1. predsezonski test
27. veljače 2017. u 9h

Korisnički panelRegistracija

Novo na forumu

Brawn nije znao za veto dok je bio u Ferrariju

Ross Brawn, Ferrari

U novoj knjizi bivšeg Williamsovog izvršnog direktora Adama Parra – Ross Brawn je otkrio kako zapravo nije znao za slavni Ferrarijev veto kojim imaju moć odbiti koju promjenu pravila u Formuli 1. To je tada navodno bila toliko čuvana tajna da čak ni Brawn većinu vremena provedenog u ekipi nije znao da postoji.

Ferrari je još od 80-tih godina imao to pravo, ali je javnost to saznala tek 2009. godine. Ross Brawn je otkrio kako je on bio osam godina u ekipi prije nego je doznao, dakle 2005. godine.

“Tada nisam znao da imamo veto,” kaže Brawn. Isto tako, ne vjeruje da bi Jean Todt, tadašnji šef Ferrarija, uopće koristio tu privilegiju. “Nismo to koristili i mislim da Jean to ne bi ikad koristio jer smo znali da je pogrešno.”

Navodno su mu rekli za to 2005. godine kada se tražio kraj Ferrarijevoj dominaciji i uvodilo se pravilo za zabranu promjene guma tijekom utrke. Sve zbog Ferrarijeve uspješne suradnje s Bridgestoneom još od početka milenija.

Zanimljivo, to pravilo utjecalo je i na Ferrarijeve odluke tijekom kontroverzne VN SAD-a 2005. godine. U tu utrku krenulo je samo šest bolida – i to svi opremljeni Bridgestoneovim gumama, uključujući i Ferrari. Ekipe koje su imale Michelinove gume savjetovane su da ne nastupe na utrci zbog opasnog 13. zavoja gdje su gume bile na rubu izdržljivosti. Ferrari nije pristao na komprimise koji bi omogućili rivalima da se utrkuju, a Brawn komentira:

“Bili smo u poziciji u kojoj smo osjetili da nismo bili tretirani na fer način promjene pravila po pitanju guma. Naše mentalno stanje bilo je takvo da nismo imali puno empatije prema onima kojima je takvo pravilo odgovaralo.”

Ne želite gledati reklame?
Vezane teme: #Brawn#Ferrari

Komentiraj

2 komentara

 1. zekohonda Donator

  nadam se da će novim concorde ugovorom i ferrarijevo pravo veta otić u povijest.

  0

  0
  • Za veto se ajde slažem, ne 100% ali nek ide. Ali podjednaka ili čak jednaka raspodjela “plijena” na kraju sezone sam 101% NE. Možda mrvicu izbalansirati ali malo.

   0

   0
Ne želite gledati reklame?

Anketa

Kakve su vam prve reakcije na nove bolide?

Rezultati

Loading ... Loading ...