Zimska stanka, 60. dan: Kako je Frentzen upao u borbu za naslov 1999?

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 7 godina 3 min 18 komentara

Sezona 1999. bila je neobična iz više razloga, a uglavnom je to bio Ferrari. Prvi vozač i glavna faca Formule 1, Michael Schumacher, slomio je nogu u sudaru na VN Velike Britanije, pa se u borbu za naslov uključio drugi vozač Ferrarija, Irac Eddie Irvine. Ono što je neobičnije da se u borbu za vozački naslov, barem nakratko, ubacio Heinz Harald Frentzen, i to s malom ekipom Jordan.

Od 1995. i prelaska na Peugeotove motore, momčad Eddija Jordana bilježila je konstantan rast u formi. No, partnerstvo s Hondom krajem 90-ih donijelo je žutima najbolje rezultate u 12 godina dugoj avanturi u Formuli 1. Čak tri pobjede i još nekoliko postolja bio je veliki uspjeh za Jordan, momčadi koja budgetom nije mogla niti približno konkurirati velikim igračima poput Ferrarija, McLarena i Williamsa. Ta 1999. bila je uvjerljivo najbolja godina za Jordan. Završili su kao treći u poretku konstruktora, dok je Frentzen završio na trećem mjestu u poretku vozača.

Nijemac je te sezone bio briljantan, dok je njegov momčadski kolega Damon Hill bio primjetno lošiji, pa je nemalo puta izgledao kao amater pokraj Frentzena. Ustvari je Nijemac te godine sam dogurao momčad do trećeg mjesta u konstruktorskom poretku, budući da je osvojio gotovo osam puta više bodova od Hilla. Početak sezone bio je obećevajući. Osvojio je drugo i treće mjesto, čime je bio treći u poretku s dva boda manje od Irvinea te isto koliko i Hakkinen. Uslijedile su četiri utrke u kojima je osvojio samo tri boda, koja je osvojio u Monaku, dok je u ostalim utrkama odustao. Onda je uslijedilo iznenađenje – pobjeda na VN Francuske, prva njegova nakon dvije godine te druga pobjeda za Jordan u tako kratkom roku.

Krenulo je tada odlično i za Jordan i za Frentzena. Do VN Italije osvojio je još tri četvrta mjesta te dva treća, čime je došao na 20 bodova do vodećeg Hakkinena. Uslijedila je i druga pobjeda sezone, koja je osvojena zbog Hakkinenovog izlijetanja dok je bio u vodstvu utrke. Nijemac se tako približio na samo deset bodova zaostatka za Hakkinenom i Irvineom, čime se nakratko ubacio u borbu za naslov. Priča je nastavila teči nestvarnim putem. Za sljedeću veliku nagradu Heinz Harald Frentzen osvojio je pole position, što je bilo veliko oduševljenje. U utrku je dobro startao, vodio je gotovo polovicu utrke, a onda ga je izdao bolid, čime su propale sve prilike u borbi za naslov. Kao za inat, i Hakkinen i Irvine su tu utrku loše odradili, a Frentzen bi pobjedom došao na samo dva boda od Hakkinena. Bio je to zadnji pravi bljesak male irske ekipe, koja se iz sporta povukla na kraju 2005.


Odgovor

18 komentara

  1. fjaka Prikaži

    isuse najlipša slika ikad stavljena ovde na sajtu, mislin da ću si je uzet za avatar :klanja


    0
    0

    0
  2. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    Nije honda nego mugen honda!


    0
    0

    0
  3. fjaka Prikaži

    mugenhonda zekohonda vrak bi ga znal više


    0
    0

    0
  4. Pierre Gasly
    Perica9 Prikaži

    2 mjeseca prošla , još dva


    0
    0

    0
  5. Mclaren
    KERS Prikaži

    Uf..1999 puno je ljeta proslo..stvarno malo prebrzo to ide..


    0
    0

    0
  6. Blackhawk Prikaži

    Marko, valjda si očekivao da ću ti komentirat ovaj tekst koji si ipak mogao napisati malo opširnije jer Jordanova forma iz 1999. nije bila slučajna, baš kao ni Frentzenovi rezultati.
    Frentzen je bio jedan od najkonstantnijih vozača te sezone i njegova borba za naslov prvaka nije bila slučajna. Još da nije bilo onog kvara (grrrrr) u Nurburgringu…
    Ali pazi ovo – napisao si “Uslijedile su četiri utrke u kojima je osvojio samo tri boda, koja je osvojio u Monaku, dok je u ostalim utrkama odustao”, i s ovom rečenicom nisi pogriješio. Međutim, kada dodam da se u San Marinu izvrtio na ulju koje je ostavio Irvineov bolid i da je u tom trenutku bio na putu prema podiju, da je u Španjolskoj trebao biti na 5. mjestu ali je odustao zbog kvara na osovini, te da je u Kanadi držao sigurno drugo mjesto prije nego što je tri kruga prije krajazbog kvara na kočnicama završio u zidu (ovo je inače prva utrka u povijesti F1 koja je završila pod SC-m), očigledno je koliko nije slučajan bio njegov odličan rezultat na kraju sezone.
    Ali, koliko god Frentzen, kako si i sam napisao, bio briljantan – tajna rezultata iz 1999. godine leži u fantastičnom tehničkom dijelu tima. Pazi ovih imena – Mike Gascoyne kao tehnički direktor, a Mike Smith kao glavni dizajner. Glavni aerodinamičar John Illey, glavni trkaći inžinjer Dino Toso (nažalost pokojni, a pred njim je bila nevjerojatna karijera) i Sam Michael kao Frentzenov trkaći inžinjer (Uz Jordanov predosjećaj najzaslužniji za taktičku genijalnost u Francuskoj te godine). Ovo su (gotovo svi) bili Jordanovi pilići koji su stasali pod Gary Andersonom. Gascoyne, Smith i Toso će na kraju sezone preći u Renault, a Michael u Williams.
    Iduće godine je počeo pad, a sve zahvaljujući Mugen Hondi jer je bolid ponovo bio izuzetno brz, ali se previše kvario…
    Šteta, još i dan danas se zapitam što bi bilo da je tehnička ekipa ostala na okupu i da je te 2000. godine bolid bio pouzdan. Nakon dvije godine na trećem mjestu (a 2000. je razlika po brzini bila i manja nego 1999.), tko zna gdje bi im bio kraj?


    0
    0

    0
    • Blackhawk Prikaži

      Inače, Frentzenova briljantnost te godine je došla i zbog iskustva iz sportscara. Te godine su svi vozili na Bridgestone gumama koje su imale malu degradaciju, a u kombinaciji s talentom za čuvanje goriva Frentzen je bio u prednosti u odnosu na druge. Plus, Jordan je imao veći tank za gorivo od ostalih.
      BTW, jedno pitanje – zna li tko koji je “kvar” spriječio Frentzena da u zadnje dvije utrke uđe u otvorenu borbu za naslov prvaka?


      0
      0

      0
      • Honda
        zekohonda Donator Prikaži

        bez guglanja: hidraulika, ako se dobro sjećam.


        0
        0

        0
      • Honda
        zekohonda Donator Prikaži

        s guglanjem:
        elektronika. :)


        0
        0

        0
      • Blackhawk Prikaži

        Koja točno elektronika? :-p


        0
        0

        0
      • Blackhawk Prikaži

        Da odgovorim na pitanje pošto vidim da je većini nepoznato (a mnoge vjerojatno i ne zanima hehe).
        Za kvar koji se dogodio Frentzenu je u stvari krvi sam Frentzen. Naime, u Jordanu su razvili poseban anti-stall sustav koji je u biti bio rastezanje pravila do kraja (za iduću godinu je zabranjen) i kojim se mogao pohvaliti samo Jordan. Vozač ga je trebao uključiti pred start ili dok je bio u boksu, ali ga je morao i isključiti unutar 10 sekundi inače je riskirao gašenje bolida. I nažalost, upravo se to dogodilo Frentzenu u najvažnijem trenutku. Zaboravio je isključiti sustav i nedugo nakon toga mu se bolid jednostavno izgasio.
        Odustajanje se vodi kao elektronika, jer u biti to i jest, ali ipak nije bilo riječ o kvaru koliko o vozačevoj greški. S tim da je u mojoj glavi i dalje riječ o kvaru jer mi je draže pamtit kao to nego kao Frentzenovu grešku :-p


        0
        0

        0
      • Honda
        zekohonda Donator Prikaži

        zahvaljujem na detaljnom seciranju starih rana. ;)


        0
        0

        0
    • fjaka Prikaži

      šteta šta je hill tu sezonu odveza bez imalo motivacije, bilo bi bolje i da su kakvog rukija doveli uz frentzena.


      0
      0

      0
  7. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    Nekad pomislim da je ovo bila posljednja romatično – herojska godina u F1 = momčad sa malim budgetom, podcijenjeni F1 vozač = recept za herojstvo.

    Uopće ovo nije bila slučajna Jordanova forma, niti k’o fol iznenadni potencijal Heinz Haralda Frentzena ( čovjek iz slavne trojke; koji je zaboravljen kao i Karl Wendlinger – koji je imao još manje sreće od HHF u F1 karijeri ).

    Alain Prost je “preoteo” Peugeot motore od Jordana, i time im učinio veliku uslugu – dobili su od Ligiera Mugen Honda motore koji su iz godine, bili sve bolji i bolji…..

    Treba nam dobra priča i o toj situaciji, kako je Alain Prost rastavio Mugen Honda na sastavne dijelove ( i dobro prošao zbog toga ), kako bi Peugeot mogao nešto “naučiti” iz toga…..

    Da se vratim na temu; ekipa Jordan i HHF uopće se nisu slučajno našli u borbi za vrh. Jedina olakotna okolnost je bila što je Michael Schumacher bio dugotrajno ozlijeđen. Mika, niti Eddie nisu briljirali.

    Ali ekiap Jordan nije bila spremna na borbu do kraja sezone, a to je pokazalo ono otkazivanje bolida na VN Europe, zbog električnog kvara, mislim.

    Sve u svemu, peh za HHF i ekipu Jordan. Poslije je došla Honda sa BAR-om, Jordan je bio “druga” Hondina ekipa, i sve je otišlo u nepovrat.

    Sve u svemu, neću prežaliti ovu priliku za ekipu Jordan i HHF. Sve bi krenulo u nekom drugom smjeru……


    0
    0

    0
    • fjaka Prikaži

      nakon ozljede schumachera ferrari je stopira daljni razvoj te sezone i okrenio se 2000. računajuć da bez schu nemogu parirat mclarenima. bilo je tu xy faktora zašto su ostali imali šansu držat korak sa te dvi top ekipe tada.


      0
      0

      0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.