1. predsezonski test
0
3
dana,
1
9
sati,
5
2
minuta,
1
2
sekunda

Korisnički panelRegistracija

Novo na forumu

Honda odbacuje ‘size zero’ koncept i kopira Mercedesovu ideju podijeljenog turbopunjača

Budući da je Formula 1 odbacila sustav tokena za razvoj pogonskih sustava, proizvođači pogonskih jedinica sada mogu mijenjati dizajn i koncepciju motora po svojim željama i bez ikakvih ograničenja. Poznato je da će potpuno novim smjerom krenuti Renault, a zna se da se za isti korak odlučila i Honda.

Prema tvrdnjama Autosporta i Motorsporta, Honda za ovu sezonu odbacuje size zero koncept pakiranja pogonske jedinice te će, poput Mercedesa, podijeliti turbinu i kompresor. Prije nekoliko dana je iz McLarena stigla potvrda onoga o čemu se pričalo nekoliko mjeseci, a to je da njihov partner za 2017. mijenja koncept svog pogonskog sustava. Iako detalja niti službenih potvrda nema, izvori su za navedene portale i publikacije potvrdili da je Hondin šef Yusuke Hasegawa dao zeleno svjetlo za odbacivanje kompaktnog size zero koncepta koji je korišten od 2015. i ponovnog ujedinjenja McLarena i Honde.

Taj koncept za cilj ima što je moguće manje pakiranje pogonske jedinice i stražnjeg kraja, te ima podijeljen turbopunjač, ali se kompresor nalazi unutar V nagiba motora, dok se turbina nalazi izvan. Nakon 2015. su u Hondi priznali probleme s tom filozofijom, ali od nje nisu odustali te su za 2016. povećali turbopunjač. No, čini se kako ni to neće biti dovoljno te su Japanci zaključili kako prednosti ovog koncepta nisu dovoljno velike kako bi poništile njegove mane, pa u Hondi turbinu i kompresor navodno postavljaju na suprotne krajeve, a povezat će ih osovinom koja prolazi kroz V nagib motora.

Radovi su u tijeku u Hondinom sjedištu u Sakuri, a njihov partner McLaren smatra da će unatoč većim dimenzijama pogonske jedinice moći konstruirati uzak stražnji kraj novog MP4-32.

Osim toga, očekuje se da će Honda imati i novi sustav ubrizgavanja goriva (multi-jet injector system), koji bi trebao povećati stupanj učinkovitosti motora s unutarnjim izgaranjem.

Ne želite gledati reklame?
Vezane teme: #Honda#McLaren

Komentiraj

3 komentara

  1. Sad cemo vidjet ko ce biti bolji 😉

    0

    0
  2. E davno je bilo kad san ja reka da se ostave kurčevog posla i da lipo prikopiraju Mercedes, i ispada da san bija u pravu. A kako su me samo neki napadali…hehehe

    0

    0
Datumi predstavljanja bolida
Williams - 17. veljače 2017.
Sauber - 20. veljače 2017.
Renault - 21. veljače 2017.
Force India - 22. veljače 2017.
Mercedes - 23. veljače 2017.
Ferrari - 24. veljače 2017.
McLaren - 24. veljače 2017.
Red Bull - 26. veljače 2017.
Toro Rosso - 26. veljače 2017.
Haas - 26. veljače 2017.
Ne želite gledati reklame?

Anketa

Kakve su vam prve reakcije na nove bolide?

Rezultati

Loading ... Loading ...

Top članci ovog tjedna