Zimska stanka, 55. dan: Yuji Ide – terminator Formule 1

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 7 godina 3 min 6 komentara

Yuji Ide, jedan od najgorih vozača Formule 1 u povijesti, rođen je na današnji dan 1975. godine. Japanac se počeo baviti utrkivanjem prilično kasno, pa je tek 1990. došao do natjecanja u kartingu. Četiri godine povlačio se po različitim serijama, a onda se uspio dokopati japanske formule 3. U njoj se nije najbolje snašao, pa je tri sezone uzastopno odvozio bez osvojenog boda. 2000. je bio puno bolji. Osvojio je dva pole positiona, jednu pobjedu te završio na drugom mjestu u ukupnom poretku. No, Formula 1 bila je veoma daleko u tom trenutku, gotovo nedostižno, posebno zbog performansi, koje nikada nisu bile jača strana Yuji Idea.

Sljedećih šest godina okušao se u mnogo serija, vozio je i u Europi, no nikako se nije uspio dokopati titule u barem nekoj kategoriji. Uslijedile su dvije uspješne godine u Formuli Nippon, gdje je 2004. i 2005. konkurirao za titulu prvaka.

U 31. godini života započeo je nenadanu avanturu u Formuli 1. Japanski tim Super Aguri je pod svaku cijenu želio oba japanska vozača. Prvi izbor bio je Takuma Sato, dok je nakon mnogo vijećanja do mjesta uspio doći Yuji Ide. U Super Aguriju su vrlo vjerojatno bili svjesni svih njegovih problema, no politika je politika. Na prvoj utrci sezone, koja se održala u Bahreinu, u kvalifikacijama je zaostao za Satom gotovo tri sekunde, a najgore je bilo u Australiji, gdje je zaostao 3.9 sekundi za Satom te 11 sekundi za čovjekom na pole positionu, Fisichellom u Renaultu. Tijekom cijelog vikenda u Australiji Ide je radio piruete, smetao u kvalifikacijama, izazvao crvenu zastavu, kosio travu itd. Tada je dobio upozorenje od Aguri Suzukija da mu mjesto nije sigurno. Pogledajte neke pojedinosti s VN Australije 2006.

Kap koje je prelila čašu očito je bila VN San Marina, četvrta sezonska utrka. Yuji je na startu pogodio Christijana Albersa, čiji se bolid nekoliko puta okrenuo te završio naopačke. Upozoren je od strane FIA-e, a Aguri je i dalje pokušavao naći opravdanja za svog vozača. 4. svibnja 2006. Super Aguri objavio je kako će od VN Europe za njih nastupiti Franck Montagny, tadašnji test vozač Renaulta. Japanska ekipa učinila je to na preporuku FIA-e, no i sami su vidjeli da stvar neće funkcionirati. Šest dana poslije, Yuji je ostao bez super licence, te mu je FIA zabranila nastupanje do kraja sezone 2006.

Nakon Formule 1 nastavio je s motorsportom,otprilike na razini gdje se uvijek nalazio, ispod prosjeka.


Odgovor

6 komentara

  1. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Yuji (ne)Ide :mrgreen:


    0
    0

    0
  2. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    Najbolja ekipa svih vremena…ok, pretjerujem, najdraza!


    0
    0

    0
  3. fjaka Prikaži

    sklanjajte se yuji ide


    0
    0

    0
  4. Clay Regazzoni
    HeatBlast44 Prikaži

    ima onaj onboard u Bahreinu kad lik prebacuje do 6 brzine i motor spaljuje, ne znajuci da postoji i 7 brzina :D


    0
    0

    0

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.