znati što Seb danas misli o tom sudaru..


    0
    0

    0
  4. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    kratak clip sudara rs i gcf-a:
    https://www.youtube.com/watch?v=9RDuUxISq2w
    btw, ovaj jordan iz ’97 mi je uz onaj iz ’99 daleko najljepši.


    0
    0

    0
  5. Mercedes
    hrcfaca Prikaži

    Tog sudara Bettela i Webbera ću valjda pamtiti cijeli život, pogotovo zato jer sam navijao za Mclaren koji nisu baš mogli pratiti te godine tempo Red Bullova na toj stazi, a nakon tog sudara su imali priliku za dvostruku pobjedu samo su i sam za nekoliko krugova napravili mali timski dvoboj.


    0
    0

    0
  6. Michael Schumacher
    khar Prikaži

    Vettel vs Webber

    Kriv da, 100%, ali ni Webber nije nevin, bar ne u očima momčadi,
    Štoviše momčad je više krivila Webbera zbog extra agresivnosti, nego nesmotrenost Vettela.

    Sad ako gledate Webber je nakon greške istisnuo Vettela na rub staze, Vettel je brzi i stječe prednost od pola bolida:

    – sad u ovakvoj situaciji vozač1 (Webber) se obično vraća na svoj rub staze prije kočenja, vozač2(Vettel) uzima sredinu, dok vozač1 jedan probava neki neuspješni pokušaj cutbacka, (to je neki lajtmotiv branjenja koji više izgledaju kao zaobilaženja/propuštanja)
    – razlika se stvara što Webber ostaje na sredini s ciljem zatvaranja sredine staze Vettelu, a on se namjerava tek usmjeriti desno u zoni kočenja
    – rezultat toga je da Vettel koči na prljavom djelu staze, i ima jako nepovoljan ulazak/prolazak/izlaznu brzinu kroz idući zavoj i Webbera koji gura agresivni cutback

    Vettel kod sudara loše prati situaciju ne očekujući agresivnog Webbera, te uzrokuje sudar vraćajući se na sredinu staze koju Webber nije nikada napustio.

    Bar moje viđenje situacije, zaokruženo u kontekst u kojemu se dogodilo.

    Mislim da je tu Webber popio pljusku i izgubio od Vettela, premda po pravilu nije bio kriv.


    0
    0

    0
    • Sebastian Vettel
      senja Prikaži

      Webber 100% kriv. Sudar nije posljedica Vettelovog vraćanja na sredinu staze, nego kontakta kojeg je Webber izazvao pokušajem izgurivanja Vettela sa staze. Napravio je kontakt sa Vettelovim zadnjim točkom, što je okrenulo Vettelov bolid prema sredini staze. Ovi koji misle suprotno nemaju pojma o F1.


      0
      0

      0
      • Sebastian Vettel
        senja Prikaži

        Ironija? Zašto bi bila? Neki ovdje očigledno imaju slabo pamćenje. Plus što je bila fora mrziti Vettela… I još im nije jasno zašto je tim stao na Vettelovu stranu. :facepalm:
        Vettel je bio dosta brži. Krenuo u prestizanje, i ovaj konjina ga pokušava izgurati van staze. I onda nekome čudno što se tim naljutio na pokušaj izbacivanja iz utrke timskog kolege. A vidim ni da vam fizika nije jasna. Ne znate šta će se desiti sa bolidom kad mu zakačiš zadnji kraj. Vettel nije skretao prema sredini, nego je to posljedica Webberovog kontakta sa njegovim zadnjim točkom. Čista fizika.


        0
        0

        0
      • Honda
        zekohonda Donator Prikaži

        nije ironija?
        onda sam iskreno zabrinut za tvoju moć opažanja.


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel
        senja Prikaži

        Ja se uopšte ne brinem šta misle laici koji nemaju pojma o ovom sportu…


        0
        0

        0
      • Honda
        zekohonda Donator Prikaži

        opet ti kažem, brini se o svom vidu i moći zapažanja jer se ođe jasno vidi kako vettel skreće u desno. ako ti to nije dovoljno, pošaljem ti link u kojem vettel sam kaže kako je skrenuo u desno. zadovoljan?
        http://1.bp.blogspot.com/_EIudiheIFZw/TAVtwna3mDI/AAAAAAAAAAk/JtT8vAl5XZU/s1600/vettel-webber-crash-copy.jpg


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel
        senja Prikaži

        Naravno, birani kadrovi kako kome odgovara… Ova dole desno slika je očigledno nakon kontakta, odnosno kad mu je već počelo zanositi bolid zbog kontakta. A dole lijevo se jasno vidi da je došlo do kontakta kad je Vettel već bio pribijen uz kraj staze. Vidi se čak i na tim biranim kadrovima koji su izabrani da bi se okrivilo Vettela. Pametnom dosta…


        0
        0

        0
      • Honda
        zekohonda Donator Prikaži

        pametnome dosta? ti onda očito ne spadaš u tu kategoriju. ali dobro, evo ti izjave vettela koju sam obećo:

        ‘I have already passed Mark, and than obviously TRIED TO SLOWLY COME BACK TO THE RIGHT.
        link za izjavu:
        https://youtu.be/kkXYROv1RPs?t=30

        slobodno iz linka izvadi screenshotove, izjave, bilošto što ti odgovara, nestrpljivo ih čekam.


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel
        senja Prikaži

        TRIED TO SLOWLY COME BACK TO THE RIGHT. Prvo TRIED. Drugo SLOWLY. Na onoj gore slici koja je sastavljena da se očigledno okrivi Vettela, od čitavog Vettelovog onboard snimka uhvatili su trenutak gdje je okrenuo volan za jedan stepen u desno. A ko se to ne vraća na sredinu staze nakon obavljenog prestizanja? Jeli trebao voziti uz ivicu staze i nakon što ga je prestigao? Jeli vožnja uz ivicu staze trkaća linija? Znači pokušao se polako vratiti na trkaću liniju. Ključno, pokušao, jer mu debil od timskog kolege nije dozvolio. Ko to još gradi vozača ispred? I još timskog kolegu. I onda se čudite što je Red Bull bio ljut. :facepalm: Znaš koje je pravilo u saobraćaju – uvijek je kriv onaj iza. U očima bilo kojeg tima Webber je apsolutni krivac. Lik je svojom bezobraznošću uništio obojici utrku. Vettela možete kriviti samo zato što je bio prebrz za ovog debila.

        A ako ćemo o kategorijama, ja hvala Bogu dobro znam u koju spadam. U onu koja je uvijek u manjini. A velika većina spada u onu drugu.


        0
        0

        0
      • Honda
        zekohonda Donator Prikaži

        konačno napredak, senja!
        znači ipak je skrenuo u desno. da nije pokušao ne bi volan okrenu u desno….obviously… slowly? još najbolje da je pokušo naglo skrenut u desno, onda bi odnio i sebe i webbera.
        naravno da nije vožnja uz rub staze trkaća linija, ali prije nego što se ideš vratit na istu, moraš provjerit je ti to sigurno, ima li mjesta. on to nije napravio.
        prerano je skrenuo. slažeš li se?
        što se tiče prometa, onaj iza je kriv ako se zabije u ovog ispred jer nije držo razmak. ovo nije ta situacija.


        0
        0

        0
      • roki Prikaži

        Kad spominjes saobracaj ni tamo nije dazvoljeno priliko preticanja daudaris drugog vozaca ovo sto je Vettel uradio nisu cak ni makazice ocigledno je pogresno procenio i ranije krenuo da se vraca.Ali to tebi verovatno nista ne znaci posto imas toliko poznavanje o saobracaju.Jedino sto imas su izgleda neke rodbinske veze sa autorima portala pa te toliko cuvaju pored svih tvojh uvreda na racun drugih.Ali kao sto rece Zeko napredujes od da nije skrenuo u desno do skrenuo je malo .Na kraju bice i da je kriv.l


        0
        0

        0
    • fjaka Prikaži

      iskreno meni je ža webbera sve one godine u rb-u . ko fol nije bilo 1. vozača a u helmut&hornera prekidač u kancelariji svo vrime okrenut na vettela. ono katkad od muke nisi moga gledat, kolko ugnjetavanja, primištanja dijelova s bolida na bolid, 1-2 afera i vrhunac svega je kad se ovaj mali jazavac zabije u njega i plače u radijo da koji kurac radi :rofl:
      ono, mora je bit tu ako slučajno vettel zašteka da zgrabi plasman za rb a u slučajevima poput ovog gori mora je puštat uz naklon do poda a nedajbože pokušat priticat :rofl: mora je bit barrichello ali mu to niko nije objasnija :rofl:

      mislin da se spasija kad je otiša :D i već na drugom mistu ostvarija neke pobjede ako se nevaran.


      0
      0

      0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.