Službeno slobodno još 10 mjesta u Formuli 1

Izdvojeno / Kolumna / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 7 godina 4 min 7 komentara

Formula 1

Kako sam nedavno pisao u svojoj kolumni, to službeno se može okačit mačku od rep kad se pogleda malo dublje i detaljnije u tržište vozača. Službeno je slobodno 10 mjesta, a to su oba mjesta u Williamsu, jedno u Force Indiji, jedno u Renaultu te oba mjesta u Sauberu, Manoru i Haasu. Pa pogledajmo po momčadima koje su mogućnosti i tko je ustvari već potpisan, a ja ću pokušati porgonozirati tko će gdje voziti i pokušati se što manje osramotiti kad sve bude poznato :)

Williams

Valtteri Bottas je praktički potvrđen u momčadi, kao i Lance Stroll, zbog kojeg Martini čeka da napuni 18 godina (valjda kako se ne bi opio prilikom proslave ulaska u F1). Tako da je Williams ustvari zauzet. A možda žele pričekati 29. listopada (subota, u tijeku VN Meksika) kako bi svi zajedno proslavili.

Vozačka postava: Bottas/Stroll

Force India

E za ovo mjesto se ne može sa sigurnošću tvrditi tko će voziti 2017. godine. Otkako je Hulkenberg otišao u Renault (što je, mora se priznati, bilo prilično neočekivano), nekoliko imena bilo je povezivano s brzom Indijom. Kvyat je bio na vrhu liste, no on je potpisao za Toro Rosso, Wehrlein kaže da je u pregovorima te se čini da bi on mogao biti ozbiljan kandidat za to mjesto.

Vozačka postava: Perez/Wehrlein

Renault

Za ovo preostalo mjesto se direktno bore dva vozača, što smo mogli vidjeti na VN SAD-a, iako je izglednije da će obojica dobiti autobusnu kartu do mjesta u kojem žive, budući da su bili prilično nekonstantni tijekom sezone. No, ako moramo birati, Magnussen ima veće šanse, no ne puno. Bottas u ovoj priči otpada, dok bi Ocon mogao uletiti tu kao mladi talent. Jer, ako pogledamo tržište, trenutno nema vozača koji ima nešto iskustva, a da je talentiran.

Vozačka postava: Hulkenberg/Ocon

Sauber

Šefica Monisha kaže da će Sauber morati tražiti vozače koji plaćaju svoje mjesto (a kao da to nije bio slučaj prošle dvije godine…). Marcus Ericsson gotovo 99% ostaje, budući da je jedan od njegovih sponzora trenutno velika potpora Sauberu. No, zato bi moglo biti borbe za drugo mjesto u ovoj nekada interesantnoj momčadi. Nasr će biti prvi kandidat zbog suradnje s timom, Palmer će isto sa svojim funtama pokušati ugrabiti mjesto, a nisu ni raskinute sve veze sa Sergejom Sirotkinom, koji plaća svoje mjesto, no prilično je dobar vozač.

Vozačka postava: Ericsson/Sirotkin

Manor

Kako sada stvari stoje, iz Manora bi mogao otići barem jedan aktualni vozač, a možda i obojica, budući da su ipak u utrci za mnogo veće timove od malog Manora. Ukoliko se to dogodi, u momčad će navaliti oni koji pošto-poto žele ostati u sportu, ili oni koji imaju želju za dokazivanjem u malom timu. Jordan King je izrazio želju, a možda ponovno vidimo i Ria Haryanta. Bilo je govora o Gaslyu u Manoru, no nekako ne vjerujem u tu kombinaciju.

Vozačka postava: King/Haryanto (možda opet prvu polovicu?)

Haas

Romain Grosjean trebao bi btiti prilično siguran za 2016. godinu, no po izjavama se čini kako se Gutierrezu dobro trese trkaće sjedalo. Nije to ni čudno, s obzirom da do sada nije osvojio niti jedan bod. Kandidata ima i za mjesto u Haasu. Magnussen je ovog vikenda upao u kombinacije za američki tim, dok Mario Andretti pokušava progurati Alexandra Rossija kao američkog vozača. No, vidjeli smo da Gene Haas baš ne gleda na to kao svjetski prvak iz 1978. Gutierreza stavljam na popis samo zato jer donosi novac sa sobom, jer je očigledno da ga je Haas radi toga uzeo. Da nije bilo tako, mjesto bi dobio Vergne. Zato Magnussen i Rossi sada imaju male šanse.

Vozačka postava: Grosjean/Gutierrez

 


Odgovor

7 komentara

  1. Sebastian Vettel 5
    Vettel-Ferrari Donator Prikaži

    Žalosno je ako Gutierrez ostane u Hassu. Ne znam šta više taj momak ima raditi u F1. Čitavu sezonu nije uspio osvojiti ni jedan bod naspram Grosjean-ovih 29 (čime je u poretku ispred jednog Kvyata i Buttona, a nije nemoguće da do kraja ostane) i čitavu sezonu manje više je radio probleme bržim vozačima koji ga prestižu za krug.


    0
    0

    0
  2. Kush Prikaži

    neću se mješati u Markove postave, to je sve još teorija, iako je većina toga poznata, msm da će netko bar ostati u manoru, a i za neke druge stvari nisam baš 100%, kao ni autor uostalom..

    osvrnuo bih se na Daniila, msm da je ostao u TR-u, jer ga nisu pustili šefovi, naime ovo je moja teorija:
    – mlad je vozač, ali sa već dovoljno iskustva, po meni ne uopće loš, a definitivno 3 puta inteligentniji, ili tehnički potkovaniji (kako želite) od prvaka (nema šanse da se na njegovom motoru/autu nešto radi, a da novinari to znaju prije vozača, koji nema pojma što se zbiva s autom nakon što ga napusti), nebitno..
    – poanta – ako se ne varam u nešto više od 2 sezone je dečko vozio i intimno upoznao unutrašnjost 4 modela auta, 2 TR-a i 2 RB-a, kao i dva proizvođača motora koja je vozio, i gotovo sam 100% siguran da je to razlog što su ga potpisali (i tako zadržali), jer ima previše spoznaja o autima i samom timu (-ovima), da bi si u tako presudnom razdoblju vlasnici dozvolili da neki drugi konstruktor FI ili Renault, nebitno, uzmu, jer svi bi ga željeli trenutno, a u RB menadžmentu to jako dobro znaju i pokrili su sve svoje adute!

    To je malo žalosno, ali takva je F1, sreća u nesreći je ta što će TR nagodinu biti vjerojatno prvi od netvorničkih timova, vjerojatno i u direktnoj borbi sa McL-om i Renaultom, pa s te strane nije izgubio previše, pitanje je koliko će biti tražen nagodinu, ali tko zna, možda bude još traženiji kako se tvorničari budu pokušavali max ekipirati za 2018. mora “samo” parirati Sainzu..


    0
    0

    0
    • Blackhawk Prikaži

      Sve je moguce. Ali cinjenica je da uz Maxa, Ricciardai Sainza Kvyat nema sanse da ikada vise sjedne u RB.


      0
      0

      0
      • Kush Prikaži

        Nisam na to ni pomišljao, rezonirao sam da ga ne puste drugima u ovoj fazi jer zna ukupno najviše raznih podataka o autima pošto se seljakao baš u turbulentna vremena tamo i svaki bi tim volio da na testovima može usporediti novi auto sa nekoliko prošlih, i pogon i aero, mislim da bi ga čak Renault prije od FI onako potiho preuzeo i dobro omastio brk, svatko tko bi mu našao mjesto bi ga preuzeo, da su ga pustili, čak i merc ili ferr za testnog vozača, kako god, RB je tu igrao da štiti svoje intelektualno i fizičko vlasništvo, ne zbog ljubavi i druge šanse prema daniilu!


        0
        0

        0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.