VN Malezije

29. rujna-1. listopada 2017.

Korisnički panel

- RegistracijaZaboravio sam lozinku |

Najnovije s foruma

Promjene kod sustava plavih zastava

Romain Grosjean i Kimi Raikkonen

Romain Grosjean i Kimi Raikkonen

Plave zastave služe kao obavijest i upozorenje vozačima da je iza njih netko tko ih pokušava prestići za cijeli krug. Obzirom da je to bila kontroverzna tema cijele ove sezone – sada smo dobili i novo rješenje. FIA-in direktor utrke Charlie Whiting je otkrio da će vozači koje se zaobilazi za cijeli krug odsad dobiti upozorenje prije nego im se pokažu plave zastave.

Mnogi vozači su izrazili zabrinutost jer se tzv. backmarkeri često pomiču prekasno i time se gubi dragocijeno vrijeme u borbi za više pozicije. Bezbroj je slučajeva kada se Sebastian Vettel žalio na svoj team-radio, a pametimo i prigovore Kimija Raikkonena, Maxa Verstappena, ali i Daniela Ricciarda kojeg je u Njemačkoj zasmetao Esteban Gutierrez, na što su mu iz ekipe odgovorili:

“On [Gutierrez] ovo radi svima, ne samo tebi.”

Od VN SAD-a koja se vozi danas u 21 sat vrijedi novo pravilo po kojem će vozači dobiti novo upozorenje, a zatim i plave zastave kada bolid iza bude unutar jedne sekunde. Tada se vozač “mora” pomaknuti.

“Članak 27.9 sportskog pravilnika zahtjeva od vozača koji su sustignuti za cijeli krug da propuste vozača prvom prilikom,” piše u Whitingovoj direktivi.

“Iako je ovo dosad bilo uglavnom uspješno provođeno, način na koji se pravilo provodi kod pojedinih momčadi i vozača postalo je nekonzistentno.”

“Odsad će sistem biti programiran da uputi vozaču upozorenje kada je brži bolid unutar 3 sekunde zaostatka. Ovo će biti upozorenje vozaču da će uskoro biti prestignut za cijeli krug i da bi propuštanje bržeg bolida trebao biti njegov prioritet.”

“Kada je brži bolid unutar jedne sekunde onda će sporijem biti pokazane plave zastave (uz plavo svjetlo u cockpitu i poruku na tajming-monitorima) i vozač mora propustiti drugog vozača u prvoj prilici.”

“Treba napomenuti da je naš cilj osigurati da se pravila provode konzistentno, a dodatne upute kontrola utrke će uputiti kada to bude potrebno,” zaključio je Whiting.

Sebastian Vettel popisuje plavu zastavu

Sebastian Vettel popisuje plavu zastavu

Klikom na reklamu otvara se u novom prozoru!

Komentiraj

3 komentara

  1. A ako bude neki hajvan koji ne bude na vrijeme pustio bržeg vozača ? Kakva ga kazna sljeduje? :-D
    0
  2. Kad sam procitao naslov mislio sam da se mijenjaju boje zastave jer Vettel ne voli plavu hehe.
    0
VN Malezije - raspored vikenda
1. trening 29. rujna u 05:00
2. trening 29. rujna u 09:00
3. trening 30. rujna u 08:00
Kvalifikacije 30. rujna u 11:00
Utrka 1. listopada u 9:00
Klikom na reklamu otvara se u novom prozoru!

Anketa

Tko snosi najviše krivice za sudar na startu?

Rezultati

Loading ... Loading ...

Produlji život portala
Vaše korisničko ime na F1pulsu:

Zasad smo donacijama osigurali život portala do -
VN Meksika!