VN Malezije

29. rujna-1. listopada 2017.

Korisnički panel

- RegistracijaZaboravio sam lozinku |

Najnovije s foruma

Brawn nije znao za veto dok je bio u Ferrariju

Ross Brawn, Ferrari

Ross Brawn, Ferrari

U novoj knjizi bivšeg Williamsovog izvršnog direktora Adama Parra – Ross Brawn je otkrio kako zapravo nije znao za slavni Ferrarijev veto kojim imaju moć odbiti koju promjenu pravila u Formuli 1. To je tada navodno bila toliko čuvana tajna da čak ni Brawn većinu vremena provedenog u ekipi nije znao da postoji.

Ferrari je još od 80-tih godina imao to pravo, ali je javnost to saznala tek 2009. godine. Ross Brawn je otkrio kako je on bio osam godina u ekipi prije nego je doznao, dakle 2005. godine.

“Tada nisam znao da imamo veto,” kaže Brawn. Isto tako, ne vjeruje da bi Jean Todt, tadašnji šef Ferrarija, uopće koristio tu privilegiju. “Nismo to koristili i mislim da Jean to ne bi ikad koristio jer smo znali da je pogrešno.”

Navodno su mu rekli za to 2005. godine kada se tražio kraj Ferrarijevoj dominaciji i uvodilo se pravilo za zabranu promjene guma tijekom utrke. Sve zbog Ferrarijeve uspješne suradnje s Bridgestoneom još od početka milenija.

Zanimljivo, to pravilo utjecalo je i na Ferrarijeve odluke tijekom kontroverzne VN SAD-a 2005. godine. U tu utrku krenulo je samo šest bolida – i to svi opremljeni Bridgestoneovim gumama, uključujući i Ferrari. Ekipe koje su imale Michelinove gume savjetovane su da ne nastupe na utrci zbog opasnog 13. zavoja gdje su gume bile na rubu izdržljivosti. Ferrari nije pristao na komprimise koji bi omogućili rivalima da se utrkuju, a Brawn komentira:

“Bili smo u poziciji u kojoj smo osjetili da nismo bili tretirani na fer način promjene pravila po pitanju guma. Naše mentalno stanje bilo je takvo da nismo imali puno empatije prema onima kojima je takvo pravilo odgovaralo.”

Klikom na reklamu otvara se u novom prozoru!

Komentiraj

2 komentara

  1. zekohonda Donator

    nadam se da će novim concorde ugovorom i ferrarijevo pravo veta otić u povijest.
    0
VN Malezije - raspored vikenda
1. trening 29. rujna u 05:00
2. trening 29. rujna u 09:00
3. trening 30. rujna u 08:00
Kvalifikacije 30. rujna u 11:00
Utrka 1. listopada u 9:00
Klikom na reklamu otvara se u novom prozoru!

Anketa

Tko snosi najviše krivice za sudar na startu?

Rezultati

Loading ... Loading ...

Produlji život portala
Vaše korisničko ime na F1pulsu:

Zasad smo donacijama osigurali život portala do -
VN Meksika!