Zimska stanka, 48. dan: Formula 1 protiv motocikla na Grobniku 1988.

Izdvojeno

Pulsmedia portal

Prije 7 godina 3 min 12 komentara

Utrke Formule 1 ostale su nedosanjan san, unatoč tome što se krajem 80-tih, pa i početkom 90-tih sanjalo o tome, pa čak i vjerovalo da će Bernie Ecclestone dovesti Formulu 1 u Hrvatsku zbog svoje supruge Hrvatice. Zaboravljalo se, naravno, pri tome da je kod Berniea najvažnija uvijek bila jedna stvar koju mi nažalost nikada nismo imali – novac. Snovi su počeli blijediti kako je staza na Grobniku postala neadekvatna i za bilo koje druge ozbiljnije utrke, ali unatoč tome što je san o Velikoj nagradi Hrvatske ostao samo san, Grobnik je ipak imao tu čast da po njemu protutnji bolid Formule 1!

Grobnik – dom najvećih motociklističkih aseva

Na okrugu Preluk, između Rijeke i Opatije, vozile su se utrke još od 1946. godine, a između 1969. i 1977. godine vozila se i Velika nagrada Jugoslavije za prvenstvo svijeta. Ali, kako je staza praktički ostala ista od samih početaka FIM, Svjetska motociklistička federacija, je na kraju 1977. godine Preluku proglasila nesigurnom te se morala graditi nova staza ukoliko je Jugoslavija i dalje htjela organizirati utrke za Svjetsko prvenstvo. I nova staza je napravljena i to za danas nepojmljivih šest mjeseci! Grobnik, staza duga 4,168 km, je tako postao domaćin najvećim motociklističkim imenima, a sve do 1990. godine, kada je posljednji put odvožena Velika nagrada Jugoslavije, ljubitelji motociklizma su mogli uživati u vratolomijama Raineya, Schwantza, Mamole, Gardnera, Spencera Lawsona….

Kako je Rosberg u samo dva zavoja demonstrirao brzinu F1 bolida

Ipak, u srcima onih relativno starijih ljubitelja utrkivanja zasigurno će posebno ostati u pamćenju 17. srpanj 1988. godine kada se na Grobniku pojavio ni više ni manje nego McLaren! Naime, organizator je u pauzi između utrka napravio utrku bolida Formule 1 i motocikla iz tada najjače 500 cc klase, iako je u biti više bio riječ o promo vožnji a ne u utrci. Gledatelji su tako imali priliku vidjeti koliko je McLaren-TAG MP4/3 iz 1987. godine, za čijim volanom je bio bivši svjetski prvak Keke Rosberg, brži od Yamahinog motocikla na kojem je bio nitko drugi do legendarni osmerostruki prvak u najjačoj 500 cc klasi Giacomo Agostini. Iako je Rosberg krenuo u trenutku kada je Agostini ulazio u prvi zavoj, do drugog su već bili izjednačeni, a nakon što je Rosberg demonstrirao brzinu bolida Formule 1, ostatak kruga su odvozili paralelno dajući gledateljima jedinstvenu priliku uživanja u izgledu, a pogotovo zvuku, bolida McLarena. Nažalost, bit će to prvi i zadnji put da je bolid Formule 1 vozio Grobnikom.

Blackhawk


Odgovor

12 komentara

  1. Michael Schumacher
    Ivan Vrhovec Prikaži

    Navodno je sam Keke nakon te vožnje izjavio da taj bolid baš i nije sasvim ispravan…


    0
    0

    0
  2. Max Verstappen 1
    vlado Pretplatnik Prikaži

    “Zaboravljalo se, naravno, pri tome da je kod Berniea najvažnija uvijek bila jedna stvar koju mi nažalost nikada nismo imali – novac.”
    Dakle ,glavni krivac je Bernie. A kriv je jer juga nije imala novca ili sluha.
    Jasan mi je ton kojim je ovo napisano, zal za necim sto je navodno bilo blizu. Ali pozivati se na pohlepu jednog covjeka je po meni pogresno. Vjerovatno je druga strana tu za kriviti.


    0
    0

    0
  3. fjaka Prikaži

    sićan se u devedesetima dok san kupova autoklubove pa jedan period u svakom kupljenom je bila senzacija dolazak f1 na grobnik. šta je najgore ja san to sve upija :D a tek sad vidin da je to ravno ukazanju gospe :D a mi onda mislili priko slavičine p**** do f1 u hrvatskoj :D ahahaha kako san onda bija naivan :D


    0
    0

    0
  4. Fernando Alonso
    r.u.m. Prikaži

    Vjerovatno je Slavica imala svoju ulogu u tome.Svejedno ipak lijepa stvar i dan danas bi bilo jako popularno i produktivno da na Grobničku stazu dođe bolid F1 koji je osvojio naslov i napravi šou nekakav.Ne mora se održavati utrka ali nekakva događanja ili testiranja (može Pirellija) ma bilo što što ima poveznicu sa F1 bilo bi prava stvar.
    Zamislite da uz (Alpe Adria natjecanje) najave da će doći bolid F1 i raditi show (trkati se s motorom) i da će doći neki vozač iz F1 ali je to tajna …
    Pa koliko bi nas otišlo tamo?
    Šteta što danas toga nema očito smo prije bili jači u auto-moto sportu a i u današnje vrijeme sve seli kod Šeika odnosno iz Europe ča.


    0
    0

    0
  5. Fernando Alonso
    r.u.m. Prikaži

    Oprostite al moram,
    Obožavam F1 to mi je strast,ljubav,hobi na prvom mjestu su :djeca a onda je F1, da sad ne idem u detalje ali mogao bi napisati poduži tekst na tu temu.
    Ono što sam htio napisati je :
    STVARNO VAM SVAKA ČAST F1 PULS NA TRUDU I ZALAGANJU ŠTO PIŠETE SVAKI DAN ČLANKE
    Stvarno vjerujem da onda i vi volite i živite F1 kao i ja.


    0
    0

    0
  6. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    sjećam se ovog kad sam bio mali. samo nisam imo pojma ko je agostini. :)


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.