Villeneuve: Dolazak tinejdžera narušava imidž Formule 1

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 7 godina 2 min 8 komentara

Bivši svjetski prvak Jacques Villeneuve upozorava da trend ulaska tinejdžera u Formulu 1 može biti opasan jer prikazuje pogrešnu sliku o Formuli 1. Max Verstappen je debitirao sa 17 godina, a iduće godine će u Williamsu biti Lance Stroll koji je netom napunio 18.

Oba vozača došla su direktno iz Formule 3. Villeneuve smatra da je pogrešno dovoditi tinejdžere jer se iz toga može izvući zaključak da je Formula 1 postala prejednostavna.

“Nešto je pogrešno, nebitno koliki ste talent, ovo je Formula 1, ovo je vrhunac.”

“Nešto nedostaje. Možete imati jako puno talenta, možete biti vrlo brzi, ali ovo pruža pogrešnu sliku o Formuli 1. Trebalo bi biti teško doći do postignuća koja vas vode u F1, ali to nije tako.”

Kanađanin Villneuve vjeruje da će Strollu biti teško iduće godine, ali zaključuje da bi njegov sunarodnjak mogao dorasti tom izazovu.

“On je jako brz, ali ne znamo kakav je mentalno, psihološki. Formula 1 je drukčija zvijerka,” kaže Villeneuve.

“Po prvi put u karijeri neće moći biti u najbržem bolidu i u najboljoj ekipi gdje je sve podređeno njemu i njegovim pobjedama. Ovdje će biti teško.”

“Ne znamo kako će reagirati na to. Dobro je educiran, dobar govornik, mogao bi rasti i postati nevjerojatan, ili bi mogao propasti. Ne znamo.”

Bilo kako bilo, Villeneuve smatra da je njegov dolazak došao prerano:

“Nije važno, ima novac da bi došao, prema tome – zašto bi čekao? Tako je kako je. Zašto trošiti vrijeme s još jednom GP2 sezonom gdje riskirate da ne pobijedite ili riskirate da naškodi vašem imidžu?”

Formula 1 je u svojim redovima imala vozače koji su došli rano i ostvarili mala čuda poput Sebastiana Vettela koji je došao sa 19 godina pa postao najmlađi svjetski prvak ili poput Maxa Verstappena koji je došao sa 17 i sada je najmlađi pobjednik. S druge strane imamo i primjere poput Jaimea Alguersuarija koji je došao sa 19 godina i umirovio se s 22 godine bez ikakvih značajnih postignuća.


Odgovor

8 komentara

  1. F1puls
    Krstas Donator Prikaži

    Smjena generacije.
    Stvar koja je jednostavno pod moranjem i normalna.
    Ako mislimo da imamo svjetlu buducnost bar sto se tice vozackih umjeca smjena generacije je normalna.


    0
    0

    0
    • Michael Schumacher
      cavallina Prikaži

      tocno za smjenu ggeneracije,ali mislim da se ovdje govori o mladosti te nove generacije…a cinjenica je da se dobna granica ulaska konstantno spusta,samo je pitanje do kada?
      moglo bi se dogoditi da ubuduce bude jos mladjih i od Maxa kad je dosao,to bi bilo lose….ovi sada s 18 su po mom misljenju ipak mentalno nezreli (kao sto je to Max demonstrirao vise puta svojim ponasanjem van staze)


      0
      0

      0
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        Neće više niko voziti jedan GP vikend a da nije napunio 18 godina.
        Prema tome, Max će ostati najmlađi.
        Plus imamo i one bodove za superlicencu, treba ih skupiti određen broj da bi se mogla voziti F1 (plus što moraš imati barem 18 punih).
        Generalno, što se tiče spuštanja granica, to je nešto normalno, u svim sportovima. Nekada su vozači vozili (debitovali) sa 40-45 godina (na počecima F1), potom se to spuštalo na 30-tak godina za debi (60-te i 70-te). 80-ih je to spalo na 23-26 godina, a vidimo da je to danas i ispod 20. Naravno, uvijek je bilo izuzetaka i ranije (Bruce McLaren, npr.).
        Koliko to narušava imidž, ne znam. Bolidi iz sredine 80-ih su bili teški za voziti. Ali i današnji mladići sa svojih 19-20 godina su fizički spremniji (vjrevatno) nego vozači u zrelim godinama iz 80-ih (od npr. 28-32 godine).
        Vettel je sa 26 imao 4 titule, a Keke je sa 30 debitovao, jbga.


        0
        0

        0
  2. Monisha Kaltenborn
    monkeyseat Donator Prikaži

    Slika F1 je davno narušena maFIA-inim raznoraznim odlukama, timovima koji su u bolide stavljali idiote koji nisu bili sposobni ni ravno volan držat (onaj Yuji (Ne)Ide i slični) samo jer su dovukli pare sa sobom.
    Fino napravit raspored tipa: prva iz GP3 serije mogu u GP2, prva tri u GP2 mogu u F1. Stavit još neki minimum da su odvezli bar 75% kompletnih utrka (a ne da je u čitavoj sezoni završio tri, a ostalih 15 se razbijao po stazi).
    Btw, od Villeneuvea dobiva dijareju čim ga vidim, a još kad kad ima za reć nešto to je ravno dehidraciji. Otkako ga je Miha opalio po boku samo trkelja (ajde priznat ću da ima i nekih 15% istine u njegovom obraćanju javnosti) :-)
    P.S.
    Šta nije i Kimi sa 20 godina došao u F1 bez Super licence?


    0
    0

    0
    • Honda
      zekohonda Donator Prikaži

      ‘raspored’ za superlicencu je već napravljen.


      0
      0

      0
    • avalon Prikaži

      plusevi tj slaganje je uvik garantirano ako i kad se popljuje po JV ma šta on izjavija i ma koliko to bilo točno . ne li yuji donija novčiće sa sobom ne znam ali zna se da je agure želija “stvorit” all-Japanese team …vozači su bili takuma sato i yuji ide . točno je da ide nije bija dorasa F 1 i zato je posli samo 4 trke “nesta” . to je sve točno . a ovo o kimiju … hm , baš i nije točno . kimi je doša u F 1 sa privremenom licencom za 3 ili 4 trke pa ako se pokaže …. pokaza se i dobija licencu “za stalno” . vidiš i ti si napisa samo 50 % istine .. ono o yujiu , a ostalo …. btw , JV u svojim izjavama ima najčepće puno više od 15% istine samo jbga mnogi ga forumaši ne vole iako ne znam baš zašto je to tako . JV je bez dlake na jeziku , ima svoje mišljenje isto ka svak od nas samo šta on zna i vidi više od nas .


      0
      0

      0
      • Monisha Kaltenborn
        monkeyseat Donator Prikaži

        istina. JV je bez dlake na jeziku i to nije loša osobina (ponekad), ali isto tako mrzim ljude koji su poklopac svakom loncu, a dotični je upravo to. Prvo je izjavio da ga boli ona stvar za F1, ali ipak sve živo iskomentira.


        0
        0

        0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.