VN Meksika

27.-29. listopada 2017.

Korisnički panel

- RegistracijaZaboravio sam lozinku |

Najnovije s foruma

Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Zimska stanka, 30. dan: Bolidi od 1950. do danas (5. dio) [90-e]

Devedesete godine prošlog stoljeća bile su one gdje se Formula 1 po pitanju brzine potpuno odvojila od bilo čega prije postavljenog. Zahvala može ići stabilnim pravilima oko motora, koji su od 1989. bili atmosferski, te po želji s 10 ili 12 cilindara. Stoga su momčadi bile potpuno fokusirane na posao oko samog bolida. Uglavnom je dominirao Williams, McLaren je također nešto ugrabio, a ostatak je uzeo Ferrari.

1990.

Dizajn uskih noseva potpuno je prihvaćen te se široki nikad više nisu vratili u sport. Bočni usisnici potpuno su suženi, no to je bilo prisutno samo dok snaga kod novih motora nije bila razvijena u potpunosti. Prednje krilo je na svom zadnjem dijelu dobilo zareze kako bi zrak lakše dolazio do hladnjaka.

1991.

Prednje krilo dodatno je odrezano zbog pravilnijeg protoka zraka, dok je gornji dio nosa podignut zbog sigurnosti vozača, a ista praksa nastavila se kroz sljedeće godine. Bočni usisnici za zrak su polagano rasli, otprilike proporcionalno snazi motora.

1992.

Neke momčadi rade na drugačijem konceptu, pokazat će se onome koji će za nekoliko godina postati standard. Podignuti nos, prednje krilo veoma blizu tla, bočne stranice s većim usisnikom za zrak te zaobljeni završetak kako bi zrak nesmetano prolazio do zadnjeg dijela bolida. Neke momčadi su imale i po tri zakrilca na zadnjem krilu. Gume postaju uže i široke će se vratiti sljedeće godine, točno nakon četvrt stoljeća.

1993.

Williams razbija konkurenciju drugu godinu uzastopno. Tajna je bila aktivni ovjes, kojeg je momčad iz Growea uvela 1992. Zanimljiv je bio zadnji kraj kod Williamsa, koji je imao udubljene stranice radi boljeg usmjerenja zraka, a bolid je u zavojima bio nedostižan ostalima.

1994.

Godinu obilježava Sennina pogiblja i okretanje Formule 1 ka potpunoj sigurnosti vozača. Bočna strana bila je najslabija karika bolida, te su intervencije u tom području bile hitne. Bočni kraj je još više podignut, a vozači su oko svojih ramena dobili dodatnu zaštitu. Dizajn bolida nije se puno mijenjao kroz 1994. Williams je eksperimentirao s malim krilom iznad stražnjeg, no nije zaživjelo.

1995.

Spušteno stražnje krilo i pojačane bočne stranice bile su najveća promjena za navedenu godinu. Sigurnost još nije bila dovedena na visoku razinu, no išlo se prema tome veoma brzo i neumoljivo, pa je dizajn bolida patio.

1996.

Williams je ponovno imao uvjerljivo najbolji bolid na gridu. FW18 imao je nekoliko sjajnih rješenja u svoje vrijeme. To je bilo bočno krilo i stražnje povezano sa šasijom, ali na neobičan način. Mala krila koja su stajala na vrhu bočnih stranica nadovezivala su se na stražnje krilo. Novina za 1996. bila je zaštita za glavu vozača, koja je podigla sigurnost na potpuno drugi nivo.

1997.

Dizajn bolida ponovno se vidno mijenja. Zaštita za vozačevu glavu i dalje je bila na bolidima, no sjedenje u bolidu je bilo drugačije, pa je izvedba bila drugačija. Neke momčadi, kao Minardi s gornje fotografija, radili su na veoma niskim usisnicima iznad glave vozača. Bočna krila prihvaćena su kod svih momčadi, dok je zadnji dio bio prilično različit od bolida do bolida. 1997. bila je zadnja godina u kojoj su se koristile slick gume. Vraćene su u sport 2009. godine.

1998.

Nakon tri desetljeća vožnje na slick gumama dolaze one s brazdama, koje nisu baš toplo prihvaćene od ljubitelja sporta. 1998. bila je godina u kojoj je razvoj bolida bio veoma intenzivan. Rad se vidio na svakom koraku. Prednje krilo je, barem kod Ferrarija, imalo čak tri elementa, što je samo par godina prije toga izgledalo kao znanstvena fantastika. Zadnje krilo je također dobilo mnogo elemenata, a bočni usisnici bili su dizajnirani na trokut. Brzina bolida strašno se povećala, kako na pravcu, tako i u zavojima.

1999.

Nije se puno razlikovala od 1998. Neke momčadi su ponovno počele spuštati nos svojih bolida, dok su ih neki zadržavali zbog bolje protoka zraka ispod bolida. Ekipe su počele stavljati elemente i na bočne strane prednjeg krila.

Klikom na reklamu otvara se u novom prozoru!

Komentiraj

10 komentara

 1. SVAKA ČAST NA TRUDU !!!
  0
 2. mcl

  Uglavnom je dominirao Williams, McLaren je također nešto ugrabio, a ostatak je uzeo Ferrari.

  Willijams 4 vozacke titule,Mclaren 4 vozacke, Beneton 2 vozacke Ferrari 1konstruktorsku.
  Sta je to Ferrari napravio 90 tih da zasluzi toliki publicitet a jedan Beneton i ne spomenuti.A predpostavljam da ce 2000te da budu pune Ferrarija zasluzeno tako da su 90 mogle da budu obelezene pravim bolidima.
  0
  • Marko Rakić urednik

   Prvo da razjasnimo pojam dominacija. Williams je kroz 90-e to bio u punom smislu riječi. 1992. i 1993. bile su potpuna dominacija, a ni 1996. nije bila daleko. 1997. i 1994. su imali najbolji bolid, ali ne dominantan. S druge strane, McLaren je samo 1998. imao kako-tako dominantan bolid. 1990. su se borili s Ferrarijem, a godinu poslije s Williamsom.
   Benetton sam zaboravio, moja greška.
   Uostalom, Ferrari ovdje uopće nije dobio neki publicitet, već je je dobio “titulu” skupljača mrvica.
   Pa naravno da će 2000. biti obilježene Ferrarijem jer su u tom razdoblju skupili 7 konstruktorskih i 6 vozačkih naslova. To nikad nije uspjela niti jedna momčad u jednom desetljeću.
   Nego, reci mi molim te, kakvim su to pravim bolidima trebale biti obilježene 90-e?
   0
   • mcl

    Sto se tice Ferrarija i njegovih 6 vozackih titula ja sam i rekao da je ok za 2000 te i da svakako su zasluzili da im se u tom razdoblju da najvise prostora.Ali u 90 tim ne vidim ni neku svrhu ih spominjati.A u tekstu imas 3 slike Ferrarija ,3 Willijamsa i po 2 Mclarena i Benetona.
    Kako je Mclaren osvojio svoje titule 90 sto je bitno ima vozackih 4 bas kao i domina tan Willijams.
    Poenta je malo vise slika timova koji su stvarno nesto napravili u tom periodu a i koju rec vise jer bas kao sto si i rekao Beneton nisi ni spomenuo a on je bio zacetnik podignutih noseva.
    Bez ikakve ljutnje mislim da je ovo sto radis stvarno ok da se pregura ova pauza mogao bi po meni malo opsirnije jer ionako nema nekih desavanja.Na trudu svaka cast samo malo vise o onima koji zasluzuju.
    I svakako ocekuje u sledecem delu mnogo vise o Ferrariju jer su i zasluzili za sledeci deo
    0
   • Frantic Donator

    @Marko.
    I 1995.
    Williams je 6 godina zaredom imao najbolji bolid (nekad više, nekad manje, nekad za nijansu), ali u principu, 6 godina. :klanjam:
    0
   • @Frantic
    Da li je Williams imao najbolji bolid 1994. i u prvih nekoliko mjeseci te sezone, konkretno do Francuske?
    0
   • mcl

    Nije ni 95 Wilijams je te godine osvojio pet pobede a Beneton 11i ko je tu bolji tim ali za kolegu je Willijams tihgodina imao AN pa samim tim su bili i najbolji tim .
    BENEton je 95 bio ako ne bolji onda sigurno ne lošiji od Willijamsa
    0
   • Frantic Donator

    @1883
    Da :chill:
    I naredne, ali malo manje :chill:
    0
   • Aha… ok :zubo:
    :kokice:
    0
VN SAD-a - raspored vikenda
1. trening 20. listopada u 17:00
2. trening 20. listopada u 21:00
3. trening 21. listopada u 18:00
Kvalifikacije 21. listopada u 23:00
Utrka 22. listopada u 21:00
Klikom na reklamu otvara se u novom prozoru!

Anketa

Na kojoj će utrci Hamilton i matematički osigurati naslov?

Rezultati

Loading ... Loading ...

Produlji život portala
Vaše korisničko ime na F1pulsu:

Zasad smo donacijama osigurali život portala do -
VN Meksika!