Učiš ribu plivati

Izdvojeno / Kolumna

David Vidović

Prije 7 godina 6 min 8 komentara

Red Bull

Red Bull

Možete tvrditi što god hoćete, jedna činjenica stoji; Red Bull zna kako se pobjeđuje. Kroz dvije godine su na ovaj ili onaj način okrenuli situaciju u svoju korist, prilagodili se pravilniku i izbili opet na vrh. Učiti njih da pobjeđuju je kao učiti ribu da pliva. Bacite ih u plitku ili duboku vodu, oni će uvijek znati što trebaju raditi, i strpljivo će zaplivati prema vrhu. Bilo to stara pravila ili nova pravila, jako brzo će shvatiti u kakvoj su situaciji i prilagoditi se da zaplivaju. Kako su samo mudro obavili onu rokadu Kvyat-Verstappen o kojoj je već dosta puta pisano, i sada im se divim. Bio je to potez grupe ljudi koja u glavi ima samo biznis i profit, a takvi često i pobjeđuju, jer će reputaciju i čist obraz uvijek staviti iza svoje koristi, novca i uspjeha. Ali, pričajmo na trenutak o efektu koji je Verstappen imao, ne samo na Red Bull već i na Formulu 1 ove sezone. Još jednom je program mladih vozača urodio plodom i gazde trljaju ruke kada god dođe na red berba mladih, zrelih plodova.

Još otkako je na Interlagosu na prvom slobodnom treningu 2014. spasio bolid od proklizavanja prilikom svoje prve vožnje u Toro Rossu, znali smo da nitko u dobitom opsjednutom Red Bullu nije naivan da stavlja veliki kapital na nisku nagradu te da 17-godišnjak neće tek tako dobiti priliku u F1. No, otkako je dobio priliku u prvoj postavi – dečko je napravio pravu malu revoluciju u Formuli 1. Od često psovanog, do hvaljenog nakon utrke ili poteza koji oživi inače suicidalno dosadnu utrku. Imat ću hrabrost da kažem da smo prvi put nakon Montoye dobili vozača koji je spreman ići 100% glavom u zid, bez trunke oklijevanja biti maksimalno agresivan. Da, ostao je upamćen većinom po lošim potezima i greškama, ali sve dolazi s godinama. Zašto vjerujem da će Max jednog dana biti tako dobar da će i mentalnu stepenicu preskočiti i početi donositi dobre odluke? Jer je ove sezone bio gotovo rame uz rame već ovjerenom materijalu – Danielu Ricciardu. Malezija je pokazala da mu možda još uvijek nije dorastao, ili da jednostavno nema puno iskustva kada mu momčad poruči da pazi jer ipak kraj njega njegov momčadski kolega, dok je Ricciardo u zadnje tri godine dosta puta čuo takvu poruku. Jedno je sigurno, dok gledate kako se Verstappen baca na kočenju, subjektivni dio glave pomišlja da je to čovjek, tj. dečko koji najviše od svega želi pobijediti. Čini mi se da već zna i način za to, gledati njega kako u nekom razumnom modu napada ili brani poziciju je kao puštati ulov nazad u vodu, znaš da će otplivati.

Odlaskom Rosberga Red Bull postaje momčad sa najjačom postavom, dva vozača koja su do prije koju godinu bili tko zna gdje, ali ne i u našem vidokrugu. A čini se da će i imati čime da ih počaste, bolid je kako se sezona bližila kraju izgledao sve bolje i sve bliže Mercedesu. Ne zaboravite, ove zime se mijenjaju svakojaka pravila oko aerodinamike, a ako to itko znao iskoristiti onda je to Red Bull. Našli su sebi vozače, našli temelje za bolid, našli način da dobiju jeftin motor i da ga dovedu blizu Mercedesovog nivoa, rade sve što rade pobjednici. Piscem natare doces.

Talijanska diktatura

Nešto je trulo u zemlji Tifosa. Jednu sezonu su živjeli san i uzdisali ime svog salvatorea, dok su sljedeće pali i padali kroz svih 9 krugova pakla. I proklinjali su da to isto prožive i svi zaduženi za strategiju u Ferrariju, jer su, mora se biti iskren, ove sezone pomicali granice što se tiče šašavosti nekih ideja. Neću ih nabrajati jer bi to trajalo predugo, isuviše dugo za ovu zimsku stanku, a i zašto stajati na muke Tifosima? Možemo samo pretpostavljati da nešto nije u redu ako se rastanete na pola sezone sa, po mnogima najkompletnijim i zbog magičnog osjećaja i znanja o gumama trenutno najpoželjnijeg inženjera u Formuli 1. Stavite na stranu obiteljsku tragediju Allisona, Ferrari ga je lako mogao pričekati do sljedećeg proljeća da su htjeli. Netko je u Ferrariju bio nestrpljiv i nezadovoljan trenutnim preokretom situacije, kada su od momčadi koja je puhala u vrat Mercedesu spali na momčad koja se bori i gubi od Red Bulla, na nekim stazama pada i miljama daleko iza njih. Poneki bljesak salvatorea, čovjeka čija se slika do sada vjerojatno negdje u sjevernoj Italiji koristi kao ikona na zidu; momentalno gubljenje dobre pozicije smiješno zamišljenom taktikom, ili loše izvedenom, i to je više manje to od Ferrarija.

Nažalost, mudraci nisu bili u pravu. Riba može zaboraviti da pliva. Čini se da je struja prejaka za ovu ribu da opet propliva. Bilo kako bilo, Ferrari se zaželio titula. Sljedeća sezona će biti deseta otkako Ferrarijev vozač nije osvojio titulu, a ako se niti 2017. Vettel ili Kimi ne omrse, ovo će biti Ferrarijev drugi najduži niz bez vozačke titule u povijesti. Duži je bio samo onaj kada se čekao Michael, ali iako puno Tifosa želi novog Michaela u Ferrariju, bojim se da nisu spremni čekati još 10 godina. S toga se stvari moraju mijenjati, na ovaj ili onaj način. Ali svi mi proživljavamo agoniju kada netko na vrhu očito smeta napretku, a Tifosi imaju tu istu situaciju unutar Ferrarija.

Jedina riba koju ne treba učiti plivati je izgleda stari dobri Kimi. On je prethodne sezone bio najsvjetlija točka Ferrarija, bez daljnjega. Nedostajao nam je Raikkonen koji na stazi ulazi slobodno u duele i pobjeđuje, a u kvalifikacijama se nosi sa novijim prvacima od njega. Kimi je ove sezone pobijedio Vettela u međusobnom dvoboju kroz kvalifikacije i imao blizu bodova koliko i salvatore, ne baš preblizu, ali mislim da će svi fanovi Kimija biti zadovoljni novim ugovorom i vožnjama koje je pružio. Kao što je i Rosbergova forma procvjetala kako je stavio prsten na ruku i postao otac, tako je i Kimi prošao kroz razne faze tulumarenja, ali se na kraju smirio, ušao u godine kada je obitelj najvažnija i odjednom postao fokusiran na posao. Možda će još netko, neočekivano, postati salvatore.


Odgovor

8 komentara

  1. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    Red Bull bi trebao slijedeće sezone biti još bolji i vjerovatno uzeti obje titule. A zašto? To svi znamo….. Znamo kako je Mercedes igrao politikansku igru oko pravila za motore godinama, pa je u novoj turbo eri pobrao sve što je mogao pobrati…..
    Tako je i Red Bull odigrao svoju politiku i nametnuo se za glavnog davatelja ideja za promjene u tehničkom pravilniku za 2017. To sve govori samo za sebe – Red Bull bi trebao dominirati. Nadam se, da sam u krivu – i zbog sebe i svih nas gledatelja i pratitelja F1. Netko će reći: zašto se netko drugi nije nametnuo….. eh, da…… novac pravi novac….. a ako u ovome F1 svijetu nemaš novaca, zna se…..

    Želio bih da se Kimi još više probudi i uozbilji, ali i da Seb ostane na nivou, i da imamo jak, jako jak Ferrari u 2017.-oj.


    0
    0

    0
    • Wolf
      hattrick Donator Prikaži

      Čini mi se da je RB-ov (točnije AN) prijedlog o još agresivnijem aero paketu odbačen, uprao zbog straha za ponavljanjem RB dominacije, pa je usvojen McLarenov prijedlog. Što se tiče politike i utjecaja u Ferrariju.. vjerovatno su i njih pitali kao i sve, no očito nisu imali ideje, ili im je ova McLarenova verzija promjene najviše odgovarala. Znači, prvo trebaš imati svog asa u rukavu kako bi ga progurnuo, pošto Ferkan odavno nema svoje aševe, nema ni političkog utjecaja, niti mu on nešto od sluge. Ferrariju bi jedino pomoglo da im se vrati mogućnost konstantnog testiranja na svojoj privatnoj stazi.. no ovaj put bi to iskorištavali i drugi timovi, recimo RB na svojoj RB-Ring stazi.. pa onda ono u čemu su bili majstori, sva silna elektronska pomagala u vožnji i aktivni ovjesi.. što opet odlazi od trenutno zaređene mantre kako bi trebao biti vozač taj koji vozi bolid, a ne kompjuter. ..i tako dalje, i tako bliže.


      0
      0

      0
      • David Croft
        Ferrari Prikaži

        Mislim da svi mi znamo da po pravilima iz 2000-2004 pa i 2006,07,08 kada su pravila bila “otkljucana” da je Ferrari tu daleko najbolji.
        Kada im se daju odrjesene ruke nitko ne moze napraviti bolji i kompletniji bolid od ostatka ekipa.
        To dokazuju i u auto industriji gdje su i dalje daleko najkompletniji u superautomobilima i hyperautomobilima.

        To je ono sto znamo. Bili su toliko dobri u onome sto su radili da su ukrali od njih i nacrte i planove bolida…
        A sad se moraju dokazati i u ovome.
        2017. koliko god bila aero sezona mislim da Ferrariju vise odgovaraju pravila sto se tice velikog mehanickog gripa tj. širih guma. Sto se tice motora tu nema nekih problema i brige.
        Vidjet cemo…ja bi najvise volio kada bi prva trojka RBR, Merc i Ferrari bili unutar 2 desetinke tako da se vozaci mogu boriti na jednakom igralistu.
        Svakome od te tri momcadi po 4 pobjede pa neka se ostali bore sto se mene tice :)


        0
        0

        0
      • Honda
        zekohonda Donator Prikaži

        @ferrari
        slažem se s tobom ukoliko je ferrari osnovan 2000. ;)


        0
        0

        0
    • David Croft
      Ferrari Prikaži

      Zeko govorim o ovoj modernijoj eri sa svom aerodinamikom, elektronikom i ostalim što je i danas dostupno.
      Uostalom to su i dokazali.


      0
      0

      0
  2. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Zanimljiv tekst.
    Slažem se sa mišljenjem da bi RB naredne godine trebao biti vrlo jak.
    Ferrariju opet možda bude štimalo i to što će se veći (velik) akcenat baciti na mehanički grip (@Ferrari).
    Kada dodamo i standardno jaki Benz (neće oni preko noći nešto zasrati), trebali bi imati zanimljivu sezonu, s tim što bi se sa Hamiltonom trebali bosti Bikovi i (barem) Vettel.
    Vidjećemo.
    Davide, jedna mala ispravka.
    Drugi najduži niz Ferrarija bez titule je od 1964. (Surtees) do 1975. (Lauda), dakle 11 godina.
    Što znači da će trenutni niz bez titule biti drugi najduži, ukoliko ne osvoje titulu u naredne dvije godine, tj. do 2019. godine.


    0
    0

    0
  3. Fernando Alonso
    r.u.m. Prikaži

    O.K. ali s ovim se ne bih složio: “na nekim stazama pada i miljama daleko iza njih RBR.”
    RBR i FER su se ove godine izmjenjivali ovisno kako je kome koja staza odgovarala jedino je FER imao više tehničkih pogrešaka npr.Amerika, ili skoro pa međusobni sudari u prvom zavopju Spa,Kina,AUS DNF itd. i tu je FER izgubio dragocjene bodove dok je RBR dobio nadobudnog Verstapena koji se progurao na mišiće do nekih pozicija itd.
    Ali nikako nebi rekao da je Ferrari bio miljama od RBR prije bi rekao da je bio ispred a kasnije u egalu ali Seb je bio neinspiriran i ekipa radila puno grešaka ali da su bili miljama od RBR TO NIKAKO.


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.