Zimska stanka, 17. dan: Zaboravljene staze – Kyalami

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 7 godina 5 min 6 komentara

S lijeva na desno: Jabouille (Renault), Villeneuve (Ferrari) i Scheckter (Ferrari) na Kvalamiu 1979.

VN Južnoafričke Republike počela se održavati u drugom desetljeću postojanja Formule 1. Vozilo se na jugu Afrike još 30-ih godina prošlog stoljeća, no ništa od toga nije bila službena F1 utrka. Prva VN Južnoafričke Republike održala se 29. prosinca 1962. godine (da, tri dana prije nove godine) na stazi East London (istoimeni grad), gdje je pobjedu odnio Graham Hill, čime je postao svjetski prvak po prvi put u svojoj karijeri. Bila je to borba između njega i Jima Clarka, koji je vodio cijelu utrku, no morao je odustati 20 krugova prije kraja zbog mehaničkog kvara. Bio je to tek početak nesretnih okolnosti za Clarka.

East London nije bio trajna trkaća staza, već obična državna cesta koja je uz pomoć tribina i pregrada postajala mjesto za utrkivanje preko vikenda. Na toj “stazi” vođene su neke sjajne bitke, no do drugih kontinenata su informacije putovale veoma sporo, što nije čudno s obzirom da su to bile 50-e i 60-e godine prošlog stoljeća. Još dvije velike nagrade održale su se na East Londonu. Bilo je to 1963. (Clark naplaćuje dugove od prošle godine) i 1965. (kada je podignuo zaostalu kamatu), što je bilo zadnji puta da se utrka Formule 1 održava na toj stazi. Iako u kalendaru utrke nije bilo za 1966., utrkivanja je ipak bilo, a pobjedu je odnio Mike Spence u Lotusu.

Denny Hulme juri prema pobjedi 1972.

U to vrijeme se u Formuli 1 događao prelazak s državnih cesta/seoskih puteva na trajnke trkaće staze, pa tu Južnoafrička Republika nije bila izuzetak. Tako je nastao Kyalami, jedna od najsuvremenijih staza u to vrijeme, a izgrađena je u području Johannesburga, što nije odgovaralo čelnicima staze East London. Nije to ništa čudno, budući da se East London nalazi na obali indijskog oceana, dok je Johannesburg duboko u unutrašnjosti, blizu grada Pretorie, pa je to bilo i logičnije mjesto zbog velike koncentracije ljudi. Tako je VN Južnoafričke Republike svoj put nastavila na Kyalamiu, gdje je prva utrka održana 1967. godine.

Posebnost staze bio je njen položaj – nalazila se na 1700 metara nadmorske visine, što je bila noćna mora za ionako slabašne motore krajem 60-ih. No, utrke na Kyalamiu bile su sjajne, vozači su obožavali utrkivanje na toj stazi, a uživala je i publika. Možda će najbolju atmosferu na ovoj stazi prikazati ove dvije fotografije s kraja 60-ih i početka 70-ih.

      

Koliko je staza bila “luda”, dovoljno govori činjenica da se u prvih 18 izdanja (od 1967. do 1985.) izmijenio čak 15 pobjednika. 1968. Jim Clark osvojio je svoju četvrtu pobjedu na tlu Južnoafričke Republike, ali zadnju u Formuli 1. Ubrzo nakon toga stradao je u prilično nebitnoj F2 utrci na Hockenheimu.

Kyalami pamti lijepe trenutke utrkivanja u zlatnim godinama Formule 1, no pamti i dvije smrti, koje su se dogodile polovicom 70-ih godina. 22. ožujka 1974. počela su prva predsezonska testiranja, na kojima je svoj život izgubio Peter Revson. Brzi i talentirani Amerikanac jurio je u svom Shadowu kada je prednja osovina pukla te ga katapultirala kroz zaštitnu ogradu. Suci i vatrogasci bili su prilično brzi u gašenju vatre koja je zahvatila njegov bolid, no smrt je nažalost bila brža. Druga smrt je ona Toma Prycea, koji je poginuo tri godine poslije. U 22. krugu utrke, Renzo Zorzi parkirao je svoj bolid s lijeve strane startno ciljne ravnine zbog problema s bolidom. Zbog vatre koja je obuhvatila stražnji dio bolida, dvojica sudaca krenula su prema njemu, te je 19. godišnji Jansen van Vuuren u ruci nosio 18 kilograma težak vatrogasni aparat. Na nesretnog mladića naletio je (pri brzini od 270 km/h) još nesretniji Tom Pryce, koji je na mjestu usmrtio Van Vuurena, a i sam je poginuo nekoliko trenutaka poslije, jer ga je vatrogasni aparat pogodio u glavu. Aparat je poslije pronađen na tribinama.

Pryceu je noga ostala na gasu te je bolid nekontrolirano jurio prema naprijed.

Nakon ružnih trenutaka na Kyalamiu, uslijedilo je nekoliko lijepih, kao i složnost vozača da budu spremni na bojkot. Naime, vozači su ostali u hotelu te su odbijali otići na stazu dok se ne promjene nepovoljne odredbe u službenoj FIA-inoj aplikaciji za superlicencu. Poslali su Pironija na pregovore s Balestreom i Eclestoneom, a oni su kratili vrijeme na zanimljive načine. Bruno Giacomelli im je održao predavanje o crvenim brigadama i problemu terorizma u Italiji, a onda je, bez najave i pompe, Elio sjeo za klavir i počeo svirati. Čarobni zvuci Scotta Joplina i Mozarta odjeknuli su prostorijom, a tridesetak F1 vozača je ostalo zapanjeno i bez riječi. Keke Rosberg rekao je da mu je to jedino lijepo sjećanje na vikend u Kyalamiu 1982. godine.

Keke Rosberg u svom Williamsu 1983. godine.

Problemi za VN Južnoafričke Republike počeli su dolaskom Nelsona Mandele na vlast, kada se izvana samo doimalo kako je uzrupirano stanje u zemlji smireno. No, bijelci su i dalje hodali s oružjem po gradu, dok su se crnci skupljali u svojim četvrtima štiteći jedni druge. Stanje je bilo gotovo opsadno, no mediji su to prešućivali. Južnoafrička Republika postala je veoma nesigurna, gnjev crnaca bio je prevelik. Tako je nažalost završena jedna veoma odlična priča o utrkivanju na jugu zemlje, gdje su vozači i publika skupljali lijepe uspomene.


Odgovor

6 komentara

  1. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    S obzirom na nadmorsku visinu, u prvoj polovini 80-ih bolidi sa turbo motorima razvaljivali one sa atmosferskim.
    Negdje sam pročitao podatak da je 1982-1983 ta razlka znala biti i po 50-60 km/h u odnosu na one “najlošije” bolide sanatmksferskim motorima.
    A zbog bojkota ekipa sa turbo motorima, 1981. SVI bolidi koji su startali (njih 19) je bilo pogonjeno Ford Cosworthovim motorom. :prcnjau:


    0
    0

    0
  2. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    odličan tekst! pogotovo događaji iz ’82. :)
    čito sam prije par godina da je porsche kupio stazu, ali ništa bitno se od tad tamo nije vozilo.
    a i mogla je koja riječ o aparheidu.


    0
    0

    0
  3. Crosailor Prikaži

    Bravo za jos jedan odlican tekst! Kyalami je prije cca. 2 godine na aukciji kupio Toby Venter, vlasnik zastupnistva Porsche-a za Juznu Afriku. Glavna konkurencija za kupnju staze su mu bili gradjevinski investitiori koji su na tom mjestu planirali izgraditi stambeno poslovne komplekse jer se grad dosta siri prema tom nekadasnjem predgradju. Staza je iz temelja renovirana, izgleda fantasticno i dobila je Grade 2 dozvolu za sva natjecanja osim F1. Koliko mi je poznato potrebna su dodatna ulaganja kako bi se dobio Grade 1. Navodno postoji interes da Juzna Afrika opet dobije F1 utrku premda mi nije jasno tko bi to organizirao i financirao. Situacija u drzavi je sve samo ne idealna premda postoji jako puno ultra bogatih pojedinaca i tvrtki. Evo linka na webiste staze i jedan od zanimljivih clanaka:
    http://www.kyalamigrandprixcircuit.com/
    http://www.sabc.co.za/news/a/e67d0c004f3e85acbd5bfd5d9cc72cdd/Kyalami,-CT-emerge-as-Grand-Prix-host-contenders-20160712



    1
    1

    0

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.