Zimska stanka, 3. dan: Kako je Gilles Villeneuve vozio državnim cestama?

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 7 godina 6 min 14 komentara

Gilles Villeneuve

Kako je vozio? Pa otprilike kao da mu život ovisi o tome, možda i brže. Ova anegdota vjerno pokazuje kako je to bilo voziti se s Gillesom, koji je imao Ferrari 308 i vozio ga isto kao Ferrijev bolid – koliko god može. Dakle, miris paljene gume bio je svakodnevni začin putnicima njegovog Ferrarija.

Na poslovnom putu u Europu, John Lane posjetio je Gillesa u njegovu stanu u Monaku. Zapričali su se i odjednom je Lane shvatio da kasni na avion. Ta vožnja se duboko urezala u njegovo pamćenje.

“Odveo me u svom Ferrariju 308 cestom gdje je Grace Kelly poslije poginula i to je bila jedna od najuzbudljivijh vožnji u mom životu. Stigli smo do naplatnih kućica s nekih 80km/h i on je samo bacio sitniš u kućicu.”

“Čuvari su ga, činilo se, već dobro poznavali i samo su viknuli bonjour i mi smo prošli. Stigli smo do jedne okuke brzinom od 230km/h i pogodili smo u komad leda. Mislio sam da ću umrijeti, ali barem će mi se to dogoditi dok sjedim pored jednog od najboljih vozača na svijetu. I gledao sam ga dok smo se okretali – šaltao je iz pete u četvrtu, u treću, u drugu, vuum – vuum – vuum – barem smo se tri puta okrenuli za 360 stupnjeva. Onda je pustio spojku, stisnuo gas i uz smješak samo nastavio dalje istom brzinom, bez zaustavljanja! To mi je bio jedini primjer iz prve ruke koliko on nadljudski dobro kontrolira vozilo pri okretanju.”

Gilles je smatrao da je njegova sposobnost izlaženja iz tih okretanja proizašla iz dobro razvijenog instikta za preživljavanje.

“Mislim da je želja za preživljavanjem presudna. Kada se okrećem po cesti, želja da preživim je ta koja me tjera da se trudim i pokušam shvatiti u kojem smjeru se auto kreće. Uvijek tražim izlaz u ovakvim situacijama.”

Gaston Parent i odvjetnik Boris Stein putovali su u Genevu na pregovore s Gillesovim sponzorom. Gilles i Joan su bili s njima u malom iznajmljenom Volkswagenu.

“Sjedila sam naprijed” prisjeća se Joann, “i odvjetnik je vozio, a straga su bili Gaston i Gilles. Prije no što smo krenuli Gaston je rekao odvjetniku da ni pod koju cijenu ne pušta Gillesa da vozi.”

“Gaston je zaspao i istog trenutka je Gilles potapšao odvjetnika i rekao “Sada ja vozim.” Odvjetnik koji nikada nije bio u autu sa Gillesom je valjda promislio da Gilles, profesionalni vozač, zna što radi… Gaston se uskoro probudio, jer bilo je nemoguće spavati i počeo je urlati na Gillesa. Ali odvjetnik nije rekao ni riječi i mislila sam da je vrlo miran. Onda sam vidjela njegovo blijedo lice i shvatila da ne može govoriti.”
“Rekao sam Borisu da mu ne daje prokleti ključ,” rekao je Parent, “a onda vidim on sjedi do mene straga i Gilles kreće. Čuo sam ove riječi “Krećemo! Sranje!”

“Bili smo u planinama i cesta je bila puna onih svjetlećih oznaka koje upozoravaju na opasne zavoje i da se treba usporiti. Ali on je čitavim putem držao gas do daske. Kad bi stigao iza kamiona, priljepio bi se uz njega toliko da se gotovo moglo osjetiti kako udara u njega. Pogledao bi zatim na jednu ili drugu stranu, i onda ga pretekao – često s pogrešne strane, preko šljunka. O Bože! Ostavio sam pola utrobe tamo.
Kad smo stigli u Genevu te noći, Boris mi je rekao da sada shvaća što sam mislio…”, ispričao je Gaston.

Enzo je Gillesu za osobne potrebe poklonio Ferrari 308GTB, a opskrbljivao ga je i sa Fiatovim modelima. No, Gilles je žudio za Ferrari Berlinettom sa 12 cilindričnim bokser motorom i planirao je jednoga takvoga uključiti u svoj novi ugovor.

.

Žudnja za tim autom mu se povećala zbog Boxera koji je imao njegov prijatelj Walter Wolf:

“Zamolio sam Gillesa da odvede moj BB u Ferrarijevu tvornicu na popravak, ali zapravo je na autu trebalo više popravljati kad ga je vratio!” Gilles je uvijek čekao zadnji trenutak kad bi išao u Fiorano. “Normalnom vozaču bi trebalo 5 sati, a ako biste stvarno brzo vozili možda ste mogli stići za 3 i pol sata. Ali Gilles je stizao za 2 sata i 45 minuta! Nije ni čudo što sam trebao novo auto nakon što ga je Gilles par puta odveo na popravak!”

Po mišljenju Gastona Parenta, Walter je sretan što nikada nije išao s Gillesom na te izlete. Jedom prilikom je Parent sa Gillesom išao u posjetu Robertu Nosettu, bivšem menadžeru Ferrari tima i trenutnom direktoru staze Enzo e Dino Ferrari u Imoli.

“Pričali smo s Robertom kad odjednom Gilles kaže da moramo ići jer Jody (Scheckter) dolazi na večeru u 20h u Monako! Zaboravio je na to, a sada je 16.30h i mi smo u Imoli! Žurno smo ušli u 308-icu. Mrzio sam te vožnje jer mi se uvijek činilo da stružem guzicom po cesti. Krenuli smo uz škripu guma, gas do poda stisnut i tako cijelim putem – nije podigao nogu s poda!”

“Sjedio sam zatvorenih očiju. Nisam želio gledati jer u zavojima na autostradi, kad bi naletio na kamion, provukao bi se između njega i ograde! Kunem vam se da nije bilo više od centimetra sa svake strane! Obično treba 5 sati, i to njegovom brzinom, ali sada smo stigli za 3h i 45 minuta.”

“Došli smo do mjesta gdje se odvaja cesta za Monako. Policajci su valjda dobili dojavu jer malo prije naplatnih kućica je bila čitava grupa policajaca u bijeli odorama s palicama i mahali su da stanemo – njih 15! Gilles je stao na kočnicu i bočno kližući se jedva zaustavio – metar od policajca! Tip se tako razljutio da sam mislio da će početi razbijat auto palicom. Pogledao sam Gillesa, a on vrlo smiren i ništa ne govori. Posegne za aktovkom na stražnjem sjedalu i izvadi 4 razglednice sa svojom slikom, putovnicu i vozačku dozvolu. Pogleda policajca ravno u oči i pruži mu to. Policajac pogleda razglednice i reče: “Oh ho! Villanova! Villanova!” i svi se policajci okupe oko njega. Zatim je zatvorio prozor i opet smo uzletjeli istom brzinom, kakvom smo i stigli!”

“Svaki put kad bi stigli do naplatnih kućica, otvorio bi prozor i bacio novce. Ne znam bi li uopće pogodio… Onda opet – puni gas! I čitavo vrijeme je sjedio opušteno, jednom rukom na volanu a drugom bi tražio slatkiše ili žvake. I kad bi tražio bombon ja sam bio vrlo nervozan tako da sam ga počeo hraniti bombonima samo da bi obe ruke držao na volanu.”

“Stigli smo u Monaco u 20.15h i večerali s Jodiem. Toga dana sam odlučio da se više nikad neću voziti sa Gillesom. I nisam!”


Odgovor

14 komentara

  1. Bmw
    Marko Rakić Donator Prikaži

    Tekst je inače preuzet s jedne stranice, ali ne znam koje, bilo je to davno, samo znam da se čovjek koji je napisao ovo zvao Damir.
    Pa eto, Damire ako čitaš ovo, hvala za tekst i neka tvoje ime stoji ovdje da se zna tko je napisao :)


    0
    0

    0
  2. Mercedes
    hrcfaca Prikaži

    Haha, baš bi volio da sam imao tu čast da mene provoza Gilles! Volim strašno brzu vožnju, ali neznam kako bi reagirao kad bi me neko baš tako provozao!


    0
    0

    0
  3. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    “Nije podigao nogu s poda….” haha Gilles je zivio brzo i van staze..kakva legenda.
    Meni je uz Sennu najdrazi vozac ikada, predobar tekst, uzitak je ovo citati. :)


    0
    0

    0
  4. Juan Manuel Fangio
    Estoril Prikaži

    Zabavno za čitati. Uništio Berlinettu u nekoliko vožnji. Kakav luđak, neponovljivi.


    0
    0

    0
  5. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    Kakva legenda hahaha. Čovjek bez straha.


    0
    0

    0
  6. Blackhawk Prikaži

    Kao netko tko je izgubio prijateljicu zbog “profesionalnog” vozača utrka koji je mislio da je autoput trkalište ne mogu naći nikakvo opravdanje za jurnjave i divljačke vožnje prometnicama kojima voze i “obični” vozači. Staze su za jurnjavu i utrkivanje, ceste su za prometovanje.
    Svi vi koji volite brze vožnje i stiskanje gasa promislite malo prije nego drugi put poželite glumiti Vettela, Alonsa i Ricciarda jer time ne ugrožavate samo sebe, već i ostale sudionike koji stradaju ni krivi ni dužni.



    1
    1

    0
  7. avalon Prikaži

    čitajućo ovo čini mi se da je gilles ima neki kompleks …. visine , nevelikog grada u kojem je rođen ili ….. jer ovo šta je radija , kako je vozija je bilo mangupsko iživljavanje , zadovoljavanje samog sebe , bezobzirnost prema drugim učesnicima saobračaja . nekad davno čita sam izjave vozača – trkača i nijedan nije priča kao luduje po cesti … dapače ! ostala mi je u sjećanju izjava poljskog rally vozača Sobiesława Zasade . za vašu informaciju ( a da se ne smijete jer se radi o poljaku ) Sobiesław je 3 X bija rally prvak evrope ( 1966./67. i 1971. ) te 3 X viceprvak ( 1968./69. i 1972. ) u porscheu 911 i 912 . e pa taj Sobiesława je na pitanje novinara kako vozi po cestama kaza da on može svaki zavoj proč “bokom” ( ka šta inače zavoje prolaze rally vozači ) ali da to NIKAD NE RADI jer bi moga uplašit vozača koji mu dolazi u susret i koji ne bi zna da to poljak radi kontrolirano . sad zamislite da ste vozili nekom cestom i onda najednom prijetite kako neko bjesomučno pretiče autobus sa desne strane po šljunku i proklizavajući se vrača na cestu isprid autobusa ! bogme nikome ne bi bilo svejedno i virujem da bi mnogi počeli gledat kako da se maknu sa ceste virujući da je taj vozač bar na tren izgubija kontrolu nad svojim autom . čini mi se da se gilles ponaša ka mladac koji je redovito starom kra auto i iživljava se na cesti …. možda je i uživa u strahu koji je njegova vožnja izazivala kod sirotih suputnika kanađanina , a ni to ( ako mu je to bija užitak ) ne bi baš gleda ka normalno ponašanje .


    0
    0

    0
    • avalon Prikaži

      PS bilo je još “mudana” u vrime gillesa samo šta su se oni eksponirali na stazi … npr jedan od najboljih ( bar meni ) dvoboja je bija gilles Vs arnoux u dijonu 1979. di je arnoux pokaza ništa manja muda od gillesa ali nisam pročita nikad da je francuz po cestama radija pi*darije ka kanađani . kad se pogleda snimka očito je da je moga ali … možda nije ima kompleks ka gilles ….. ako ga je ovaj ima pa je “ludilom” nastoja kompenzirat ga . oni kojima je ovo simpatično … hm volija bi im vidit lice , reakcije kad bi u retrovizoru vidili auto koje vozi na 10ak cm iza njih šta u retrovizorima izgleda ka da ih je već udrija .


      0
      0

      0
  8. Michael Schumacher
    Dodi_napalm Prikaži

    Kretenizam hard core!!!
    Samo zelenim balavcima ili idiotima ovo moze biti divna i romanticna prica.


    0
    -1

    1

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.