Što se zapravo dogodilo u slučaju “Verstappen”

Izdvojeno / Kolumna

Ante Vetma

Prije 7 godina 3 min 2 komentara

Max Verstappen i Kimi Raikkonen

Max Verstappen i Kimi Raikkonen

Ranije danas smo pisali o sastanku vozača koji je održan u Austinu, a jedna od glavnih tema bila je i regulacija manevra Maxa Verstappena kojim je mijenjao pravac tijekom kočenja i tako navodio vozače iza sebe na manevre izbjegavanja.

Gledali smo to nekoliko puta, a najžešći primjer sigurno je onaj iz Belgije gdje je Kimi Raikkonen ljutito na team-radio tražio od ekipe da traže reakciju Charlieja Whitinga. Reakcija je izostala, a od tad pa do danas bilo je nešto blažih slučajeva i izuzev nekoliko obrambenih traktata koji su otprilike jednako logični kao i Verstappenov obrambeni potez – veće halabuke nije bilo.

Sve do sada, kada su se vozači očito složili da bi trebalo zajedno pristupiti Whitingu i tražiti u najmanju ruku pojašnjenje pravila. Ako sportski pravilnik kaže da je zabranjeno bilo kakvo nelogično pomicanje na stazi koje bi ugrozilo ostale natjecatelje – onda treba pojasniti ulazi li Verstappenov potez u tu rubriku ili ne. Jer, ako ne, onda je logično da će svi početi reagirati na isti način.

O čemu se tu zapravo radi i zašto se vozači bune? Razlog je jednostavan. Postoji vozački kod koji se smatra samorazumljiv među natjecateljima u F1, a svi su smatrali da je dio tog koda zadržavanje linije u zoni kočenja jer se smatra da je bilo kakvo drugo ponašanje neprirodno i opasno. No, Verstappen nije poštovao taj kod i vozači su odlučili da je došlo vrijeme da se nepisano pravilo – zapiše.

Može se debatirati o tome je li to zapravo pretjerano reguliranje utrkivanja, ali s time se ne slažu redom – Vettel, Hamilton, Alonso, Button, Hulkenberg, Grosjean, ali očigledno i svi ostali vozači. S druge strane je tko? Max Verstappen i Helmut Marko.

Kako će se to sada regulirati?

Pravilo 27.5 glasi:

“Vožnja na način koji bi bio potencijalno opasan za druge vozače nije dozvoljena.”

Zatim pravilo 27.8 brani bilo koji manevar koji:

“…može naškoditi drugim vozačima, poput abnormalnog mijenjanja pravca.”

I sada je Whiting pojasnio da će se ubuduće takvi manevri mijenjanja smjera pod kočenjem smatrati “abnormalnim mijenjanjem pravca”.

Charlie Whiting i Jenson ButtonJenson Button je pozdravio ovu odluku i komentirao da su vozači radili na razvoju njihovog koda kroz mnoge godine, ali tek kroz nekoliko prošlih godina dolaskom mlađih generacija, posebno Verstappena, se osjetilo da bi to trebalo i zapisati jer se sve češće odbija poštovati ono što je bilo samorazumljivo među njima.

Lewis Hamilton je također dodao:

“10 godina smo imali isto pravilo, ali sada imamo neke nove vozače koji ne poštuju pravila.”

“Radi se o međusobnom poštovanju. Ovdje vozimo ozbiljnim brzinama. Ako se posvetiš defanzivnoj strani, u redu, ali onda ostani tamo.”

“Dobro je vidjeti da se Charlie [Whiting] slaže s drugim vozačima. Pravila moraju biti jasna.”

I sada su pravila jasna. Kako će se Verstappen ponašati u sličnoj situaciji sada kada je pravilo regulirano ostaje za vidjeti, možda već sutra.

Treba li zabraniti promjenu smjera prilikom kočenja?

Rezultati

Loading ... Loading ...

Odgovor

2 komentara

  1. Mercedes
    Jester Donator Prikaži

    Brzo je Hamilton promijenio ploču oko Verstappena i njegovog utrkivanja. Teško je ne primjetiti jednu crtu licemjerja jer je Max bio racer kad je to radio drugima, nakon što je i on dobio priliku vidjeti racera na djelu odmah su tu pravila koja se ne poštuju.


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.