Rosberg osvojio VN Singapura

Izdvojeno

Marko Rakić

Prije 8 godina 3 min 52 komentara

Nico Rosberg, Mercedes

Nico Rosberg po prvi je put u svojoj karijeri osvojio VN Singapura, što mu je treća uzastopna pobjeda te osma ove sezone. Veoma blizu bio je Daniel Ricciardo, koji je u zadnjem stintu uzeo super mekane te sustigao vodećeg Rosberga. Treći je završio Lewis Hamilton, koji nikako nije mogao držati priključak za vodećim dvojcem.

Već se na samom startu utrke nastavila tradicija izlaska sigurnosnog automobila na VN Singapura, pa je tako i dalje jedina utrka u kalendaru sa 100%-nim učinkom po tom pitanju. Start utrke nije dobro prošao za Nicu Hulkenberga. Odlično je startao, no onda ga je zakačio Carlos Sainz, te je Nijemac završio u zidu. Nakon odlaska sigurnosnog automobila, poredak na stazi je bio Rosberg, Ricciardo, Hamilton, Raikkonen i Alonso, koji je imao odličan start te je dobro iskoristio nered na startno ciljnoj ravnini. Romain Grosjean nije niti startao u utrku, čime je upotpunio “savršeni crni vikend”.

U nastavku utrke nismo vidjeli previše akcije. Vettel i Perez su se polagano probijali prema naprijed, dok je Rosberg lagano krstario držeći Ricciarda na nekoliko sekundi. Nakon što je Hamilton prešao na mekane gume, nikako nije bio zadovoljan njima, te je počeo gubiti vrijeme u odnosu na vodeći dvojac, ali i u odnosu na Raikkonena. Finac je bio na bržim gumama te je bio u DRS zoni gotovo 10 krugova, no nije uspijevao pronaći način kako bi ga prestigao. Na kraju ga je uspio preteći nakon što je Hamilton napravio grešku na kočenju.

Zadnji stint donio je poprilično uzbuđenje. Odjednom se dosta vozača odlučilo na promjenu guma 15-ak krugova prije kraja. Sve je pokrenuo Hamilton, koji je krug ranijim odlaskom u boks oteo poziciju Raikkonenu, te se vratio u top 3. Daniel Ricciardo uzeo je super mekane gume te krenuo u lov na Rosberga. Australac je skidao 2-3 sekunde po krugu, no na kraju su gume dale svoje, te je sustizanje postalo sporije i Rosberg je pobijedio, ali sa samo pola sekunde prednost.

Sljedeća utrka na rasporedu je u Maleziji, i to za 2 tjedna.

1. Nico Rosberg Mercedes 2h 61
2. Daniel Ricciardo Red Bull + 0.488 61
3. Lewis Hamilton Mercedes + 8.038 61
4. Kimi Räikkönen Ferrari + 10.219 61
5. Sebastian Vettel Ferrari + 27.694 61
6. Max Verstappen Red Bull + 71.197 61
7. Fernando Alonso McLaren + 89.198 61
8. Sergio Perez Force India + 111.062 61
9. Daniil Kvyat Toro Rosso + 111.557 61
10. Kevin Magnussen Renault + 119.952 61
11. Esteban Gutierrez Haas F1 60
12. Felipe Massa Williams 60
13. Felipe Nasr Sauber 60
14. Carlos Sainz Toro Rosso 60
15. Jolyon Palmer Renault 60
16. Pascal Wehrlein Manor F1 60
17. Marcus Ericsson Sauber 60
18. Esteban Ocon Manor F1 59

Odgovor

52 komentara

  1. Clay Regazzoni
    HeatBlast44 Prikaži

    Rosberg briljiro, Hamilton razocaro… steta za Riccija sto je zbog 2 kruga iza zaostalih izgubio sansu za preticanje… Vettel ocekivano… nego Verstappen place kad njega neko zatvara, a kad on zatvara sve je u skladu sa pravilima, ajde molim te, Daniil mu je pokazo onih par puta da nije on jedini koji smije branit preko granice ;)
    trka je bila fantasticna, pogotovo na kraju, kad je Hamilton pokreno lancanu reakciju sa boxevima :D


    0
    0

    0
  2. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    Rosberg zasluzeno. Hamilton cijeli vikend u problemima. Red je da i Ferrari pohvalim. Danas dosta brzi mada su mogli i vise no na kraju je trece i cetvrto mjesto i vise nego dobro. Alonsov McLaren opet best of the rest. I jos da pohvalim Kvyata koji se izgleda trgnuo i lijepo je bilo gledati njegovo umijece branjena pozicije.


    0
    0

    0
  3. Spr Prikaži

    Cestitke Rozbergu,Rus odlican drago mi je da je se probudio,odlican je danas bio,Sebastijan isto tako odlican.Rici je dao dusu danas sto se culo i na tim radio kako je bio zadisan kao da je trcao a ne vozio,al jednostavno hvalio mu je jos krug!


    0
    0

    0
  4. F1zaljubljenik0211 Prikaži

    Mali ispravak: Malezija je za dva tjedna, ne za pet dana.


    0
    0

    0
  5. avalon Prikaži

    guys … zločesti rus mi ne dozvoljava da ga preteknem ! dajte mu nogu sljedeće sezone i iz TR kme … kme……. moga bi ga tužit i mom tati … kme …


    0
    0

    0
  6. Sebastian Vettel
    senja Prikaži

    Rosberg drugi put pobjeđuje ovdje. Pobijedio je i na prvoj VN Singapura. A ovo je jedini sport gdje u statistici stoji prevara. Isto kao da se još uvijek Armstrongu računaju osvojeni Tour-ovi koje je osvojio na prevaru…


    0
    0

    0
  7. ferrari-bih Prikaži

    Rosberg, ricciardo, vettel, raikkonen, alonso, kvyat sve pohvale. Podbacili su hamilton i verstappen. Jako mi je žao hulkenberga imao je odličan start.


    0
    0

    0
  8. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Best of the rest again :).Svaka cast pobjedniku iako sam bio uvjeren da ce Ricci proci naprijed a Rosberg pasti iza Hamiltona i sto vec ne….gluposti.Mercedes vec u prvih 10 krugova imali problem s kocnicama.Ferrari nazalost nije mogao prici Red Bullu Riccija ali zato Vettel majstorski do 5 mjesta.Ludi Magnussen u bodovima i vadi Renault iz problema dok se Guttierez pretplatio na 11 mjesto.Hamilton bi mogo uzeti jos jedan motor do kraja a jos jednom neka nesreca ili los start znaci poklon Rosbergu. Button i Bottas svaki put kad pogledam dolje pise PIT ? I za sam kraj da prenesem Wehrleinove rijeci.Tek se sada vidi koliko jr Haryanto obavljao dobar posao.Meni se cini da nije bila stvar u “Haryantovoj losoj voznji” vec u Wehrleinovoj superiornoj voznji


    0
    0

    0
  9. McLAREN Prikaži

    Iako volim Buttona , mislim da objava o povlačenju na kraju sezone u ovom trenutku je bila pogreška ! Alonso fenomenalan . Mclaren je u ovoj sezoni pronašao 1,5 sekundu , i sa još tri neiskorištena tokena mogu biti 4. momčad na gridu … Što mi je , iskreno , na početku sezone bilo ne zamislivo ! Napreduju , polako ali sigurno ! Nešto slično poput Red Bulla , prije Vettelove dominacije ! Go Mclaren !!!


    0
    0

    0
    • chuck Prikaži

      Daj saberi se! Kakva crna tri tokena mogu pomoci, ima ih i merc jos 6 tako da i fi i wi mogu jos napredovati ohoho


      0
      0

      0
      • McLAREN Prikaži

        Pogledaj gdje je Mclaren bio na početku sezone a gdje FI i W ? Alonso je danas pobijedio na stazi i jedne i druge ! 22 sekunde ispred Pereza !!! Napredak Mclarena je velik ali nije dovoljan , i ne znam tačno šta te je pecnulo u mojem komentaru ? Rekao sam 4. momčad na gridu … Nisam spominjao borbu sa Ferrariem ili Mercom ! Ubijeđen sam da će Mclaren ako ne iduće , onda u naredne dvije , tri sezone dominirati ovim sportom ! Živi bili pa vidjeli !!!


        0
        0

        0
    • induviedo Prikaži

      Da trebali bi ga držat u bolidu sve dok se ne krene raspadat a onda ga dat mumificrat i izložit u prostoriji s trofejima. Da sam zloban,dodao bi da eto im lijepe prilike da konačno tamo nešto novo i okače, srecom nisam ?
      Samo stalna mijenja jest, tko ne vjeruje nek pogleda samo sto i kako radi Red Bull, nisu oni slucajno, za razliku od Mclarena u samom vrhu vec godinama.


      0
      0

      0
      • McLAREN Prikaži

        Nisam rekao da je trebao ostati , već da je greška što su tu vijest objavili u ovom dijelu sezone . Daj pročitajte komentar , skontajte , pa replicirajte ! I da , Red Bull je nekoliko godina gradio momčad , da bi onda uslijedila dominacija … Kao i uostalom sve momčadi do sada !


        0
        0

        0
    • chuck Prikaži

      Dok sef bojler zagrije taj japanski motor svojim jadnim izjavama i alonso i baton ce vec bit u debeloj penziji


      0
      0

      0
      • McLAREN Prikaži

        Ne znam zašto sumnjaš u ovu kombinaciju ? Mclarena i Honde ? Ja ne sumnjam , mada sam kao navijač subjektivan . Ali , Mclaren Honda je dobitna kombinacija , ma koliko tebi to sad zvučalo smiješno ! U ovoj sezoni u odnosu na poziciju na početku sezone , to je momčad koja je najviše napredovala …


        0
        0

        0
      • chuck Prikaži

        Ha pa ako cemo islreno jedino su oni i mogli napredovati.
        I uopce ne sumnjam u njih niti sam to rekao nego sam rekao da ce potrajati dok oni dodju na prvo mjesto


        0
        0

        0
  10. chuck Prikaži

    Recimo da je vettel startao 5-6, bili on sa ovakvim boksevima koje je odradio pobjedio?


    0
    0

    0
  11. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    zanimljiva utrka 8/10.
    čestitke nicu na pobjedi, ricciju na trudu, fernarndu na solidnim bodovima i kevinu na bodu nakon dugo vremena.


    0
    0

    0
  12. Blackhawk Prikaži

    Da nije bilo Kvyata i posljednjih 10 krugova ovo bi bila ubitačno dosadna utrka.
    Mislim da je 90% nas ovdje skakalo od oduševljenja kad je Kvyat pokazao zube nadobudnom Maxu, a ovaj počeo cviliti na team radio. Vidiš Max kako je to kada ti netko pokaže zube…


    0
    0

    0
  13. The Doctor Prikaži

    Kako komentirate zadnji pit stop Raikkonena? Jel mogao zadržati treće mjesto da nije pokrivao Hamiltona sa izmjenama, ili bi ga Hamilton svakako stigao?


    0
    0

    0
  14. Fernando Alonso 14
    AlonsoForever Prikaži

    Ne bih da me se odmah kritikuje,pljuje,omalovožava,kao što je to ranije bilo. Ko to planira,nakon ovog pročitanog komentara,neka ga zaobiđe molim. Time onda samo dokazuje koliko je neodgojen.

    Ajd skontajte ovo. Prvo se javi problem Rosbergu oko kočnica u prvih 2,3,4 kruga, pa za 3,4 kruga i Hamiltonu, i to problem kao “problem” samo da obmame RB i Ferrari a i da fanove diljem svijeta malo zabrinu,ovo ono,A UOPŠTE PROBLEMA NITI NEMA. Ona slika gdje su Hamidži kočnice prikazali,TO JE NORMALNO USIJANJE DISKOVA PREDNJIH KOČNICA. A to fanovi diljem svijeta ne kontaju. Zatupljeni,glupi. Ono kobjagi ljudi koji vole Mercedes paniče: “jooooj Merci imaju problem,aaaaaa,pa nemojte to ba,kako sad problem,jebotee,aaaaaaaa” da se svijet uplaši,zabrine,malo BEZVRIJEDNOG ADRENALINA kroz trku,NIJE NA ODMET ?
    a dok ljudi koji ih hejtaju govore “auuu tooooooo,toooo,bravoo,hahaha” raduju se sa LAŽNOM NADOM ?

    i pazi sada, kobjagi problem A TO JE ZAPRAVO SVE FOLIRANJE DA SE UŠTEDI GORIVO TOKOM TRKE DA SE IMA ZA KRAJ DOVOLJNA KOLIČINA. I PAZI SADA, 35 ILI NEGDJE 40 KRUG TRKE LEWIS LUPI NAJBRŽI KRUG ? nije li ti to malo sumnjivo i providno? nije li sumnjivo i providno da je Rosberg umal lagodno se odbranio od Ricciarda. Nije li sumnjivo da kad je Lewisa obišao Kimi, da se tad Lewis cinio i ranjivijim od McLarena Fernanda Alonsa? pa se nakon toga, PROMJENI NAGLO “PLAN B” KAO STRATEGIJA I DA LEWIS OPIČI PO GASU I DA STGINE I PRESTIGNE KIMIJA? A DO PRIJE SAMO LI 7,8 DO 10 KRUGOVA JE IMAO PROBLEME. Nije li sumnjivo koliko se obmanjuje publika u svijetu i fanovi na tribinama? Nije li sumnjivo da Mercedes vodi taaaaaaakvu jebeno pokvarenu i oholu politiku da želi da sjebe i slaže RB i Ferrari tokom trka? Nije li išta od toga sumnjivo??
    JEL IKO IŠTA OD OVOGA KONTA I SHVATA I SUMNJA U OVE STVARI? U OVE DETALJE KROZ TRKE?


    0
    0

    0
    • chuck Prikaži

      I to, a i moze se skuzit preko radija kako valjaju gluposti cijelo vrijeme, ko fol neki problemi. Ja ne kuzim kako se itko uopce mogao uspaliti na kraju utrku jer nema apsolutno nikakve sanse da je ric mogao prijeci nicu, nebojte se, nebi to toto & co. dopustili. Uostalom mogli ste vidjeti wolffovu iscerekanu facu dok se ric priblizavao


      0
      0

      0
    • David Croft
      Ferrari Prikaži

      Mercedes je previše moćan…to je tako.
      Mogu manipulirati jer su jednostavno najbolji.


      0
      0

      0
    • Blackhawk Prikaži

      Ja mrzim teorije zavjere tako da definitivno ne mislim da je Merc javljao za probleme kao da bi se povećala uzbudljivost u utrci. Mercedes je previše velika i ozbiljna momčad da bi se bavio s tim.
      Ali nije isključeno da je samo pokušavao navesti protivnike na pogrešne taktike – što nije zabranjeno. Ako se sjećam Red Bull je prošle godine pokušavao isprovocirati pit stop Ferrarija čini mi se.


      0
      0

      0
    • fjaka Prikaži

      sve mi je to prihvatljivo.
      želudac će mi se počet dizat kad nikica počne izletat 3-4 puta u jednoj te istoj šikani.


      0
      0

      0
    • avalon Prikaži

      kad se pročita tvoj komentar neka se tek onda zaobiđe !?!?!?? valjda neka zaobiđe kritiku mada je i to smišno jer kritika je nekakav vid neslaganja sa napisanim … ili možda nije ? izgleda da niko ( osim tebe ) nije shvatija današne muljanje , srićom si ti raskrinka mercedesovu taktiku ove sezone . tražiš da te se ne “kritikuje,pljuje,omalovožava” ali sebi uzimaš to pravo pišući “A to fanovi diljem svijeta ne kontaju. ZATUPLJENI , GLUPI .” možda mi se samo čini ali komentar osim nekih netočnosti npr “lupanja” najbržeg kruga LH negdje oko 35og ili 40og kruga , a zapravo najbrži krug LH je odvozija u 52 krugu tj 9 krugova prije kraja kad je rezervoar bija poprilično prazan ;) uostalom šta bi dokazalo i da je najbrži krug odvozija oko 35 ili 40 ? da nije ima problema sa kočnicama , gumama , nečim trećim ? priča o problemima je zapravo fora da se uštedi gorivo za završetak trke !??!? a može bit , ma 100 % je tako jer je kimi dobija obavjest o problemima LH , “stisnija” i levis je mora potrošit gorivo koje je uštedija da se othrva fincu .100 % je sumljiva i lagodna obrana NR od DR … čak 0.488s je njemac završija isprid australca … baš lagodno i lagano . lako je obamnut publiku na tribinama i pred TV ekranima ( osim tebe ….. ti si “neobmanjiv” ) ali me čudi da tako oholom politikom i obmanama sjebu i slažu RB i ferrari . valjda ova 2 tima vode polupismeni papci koji viruju tim radiju merca , a nemaju pojma baratat npr GPS – om , ne razume telemetrijske podatke itd . svaka čast na iscpnoj i točnoj analizi .


      0
      0

      0
    • Kimi Raikkonen 7
      Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

      Da ne kažem no što mislim reći ću bravo.


      0
      0

      0
  15. Mercedes
    hrcfaca Prikaži

    Reći ču ovo prvi puta ove godine meni definitivno jedna od dosadnijih utrka. Neznam ni sam zašto, ali definitvno sam očekivao više, sve je to meni danas izgledalo baš kao što neki kažu “izrežirano” prvo Ham nakon Sc-a napadne Ricia, zatim Rici se odvoji, a zatim počnu na team radio javljati Hamu s probleme s kočnicama, onda Ham vozi toliko sporo da je Kimi prošao pored njega ko da Ham vozi fićeka i u dva. Onda Hama zovu u boks na promjenu guma i odjednom čovjek ne da počne voziti konkurentna vremena nego odveze najbrži krug i preko bokseva prođe opet na 3. mjesto. Tako mi je isto bilo smiješno sa Riciardom cca 18 krugova do kraja čovjek je vozio u odnosu na Rosa 1,5 – 3,0 sec brže krugove i onda kad je bilo još par krugova do kraja Rosberg odjednom vozi samo malo sporije. Inače nikad nisam vjerovao u neke teorije zavjere i namještanja, ali ovo danas mi je sve bilo nekako ajmo reči umjetno.


    0
    0

    0
    • Clay Regazzoni
      HeatBlast44 Prikaži

      svi kao slusaju team radio a niko ne cuje kad Merc zapravo sam otkrije sta radi…
      Rosbergu su 10-ak krugova prije kraja rekli da cuva kocnice da bi se na kraju trke imao s cim branit… i tako je i bilo, gubio je 2.5 sekunde dok je cuvo kocnice, a onda kad je se Ricci priblizio na 5-6 sekundi, odvrno je i razlika koju je Ricci pravio je pala na nekih 1-1.5s, naravno ne racunajuci 2 kruga iza zaostalih, koji su presudili Danielove sanse za preticanje…


      0
      0

      0
    • ferrari-bih Prikaži

      Ako ti je ova trka bila dosadna nemoj onda ni pratit f1


      0
      0

      0
    • Michael Schumacher
      khar Prikaži

      @hrcfaca
      @AlonsoForever (stavio sam i tebe tu čisto da ne ponavljam komentar 2x, a u biti odnosi se na istu stvar)
      glupost, Mercedesu nisu otkazale kočnice ili bile u kvaru.
      Mercedes je imao problema s laganim pregrijavanjem kočnicazbog vjerovatno previše zatvorenog otvora za zrak.

      Imaš bolid X kg dodaš u njega 80kg goriva i imaš 5m duže kočenje… Znači kočnice se više griju zbog opterečenja. Na ravnini se ne stigu ohladiti jer nemaš dovoljno hladnog zraka u njima i to ti se akumulira kroz 5-10 krugova kad počmu otkazivati zbog pretjeranog trošenja/temperature….

      Zato ostaviš da ti aero potisak od 900kg smanji brzinu , i izbjegneš tih 5 metara dužeg kočenja u krugu, i smanjiš akumulirano nakupljanje temperature na nivo gdje ga možeš kontrolirati. Znaš ono krug brže, krug sporije, sektor brže, sektor sporije, a temperatura +1 pa 0, pa +2, +1, 0, +1, 0, +1…….

      Na početku utrke taj problem dolazi do izražaja kod guma i kočnica zbog (X kg+80kg), zarazliku kraja utrke kad imaš X kg + 5 kg goriva….

      Tako da je Rosbergu rečeno čuvaj i ne vozi kvalifikacijske krugove, a Hamiltonu ne vozi u zavjetrini iza Riciarda.

      I onda kad pogledaš zadnji Rosbergov stint točno se vidi da je čuvao kočnice za zadnjih 5 krugova upravo da ih može imati spremne za borbu(čitaj kvalifikacijske krugove i to ti je ona akumulacija temperature prije otkazivanja o kojoj pričam)

      Druga stvar Ricove gume su gubile po 1- 1,2 sekundu performansi za svakih 5 krugova koje je odvezao, tako da u trenutku kad je dostigao Rosberga pitanje je bi li imao više od 0,5 -0,7 sekundi po krugu, što je poprilično nedovoljno za “zaobilaženje”.

      Tako da cijela ta akcija mi je više djelovala kao pokušaj tjeranja Rosberga na grešku, a ne 100% zicer. Na kraju krajeva izgubiti nisu mogli, kao ni Mercedes s Hamiltonom(osim ako se ne slupaju), a dobitak je uvijek bio moguć.

      Pravo pitanje je koliko je stradao Rosbergov motor u održavanju prednosti pred Riciardom ako je morao paziti na kočnice. Motor ubrzavanje kočnice usporavanje (pitanje ako su štedili na kočenju jesu li imali motor cijelu utrku na malo ječem tempu) ????
      al to mi ne možemo znati :D

      Nisam siguran za sve rečeno, ali prema čitanju i nekoj logici percipiram da je to način rada kočnica u F1, i da se nešto slično dešavalo na terenu.
      Ništa pozz ljudi i laku noć.


      0
      0

      0
  16. Kimi Raikkonen 7
    Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

    Utrka, dosta dobra.
    Najbolji potez Kvyatovo branjenje od Maxa, savršeno.
    Vozač dana Seb. odličan proboj.
    Čestitke Nici na pobjedi i vračanju vodeće pozicije u ukupnom poretku.
    Svaka čast Lewisu na fer, korektnom i sportskom čestitanju Nici i to 2 puta.
    Ricci srcem i dušom ali Merc je to.
    Kimi…..a bo, valjda je to najbolje što se moglo, nije ovaj bolid tako loš.


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.