Tko su kandidati za vruće mjesto u Mercedesu?

Izdvojeno / Kolumna

Crankshaft

Prije 7 godina 9 min 22 komentara

 

Pascal Wehrlein, Esteban Ocon

I dok su svi mislili da je Lewis Hamilton taj koji se nalazi u nepovoljnom položaju kada je riječ o nastavku rada u trenutno najjačoj momčadi na gridu, i to zbog događaja s VN Abu Dhabija kada je odbio poslušati želje svoje momčadi, među kojima je bio i izvršni direktor (tehnički) Paddy Lowe, Formula 1 nas je još jednom podsjetila zašto nosi epitet oktanskog cirkusa.

Kako se sliježu emocije nakon šokantne objave, tako mnogima postaje jasno da je odluka Nice Rosberga možda i ispravna – kao svjetski prvak odlazi na vrhuncu svoje karijere. Prije njega je to učinio Alain Prost nakon što je osvojio svoju posljednju titulu 1993. Rosberg je za medije dao veliko štivo gdje je potvrdio razloge za ovu neočekivanu odluku, ali isto tako nije nemoguće da se pravi razlozi otkriju tek nešto kasnije.

Dominaciju Mercedesove momčadi u eri hibridnih V6 pogonskih jedinica najbolje opisuju brojke; od 59 utrka, njihovi su vozači zauzeli 56 najboljih startnih pozicija te su slavili čak 51 puta. Nije ni čudo što se s velikim zanimanjem pratiti razvoj situacije, za koji je Toto Wolff naglasio da bi mogao ići polako. Kraj je godine i puno je vozača ugovorima vezano za 2017., no svima nam je jasno da je u Formuli 1 ugovor doslovce samo komad papira. To nas je učila i ne tako davna povijest.

U razgovorima sa svojim menadžmentom i odvjetnicima se sada nalazi gotovo svaki vozač Formule 1 jer ovakve se prilike ne nude svaki dan. Pitanje je samo želi li Mercedes najbolje što može dobiti trenutno, ili će gledati dugoročno pa će odabrati mladog vozača, vjerojatno iz svog programa mladih pilota, na kojem će graditi svoju budućnost. Jer, nije ni Hamilton u cvijetu mladosti s 32 godine koliko će imati na VN Australije 2017. Mlad i neiskusan vozač bi imao velikog posla protiv trostrukog svjetskog prvaka te njemačkoj momčadi možda ne bi išao u korist kada je u pitanju vrijedno skupljanje bodova i na kraju osvajanje još jednog konstruktorskog naslova, ali i Hamilton 2007. i Ricciardo 2014. su pokazali da se može protiv vozača velikog kalibra.

Ako Mercedes poželi vozača koji je ugovorom vezan za neku drugu momčad, situacija će biti nešto teža, ali ne i nerješiva. Kao i u nogometu, Zietsche bi morao isplatiti odštetu momčadi iz koje novi vozač dolazi, a to ovisi o trajanju ugovora vozača s tom momčadi, broju nula na trenutnom ugovoru i procjeni jedne i druge strane o kakvoj se mladoj nadi radi.

Pascal Wehrlein se nameće kao logično rješenje za njemačku momčad. Radi se o dečku (Nijemcu) u kojeg Mercedes polaže velike nade, koji je član Mercedesovog programa i koji je ove godine bio posuđen Manoru. Najbolje od svega, 22-godišnjak nema ugovor za 2017. te se aktualnim svjetskim prvacima može pridružiti kao slobodan vozač. Pascal je već nekoliko puta vozio Mercedesove bolide na testiranjima, a posljednji puta upravo prije par dana u Abu Dhabiju kada Hamiltonu nije bilo dobro tijekom Pirellijevog testa širih guma za sljedeću sezonu. Paddock je ostao pomalo iznenađen što je Force India odabrala Ocona za mjesto u Force Indiji 2017., a i sam Wehrlein (Mercedesov DTM šampion iz 2015.) se požalio te je rekao da će tražiti odgovore. No, taj potez je možda i išao na ruku mladom Nijemcu koji se sada po mišljenju mnogih nalazi na pole positionu za mjesto u Mercedesovom W08.

Od aktualnih vozača ugovore za 2017. još nemaju Felipe Nasr i Esteban Gutierrez, ali male su šanse da će netko od njih dobiti mjesto pored Lewisa Hamiltona. I to je to. Zauzeti i etablirani vozači uglavnom drže kako žele izgraditi uspjeh u trenutnim momčadima (Alonso, Vettel…), a neke od njih vežu i naizgled neprobojni ugovori. To je tako u teoriji.

Ako govorimo o vozačima koji su članovi Mercedesovog programa, tu je mladi i talentirani Esteban Ocon. Francuz je upravo nedavno potpisao za Force Indiju, ali njegovi su šefovi Wolff i ekipa. Mercedes dostavlja pogonske jedinice momčadi Vijaya Mallye pa se već neko vrijeme može čuti priča o popustu na PU u zamjenu za njihovog vozača (što je sada Ocon) u konkurentnijem bolidu, što je bez sumnje bila ovogodišnja Force Indija. 20-godišnji Francuz je član Mercedesovog programa mladih vozača, rano ove sezone je posuđen Renaultu u ulozi testnog i rezervnog vozača, a ove godine je nastupao i kao Mercedesov trkaći vozač u DTM prvenstvu. U Formuli 1 je debitirao u kolovozu na VN Belgije kao momčadski kolega Pascalu Wehrleinu u Manoru. Upravo je Mercedes stao na put da Ocon ove godine zamijeni Magnussena u Renaultu, pa je u Enstone otišao Hulkenberg, dok je Esteban (pomalo iznenađujuće ako se pita Wehrleina) dobio priliku u Force Indiji.

Ocon se može pohvaliti naslovima u Formuli 3 i GP3 seriji, te isprobavanjem nekoliko različitih F1 bolida, od Renaulta, Force Indija i samog Mercedesa. Ako bi došlo do prelaska u ekipu aktualnih svjetskih prvaka, Mercedesov menadžment bi imao nešto lakši posao jer se ipak radi o njihovom vozaču u momčadi s njihovim pogonskim jedinicama, mjenjačima, te gorivom i mazivima Mercedesovog naslovnog sponzora – malezijskog PETRONAS-a. U tom slučaju bi Force India lako našla zamjenu – Pascala Wehrleina.

Kad smo kod Nijemaca u njemačkoj momčadi, valja reći da Sebastianu Vettelu sljedeće godine istječe ugovor sa Scuderijom, koja je ove godine zabilježila još jednu tešku sezonu i u kojoj njihovi vozači nisu došli do pobjede. Posljednji puta se to dogodilo prije dvije godine, a prije toga čak dva desetljeća ranije. No, u cijeloj priči se nešto pita i Ferrari, dok se istovremeno postavlja pitanje želi li Mercedes dva tako snažna vozača (koji među sobom imaju 7 naslova svjetskih prvaka) i moguće iskre na relaciji Hamilton-Vettel.

Ako ne želi, onda iz priče otpada Fernando Alonso koji s McLarenom također ima ugovor do kraja 2017. Španjolac nije pobijedio već tri i pol godine, muku muči s McLaren-Hondinim paketom, ali mu motivacije ne nedostaje te i dalje cilja na treći naslov svjetskog prvaka. Kada je riječ o Španjolčevom ugovoru s trenutnom momčadi, valja istaknuti da prilikom objave 2014. godine nije bilo rečeno na koliko dugo je on potpisan, mada je Dennis tada rekao da se radi trogodišnjem ugovoru bez ikakvih klauzula. No, piše se i o tome da se radi o 2+1 soluciji, što bitno mijenja priču. No, 2007. nije bila tako davno i pitanje je bi li Toto Wolff u svojoj momčadi poželio ovu kombinaciju, bez obzira na to što ne skriva svoje oduševljenje Alonsovim vožnjama. Isto tako, Wolff je u svibnju ove godine rekao da je prioritet obnavljanje Rosbergovog ugovora, ali da će razmotriti Alonsa ako Rosberg napusti momčad.

“Fernando je jedan od najboljih vozača u povijesti te mi se sviđa njegov karakter, ali naš prioritet je sada Nico. Ako on ne želi produljiti, onda ćemo razmotriti druge opcije, poput Fernanda. Alonsove godine nisu problem, njegova brzina i motivacija su još uvijek prisutni.”

Wolff je tada priznao i da je Alonso razgovarao s Mercedesom krajem 2014. kada je bilo jasno da odlazi iz Ferrarija, ali mjesta tada nije bilo.

Želi li Hamilton jednog od ova dva tako snažna vozača u susjednoj garaži? Tvrdi da mu je svejedno jer u njegovom ugovoru nema takvih stavki. Britanac je više puta tražio samo jednakost, a više je puta i ponovio da neki vozači traže klauzulu po kojoj se imaju pravo umiješati kada je riječ o tome tko će im biti novi momčadski kolega. Spomenuo je to prilikom bitke oko čitanja i potpisivanja svog ugovora prošle sezone, a upravo je danas ponovio isto to, a radi se o maloprije spomenutima Vettelu i Alonsu.

Izvrsni Max Verstappen je čvrsto vezan uz Red Bull, a vjerojatno i njegov kolega Daniel Ricciardo, tako da se ova dva vozača ne čine kao realne opcije za njemačku momčad. Ekipa Dietricha Mateschitza je godinu završila na odličnom drugom mjestu, a sljedeće sezone se nadaju napadu na sam vrh, zbog čega bi teško pustili dva ovako brza i sposobna vozača. No, ništa nije nemoguće, u što smo se i danas još jednom uvjerili.

Jednu sasvim solidnu opciju predstavlja Williamsov vozač Valtteri Bottas. Finac trenutno vozi za momčad u kojoj su ne tako davno prste imali Mercedesov šef Toto i njegova žena Susie. Osim toga, Wolff je jedno vrijeme brinuo o karijeri Valtterija Bottasa koji nije neiskusan i koji je do sada devet puta stajao na pobjedničkom postolju, ali ne i na najvišoj stepenici. Ugovorom je vezan samo za 2017. pa bi Mercedes morao platiti odštetu Williamsu, koji bi tako morao tražiti novog vozača za sljedeću sezonu. To bi mogao biti težak proces jer britanskoj momčadi ipak treba dokazani vozač s obzirom na to da će FW40 sigurno voziti Lance Stroll, debitant i najmlađi vozač na gridu 2017. Kada je riječ o plaćanju odštete, valja imati na umu da je Mercedes taj koji Williamsu isporučuje pogonske jedinice, te da bi se nekakav dogovor mogao postići, s obzirom na to da sličan način poslovanja vode i sa svoja druga dva klijenta, četvrtoplasiranom Force Indijom i posljednjim Manorom.

Postavlja se i pitanje što se sada mota u glavama vozača koji su nedavno otišli u mirovinu? Pogotovo Jensona Buttona koji si je ostavio mogućnost povratka 2018. i koji je od 2010. do 2012. uspješno surađivao s Lewisom Hamiltonom.

Za kraj donosimo zanimljivu tablicu koju je objavio portal Pitpass.com, u kojoj možete vidjeti tko je potvrđen za 2017., tko razgovara s odvjetnikom, a tko je slobodan za prelazak u novu sredinu.

 


Odgovor

22 komentara

  1. Fernando Alonso 14
    AlonsoForever Prikaži

    ovaj mi se dio najviše doima :-D

    “Kad smo kod Nijemaca u njemačkoj momčadi, valja reći da Sebastianu Vettelu sljedeće godine istječe ugovor sa Scuderijom, koja je ove godine zabilježila još jednu tešku sezonu i u kojoj njihovi vozači nisu došli do pobjede. Posljednji puta se to dogodilo prije dvije godine, a prije toga čak dva desetljeća ranije. No, u cijeloj priči se nešto pita i Ferrari, dok se istovremeno postavlja pitanje želi li Mercedes dva tako snažna vozača (koji među sobom imaju 7 naslova svjetskih prvaka) i moguće iskre na relaciji Hamilton-Vettel.

    Ako ne želi, onda iz priče otpada Fernando Alonso koji s McLarenom također ima ugovor do kraja 2017. Španjolac nije pobijedio već tri i pol godine, muku muči s McLaren-Hondinim paketom, ali mu motivacije ne nedostaje te i dalje cilja na treći naslov svjetskog prvaka. Kada je riječ o Španjolčevom ugovoru s trenutnom momčadi, valja istaknuti da prilikom objave 2014. godine nije bilo rečeno na koliko dugo je on potpisan, mada je Dennis tada rekao da se radi trogodišnjem ugovoru bez ikakvih klauzula. No, piše se i o tome da se radi o 2+1 soluciji, što bitno mijenja priču. No, 2007. nije bila tako davno i pitanje je bi li Toto Wolff u svojoj momčadi poželio ovu kombinaciju, bez obzira na to što ne skriva svoje oduševljenje Alonsovim vožnjama. Isto tako, Wolff je u svinju ove godine rekao da je prioritet obnavljanje Rosbergovog ugovora, ali da će razmotriti Alonsa ako Rosberg napusti momčad.

    “Fernando je jedan od najboljih vozača u povijesti te mi se sviđa njegov karakter, ali naš prioritet je sada Nico. Ako on ne želi produljiti, onda ćemo razmotriti druge opcije, poput Fernanda. Alonsove godine nisu problem, njegova brzina i motivacija su još uvijek prisutne.”

    Wolff je tada priznao i da je Alonso razgovarao s Mercedesom krajem 2014. kada je bilo jasno da odlazi iz Ferrarija, ali mjesta tada nije bilo.”


    0
    0

    0
  2. Jenson Button
    senad22 Prikaži

    po mom misljenju to je pascal wehrlein,a iskreno volio bi decka vidjet u mercedesu msm da ima talenta i ko zna mozda bi cak mogao parirati hamiltonu,vidjeli smo kakvo je iznenađenje pruzio verstappen kada je dosao u red bull pa tako ce mozda i wehrlein kada dođe i ako dođe u mercedes


    0
    0

    0
  3. Michael Schumacher
    khar Prikaži

    Razmišljam, kakva sreća za Hamiltona. Kolega mu je bio velika opasnost, brz, agresivan, materijal za prvaka ili osvajanje bodova, čak je i mentalno postao jak. Dugoročno rješenje za Mercedes ako Hamilton ode. Dok s druge strane Hamilton je bio na izlaznim vratima najdominantnijeg bolida u povijesti, zbog bahatosti, a sad???

    Sad će Mercedes uzeti u obzir kod drugog vozača kako će surađivati s Hamiltonom. Hamilton opet postaje prva violina.

    A što je najgore???
    Mercedes bi mogao i dalje dominirati. Mercedes bi mogao uzeti nekoga tko neće ugrožavati Hamiltona(Kovalainen). A mi bi morali gledati uzbudljivu sezonu u kojoj Hamilton nosi 20 pobjedu, bez konkurencije (ako ga ne zabljesne sunce opet).
    Samo me strah dominacije s neprobanim rješenjima (Wehrlein ili Ocon) ili drugih violina (Bottas).

    Došavši u Mercedes trampao je magarca za punokrvnog njemačkog pastuha, a sad u 4 dana od pedale do prve violine. Dobro kažu bolje se roditi bez k**** nego bez sreće.

    Budemo iduće godine još i plakali za Rosbergom, svi osim Heata i Dania. :D


    0
    0

    0
  4. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Wehrlein je broj 1 i to je to,alii uvijek postoji ali a taj nas ali je Fernando Alonso.Gladan je pobjeda ko ja bez rucka do 4 popodne…..Mch se muci jos uvijek a Merc pise povijest.Hocemo li gledati HAM-ALO jos jednom za kraj….nadam se da hocemo,no ipak ugovor kaze drugacije….tko zna mozda i Crashstor uleti s 7382737293773992 milijuna dolara pa osvoji naslov ?


    0
    0

    0
  5. Kimi Raikkonen 7
    Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

    Po meni trebaju uzeti ili Maxa ili Ricciarda ili Vettela. Nikakav Ocon, Pascal, Bottas…..
    Jako je jednostavno. Mercedes će, lako moguće nastaviti dominaciju, mačku o rep ta nova pravila. Oni imaju tim, pravi tim, novac i najbolji motor.
    Ako nastave dominaciju pored Hamiltona nam ne treba jedan početnik ili poslušni br2.
    Treba netko s mudima, bezobrazan i tko zna voziti.
    Neka dođe Pascal i nek se nastavi dominacija što ćemo gledati, 20 PP za ham i 20 pobjeda za ham. Nebitno što je Ham. kome to treba!?
    Staviš Maxa i imamo vatromet, staviš Ricciarda i borba rame uz rame, staviš Vettela i…..tu je sve jasno….njemačka preciznost u najbržem bolidu.
    Ukratko Ham treba konkurenciju a ne br2.
    Ako ne nastave dominaciju, imaju 2 jaka vozača koji će skupljati bodove.


    0
    0

    0
  6. Michael Schumacher
    Slavenowsky Donator Prikaži

    Wehrlein je 1000000000000 % kandidat i to iz vise razloga.

    Nova je sezona – nepredvidljiva, Mercedesu bi bilo bolje da imaju jednog pretendenta za titulu (Hamiltona) i jednog vodonosu (Wehrlein).

    Rosberg sa titulom bi podigao svoje standarde ili apetite, kao sto bi to uradio Alonso ili Vettel ako bi dosli, a to su odma dva razjarena pijetla u timu i napetost bi bila jos veca.

    Mislim da i ova situacija odgovara Mercedesu tj. da malo dahnu. Da je i Hamilton otisao iz tima u Mercedesu bi ga samo podrzali u tome. A mladi Wehrlein bi barem u 1-2 god pristao biti vodonosa, al poslije bi sasvim sigurno bio ozbiljna pretnja Hamiltonu, mada iskreno volio bih da bude nesto poput Max-a na startu, al to je sve koliko ce Mercedes biti tolerantan prema njemu!?


    0
    0

    0
  7. Sebastian Vettel
    mzf1 Prikaži

    Alonso talking to lawyer and banker, skupi ce sve sto je zaradija i ponuditi mercedesu samo da ga uzmu.


    0
    0

    0
    • Nigel Mansell
      The Simpsons Prikaži

      Mercedes je zlatna koka i sigurno mjesto gdje se možeš borit i osvojit naslov. Mislim da će i 2017 biti na vrhu.
      Alonsa jedino to i interesira i vjerujem da je spreman platit da sjedne u takav bolid.
      Mercedes može komotno rentati vozačko mjesto za par desetaka milijuna eura po sezoni.
      Plati, sjedi u Mercedes i postani svjetski prvak.
      Kad neki mogu izdvojiti vreću para za put u svemir, zašto ne bi i za mjesto u Mecedesu?
      U oba slučaja je to put do zvijezda.


      0
      0

      0
  8. avalon Prikaži

    zašto se npr button ne bi sad moga predomislit pa ne pauzirat sezonu ? nije valjda sam sa sobom potpisa ugovor pa je zbog toga nemoguče da se ipak odluči nastavit bez stanke ? jenson iako će sredinom siječnja navršit 37 još može odvozit sezonu ili dvi na visokom nivou . uostalom čini mi se da englez ostaje u McL ka rezervni vozač 2017. ( a čeka pobjednički McLH 2018. da bi se eventualno opet vratija … bar je tako izjavija ) , a zašto bit rezervni kad može ( ako bi se u mercu na to odlučili ,ponudili mu ) ponovno bit kolega LH ?


    0
    0

    0
  9. Sebastian Vettel
    senja Prikaži

    Mercedes je ušao u F1 sa dva nijemca. Do sada su imali barem jednoga. Mislim da bi bilo sramota da ne nastave opet sa jednim nijemcem, kada hvala Bogu imaju odličnih vozača. A vjerovatno bi ih i njemačka javnost osuđivala ako ne uzmu nijemca.
    Naravno, na prvom mjestu bi im trebao biti Wehrlein. Ne mislim da bi baš Hamilton dominirao pored njega. Sa onom kantom se kvalificirao bruku puta u Q2. A poznaje poprilično i Mercedesov bolid. I definitivno ima više iskustva sa novim Pirellijevim gumama od Hamiltona. A može mu na ruku ići i Hamiltonovo podcjenjivanje, kao i njegova želja za dokazivanjem. Samo da ne pregori u želji.
    Ocon je taman potpisao novi ugovor u prilično dobru ekipu. A za sobom ima tek pola sezone. Mislim da on otpada.
    A što se tiče nekih zvijezda, mislim da Mercedes neće ići otkupljivati nečije ugovore. A isto tako ne vjerujem da bi ih tek tako sadašnje ekipe pustile. Pa koga bi onda oni doveli, ako bi ih napustila neka zvijezda? Sigurno je da se ni Ferrari ni McLaren nebi zadovoljili nekim prosječnim vozačem, a da pritom prepuste najboljeg vozača protivniku.
    A ako bi Seb i Alonso sada poletili na to upražnjeno mjesto, mislim da bi to bilo hinjski od njih. Alonsa ne može niko kriviti što je napustio Ferrari nakon pet godina neuspjeha. U McLarenu ga je dočekala još gora situacija, ali ako vjeruješ u projekt kao što stalno ponavljaš, moraš mu dati šansu. Bar tri godine. Isto vrijedi i za Vettela. Iako mi nije drago što mu već nisu isporučili konkurentan bolid. Upustio si se u taj projekat.


    0
    0

    0
  10. Headset Prikaži

    Dođe li Wehrlein to neće biti lak posao za Hamiltona. Wehrlein me podsjeća upravo na Hamiltona, brz je, grize, dokazao se u Manoru da je dobar i ovaj ga neće tako lako pobijediti. Iako postoji ona mogućnost da je svima jasno da je Mercedesova dominacija i dalje neupitna pa traže nove prvake. Barem dok Ferrari, Honda i Renault ne sklepaju dobre motore a to bi moglo potrajati. Pa mi se nekako kao rješenje nameće da se ponavlja povijest točnije one Williamsove devedesete u kojima su se prvaci izmijenjivali. Po toj nekoj logici sljedeći u Mercedesu je ili Jenson Button ili Fernando Alonso.


    0
    0

    0
  11. Michael Schumacher
    Dodi_napalm Prikaži

    Mijenjaju se pravila za 2017. Ne mora biti da ce Mercedes vise imati top bolid. Sve je to kocka koju si alonso i vettel nece dopustiti. Vjerojatnije je da ce neki mladac upast u Mercedes.


    0
    0

    0
  12. Blackhawk Prikaži

    Prema Joe Sawardu mjesto će dobiti Bottas.


    0
    0

    0
  13. Fia
    bodo Prikaži

    Zašto nitko ne spominje NIca Hulkya??? Mislim da je on tiha, ali objektivna opcija.


    0
    0

    0
  14. Fia
    bodo Prikaži

    Usput…nigdje mladih njemaca u Gp2, Gp3, F8V, tek Max Gunther viceprvak u F3. Mougće je da su se pojavili neki mlađi na testiranjima gp2 i gp3, tek treba vidjeti. U svakom slučaju teško će neko mlad i neikusan odmah sjest u mečku. Dakle , jedno sjedište viška svakako, a na čekanju za ulazak je barem 3 ex F1 pilota koji su već vozili i barem 7 koji očekuju i ozbiljno rade na tome kako bi bili pozvani u bilo koji od timova.


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.