5 stvari koje smo naučili nakon VN Japana

Izdvojeno / Kolumna

David Vidović

Prije 8 godina 6 min 5 komentara

Lewis Hamilton, VN Japana 2016.,

Lewis Hamilton, VN Japana 2016.,

Rosbergova pobjeda, ne Hamiltonov poraz

Dosta pratim društvene mreže, naš forum i druga mjesta gdje promatram komentare gledatelja. Iznenadilo me da još uvijek većina gledatelja Rosbergove pobjede gleda kao svojevrstan poklon Hamiltona, što je u potpunosti pogrešno. Davno je prošlo vrijeme kada je Nico ovisio od Lewisove forme ili njegovog vikenda, a jutrošnjom pobjedom se po mom mišljenju poptuno osamostalio. Bio je ovo jedan od onih vikenda kada od četvrtka pa do nedjelje vozač radi sve na savršen način, glatko i bez greške. Jedan takav vikend za 33 boda prednosti nad Hamiltonom koji se mučio od samog starta i nije uspio pobijediti jedan Red Bull u utrci. Lewisu se danas može pripisati jedino obrana i bijeg od Vettela na novim i dosta bržim gumama. Dok sa druge strane, Rosbergu se može pripisati štošta.

Rosbergu je forma procvjetala od kako se zaručio i vjenčao, rođenje kćerke je očito djelovalo pozitivno na njega (kraj prošle i početak ove sezone), a dodatni bonus je bilo potpisivanje novog ugovora s Mercedesom. Četiri su utrke do kraja, Lewis još uvijek ima šanse da preokrene situaciju u svoju korist, ali trebat će nečiju pomoć; jer ako Rosberg završi drugi na svim utrkama do kraja sezone, titula je njegova.

Konačno Verstappenov agresivan i fer potez

Spomenuo sam u prvoj tezi mišljenja navijača, naravno i po ovom pitanju su podijeljena. Nakon dosta snimaka i uglova, mišljenja sam da je Verstappenov potez na kraju utrke dok se branio od Hamiltona bio na mjestu, ustvari taj potez je sve što većina navijača traži prethodnih par godina od vozača. Totalno agresivno, malo bezobrazno, ali unutar pravila. Ako se sjećate analize Maxovih kamikaza pokušaja iz Belgije ranije ove sezone, u jednom trenutku sam spomenuo da među vozačim ima nepisano pravilo da nema guranja u zoni kočenja, to jeste ako imate bolid pokraj sebe nije u redu mijenjati putanju. Niti jedno FIA-ino pravilo ne spriječava vozače da se brane pri kočenju, a pošto je Lewis bio iza Verstappena kada je krenuo u napad, osobno nemam ništa protiv Verstappenovog pokrivanja unutarnje strane krivine.

Ako Hamilton želi optužiti Verstappena za bezobraznu vožnju, ne pomaže mu činjenica da nije uspio zakočiti za zavoj kada se prebacio na vanjusku stranu.

Ferrari na gljivama?

Dosta se gledatelja i navijača Ferrarija bunilo greškama Ferrarijevih taktičara i vodstva momčadi koje odlučuje strategije za utrku, ne samo danas već tijekom cijele sezone, i zbilja su imali dosta pogrešnih i ponekad smiješnih odluka. Ali pljuvati Ferrari za jutrošnje odluke je pretjerivanje, posebice za odluku da Vettelu daju soft gume i pokušaju pobijediti Hamiltona. Poziv u boks jeste zakasnio u odnosu na Lewisa pa je Mercedes mogao odraditi undercut, ali pretpostavljam da su već dugo planirali da Vettelu na kraju utrke dodijele soft gume, tako da su morali razvući njegov stint na tvrdim gumama što je više moguće.

Dok sam gledao kako Vettel izlazi na stazu na žutim gumama pomislio sam da je to odluka sa kojom bi se i Sebastian rado složio, što je i potvrdio nakon utrke. Ferrari na istoj strategiji kao Hamilton ne bi imao nikakve šanse protiv Mercedesa, dok su mu na ovaj način dali šansu da uradi nešto i proba se probiti ispred Hamiltona za treće mjesto, nadajući se da će Mercedes popustiti u prljavom zraku i da će Vettel uspijeti pobjeći. Nažalost, ništa od toga se nije desilo, a Tifosi moraju biti zadovoljni četvrtim i petim mjestom s obzirom na to da u Ferrariju odavno ne razvijaju bolid, a još više gledajući rezultate sa prošlih utrka.

Williams tone u kadi Force Indije

Sve je rečeno u ovom naslovu. Niti je Force India dovoljno konkurentna da ima svoje more, niti je Williams naučio plivati i održavati se na vodi za ove tri godine pa da izorni iz njihove kade. Stvari se od 2014. sve brže i brže kotrljaju nizbrdo u Williamsu i padaju na onu staru i sramotnu formu prije nove turbo ere. Symonds i Smedley izgleda ne rade dovoljno dobar posao, pa bi sljedeće godine nekoliko osvježenja u obje momčadi svakako dobro došlo. Massa je danas završio pola minute iza Pereza i Hulkenberga, što je čitava vječnost za dva bolida koja su prije ovog vikenda u konstruktorima bila razdvojena samo tri boda.

Williams je prethodne dvije godine završavao treći u poretku, a sada su peti. Iako to bodovi ne pokazuju, jednom kada Honda ugasi i one male požare koji su ostali pod McLarenovom haubom, Williamsu prijeti dalje padanje u poretku. Koliko će ocean biti dubok ovaj put nitko ne zna, ali svakako će imati priliku da se uhvate za plovak preko zime ako pažljivo skroje bolid po novim pravilima.

Čarolija McLarena

Ovih dana jako teško imati neko stabilno i čvrsto mišljenje o McLarenu. Jednu utrku izgledaju iznimno konkurentno, pa se za samo sedam dana vucaju po kadrovima sa pregršt plavih zastavica. Alonso je u Maleziji došao do sedmog mjesta nakon starta sa zadnjeg, i činilo se kao da novi motor koji je dobio taj vikend radi svoj posao i da Honda polako ide prema onome što već dvije godine ciljaju. Ali na Suzuki potpuno druga stvar, i Alonso i Button su se mučili cijeli vikend i sramotili pred japanskim drugovima i kolegama. Prošli tjedan sam mislio da je McLaren konačno završio svoju priču na začelju, ali ona je dobila neoečkivani prevrat. Danas su oba Renaulta i čak jedan Sauber završili ispred oba McLarena. Od ove rečenice navijači McLarena vjerojatno dobijaju flashback godinu unazad i trnce u koljenima.

Četiri utrke do kraja će pokazati gdje točno stoje sa novim motorom, te zadnje utrke su i prošle sezone otkrile dosta detalja i nagovjestile poboljšanja u ovoj. U analizi na kraj sezone sam napisao da očekujem McLaren da u 2016. bude redovan konkurent za Q3, ruku na srce to se i ispunilo. Ali, budite sigurni da, ako stvari ostanu ovakve, neću imati hrabrosti da predviđam McLaren u 2017.


Odgovor

5 komentara

  1. David Croft
    Ferrari Prikaži

    Ferrari je definitvno promašio.
    To što su oni kako ti kažeš “zacrtali” strategiju je glupost.
    Trebaš se prilagoditi. Umjesto pozicije opet isto rade i prelaze na kvazi gume koje ne mogu držati više od 5 krugova.
    Nikakvog smisla. Umjesto da je prešao Maxa na novim Hard gumama (što su mogli) imali bi lagani podijum.
    Hamilton nije prešao Maxa…znači ne bi ni Ferrarija prešao.


    0
    0

    0
  2. Sebastian Vettel
    senja Prikaži

    A zašto bi se Vettel trebao probijati ispred Hamiltona kada je imao preko deset sekundi prednosti. Samo da je obavio boks na vrijeme. Recimo u istom krugu kad i Raikkonen. Tako bi se tih deset sekundi još i povećalo, jer bi i njemu napravio undercut, i vozio brže barem krug. Ali još važnije, napravio bi undercut Verstappenu, sa kojim se i trebao boriti za poziciju. A ni Rosberg nije bio daleko.

    Gdje ti vidiš da se McLaren redovno bori za Q3? Samo poneki blijesak nije redovan konkurent za Q3. Imaju ljudi jedan od najgorih motora (najgori je ipak u Toro Rossu) i prosječan bolid (po mojoj procjeni peti, iza tri vodeća tima i Toro Rossa).


    0
    0

    0
  3. avalon Prikaži

    mogli smo naučit i 6. stvar …. japanska publika je nevjerovatna !!!! klinci u kombinezonima renaulta i ferraria (te sam vidija :) ) kacige sa logioma timova ( haas npr ) kape sa maketicama bolida McLH , williamsa , lepeze sa imenima svojih fanova itd najsimpatičnije mi je bilo kad je masa gledatelja na kraju trke mahala malim crno – bilim zastavicama . valjda su u nekim zemljama navijači temperamentniji , “luđi” ali japanci su mi tako kreativni u svom navijanju za skoro sve timove ( ne samo za “svoje” … ipak je McLH “koprodukcija” ) ma presimpatični su .. drugačiji , raznovrsniji . svaka čast !!!! e da … na suzuki se može vidit najviše klinaca od 2 – 3 – 4 godine u odnosu na bilo koju drugu stazu u kalendaru :) :) :)


    0
    0

    0
    • Honda
      zekohonda Donator Prikaži

      to je sve odavno poznato, ali drago mi je da si spomenuo. ;)
      ali mene je razočarala slaba popunjenost tribina tako nekarakteristična za suzuku … uz formu mch,-a, naravno. koja i nije tako nekarakteristična :)


      0
      0

      0
  4. Fernando Alonso 14
    AlonsoForever Prikaži

    Motor valja, on radi svoje. Ali aeropaket ne valja, downforce-a nema na bolidu. McLaren je UŽASAN u brzim zavojima kao što su S-ovi u S1 u Suzuci, Degner 1 i 2, Spoon, 130R i brzi zavoji na Silverstonu, TO NE ODGOVARA McLarenu.


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.