Jenson Button će na Sepangu odvoziti 300. F1 utrku

Izdvojeno

Marko Rakić

Prije 8 godina 2 min 1 komentara

Jenson Button, Brawn GP

Malo je F1 vozača koji su došli do brojke od 300 utrka, a od VN Malezije time će se moći podičiti i Jenson Button, koji na kontu trenutno ima 299 nastupa. Time će postati tek treći vozač u povijesti sporta kojem je to pošlo za rukom. Na prvom mjestu nalazi se Rubens Barrichello, koji je odvozio 323 utrke, slijedi Michael Schumacher s 307 te Button s 299. Četvrti je njegov timski kolega, Fernando Alonso, koji ima 267 utrka. Njih dvojica su zajedno odvozili 566 utrka, što je apsolutni rekord nekog vozačkog dvojca.

Jenoson je karijeru započeo 2000. godine u Williamsu koji je tada mnogo obećavao, no sezona je bila daleko od dobre. Ipak, Buttonov talent je prepoznat i pu ga dalje odvodi u Benneton. Pravu priliku dobiva 2004. godine u BAR Hondi. Sezona je to u kojoj je osvojio čak 10 postolja te završio na trećem mjestu u poretku vozača, dok je svoju momčad, zajedno s Takuma Satom, odveo do drugog mjesta u konstruktorskom poretku, što je do današnjeg dana ostao najbolji rezultat te momčadi.

2009. napokon dolazi u konkurentan bolid, te niže šest pobjeda u prvih sedam utrka, čime je dobro popločao put prema naslovu prvaka. Utrku prije kraja prvenstva, osigurao je svoj prvi i posljednji naslov, u ekipi koja je tada bila u svojoj prvoj i posljednjoj sezoni. 2010. prelazi u McLaren, no uvijek ostaje bez prave prilike za naslov. Zadnja pobjeda Buttona, a ujedno i McLarena, datira iz 2012., kada su slavili na VN Brazila.


Odgovor

1 komentar

  1. Kimi Raikkonen 7
    Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

    Doći će na korak od Sumijeve brojke, a ako se vrati i odvozi 2018. Postaviti će novi rekord, ali ako se vrati.
    Sve u svemu jako impresivno.


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.