Zimska stanka, 33. dan: Pole position statistika

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 7 godina 3 min 19 komentara

Osvajanje pole positiona daje F1 vozaču poseban osjećaj, iako za bodovanje ne donosi ništa. To je dan kada vozači u tih minutu dvije ulože najbolje što imaju, pokušavaju voziti preko granice ne bi li uhvatili koju tisućinku.

Kada gledamo po broju osvojenih pole positiona, najviše ih ima Michael Schumacher, 68. No, bilo je to tek na 22% njegovih utrka, pa onda rekord Ayrtona Senne dobiva više na težini. On ih je osvojio 65 u svojoj karijeri, što je bilo u 40% svih utrka koje je odvozio. Na trećem mjestu je Lewis Hamilton, kojemu fali još osam pole positiona kako bi postavio novi rekord. Najveći postotak ima Juan Manuel Fangio, čak 57% od svih odvoženih utrka, čime je uvjerljivo na prvom mjestu.

Najmlađi vozač koji je osvoji pole position je Sebastian Vettel, kojemu je to pošlo za rukom na VN Italije 2008. Imao je tada 21 godinu i dva mjeseca. Fernando Alonso nalazi se na drugom mjestu, a na VN Malezije 2003. bio je pet mjeseci stariji od tenutnog rekorda. Lako je moguće da će ovaj rekord biti srušen, no onaj za najstarijeg vozača na poleu će sigurno stajati jako dugo, ako ne i do postojanja sporta. Giuseppe Farina je na VN Argentine 1954. osvojio pole position s 47 godina i dva mjeseca, što je punih 26 godina više od rekorda najmlađeg vozača na poleu. Impresivno!

U broju uzastopno osvojenih pole positiona kolo predvodi Ayrton Senna, i to s dva najbolja rezultata. Osam u nizu osvojio je od VN Španjolske 1988. do VN SAD-a 1989. Sedam ih je osvojio od VN Španjolske 1990. do VN Monaka 1991. Rekord uzastopnih pole positiona u jednoj sezoni drže Alain Prost i Lewis Hamilton. Francuz je to učinio od VN Južnoafričke republike 1993. od VN Kanada, dok je Hamiltonu to za rukom pošlo od VN Monaka 2015. do VN Italije.

Možda ne baš tako slavan rekord je onaj koliko je vremena prošlo između dva osvojena pole positiona. Listu predvodi Mario Andretti, koji je na VN SAD-a 1968. osvojio svoj prvi pole, a za sljedeći je čekao osam gladnih godina. Bila je to VN Japana 1976. godine. Giancarlo Fisichella nalazi se na drugom mjestu. On je svoj prvi osvojio na VN Austrije 1998., a sljedeći na VN Australije 2005.

Lewis Hamilton ove je sezone postao vozač s najviše osvojenih pole positiona na različitim stazama, čak 24. Na drugom mjestu je Alain Prost s 22, dok treće mjesto dijele Senna, Mansell i Vettel s po 20 komada.

Sutra neće biti članka “zimska stanka” zbog novogodišnjeg slavlja. Hvala na razumijevanju i čitamo se prekosutra :)


Odgovor

19 komentara

  1. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Kao što možemo govoriti o epic pobjedama, možemo govoriti i epic PPovima.
    Meni prvo na pamet padaju Senna, Monaco, 1988., 1,5sec ispred Prosta; opet Senna, Suzuka, 1989., 1,7sec ispred Prosta; MS, Monaco, 1996., 0,5sec ispred Hilla (ali MS je bio u kanti od bolida); MS, Monaco, 2012, (dobro, nije startao prvi zbog kazne, nije neka razlika bila, ali je ušao u 44. godinu),…. Naravno, ima toga još, pa slobodno neka neko nastavi niz., Hamilton je imao nekoliko stvarno sexy krugova za PP, Rosberg takođe, Vettel prije, …..
    A zanimljiv je i Jerez, 1997. (ne samo zbog MSovog poteza u trci), već i zbog toga što su Villeneuve, MS i HHF postavili identično vrijeme, ali su ga postavili navedenim redoslijedom, pa su po pravilima, tako i startali.
    A treba napomenuti i Bellofovih 6:11 i nešto, 1983. na Ringu (dužina 20.8 km) za PP u Porscheu u tadašnjem WECu


    0
    0

    0
    • Max Verstappen
      DaveGilmour Prikaži

      Meni prvo na pamet pada VN Njemačke 1967. budući da sam veliki Clarkov fan (iako nisam bio živ u doba njegovih majstorija). Clark je u kvalifikacijama odvozio krug 8:04 što je bilo 9.5 sekundi brže od drugoplasiranog Hulmea. Treba također napomenut da se za tu istu utrku Jacky Ickx kvalificirao kao treći, ali u F2 bolidu, samo pola sekunde iza Hulmea. Ickx je i inače bio znan kako majstor Nordschleifea.

      Iz sadašnje turbo ere mi na pamet padaju Vettelov PP u Singapuru 2015. i Ricciardov PP u Monacu 2016. Oba kruga su bila fantastična.


      0
      0

      0
    • fjaka Prikaži

      ms uzeo pole u kanti od bolida? roflmao pole se ne uzima s kantom od bolida, sorry još jedan roflmao


      0
      0

      0
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        Spram Hillovog FW18, MSov F310 je bio kanta :chill:
        I trebao je Hill da otrese MSa u kvalifikacijama, a ne ovaj njega.
        To bi barem ti kao veliki poznavatelj F1 trebao znati.
        https://m.youtube.com/watch?v=U-X45KU2WMk
        Pronaći 0,73sec u jednom (trećem) sektoru u Monacu…… :klanjam:
        Mrsko mi tražit, ali ima i ona duža verzija videa, sa zbunjenom Hillovom facom na kraju, tipa ono WTF, šta ovaj uradi :prcnjau:


        0
        0

        0
      • fjaka Prikaži

        kanta od bolida katkad nađe put do postolja. kanta od bolida stjecajem raznih okolnosti i pobjedi…svake prijestupne godine. ali kanta od bolida definitivno nemože pobjedit 3 puta u istoj sezoni i definitivno nemože 8 puta u sezoni bit na postolju i sa njom se definitivno ne osvajaju poleovi. pomiri se s tim stvarima čovječe. to šta su te sezone williams i hill briljirali a ferrari i schu nisu to je drugi par opanaka. ali nazvat itekako konkurentan bolid koji je…naveo san već bio na postolju polovicu ukupnih utrka nije ništa drugo nego lupetanje.


        0
        0

        0
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        Spram Hillovog FW18, MSov F310 je bio kanta
        Ne znam šta ti nije jasno za ovo što sam boldirao. :facepalm:
        Možda je F310 bio drugi najbolji bolid na gridu (i to je diskutabilno), ali je bio kanta/cigla/svinja/padobran/……. (MS ga je nazvao padobranom) u poređenju sa Williamsom.
        4 MSova PPa su rezultat sporih staza i/ili MSove genijalnosti (Monaco, Mađarska), ili možda činjenice da mu odgovara staza (Francuska, gdje ima 8 pobjeda i San Marino gdje ima 7 pobjeda).
        3 MSove pobjede su rezultat umijeća vožnje po kiši (Španija), kao i spleta nesretnih okolnosti, pehova i izlijetanja za Williamse (Belgija i Italija).
        MS je imao 6 mehaničkih kvarova/problema, plus izlijetanje u Monacu.
        Sve što je osvojio te godine, osvojio je ili svojim umijećem ili spletom nesretnih okolnosti za Williamse.
        Na kraju krajeva, pogledaj Irvinea i njegove rezultate.
        Dakle, prije nego što nekom kažeš da lupeta, probaj pročitati tuđi post sa razumijevanjem.
        Ako ti šta nije jasno, vidi opet ovo što sam boldirao, jer na to se svodi sva priča.
        Ako ti opet nije nešto jasno, jbga, ne mogu ti pomoći.


        0
        0

        0
      • mcl Prikaži

        Ajmo opet.Ako je Ferrari te godine bio kanta sta onda reci za ostale bolide sta su oni bili u odnosu na Ferrari kontejneri.MS jeste bio veliki vozac ali pripisivati sve uspehe samo zahvaljujuci njegovom umecu je smesno i cisto navijacki.I da pitam sta je bilo 93 ko je tada bio kanta .Beneton prvih 9 trka jaci motor od Mclarena pa Senna te sezone 5 pobeda aMS 1.
        I naravno 95 kada je Beneton svakako bio najbolji bolid i MS 9 naspram Hilove 4pobede.Ma da i tada je MS imao lošiji bolid .Oce to toliko dranje sa lošijim bolidom.


        0
        0

        0
      • fjaka Prikaži

        vrtin filmove u glavi unazad šta se tiče najbolje plasiranih ”kanti” na kvalifikacijama i mislim da nikad nijedna ”kanta” šta se ja sićan nije bila više kvalificirana šta arrows yamaha ’97 u mađarskoj. čak treći. možda ima i koji bolji primjer ali nepada mi napamet, nek neko slobodno navede ako zna. inače i sama utrka za arrows je bila za pamćenje, samo ih je kvar na hidraulici u zadnjim krugovima spriječio da pobjede.


        0
        0

        0
      • Honda
        zekohonda Donator Prikaži

        @fjaka
        je li se kontaju kišne kvale?


        0
        0

        0
      • fjaka Prikaži

        @zekohonda pucaj, kišne kvale trke whatever je sastavni dio utrkivanja

        edit: al nemoj sad baš nać primjer di se većina kvalificirala po natopljenoj stazi a ”kantu” tokalo po već dobrano osušenoj :D


        0
        0

        0
      • Honda
        zekohonda Donator Prikaži

        brazil 2010., pp za hulka u williamsu.
        ybg, nisam vidio edit. :)


        0
        0

        0
      • fjaka Prikaži

        moran priznat da su to već kasnije godine kad mi je već polako opa interes za f1 ali ovako na prvu pari mi se da je 2009. spa bio malo žešći poremećaj? jer među prvih 6 od velike četvorke tada tek se ugura jedan brawn i jedan ferrari. ne umanjujem vožnju fissia nimalo i svakako odličan primjer zeko i morat ću uz kavu pogledat te kvale :D


        0
        0

        0
      • Honda
        zekohonda Donator Prikaži

        fi je 2009. napravila bolid kojemu leže jedino brze staze. spa i monza. dodaš tome jak merc motor. i to je to.


        0
        0

        0
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        Još će ispasti da je F310 bio odličan bolid :rofl: :rofl:
        Koji ste vi carevi…. :facepalm:
        Kolega mcl, s tobom sa završio svako dalje raspravljanje nakon rasprave 1994/1995.
        Povrh toga, ako ćeš Sennu, njegove izvedbe i njegov bolid iz 1993. uključivati u ovu priču, onda ga poredi sa Prostom i Williamsom iz 1993, a ne sa MS i Benettonom. ;)
        Kontaš?!
        Da se vratim na F310
        MS: “Parachute”!
        Eddie: “Almost undriveable”!!
        Barnard: “Wasn`t very good”. :mrgreen:
        Al, hajd, dosta od mene na ovu temu, kao i uopšte na 1993-1994-1995-1996, a pogotovo nešto vezano za MSa :chill:
        Živi bili :pivo:


        0
        0

        0
      • fjaka Prikaži

        edit: pitan gluposti :D


        0
        0

        0
  2. fjaka Prikaži

    gerhard berger o kvalama u onoj tamo turbo eri:

    Then on top of it you had the qualifying. You have to remember back then, you had a qualifying lap, with qualifying turbo, with qualifying tires. You would come to the morning to practice, but all you could practice with was a certain amount of boost, you would have about 900 or 1,000 horsepower, but in the afternoon you would have around 1,400 horsepower.

    So in the afternoon you had a different gearbox, because over lunchtime they would change the gears, and then you would put on one of those one lap special tires and you would go out with all that extra power and then the whole lap was a complete compromise, because all your braking points were at different points because of the extra power and speed. And of course often they would change the brakes as well, so you just had to react all the time to the changing situation. At the end, whoever did the best compromise was ahead. But it was a very special era and very very exciting for the driver and for sure you needed big balls.


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.