Williams potvrdio postavu: Bottas i Stroll vozački par za 2017.

Izdvojeno

Crankshaft

Prije 7 godina 3 min 4 komentara

Lance Stroll i Valtteri Bottas, Williams

Williams Martini Racing je, sukladno prošlotjednim najavama, u 11 sati po lokalnom vremenu objavio vozačku postavu za Svjetsko prvenstvo u Formuli 1 2017. godine. Potpuno očekivano, novi jednosjed momčadi iz Oxfordshirea će voziti aktualni vozač Valtteri Bottas i Kanađanin Lance Stroll, trenutni prvak europske Formule 3.

Nakon što je Felipe Massa u rujnu objavio povlačenje iz Formule 1, nekoliko vozača se dovodilo u vezu s upražnjenim mjestom u momčadi iz Grovea. Međutim, situacija se iskristalizirala i puno prije službene objave koja je trebala biti tek formalnost.

Momčad Sir Franka Williamsa i Formula 1 ovog mjeseca tako ostaju bez 35-godišnjeg Brazilca, koji je u Formuli 1 proveo 14 sezona kao trkaći vozač, uz jednu sezonu (2003.) kao Ferrarijev test vozač. Sezonu će završiti s 250 nastupa, a do sada je osvojio 41 pobjedničko postolje, 16 pole positiona, odvozio 15 najbržih krugova i pobijedio 11 puta. Najbolji rezultat karijere je ostvario 2008. godine kada je sezonu završio na drugom mjestu, samo jedan bod iza prvaka Lewisa Hamiltona.

Lance Stroll je prošlog tjedna napunio 18 godina te će u Formuli 1 debitirati nakon tri godine provedene u nižim kategorijama natjecanja jednosjeda, u kojima je postao prvak talijanske Formule 4, Toyotine trkaće serije i europske Formule 3. Za novi posao se posljednjih tjedana pripremao vožnjama u dvije godine starom Williamsovom bolidu (FW36). Stroll će postati prvi Kanađanin u Formuli 1 nakon 2006. kada je oktanski cirkus napustio svjetski prvak iz 1997. Jacques Villeneuve.

27-godišnji Valtteri Bottas, koji je dio Williamsovog programa još od 2010., trkaće je mjesto dobio 2013. te će sezonu nastaviti u ekipi Sir Franka Williamsa. U svojoj je karijeri devet puta došao do pobjedničkog postolja, a Lance Stroll će mu biti treći momčadski kolega u karijeri.

Osim novog vozača, momčad iz Grovea je potvrdila još jednu novinu za 2017. godinu. Williams je prekjučer objavio da će prvi puta u svojoj povijesti preskočiti broj koji dodjeljuju sada već povijesnoj oznaci ‘FW’, a koja obilježava šasiju jednosjeda momčadi Sir Franka Williamsa. Novi bolid će se umjesto FW39 zvati FW40, a ekipa će na taj način obilježiti 40 godina prisustva u Formuli 1.

Slavna momčad, koju su osnovali Sir Frank Williams i Sir Patrick Head, debitirala je 1977. na VN Španjolske koristeći šasiju Marcha 761. Već sljedeće sezone Head dizajnira prvi vlastiti bolid, momčad postaje konstruktor, a šasija dobiva naziv FW06. Taj sustav dodjeljivanja imena ostao je upotrijebljen do danas, ponekad uz dodatak slova nakon brojeva kako bi se obilježila velika nadogradnja u sezoni.

Momčad je do danas osvojila devet konstruktorskih naslova te je svoje vozače dovela do sedam naslova svjetskih prvaka.


Odgovor

4 komentara

  1. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    Katastrofa. :facepalm:
    Ništa osobno, ali ovaj kanadski žutokljunac će ubiti sebe ili nekoga……. :facepalm:


    0
    0

    0
  2. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Nemam nista protiv Strolla mozda je dobar nikad ne znas,ali Masso Massice grid nece biti isti.Ne znam zasto ni kako ali navikao sam na zutu kacigu i Mas u podnozju ekrana


    0
    0

    0
  3. avalon Prikaži

    apsolutno se slažem sa doli “potpisanim” kolegom da je dolazak strolla u F 1 katastrofa , da bi momčić moga nekoga ubit . isto ka i kvyat , ocon , max , carlos pa donekle i perez ili fernando , seb , kimi … svi su oni debitirali u F 1 sa 20ak ili kojom godinom više šta je premlado , nezrelo pa stoga i opasno . uostalom kakve reference ima stroll ? od 2014. do danas tj u 3 sezone tek 3 titule prvaka . trke 79 trka i samo 26 pobjeda , 19 PP , 24 najbrža kruga i 51 postolje .. ni 61 % postolja u dosadašnjoj karijeri … mršavo , premršavo . npr max je u F 3 u 33 trke ostvarija čak 10 pobjeda 7 PP , 7 najbržih krugova i 16 podija , stroll u 30 trka jedva 14 pobjeda , 14 PP , 14 najbržih krugova i tek 20 podija . evidentno su dosezi maxa u F 3 puno bolji od dosega strolla ( brijke “govore” ) pa je i normalno da je nizozemac moga i mora u F 1 sa nepunih 18 . btw , ovakove rezultate u nižim kategorijama su ostvarili tek heidfeld ( 4 titule ) lewis ( 3 ) i …. niko više od 90ih naovamo . ni seb , ni kimi , ni fernando čak ni MS ! ali mršavo je to moj stroll …. samo 3 titule u 3 sezone :( ubit ćeš sebe ili drugoga …..


    0
    0

    0

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.