Ponovno povećana minimalna masa bolida za 2017.

Izdvojeno

Crankshaft

Prije 7 godina 2 min 0 komentara

Budući da će šire gume za 2017. biti šest kilograma teže od postojećih, Međunarodna automobilistička federacija je još jednom povećala minimalnu masu bolida, pa će ona tako ove sezone iznositi ‘čak’ 728 kg.

FIA je nedavno objavila posljednju iteraciju svog tehničkog pravilnika za Svjetsko prvenstvo Formule 1 2017., u kojem je bilo specificirano da masa bolida, uključujući vozača i svu njegovu sigurnosnu opremu, ali ne i gorivo, ne smije biti manja od 722 kilograma bilo kada za vrijeme trkaćeg vikenda.

Vjeruje se da su prednje gume teže za nešto više od jednog kilograma, a zadnje za mrvicu više od 1,5 kilograma, pa će ukupna masa koju treba dodati na 722 kg (zaokružuje se na najbližu vrijednost) biti šest kilograma.

Nova minimalna masa predstavlja značajan iskorak u odnosu na prošlu sezonu kada su bolidi bili 26 kilograma lakši (702 kg). Dio otpada na šire bolide (+20 cm), te povećanje rezervoara sa 100 kg na 105 kg.

Bolidi Formule 1 su ne tako davno težili samo 595 kilograma tu se nosili nešto manje goriva zbog dozvoljenog nadolijevanja. Danas uz novu pravilo o minimalnih 728 kilograma treba dodati i masu trkaćeg goriva od 105 kg, pa to znači da će na startu utrke imati čak 833 kilograma, što je gotovo ekvivalent cestovnog automobila A-segmenta.


Odgovor

Trenutno nema komentara.
Budi prvi koji će napisati komentar!

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.