Usporedba bolida Formule 1 i drugih „open wheels“ kategorija, te bolida WEC, DTM, WTCC, V8 Supercars i WRC

Izdvojeno / Kolumna / Zvonimir Martinčević: Under F1 cover

Formula 1

O bolidima Formule1, „kraljici automobilizma“ znamo sve! Barem tako pretpostavljamo, ali što je sa onim drugim kategorijama bolida koje prethode ulasku u Formulu1? Što znamo o Formuli E, GP2, Indy car bolidima, japanskoj Super Formuli? Što znamo o automobilima koji voze na 24 sata Le Mansa, o World Endurance Championshipu (WEC)? Što o automobilima za WRC? Da li ste znali da osim Indyja postoji i serija Indy Lights? Mislite da je jednostavno doći do preciznih i vjerodostojnih podataka po kategorijama? Prevarili bi ste se!

Nigdje na internetu nisam pronašao jednu cjelovitu usporedbu ovih 17 kategorija donekle sličnih, a opet toliko različitih bolida. Zaključio sam da je došlo vrijeme da se sastavi ovakva, po mnogočemu, jedinstvena tablica i da se na jednom mjestu mogu vidjeti svi dostupni detalji: koliko koja kategorija natjecanja nosi bodova potrebnih za Superlicencu za ulazak u Formulu1, o kojim motorima je riječ, tko proizvodi šasije, koji se mjenjači koriste, koje kočnice, kakav je ovjes, tko je proizvođač guma za pojedinu kategoriju, koje su dimenzije guma, koliko natjecanja ima pojedina kategorija kroz sezonu, koji vozači sudjeluju u kojoj kategoriji, koje momčadi, i naposljetku, tko je bio prvak u pojedinoj kategoriji prošle sezone?

Klikom na sliku otvara se tablica u punoj veličini

Klikom na sliku otvara se tablica u punoj veličini

Prije svega treba reći da je sustav dobivanja Superlicence za F1 koju FIA propisuje doživio promjenu ove godine. Više nije moguće da vozač poput, danas „superzvijezde“ Maxa Verstappena uopće i dobije priliku nastupati u Formuli1. On na početku sezone 2015 uz sve to još i nije bio punoljetan, preciznije, tek je 30.rujna 2015. to i službeno postao, dakle nakon već odvezene skoro cijele sezone u F1 napunio 18 godina. Što je možda još i veći problem, on je samo jednu godinu proveo u nekoj od kategorija koje se boduju za Superlicencu. Samo je jednu godinu, 2014., proveo za volanom bolida Formule3, točnije u FIA European Formula3 Championshipu. I nije bio prvak, bio je treći, dok je ovogodišnji od GP Belgije 2016. „rookie“ u Manoru tada osvojio naslov. I „morao“ je jednu godinu provesti kao rezervni vozač F1 Renaulta. Dakle od ove sezone svaki vozač, koji želi nastupati u Formuli1 mora zadovoljiti sljedeće uvjete: mora imati navršenih 18 godina, mora provesti barem 80% vremena u dvije sezone u nekoj od nižih „single seater“ kategorija (koje se računaju za Superlicencu), mora imati A natjecateljsku licencu, mora imati položenu „civilnu“ B kategoriju, mora proći test poznavanja FIA-inog Sportskog pravilnika, te skupiti barem 40 kvalifikacijskih bodova tijekom 3 godine prije nego što aplicira za dobivanje Superlicence. Ukoliko vozač, „budući prvak“ Formule1 sve to i prikupi to mu svakako nije garancija i da će nastupiti u jednoj od momčadi, ove je godine 11 momčadi u Formuli1. Upravo stoga je i dan „grace“ period od 3 godine da mu ne propadne sav uloženi trud, i da ne mora sve ispočetka. Naravno, ovi bodovi vrijede i ako vozač „radi“ samo kao testni vozač u nekoj od F1 momčadi. Ipak, vozači mogu svojim neopreznim vožnjama u svim kategorijama zarađivati i kaznene bodove, baš kao i vozači u F1, a ukoliko ne zarade kaznene bodove FIA im daje 2 boda, kao nagradu za sigurnu vožnju. Bodovi po kategorijama ne daju se samo pobjednicima, već i niže plasiranima u prvenstvu, sukladno već prema vrijednosti pojedinog natjecanja i njihovog plasmana.

Još je jedan uvjet nužan da biste postali vozač Formule1: morate imati akumuliranih 300 kilometara iskustva u testiranju aktualnog F1 bolida prije nego što nastupite na jednoj utrci Formule1. Treba napomenuti i to da svi oni koji posjeduju Superlicencu moraju godišnje platiti i naknadu. Od 2013. osnovica je 10.000 Eura plus 1.000 Eura za svaki osvojeni bod. Tako je npr. Jenson Button 2009. ukupno morao FIA-i platiti naknadu za Superlicencu iznos od otprilike 1 milijun Eura.

„Uf, sreća da nemam F1 Superlicencu“, rekli biste, ali s druge strane valjda biste ponešto i „utržili“ vozeći Formulu1. Neki od najboljih vozača imaju godišnje ugovore s momčadima između 40 i 50 milijuna Eura, pa trošak za Superlicencu i nije prevelik. Nadam se samo, da neki od vozača namjerno ne „štajgaju“ vozeći sporije u namjeri da sakupe što manje bodova, i tako manje plate.

No, ostavimo se toga i prijeđimo na ono bitnije! Aktualna Formula1, od sezone 2014 ima treći najmanji motor po obujmu od svih kategorija koje se računaju za Superlicencu! Manji motor imaju samo motori CIK-FIA Senior Kartinga (OK) i to 125 ccm³, te, naravno talijanska serija, FIA Formula 4 Abarthov motor od samo 1,4 litre. Tu je WTCC s jednakom obujmom od 1,6 litara, ali motori u WTCC-u imaju „samo“ 380-400 konjskih snaga, u odnosu na F1 skoro, ili čak i nešto više od 1.000 ks. Slično WTCC-u imaju i motori WRC (World Rally Championship) uz motor od 1,6 litre imaju nešto manje: 320-tak konja. Problem s WRC-om je, barem zasad da njihovi vozači ne dobijaju bodove za Superlicencu, a što osobno smatram da je prilično nepravedno, i nadam se da će se to u najskorije vrijeme i promijeniti. Za vozače WRC-a imam posebno poštovanje, jer to kako oni voze, rekao bih „trodimenzionalno“ – uz lijevo-desno vozači WRC-a i skaču u punoj brzini, koja na onim krivudavim zaleđenim, makadamskim ili asfaltiranim stazicama zna doseći i 200 km/h. „Chapeau“ dolje! Kapa dolje! A, ne treba niti zaboraviti da vozači WRC voze i neke brzince i noću, ali ne kao na F1 GP Singapuru kada noć postane dan jer organizator osvijetli stazu s nekih 1.600 reflektora, već sami osvjetljavaju svoju stazu svojim farovima kako nailaze na pojedini dio staze. Četvrta dimenzija, rekao bih! Zašto nema WRC vozača u Formuli1? Odgovor je vrlo jednostavan: vožnja rallyja je poseban zanat u kojem vam trebaju godine da skupite iskustvo i vještine, a onda je već kasno da biste nastupili u Formuli1. Bilo je pokušaja : Sebastian Loeb, Tommi Mäkinen, Colin McRae i naravno sve je zapelo na Superlicenci. S druge strane neki od vozača Formule1 nastupali su u rallyju-u: Kimi Räikkonen, Robert Kubica, Mika Häkkinen, Heikki Kovalainen, Marc Surer. I bilo je svega, izlijetanja, prevrtanja, pa čak i poginulih suvozača. Ipak, svaka čast i dečkima iz Formule1!

Jedna od zanimljivijih stvari koje uočavamo u ovoj usporednoj tablici je da npr. talijanska Dallara, za koju sam siguran da ste oni stariji pomislili da je već odavno pokojna, i danas drži primat u proizvodnji šasija za veliki broj bolida iz svih kategorija u tablici. Barem 9 kategorija još uvijek koristi šasije Dallara, uključujući i Formulu1, točnije momčad Haas, ili Indy car seriju u kojoj svi do jednog bolida koriste šasije „zdelano v“ Dallari, svi GP2, GP3 bolidi, …

Mislite da je jednostavno doći do preciznih i vjerodostojnih podataka po kategorijama? Prevarili bi ste se! Tehničke specifikacije su često kontradiktorne i iz raznih izvora dobijate potpuno „bezvezne“ podatke, pa tako za japansku seriju Super Formule (ex Formula Nippon) nemate podatak, osim ako niste vrsni „japanolog inženjer“ koliko ti bolidi u stvari jure! Na jedinoj stazi na kojoj se utrkuje Formula1 u Japanu i jedinoj na kojoj se mogu usporediti ove dvije kategorije, Super Formula bi imala 19.vrijeme u utrci Formule1! Napominjem, da se radi o motoru od samo 2 litre, s turbopunjačem i snagom između 550 i 600 ks. Ništa Hibrid, ništa MGU-H, MGU-K! Samo tako! Navodno su Yokohamine gume sjajne, i drže dugo. A motore u Super Formuli izrađuju Honda i Toyota! Banzai! A, u McLarenu Honda nikako da sastavi jedan brzi krug, pa vi recite.

Usporedimo li dostupne podatke o brzinama doći ćemo do spoznaje da Formula1 možda i nije najbrža od svih kategorija. S pravom možete posumnjati da je Indy brži od Formule1, da Bottas ove godine u Bakuu na onoj dvokilometarskoj ravnini nije „proletio“ s fantastičnih 378 km/h skoro da je moglo i biti tako. Indy car automobili na kružnim stazama, na kojima u SAD ne vozi Formula1 juri, sic!, identičnom maksimalnom brzinom kao Formula1 u Bakuu. Pa sad ste i dobili odgovor zašto je ta utrka uvrštena u kalendar F1. Ma, šalim se samo, nemojte se odmah ljutiti. U Austinu na GP USA, ne voze bolidi Indy car serije, pa je teško usporediti podatke. Da li ste znali da osim Indyja postoji i serija Indy Lights? Ta je kategorija, pomislili biste onda manje štetna? Ma jok, i ti jure 325 km/h, pa se probajte zaletjeti u zid u punoj brzini. U prilogu vam je jedna zanimljiva tablica iz sezone 2013/2014. Serija Auto GP je u međuvremenu potpuno postala nevažno natjecanje, pa ju nisam niti uključio u svoju tablicu po kategorijama. Neke od novijih kategorija još nisu uzete u razmatranje, kao niti Indy Car serija jer se ne voze utrke na stazama koje bi se mogle uspoređivati s Formulom 1.

Serija Razlika u vremenu po krugu u odnosu na  F1 (%) Utrke na kojima su se uspoređivali s F1
Super Formula 4,85 1
GP2 7,23 11
Formula V8 3.5 8,79 6
WEC 10,60 6
Auto GP 14,80 3
GP3 14,81 9
F3 Euro 19,13 5
DTM 20,27 3
V8 Supercars 29,60 1
WTCC 32,73 3

Svakako treba reći i koju o WEC kategoriji, odnosno LMP1 (Le Mans Prototype 1) u kojoj svi mi povremeno uživamo jednom godišnje kada se vozi 24 sata Le Mansa. U najbržoj kategoriji LMP1 tri su tipa motora: V4, 2.0 lit Turbo Hybrid Porsche V6, 2.4 lit Turbo Toyota (Hybrid) i AER, te V6, 4.0 lit Turbo Diesel  Hybrid Audi. Ovo je po meni najsavršeniji oblik bolida i motora, koji može stati uz bok bolidima Formule1. Porscheov 919 Hybrid ima ukupno preko 900 ks (motor sa unutrašnjim izgaranjem  ima oko 500 ks, dok  na stražnjoj osovini ima i  Engine Generator Unit (EGU) snage i preko 400 ks) i pogon na stražnjoj osovini, a uz KERS ima i pogon na sva 4 kotača. I brzina im je preko 345 km/h. Upravo je zanimljivo kako LMP1 kategorija na Le Mansu projuri pored nižih kategorija LMP2, LMGTE Pro ili LMGTE AM kao da stoje na stazi. I ne trebaju suci kao na Formuli1 u slučaju Estebana Gutierreza sumanuto i po nekoliko krugova mahati plavim zastavama da se maknu „big boysima“. I prava je šteta da ove godine nismo doživjeli i pobjedu Toyota Gazoo Racing momčadi, koja je odustala doslovce u posljednjem krugu. Bit će prilike, sasvim sam siguran.

Formula E? E, a ča van je to! To mora da je neka dalmatinska „karijola“! Ma jok, to vam je najnoviji trend u utrkivanju na kružnim stazama star tek 3 godine. Bolidi „open wheel“ kategorije koji po meni osobno imaju puno zanimljiviju aerodinamiku od aktualnih bolida Formule1, pogledajte samo Jaguarov bolid za sezonu 2016/2017. Da, dobro ste čuli za sezonu koja ide kroz dvije kalendarske godine, baš poput „Champions lige“ u nogometu! Onda vam je i jasno u kom smjeru ide i Formula1, kad novi gazda Formule1 udari šakom o stol. Ne znam baš, nadam se da ne. Ipak, „šalu nastranu“ i Formula E juri zasad samo 225 km/h, ali vjerojatno si mislite: „Pa, ja u mom Golfu trojki dizel jurim isto toliko …. nizbrdo, kad mi otkažu kočnice niz Velebit po staroj cesti!“ Ma, nije što im je brzina na struju samo maksimalnih 225 km/h, već me ubija taj njihov zvuk! Možda se može nekako „softwerski“ ukomponirati da svaki bolid Formule E ima neki npr. ptičji pjev? Pa tako da Renault ima zvuk, što ja znam djetlića, a Audijeva Formula E npr. tetrijeba, a Jaguarov bolid neki opakiji zvuk npr. orla štekavca. Ma. samo se šalim naravno. Budućnost, pa to ti je! A, mi iz Formule1 se žalimo da nam je zvuk V6 hibridnih-turbo motora samo 128 decibela. Zamislite se u situaciji da ste kupili kartu za jednu utrku Formule E u npr.Hong Kongu,… pa zvuk velegrada kakav je Hong Kong je jači od zvuka onoga što upravo gledate da se utrkuje na stazi ispred vas. Sjećam se da sam kao klinac na svoj Pony stavio u žbice komad plastične čaše od jogurta da se čuje baja kako juri niz naselje! I opet se samo šalim, ali….

Što se guma tiče mnogo je svjetskih gumara zastupljeno; Pirelli, Michelin, Yokohama, Hankook, Cooper, Firestone, Dunlop, Vega i DMACK. Ali, primat po zastupljenosti drži Pirelli sa 6 kategorija, te potom Michelin s 5 kategorija. A, osim u WEC-u i WRC-u gdje ima više gumara, u svim ostalim kategorijama samo je po jedan gumar prisutan. Pirelli je s Formulom1 potpisao produženje ugovora sve do kraja sezone 2019.

Da se malo uozbiljim za kraj ovoga razmatranja! Dakle, neki mladi vozači koji su tek nastupili poneki puta na slobodnim treninzima Formule1 na GP vikendima ili na testiranjima natječu se i u nekoliko nižih kategorija tijekom sezone poput Nikite Mazepina, Landa Norrisa ili Willa Palmera u Formuli Renault 2.0 i u Britanskoj Formuli3. Prvi se od nih natječe i u F3 FIA prvenstvu. A npr. Sebastian Buemi u Formuli E i u WEC-u. Puno je tu još uvijek bivših vozača Formule1 poput, Tima Glocka u DTM-u, Nicka Heidfelda u WEC-u i Formuli E, ili npr. Marka Webbera u WEC-u. Živi su, drago mi ih je opet vidjeti, a vidjeti ćemo i gdje će Massa završiti kada jednom na kraju ove sezone u Williamsu završi svoju plodnu i dugu karijeru. I na kraju, samo trojica prvaka iz prošle godine u nekoj od kategorija, ne računajući Lewisa Hamiltona u Formuli1, ima ili će imati priliku sjesti za volan superatraktivne Formule1. To su Pascal Wehrlein pobjednik DTM-a prošle godine, koji vozi za Manor, Esteban Ocon pobjednik GP3, koji od GP Belgije vozi za, također Manor. A Stoffel Vandoorne prošlogodišnji pobjednik GP3, od sljedeće će sezone voziti za F1 momčad McLarena.

Nadam se da će vam biti zabavno proučavati ovu tablicu, za koju se nadam da ćemo zajedno nadopunjavati, tj. „updatati“. Ne brinite, za ovaj update vam neće biti potrebni Tokeni!


Odgovor

24 komentara

  1. Fernando Alonso 14
    alonso5 Donator Prikaži

    Aferim brate :klanjam:


    0
    0

    0
  2. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    skidam kapu!
    jedino mi je na prvu prevelika razlika između gp2 i lm p1. ona mora bit manja.


    0
    0

    0
  3. Mercedes
    Jester Donator Prikaži

    Kakav bonbon od članka. Kapa dolje ;)


    0
    0

    0
  4. Ayrton Senna
    Beethoven87 Donator Prikaži

    Palac visoko gore!


    0
    0

    0
  5. Robert Kubica 1
    Stipe Prikaži

    Pozdrav svima, već dugi niz godina pratim F1 ali po prvi put komentiram iako relativno dugo pratim ovaj portal. Za početak pohvale autoru, stvarno zanimljiv članak. Imam jedno pitanje, pa ako mi netko može odgovoriti, a to je: Koji je kriterij za dodjeljivanje bodova na super licencu? Meni nema pretjeranog smisla da pobjednik Formule E ima isti broj bodova kao i pobjednik GP2 , a pogotovo mi nema smisla da Formula V8 3.5 nosi manje bodova od GP2, i pogotovo Formule E.


    0
    0

    0
    • Honda
      zekohonda Donator Prikaži

      formulu e gura fia kao budućnost motorsporta, ima dosta uspješnih ekipa iz drugih serija i dosta bivših f1 vozača. ne bi im ni ja do toliku važnost, ali jbg.
      formula V8 3,5 je dosta izgubila od ove godine, otkad nije više fr 3,5. ;)


      0
      0

      0
      • Sebastian Vettel
        senja Prikaži

        Zašto im nebi dao toliku važnost? Pa baš zato što voze tu dokazani vozači daje joj na važnosti. Samo eto što mnogima iz FE i ne treba ta licenca, jer su većinom već vozili u F1. Ali ako bi se neki mladi vozač uspio izboriti za pobjedu u Formuli E pored takvih vozača, onda definitivno zaslužuje više bodova za F1 licencu nego u bilo kojoj drugoj seriji.


        0
        0

        0
      • Honda
        zekohonda Donator Prikaži

        spori bolidi, jedna utrka po vikendu kraća od sat vremena, kratke gradske staze.


        0
        0

        0
  6. James Hunt
    Zvonimir Martinčević novinar Prikaži

    Razlika između GP2 i LMP1?
    Maksimalnu brzinu za LMP1 sam pronašao iz rezultata ovogodišnjeg LeMansa, kao i za GP2 sa ovogodišnje Monze (s aeropaketom za GP Italia). U tablici koju sam pronašao za 2013/14 je GP2 osjetno brži, ali ne na toj stazi nego je usporedba obje kategorije samo s F1 na nekim stazama na kojim se voze obje kategorije. Čak i kada bi sve kategorije vozile istu stazu, opet bi bilo različitih podtaka, jer najvjerojatnije ne bi sve kategorije vozile u istom dijelu godine, ni po istim vremenskim uvjetima, niti bi staza bila “gumirana” na isti način, itd.
    Ta tablica i nije baš najsretnija, jer je u međuvremenu došlo do puno promjena. Ali, zgodno je vidjeti kako je to bilo prije samo 2-3 godine (samo ta tablica), a ova velika usporedna je popunjena najnovijim podacima za svaku od kategorija, a u prvom redu ispod slika su linkovi službenih stranica pojedinih kategorija.
    Rekao sam već, nije to baš tako jednostavno prikupiti.

    Ostavio sam podatke u tablici na engleskom, da bi i stranci mogli znati o čemu se radi, jer ja osobno nikada i nigdje nisam vidio ovako jednostavnu i usporednu tablicu podataka. To mi je i bila ideja, kada sam ju odlučio osmisliti! Portal F1puls ima ekskluzivu!

    Naročito, pri dnu su i vozači i momčadi, pa se može vidjeti da neki vozači i ekipe sudjeluju paralelno u više različitih kategorija, rijetko je tko, budimo realni to znao. Niti ja nisam sve donedavno o tome uopće razmišljao.
    Što se FIA-e tiče i određivanje prioriteta, njihovo je iisključivo pravo da odrede vrijednost pojedine kategorije, iako se niti ja osobno s tim ne slažem u cijelosti! Pretpostavljam da je jedan od kriterija i godište vozača koji voze npr.GP2 ili GP3 i njihova perspektiva u F1. Za razliku od Formule E u kojoj opet na kraju završe bivši vozači F1 (Buemi, Heidfeld, Piquet Jr.,…). Formula E je tek na početku svoje povijesti, ali struja je ipak neizbježna budućnost autosporta u cjelini. Jedan od kriterija je i popularnost i broj gledatelja pojedine kategorije u svijetu, a ni financijska snaga pojedinog natjecanja nije za isključiti, zasigurno.
    Iako, treba znati da svaka od kategorija ima i svoje kriterije za nastupanje u njima, pa je tako npr. mala vjerojatnost da će neki vozač iz WEC (LMP1) prije doći na npr.LeMans, a tek onda završiti u F1. Prije bih rekao da je u pravilu obrnuto, da bivši vozači poput Webbera, Heidfelda, Buemija, itd. na kraju završe na LeMansu.
    Na kraju, sve je ovo podložno raspravi i nitko nije potpuno u pravu ili u krivu. Ali je to korak u pravom smjeru, barem tako ja osobno mislim.


    0
    0

    0
    • Honda
      zekohonda Donator Prikaži

      zahvaljujem na objašnjenju, nisam pozorno čito ovo o sezonama 13/14 jer su mi na pameti sezone 15/16. pratim i ja dosta te stvari. :) svaka čast za tablicu!
      15. je bila najbrža lm p1 wec sezona dosad, pa su ih za 16. morali usporit smanjenjem fuel flowa.
      ali prije nego što sam napiso ovaj komentar, i pozorno pročito vašu repliku, pozabavio sam se malo pp i fl vremenima gp2 i lm p1 od osnutka weca 2012. na tri iste staze iz kalendara:
      http://docdro.id/C8nMkYR
      lako će te skontat kad je padala kiša. :)


      0
      0

      0
  7. prca31 Prikaži

    Podjelio sam link na redditu F1 i neki su tamo pronasli par gresaka pa to moze biti popravljeno. Sve u svemu odlican posao.
    Evo link https://m.reddit.com/r/formula1/comments/5836ft/detailed_comparison_between_f1_cars_and_cars_from/


    0
    0

    0
  8. James Hunt
    Zvonimir Martinčević novinar Prikaži

    Thanks Prca,
    naravno, ima i poneka greška, ali ćemo to updatati, svakako!


    0
    0

    0
  9. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Članak je odličan :thumbs:
    Mala opaska za WRC vozače.
    Svaka čast F1 vozačima. Svaka čast i svim ostalim “asfaltnim / single seater” vozačima.
    Ali WRC vozači, bez obzira što imaju suvozača, su neka posebna klasa za mene.
    A u F1 (ili nekoj drugoj kategoriji sličnijoj F1, nego WRCu) se ne pokazuju i zbog razloga što nisu navikli na “gužvu”, na “startove”, “box”, nema “preticanja”, već je to borba sa vremenom, driftanje, slajdanje, skokovi, kamenje, bankine, provalije, drveće, žbunje, vinogradi …. i što se tu ne vozi po 280-300-350 km/h, već se pokazuju muda na makadamu pri 60-80-100 km/h, i svako malo se poteže ručna, a da ne govorimo o “radu nogu”….


    0
    0

    0
  10. James Hunt
    Zvonimir Martinčević novinar Prikaži

    Bravo!
    Iako komentiram sa Antom slobodne treninga F1, ja sam u srcu više za WRC vozače. Tu nema muljanja.

    Inače, za sve one koji me ne poznaju: završio sam strojarstvo, radio 9 godina za Michelin za Cro. Slo BiH(završio Michelinovu školu u Clermont-Ferrandu, Fra). Testirao sam gume na nekoliko F1 staza u različitim automobilima.

    Vozio sam 4 puta Dakar rally (2002.,2004.,2005.,2006.), onaj pravi afrički. Zadnje 2 godine sam sa svojim suvozačem Marinom Frčkom vozio za službenu momčad Toyote (Ukyo Katayama je bio s nama u momčadi!). A od F1 vozača. vozio sam s Jean-Louis Schlesserom, Henryem Pescarolom, Ukyom Katayamom,…i sa nekoliko svjetskih prvaka u WRC-u (Colinom McRaeom, Carlosom Sainzom, Juhom Kankunnenom, Arijem Vatanenom, Mikijem Biasioneom, ….bilo je tu još jako puno poznatih likova iz automobilističkog sporta.

    Ali F1 je vrh tehnologije i glamura u automobilizmu, tu se nema što dodati! Zato ju i toliko volimo!


    0
    0

    0
    • Stefan Bellof
      pigmalion Prikaži

      Da li je to onaj Schlesser što je “uništio” Senninu pobjedu u Monzi 1988.? Pitam, jer mislim da imaju dva Schlessera……

      Kakav je to osjećaj sudjelovati u Africi na Dakaru? Totalna avantura i nepoznanica? Koji vam je najbolji rezultat na Dakaru u Africi? Da li će se Dakar ikada vratiti u Afriku?


      0
      0

      0
      • Honda
        zekohonda Donator Prikaži

        imaju dva. drugi (stariji) je poginuo vozeći f1 hondu 1968.
        reko bi da je to najveća mrlja u povijesti hondinog sudjelovanja u motorsportu.


        0
        0

        0
      • James Hunt
        Zvonimir Martinčević novinar Prikaži

        To je taj: on je “pomogao” da Senna ne pobijedi na utrci 88. u Monzi (bio je u vodstvu i kad je pokušao obići Schlessera za krug Schlesser se zabio u njega, pa je Senna završio kao 11.)! Njegov stric Josepg “Jo” Schlesser je poginuo 1968 na GP Francuske na Rouen-Les-Essarts Circuit u 2.krugu.
        Što se Dakra tiče, to je više od utrke, prije svega jer traje najmanje 15 dana i preko 10.000 km. Dnevni brzinci su bili dugi i preko 690 km, plus liasiioni do 350-400 km. 2004 je trajao 18 dana i bio dugačak 13.500 km od Clermont-Ferranda (FRA) preko Španjolske, Maroka, Zapadne Sahare, Mauritanije, Malija, Burkine Fasso, opet Malija,Mauritanije, i na kraju Senegala (Dakar))) i tako dan za danom. Bilo smo sami bez asistencije, mehaničara, logistike,…Te godine smo stali pomoći jednoj ekipi iz Holandije, pa su nas izbacili iz utrke jer nismo stigli na cilj etape na vrijeme, pa su nas vratili, pa smo na 14. od 16 etapa ostali bez goriva, ali smo na kraju stigli na cilj u Dakru na dan završetka utrke, ali nam nisu računali rezultat, itd. Ipak, te godine smo dobili nagradu Fair play na izboru sportaša godine Sportskih novosti kao jedini relijaši u povijesti te nagrade). HOO nas je nominirao Međunarodnom odboru za Fair play, pa smo dobili i tamo nagradu. Zanimljivo je da je to i moja poveznica s još jednim F1 velikanom – Jamesom Huntom, koji je dobio ovu nagradu za spašavanje Ronnija Petersona na GP Italija u Monzi 1978. I opet je on dotada bio jedini koji je bio vozač.
        Dakar je život! U životu sam imao cilj voziti upravo tu utrku, i to sam učinio 4 puta! Još jedna utrka mi je ostala kao želja: 24 sata LeMansa, i to sam skoro i učinio s Goranom Francetićem i Davororm Jurjevićem (poznati hrvatski relijaši), no naravno financije su nas omele.
        Što se rezultata tiče najbolji smo bili 2005. u generalnom 72. od 150 automobila na startu (17. u kategoriji T1 serijskih automobila diesel) (Miki Biassion bio je iza nas 75. Vozio je Isuzu za ekipu Claya Regazzonija, kojeg smo spasili od pljačkaša u Maliju u gradu Kiffi dok su tankali gorivo, sjajan momak, već je onda bio u kolicima, ali je svejedno išao kroz Afriku prema Dakru! Bio nam je jako zahvalan.). Nedugo poslije 2006.je poginuo u automobilskoj nesreći u Italiji. Nije bio problem u nama, već je na Dakru uvijek problem u automobilu, jer na svakoj etapi možete podrobiti 3 serijska automobila. Toyota je bila super, 1 godinu smo vozili KZJ 90, a dvije godine KDJ120 za službenu momčad Toyote..
        Pravi Dakar (od ASO-a se po meni nikada neće vratiti u Afriku, nema tamo para, a i problemi s ekstremistima su preveliki. Ima jedna organizacija Huberta Auriola koja organizira nešto slično originalnoj utrci i upravo tamo Schlesser još vozi.).

        Uh, mogao bih o tome puno!

        Probati ću nagovoriti Antu da organizira jednu nagradnu igru u kojoj ćemo najaktivnijim čitateljima F1puls portala podijeliti kao nagradu moje dvije knjige sa utrka 2005. i 2006.!


        0
        0

        0
      • Honda
        zekohonda Donator Prikaži

        što ste namjeravali voziti u le mansu?
        porsche 911 mi prvo pada na pamet. :)


        0
        0

        0
    • Honda
      zekohonda Donator Prikaži

      e ovakvo predstavljanje sam očekivo u vašem provm članku na pulsu. ali bolje ikad nego nikad! ;)
      kad smo kod predstavljanja mogu samo reć: impresivno!!!


      0
      0

      0
      • James Hunt
        Zvonimir Martinčević novinar Prikaži

        Tada, 2003. smo mislili “iznajmiti” momčad za vikend 24h Le Mansa, i to je otprilike koštalo cca.200.000 Eur
        A, automobil je trebap biti naravno Porsche 911 GT3-RS, jer smo od njega mogli idobiti najbolji omjer uloženo-dobiveno.
        Dobro, nije baš sve bilo tako jednostavno, ali to je bila generalno naša ideja.


        0
        0

        0
  11. David Croft
    Ferrari Prikaži

    Odlično!
    Trebaš ovo ponoviti 2017. sa bržim bolidima ;)


    0
    0

    0
  12. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    što se tiče f1 i indya, 2006. je zadnja sezona u kojoj su f1 i indy vozili utrke na istoj stazi:
    The last modern comparison of note is F1 and Indy car. The most recent road course to host both series was Montreal’s Circuit Gilles Villeneuve in 2006. Sebastien Bourdais’ pole time of 1:20.005 in his Lola-Ford/Cosworth Champ Car was impressive, but the 1:14.726 delivered by Fernando Alonso.


    0
    0

    0
  13. Fia
    bodo Prikaži

    Bravo, odličan članak. Često znam i osobno o tome komentirati, posebno ukoliko se tema vrti oko rookiesa ili novih potencijalnih dolazaka u F1. Čestitke. Inače vrlo je teško ažurno pratiti sve te serije i raditi usporedbe. Osobno sam znao prema određenoj godini uspoređivati rezultate utrka ili testiranja na pojedinim stazama , ali morala se pratiti konfiguracija staze odnosno dužina jer i to se znalo mijenjati.
    Bravo još jednom……


    0
    0

    0
  14. Fia
    bodo Prikaži

    Dopuna. Biti će zanimljivo pratiti situaciju sa Lance Strollom. Pratio sam njegove zadnje trke , fakat osim što dečko ima financija i pozadinu čini se da ima great capabilities & style.


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.