Alonso: Nije pošteno da samo neki vozači testiraju nove gume

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 8 godina 3 min 8 komentara

Pascal Wehrlein, Mercedes

Pascal Wehrlein, Mercedes

McLarenov vozač Fernando Alonso vjeruje da će vozači koji testiraju nove Pirellijeve gume za iduću sezonu imati određenu prednost jednom kada sezona krene. Pirelli je na modificiranim bolidima koji simuliraju razine downforcea za 2017. odradio testove kako bi prikupili podatke i razvili nove gume. Međutim, testove su odradile samo tri ekipe – Ferrari, Mercedes i Red Bull. Naravno, testira se “slijepo” i vozači kao ni momčadi ne znaju o kojim se komponentama guma radi.

Dosad su testove odradili Sebastian Vettel, Kimi Raikkonen, Esteban Gutierrez, Pascal Wehrlein, Nico Rosberg i Sebastien Buemi, a iako je na rasporedu bio i Lewis Hamilton – on je ozlijedio stopalo i ispričao se od sudjelovanja. Fernandu Alonsu se ne sviđa situacija gdje neki vozači mogu testirati, a neki ne:

“Mislim da je uvijek lijepo znati što te čeka iduće godine po pitanju ponašanja guma. 2007. godine je bila više-manje slična situacija s uvođenjem nepoznatih guma iz godine u godinu, ali također smo imali 2011. iste uvjete kada je otišao Bridgestone, a došao Pirelli. U to vrijeme bilo je isto za sve, ali sada samo nekoliko vozača i nekoliko ekipa ima priliku testirati. To mi se čini malo nepošteno.”

Alonso je bio kritičan prema visokoj degradaciji Pirellijevih guma prošlih godina, ali za iduću godinu je taljanski proizvođač napokon dobio odriješene ruke proizvesti brže i izdržljivije gume.

Na pitanje što misli hoće li Pirelli isporučiti bolje gume iduće godine, Alonso kaže:

“Mislim da su sada u ranom stadiju razvoja, idemo pričekati i vidjeti kakav će biti konačan proizvod. Nažalost mi nismo u mogućnosti testirati te gume, samo nekoliko vozača će to napraviti, a bilo bi lijepo da svi imaju priliku na posljednjoj utrci ove sezone ili nešto slično. Znam da na to utječe i trenutni dizajn bolida.”

“Nadajmo se da ćemo dobiti dobre gume. Znam da testiraju više nego bilo koje godine prije, a prije kvaliteta nije bila dobra možda upravo zbog nedostatka testiranja. Sada imaju program testiranja pa očekujem fantastične gume iduće godine.”

Red Bull jučer odradio 277 krugova

Red Bullov testni vozač Pierre Gasly jučer je zaključio Pirellijev test i na stazi u Abu Dhabiju je odradio ukupno 277 krugova.

Trodnevni test odvijao se od petka do nedjelje, a iza volana Red Bullovog RB11 sjedio je mladi Gasly.

Prvog dana odradio je 81 krug, sutradan 103 kruga, a jučer 93.

To je bio sedmi od deset planiranih testova za nove gume i bio je posvećen razvoju slick guma za suhe uvjete. Idući test također će odraditi Red Bull u Abu Dhabiju, ali na simuliranim kišnim uvjetima. Bit će to dvodnevni test 2. i 3. studenog nakon VN Meksika.

Zašto ne testiraju svi?

Pirelli je priliku za testiranje ponudio svima, pod uvjetom da osiguraju bolid s više downforcea koji bi simulirao ono što će biti iduće godine na gridu, vozača koji će odraditi test i osoblje koje će biti na mjestu događanja. Prijavili su se samo Mercedes, Red Bull i Ferrari.


Odgovor

8 komentara

  1. Formula1
    f1zd Prikaži

    Nitko te nije tjerao iz Ferrarija…
    Ali svejedno mi je drago što je otišao.


    0
    0

    0
  2. Sebastian Vettel 5
    ZamaF1 Prikaži

    Svi će dobit priliku na predsezonskim testiranjima…


    0
    0

    0
  3. Sebastian Vettel
    mzf1 Prikaži

    Pa puno je nepoštenije što se nova pravila oko šasije zovu McLarenova po timu koji ih je progura. Druga je stvar što im je forma toliko žalosna da im i rivali žele bolje rezultate pa nikog ne dira to oko pravila.


    0
    0

    0
  4. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Ovo su za nas gledatelje sitnice,ali za vozace neznam kako.Mozda im to stvarno puno znaci,a mozda opet bas suprotno.Ja mislim da vec par godina u f1 stvari nisu postene i da su sva dogadanja u proteklih 7-8 godina i dovele f1 u situaciju danas,ali dobro.Polako se to zaboravlja i valjda se okrece nova stranica.Sto se tice guma.Pa ja se iskreno nadam da Ferrari,Rbr i Merc nece imati koristi od ovog vec da ce ovo biti samo za Pirelli jer onda stvarno bi bilo cudno,al ajde nije jos pocela 2017.Stosta ce biti jos dotad


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.