Zimska stanka, 10. dan: Maraton rekordi

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 7 godina 3 min 8 komentara

Osvojena prvenstva s različlitim proizvođačem motora – Rekorder je ovdje Juan Manuel Fangio s četiri različitia proizvođača., a to su redom Alfa Romeo, Maserati, Mercedes, Ferrari, i to sve u samo 6 godina. Na drugom mjestu su Nelson Piqeut (Ford Cosworth, BMW i Honda), Alain Prost (TAG Prosche, Honda i Renault) i Michael Schumacher (Ford, Renault i Ferrari). Od aktualnih vozača koji imaju titulu, niti jedan nije uspio s nekim drugim motorom osvojiti naslov.

Najviše pobjeda s različitim momčadima – Stirling Moss napravio je nevjerojatan pothvat u svojoj karijeri. Pobijedio je za čak pet konstruktora, Cooper, Lotus, Maserati, Mercedes i Vanwall. Tri vozača na drugom mjestu su također odradila impresivan posao, a to su Juan Manuel Fangio (Alfa Romeo, Maserati, Mercedes i Ferrari), Jackie Stewart (BRM, March, Matra i Tyrell) i Alain Prost (Renault, McLaren, Ferrari i Williams). Od aktualnih vozača, njih trojica su osvojili pobjede u tri različite momčadi. Raikkonen je to napravio u McLarenu, Ferrariju i Lotusu, Alonso u Renaultu, McLarenu i Ferrariju te Vettel u Toro Rossu, Red Bullu i Ferrariju.

Pobjede bez vodstva u utrci – Teško zamislivo, no bilo je i takvih slučajeva. Dogodilo se sedam puta u povijesti sporta. Prvi put na VN Francuske 1951., kada je slavio Luigi Fagioli. Na sljedećoj je ponovno slavio Luigi, ali Musso. Pobijedio je na VN Argentine 1956. u svom Ferrariju, što mu je ostala jedina pobjeda u karijeri. Godinu poslije Tony Brooks na VN Velike Britanije uzima pobjedu u zadnjem krugu, a onda smo do nove pobjede na ovaj način čekali 21 godinu. Pobjednik VN Italije 1978. bio je Niki Lauda u Brabhamu, nakon što su vodeći Andretti i Villeneuve dobili kaznu od jedne minute zbog preranog restarta. Sljedeći slučaj bio je na VN San Marina 1985., kada je polovica grida ostala bez goriva, pa je pobjedu ni kriv ni dužan pokupio Elio De Angelis u Lotusu. Zadnji takav slučaj do danas zbio se na VN Belgije 1994. kada je Michael Schumacher diskvalificiran zbog nepravilne podnice. Njegovu pobjedu preuzeo je Damon Hill u Williamsu.

Uzastopno različiti pobjednici – Dogodilo se dva puta u povijesti Formule 1, a u nizu je sudjelovalo po devet vozača, što izgleda i zvuči sjajno, budući da smo posljednje tri sezone u Formuli 1 vidjeli pet različitih pobjednika. Prvi put je to bilo sa sezone 1961. na 1962. Redom su to bili Giancarlo Baghetti, Wolfgang Von Trips, Stirling Moss, Phil Hill (prvak sezone 1961), Innes Ireland, Graham Hill, Bruce McLaren, Jim Clark i Dan Gurney. Isto to ponovilo se nakon 20 godina u urnebesnoj, zanimljivoj i tragičnoj 1982. Niz je tada u Monaku započeo Ricardo Patrese, nastavio John Watson, pa Nelson Piquet, Didier Pironi, Niki Lauda, Rene Arnoux, Patrick Tambay, Elio De Angelis i Keke Rosberg, koji je svojom prvom pobjedom karijere zaključio niz na VN Švicarske voženoj na stazi Dijon Prenois.


Odgovor

8 komentara

  1. Kimi Raikkonen 7
    Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

    Mogla se tu ubaciti i 2012 s 7 različitih uzastopnih pobjednika. Ipak je tu sezonu pratilo bar 99% forumaša. A pogotovo s obzirom da se radi o tako rijetkom i predivnom rekordu i to od početka sezone, uf, tako da se ponovilo već 2017.


    0
    0

    0
  2. Bernie Ecclestone
    Ferrari1345 Prikaži

    Zar nije Button također pobjedio u utrci a da nije niti u jednom krugu vodio? Riječ je naravno o onoj utrci u Kanadi 2011


    0
    0

    0
  3. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    VN VB 1954
    Sedam vozača postavilo najbrži krug, zbog tadašnje tehnologije mjerenja.
    Abecedno – Ascari, Behra, Fangio, Gonzalez, Hawthorn, Marimon i Moss.
    Pošto se tada za FL dijelio 1 bod, svi su uredno dobili po 0,14 bodova. :prcnjau:
    Ili onaj MSov iz 2002, sa 17 podijuma u 17 trka.


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.