Lav Singapura: Sebastian Vettel

Izdvojeno / Kolumna

Luka Maloić

Prije 8 godina 4 min 8 komentara

Sebastian Vettel, Ferrari

Sebastian Vettel, Ferrari

Dok se F1 polako seli u Singapur, odlučili smo se detaljnije pozabaviti sjajnim rezultatima koje Sebastian Vettel redovito osvaja na Marina Bay stazi.

Ferrarijevci nemaju baš previše razloga za zadovoljstvo ove sezone. U konstantnom lovu za Mercedesom dostigao ih je Red Bull. Zlobnici bi rekli da nisu gledali u retrovizore pokušavajući dostići vozilo ispred sebe. Osuđeni su nakon Mercedesovih gledati i u guzice letećih bikova. Sebastan Vettel osvojio je treće mjesto u Monzi kako bi barem malo razveselio pravo more Ferrarijevih vozača.

Vettel se sada vraća na stazu koju toliko voli baš u pravom trenutku. Četverostruki svjetski prvak pobijedio je četiri puta u Singapuru i bio je na postolju svake godine od 2010! Možda će baš ova utrka ponovno vratiti osmjehe na lica Ferrarijevih navijača. Prisjetimo se svih Sebastianovih rezultata na ovoj stazi.

2010.

Fernando Alonso pobijedio je ispred Sebastiana Vettela, ali samo s 0.293 sekundi prednosti, što je najmanji razmak između prvoplasiranog i drugoplasiranog na nekoj VN Singapura. Tijekom utrke vodeći dvojac se često izmjenjivao u postavljanju najbržih krugova. Vettel je opasno pritiskao Alonsa na kraju utrke i u posljednjem krugu, ali žuta zastava zbog Kovalainenovog bolida onemogućila je bilo kakav napad na Ferraijevog vozača. Martin Brundle je nakon utrke rekao da su Vettel i Alonso vozili neku svoju utrku i da su bili nedodirljivi za ostale. Zanimljivo je napomenuti da je nakon te, 15. utrke sezone, Webber bio vodeći čovjek prvenstva ispred Alonsa, Hamiltona i Vettela. Webber nije izdržao do kraja sezone i Vettel je uzeo svoj i Red Bullov prvi naslov.

2011.

Te godine je Vettel došao u Singapur pobijediti. Bila je to njegova 50. utrka za Red Bull. Sebastian je bio sasvim dominantan unatoč pojavi sigurnosnog automobila – zbog Schumacherovog leta po zraku nakon naleta na Sergija Pereza. Nakon ponovnog starta utrke Vettel je stvorio 8.9 sekundi prednosti nakon samo nekoliko krugova. Button ga je na kraju skoro sustigao zbog problema s bolidom koji su zadesili Nijemca te završio utrku samo 1.7 sekundi iza. Ova pobjeda je izbacila Hamiltona, Alonsa i Webbera iz utrke za naslov jer je Vettel trebao samo jedan bod u preostalih pet utrka kako bi se po drugi puta okrunio naslovom svjetskog prvaka.

2012.

Singapurska utrka pokazala se kao prekretnica u borbi Alonsa i Vettela za naslov. Nijemac je profitirao od Hamiltonovog odustajanja na vodećoj poziciji u 23. krugu zbog kvara mjenjača. No, put do pobjede je bio dug. Sudar Naraina Karthikeyana i poslije Schumachera s Vergneom doveo je do prekida utrke. Vozači su dostigli limit od dva sata dva kruga prije kraja. Vettel i ponovno Button lovili su najbrže krugove do kraja. Nakon ove utrke Alonso je imao 194 boda, a Vettel 165. Ovo je bila prva od četiri uzastopne pobjede za Vettela s kojima je dostigao i prestigao Alonsa.

2013.

Vettel je te godine uzeo pole position, vodio je sve krugove od starta do cilja, postavio rekord kruga i pobijedio s 32 sekunde prednosti pred Alonsom, koji je startao sa sedmog mjesta. Pobjeda mu je omogućila da poveća prednost na 60 bodova u odnosu na Alonsa i postavi prave temelje za svoj četvrti naslov. Red Bull je tada optužen da su koristili traction control, budući da je Vettel konstantno nizao po dvije sekunde brže krugove. Na kraju se pokazalo da su optužbe bile neosnovane.

2014.

Sebastian je u utrku startao s četvrtog mjesta. Prvi je startao Hamilton u Mercedesu koji je odjurio do pobjede, a drugi Nico Rosberg koji je odustao nakon 13 krugova. To je iskoristio Vettel koji se probio na drugo mjesto, a iza njega je bio Ricciardo. Seb je poslije utrke dao jednu slikovitu izjavu kako bi opisao Mercedesovu brzinu.

“Lewis je bio u Porscheu, a ja u Fiat Pandi.”

2015.

Utrka označava trenutno posljednju pobjedu Sebastiana Vettela i Ferrarija. Možemo reći da je prošlo 12 mjeseci od posljednje Vettelove pobjede u Formuli 1. Mercedesi bi taj dan najradije zaboravili. Hamilton je bio prisiljen odustati prvi puta u sezoni, a Nco Rosberg uspio je završiti tek četvrti. Vettel je startao s pole positiona koji je od strane fanova nagrađen kao najbolji sezone. Utrku je odvozio mirno i uzeo 42 pobjedu, čime je prešao Ayrtona Sennu i zasjeo na treće mjesto najuspješnijih vozača u povijesti Formule 1.

 


Odgovor

8 komentara

  1. fap Prikaži

    Zaseo na trece mesto najuspesnijih vozaca F1.Ako mislis po broju pobeda pa Schumaher.Prost i Hamilton imaju vise pobeda.Ako gledas titule Opet Schumaher Fandjo i Prost su uspesniji od njega Prost ima vise pobeda.Bez ljutnje ali trenutno nije nikako treci najuspesniji.


    0
    0

    0
    • Kimi Raikkonen
      Kage Prikaži

      Hamilton sada ime više pobijeda(49) nego Vettel ali nakon Singapura prošle godine rezultat je bio 42:40 i par tjedana Seb je bio treći na listi.


      0
      0

      0
      • ferrari-bih Prikaži

        Realno mislim da će vettel prestići hamiltona po broju pobjeda jer je dvije godine mlađi i ima nedovršenog posla u ferrariju


        0
        0

        0
      • fap Prikaži

        Ne omalozavam Vetelova dostignuca ali kad kazes zaseo to mozes recimo reci za Scumahera da je zaseo sa sedam titula i pitanje da li ce ga neko stici i kad ,a ne recimo Vettel koji je koliko mozda mesec dva imao vise pobeda od Hamiltona.
        Sto se tice toga da je mlad i da ce stici Hamiltona mozda i hoce ali to nista ne znaci ako pogledate Alonsa kada je osvojio drugu titulu ko bi tada rekao da mozda nece vise osvojiti ni jednu.
        Znaci bez uvreda nikog ne potcenjujem ali rec zaseo znaci da je neko tu kozna dokle dok je Vettel vrlo brzo maknut ako je tacno da je tada Hamilton imao manje pobeda bas da sada ne proveravam verujem kolegi


        0
        0

        0
      • Pirelli Hard
        Monty Prikaži

        @fap-Ne omalovažavaš ti nikog osim samog sebe.Čitam komentare ali ti ga uporno lupaš po svojem,unatoć tome što je u uvodnom tekstu navedeno jasno da jasnije nije moguće.Piše ti ljepo kronološki,godina po godina i ravršava s Singapurom 2015-te i tu je kraj priće.Ako nešto nisi u stanju skontat,nekog pitaj i ljepo će ti biti odgovoreno.


        0
        0

        0
      • fap Prikaži

        @Monty jedino gde je Vettel zaseo je Ferrari i sreca pa je tu .Jer i hronoloski kako kazes je veoma kratko zaseo na trece mesto najuspesnijih vozaca a verovatno ni po titulama nece dugo da bude uspesnini.
        Sreca nasa pa je naseo pardon zaseo u Ferrari


        0
        0

        0
      • Kimi Raikkonen 7
        Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

        Jao fapče, pa ti sad ne možeš da smisliš Vettela i Ferrari, šta će biti kada krenu pobjede i titule, pregoriti ćeš.


        0
        0

        0
    • avalon Prikaži

      e moj fap – e vidi koliko si komentara napisa u “borbi” sa svima :) a da poslušaš savjet koji si da meni ” Izadji malo uzivaj u zivotu nije sve u pisanju” :) :) :) e da …. doli ferrrari , doli vettel ( bar dok vozi za ferrari ) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! vidiš da ti ja držim stranu …..


      0
      0

      0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.