Alonso: 2012. je bila moja najbolja sezona, 2016. je na trećem mjestu

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 7 godina 3 min 16 komentara

Fernando Alonso, Ferrari

McLarenov Fernando Alonso vjeruje da je 2012. godina bila njegova najbolja sezona u karijeri, a za proteklu 2016. kaže da je vjerojatno na trećem mjestu.

Alonso je u Formuli 1 od 2001. godine i osvojio je dvije titule svjetskog prvaka – 2005. i 2006. s Renaultom. Ipak, kao vrhunac svoje karijere ističe 2012. godinu u kojoj je pobijedio na 3 utrke i osvojio još 10 pobjedničkih postolja s Ferrarijem. Borba za naslov potrajala je sve do posljednjeg kruga u Brazilu gdje je još jednom izgubio od Sebastiana Vettela, s tri boda zaostatka. Alonsu je u toj utrci već na početku sve krenulo po idealnom scenariju jer je nakon pola kilometra Vettel bio na posljednjem mjestu s oštećenim bolidom okrenutim u krivom smjeru. Ipak, nedugo nakon toga Alonsov Ferrari već je bio u Vettelovom vidokrugu.

Titula mu je izmaknula i 2010. godine u posljednjoj utrci u Abu Dhabiju. Kao viceprvak je završio i 2013. godinu, ali tada s ogromnih 155 bodova zaostatka za Vettelom.

“2012. je vjerojatno bila moja najbolja sezona u Formuli 1. 2014. je vjerojatno na drugom mjestu, a zatim dolazi 2016. na posljednjoj stepenici podija.”

“Ove sam se godine u svim uvjetima osjećao jako dobro. Čak i posljednjih 10 krugova u Brazilu na 40 krugova starim gumama. To samopouzdanje u bolidu mi je dalo priliku da pritišćem u mnogim situacijama. Smatram da je ova godina bila na vrlo visokom nivou što se moje vožnje tiče.”

Alonso je također istaknuo da je ove godine pružio puno bolje performanse od Jensona Buttona, a bodovni omjer na kraju je bio 54:21 u korist Alonsa.

“Kao što ste rekli – Jenson je nevjerojatan vozač. Prošle godine sam to iskusio, a ove godine sam u mnogim mnogim prilikama bio ispred njega. Čak i u kvalifikacijama smo nešto poput 13:5 za mene, a u trima kvalifikacijama nisam ni sudjelovao jer sam imao kaznu s motorom pa sam odradio samo Q1. Ta razlika je mogla stoga biti još veća.”

Što se tiče McLarenove forme 2016. godine u odnosu na godinu ranije, Fernando kaže:

“Sretan sam s ovim što smo napravili u 2016. godini. Sretan sam s napretkom ekipe. Prije godinu dana smo bili vrlo razočarani. Tada su se mnoge stvari odvijale u našim glavama, ali sad smo optimistični i sve je veselo.”

“Znamo da je dug put do naslova, ali osjećaj je puno bolji nego prošle godine.”


Odgovor

16 komentara

  1. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Dok placem u glavi su mi dani stari
    Molim Boga da vrati plavu kacigu i crveni Ferrari
    ??


    0
    0

    0
  2. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    2012 je bila epski odvozena.


    0
    0

    0
  3. Kimi Raikkonen 7
    Iceman Donator Prikaži

    Mogao je barem umjesto 2014. staviti neku od 2005-2007


    0
    0

    0
  4. avalon Prikaži

    ne znam tješi li fernando samog sebe komparirajući 2015. sa 2016. …. istina je ovo šta je izjavija ali dovoljno je dugo u F 1 ( 15 sezona ) , iskusan je i zna ( a to znamo i mi laici osim ako nismo “slipi” fanovi McLH , alonsa ) da je lako ove sezone bilo bit JAKO bolji nego 2015. koju b i virujem i tim i vozači narađe zaboravili . jer je bila blam , fjasko . MP4-30 je bija slab , nepouzdan ( 13 odustajanja alonsa i buttona ) spor ( vrlo često su trku završavali sa krugom a katkad i sa 2 kruga zaostatka ) pa je sa MP4-31 lako bilo sve ovo “popravit” pošto je prostora za napredak bilo u “ogromnim količinama” pa 2015. je bila možda najgora sezona McL u povjesti … predzadnji u konstruktorskom ( jedino marussia lošija ) , a 2 ex prvaka su zajedno osvojila tek 27 bodova i prvenstvo završili na 16. i 17. mistu . u tom košmaru je button bija bolji od fernanda ( englez je u 4 , a fernando tek u 2 osvaja bodove ) ali fernando naglašava kako je ove sezone bija bolji od njega i u trkama i u Q .. pa ? omjer će im ostat zabilježen 1 Vs 1 . naravno da je osjećaj posli 2016. puno bolji nego lani jer je sad bolid bija jači , puno pouzdaniji . ako pouzdanost ostane visoka i 2017. bi mogla bit još bolja po pitanju napredka jer s obzirom da podosta zaostaju za timovima kojima se žele priklučit i u čiju skupinu spadaju u McLH imaju više prostora za napredak od mercedesa , RB , ferraria , a puno bolje financije od williamsa , FI , TR koji bi ih potencijalno mogli ugrozit . . renault može bit enigma , a sauber i manor nemaju šanse u poređenju sa ostalima … kronično fali novčića . haas … ameri … ko zna koliko su zaista zaintersirani i spremni ulagat ?


    0
    0

    0
  5. Mclaren
    raca Prikaži

    Još uvijek ne shvaćam po kojem je ključu odredio’14. i ’16. kao druge dvije najbolje sezone???


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.