Podsjetnik na zločin bez kazne

Izdvojeno / Kolumna

Ante Vetma

Prije 8 godina 6 min 15 komentara

Kada je Formula 1 godinu dana kasnije napokon došla na Marinu Bay Circuit, sport je bio duboko pozitivno prodrman lijepom pričom iz Monze. Naime, to je bila prva pobjeda Toro Rossa i Sebastiana Vettela. No, ono što je tada u borbi za naslov bilo važnije, Felipe Massa završio je na šestom mjestu i tako smanjio zaostatak za Lewisom Hamiltonom na samo jedan bod. Bilo je puno priče o tome kako će se vozači prilagoditi na noćnu utrku i većina se odlučila promijeniti svoje radno vrijeme. Tako su se budili usred dana, ostajali budni i radili posao čak i do 4 sata ujutro. Inspekcija je obavila svoj posao, staza je bila spremna, a vozači su imali tek pokoji prigovor na visoke pasice ili bojazan od kiše koja je mogla stvoriti probleme oko vidljivosti. No, kasnije se pokazalo da razloga za strah nije bilo.

Ideja…

Važan podatak jest da je nekoliko utrka ranije na Hockenheimringu u 36. krugu Timo Glock izgubio kontrolu nad svojom Toyotom i zabio se u zid. Sudar je bio velik i sigurnosni automobil je morao na stazu. Igrom slučaja, 2 kruga prije toga, Nelson Piquet je obavio svoj posljednji ulazak u boks i ovaj mu je sudar donio čak 11 besplatnih pozicija. Završio je drugi, dok je Alonso na toj utrci bio van bodova.

I provedba

Potpuno je irelevantno sve što se tog vikenda događalo jer je 14. krug utrke preusmjerio tijek cijelog vikenda. Renault R28 se u rukama Nelsona Piqueta zabio u zid u 17. zavoju i time izazvao sigurnosni automobil. Neposredno prije tog događaja, njegov timski kolega, Fernando Alonso, otišao je u boks i izlazak sigurnosnog automobila katapultirao je Alonsa praktički na vrh poretka. Treba primijetiti da je Alonso bio odličan tijekom slobodnih treninga, i Renault je izgledao u vrlo dobroj formi. No, na kvalifikacijama je sve sjelo na mjesto pa je startao s 15. pozicije, a Nelson Piquet jedno mjesto iza njega. Dakle, kakva god da je strategija Renaulta bila u petak, forma s treninga nije zavarala previše gledatelja, kao ni aktera utrke i Alonsova pobjeda odmah je izazvala nekoliko sumnjivih pogleda u paddocku. Nick Heidfeld je bio jedan od vozača koji je javno priznao da mu je cijeli slučaj bio sumnjiv istog trenutka.

“Prvi podij ove sezone i prva pobjeda, ekstremno sam sretan. Ne mogu vjerovati u ovo sada, treba mi nekoliko dana da shvatim da smo osvojili utrku ove godine. Činilo se nemoguće ove sezone dostići dečke s vrha, a ovdje smo iznenada bili kompetitivni odmah od petka. Očito, krenuli smo sa začelja i prvi sigurnosni automobil mi je pomogao puno i bilo mi je omogućeno da pobijedim u utrci” – Fernando Alonso nakon utrke.

Fernando Alonso, VN Singapura 2008.

Fernando Alonso, VN Singapura 2008.

U prvi mah Piquetov sudar nije izazvao reakciju sudaca. I on sam je izjavio da se radilo o jednostavnoj pogrešci. S druge strane, ekipa je Alonsovu vožnju pohvalila kao “briljantnu taktičku vožnju”, dok su i Flavio Briatore i Pat Symonds izlazak sigurnosnog automobila okarakterizirali kao sretnu okolnost. Nije trebalo dugo da se pojave i prve reakcije koje dovode u pitanje Piquetov sudar. Novinar Joe Saward je u svojoj kolumni istaknuo da su “određeni cinici” stavili znak upitnika nad taj incident, ali isto tako brzo zaključio da nitko ne želi povjerovati da bi jedna ekipa bila toliko očajna da svog vozača natjera na zabijanje u zid.

“Imali su loše kvalifikacije, neobjašnjivu stratešku kocku s malo goriva, i onda misteriozan sudar Alonsovog momčadskog kolege Nelsona Piqueta koji je izveo sigurnosni automobil u idealno vrijeme. Milijun naprema jedan kocka se isplatila, činilo se, i to na ovakvoj utrci koja je za sponzore bila od velike važnosti.” pisao je Steve Ryder.

Felipe Massa je spletom okolnosti na toj utrci izgubio važne, kako se pokazalo, ključne bodove u borbi za naslov, a brazilski mediji su tvrdili da je Massa zaista kasnije i došao do Briatorea da mu postavi par pitanja o toj utrci. Međutim, tadašnji predsjednik FIA-e Max Mosley je rekao da sport ne može funkcionirati na temelju spekulacija.

Došao Piquet na vratanca

Fernando Alonso je završio tu godinu sa 61 bodom, dok je Nelson Piquet na kraju zabilježio tek 19. To je bilo dovoljno da Renault dođe do četvrtog mjesta u konstruktorskom poretku. Iako su glasine kružile da Piquet više neće voziti za njih, Renault mu je obnovio ugovor na jednu godinu, ponovo uz Alonsa. Ipak, do desete utrke sezone, 13 Alonsovih bodova naspram 0 Piquetovih bilo je dovoljno da se momčad riješi mladog Brazilca. Akcija – reakcija. Piquet je zatim, iziritiran Renaultovim odbacivanjem, otrčao FIA-i i ispričao cijelu priču, kako je on vidio, i FIA je bila prisiljena pokrenuti istragu.

Dok je Piquet pjevao o detaljima, Alonso je novinarima tvrdio ne zna ništa o tome, te da ne razmišlja o takvim stvarima. Štoviše, kada je sve prošlo i kada se utvrdilo da je sudar bio namjeran – Alonso je i dalje tvrdio da je on odradio dobru utrku, te da ne vidi zašto bi ta pobjeda bila nezaslužena. Piquet je na riječi bivšeg kolege odgovorio:

“Ne znam je li Alonso to znao, ali imajući to na umu – on bi se sigurno zapitao kakva je to njegova strategija bila ako je već u 12. krugu utrke morao u boks.”

I zaista, kvalifikacije s minimalnom količinom goriva i ulazak u boks u 12. krugu nije bila strategija koja se viđala svaki dan, a Fernando Alonso je i tada, ali i do dan danas ostao poznat između ostalog i po svom izvrsnom čitanju tijeka utrke i strategije. Kroz cijelu istragu FIA je Alonsa odriješila bilo kakve krivice.

Kazna koja to nije

Renault je doživio ogroman skandal, te su glavni sponzori napustili momčad. Naravno, nitko nije htio svoj potpis na bolidu preveranata. No, što se dogodilo s glavnim akterima? Flavio Briatore i Pat Symonds dobili su doživotni FIA-in ban, zbog čega su kasnije pokrenuli protutužbu – i pobijedili. Danas Pata Symondsa možemo vidjeti na svakoj utrci u odorama Williamsa, a dobio je i 5000 eura odštete zbog povrede časti. Flavio Briatore je keširao 15 tisuća eura, a i danas ga možemo vidjeti na ponekoj utrci. Pravna zavrzlama zaključena je dogovorom – Briatore i Symonds su se složili da neće raditi u Formuli 1 do 2013. godine, niti u bilo kojem drugom FIA-inom prvenstvu do kraja 2011. godine.

Tako je zaključen najveći skandal u povijesti Formule 1.


Odgovor

15 komentara

  1. Ross Brawn
    Tuzlaensis Prikaži

    A Massa nije postao prvak…. FUJ!


    0
    -2

    2
  2. Fernando Alonso 14
    AlonsoForever Prikaži

    Kako god bilo i kakva god pobjeda bila, za mene je ovo pobjeda regularna sa pole-positiona ☺☺☺☺☺☺



    1
    1

    0
  3. Mclaren
    raca Prikaži

    Godinu dana ranije, McLaren kažnjen sa brisanjem momčadskih bodova i 100 mil. $ u novcima za navodnu špijunažu u kojoj je dokazano da se ničim nije koristio od navedenih podataka i da nisu organizirali uzimanje spornih dokumenata, a ova dvojica… Cifra kao da tinejđeru uskratite vikend džeparac. Al’ zanimljivo, u oba slučaja Alonso. Jednom u glavnoj, drugi put u sporednoj ulozi


    0
    0

    0
    • Mclaren
      KERS Prikaži

      Špijunaža?? To je najveća prevara FIA-e i onog usranog Moslya..2007 doba računala..otkrila ih kopiraona i 700 stranica..povraća mi se.



      1
      1

      0
    • Blackhawk Prikaži

      Navodna špijunaža? Istina da nisu korišteni podaci ali zašto ne spomeneš da je Dennis lagao? prvo je tvrdio da o tome ne zna ništa a onda se ustvrdilo da je znao…



      1
      1

      0
      • ferrari-bih Prikaži

        Ja mislim da je spijunaza. I neka su ih kaznili sta imju pretresat tuđe dokumente


        0
        0

        0
      • Mclaren
        raca Prikaži

        @havk: Dennis nije bio inicijator toga,.On je bog bio u McLarenu i naravno da se nije od njega moglo sve to sakriti, a u isti cas primjeniti , pa kad se vec to dogodilo sta je trebao? Dovoljan je podatak o tome da se nije imalo namjeru koristiti time.da McLaren nije smisljeno to radio, jer to bi onda bila spijunaza. Bilo kako bilo, McLaren je drakonski kaznjen, a ova dvojica bez odredjene kolicine bombona i nista vise. To je ono sto sam htio usporediti. Htio bih dodati da se Piquet ponio prema Renaultu isto kao godinu dana ranije Alonso prema McLarenu. E, ne ces razbojnice.


        0
        0

        0
      • Bernie Ecclestone
        Dani Donator Prikaži

        Mclaren je bio prebrz i zato je mafija zakuhala čitav navodni slučaj. Ista stvar se dogodila kod renaulta s time da je renault mclarenove podatke na disku iskoristio, dok navodne podatke sa papira(!?) mclaren nije, niti je nađen nikakav dio korišten na tom ili budućim bolidima. Renault nije snosio nikakve konzekvence.


        0
        -1

        1
      • Mclaren
        raca Prikaži

        Jbg, Dani. Da Je McLaren imao Flavia, ne bi ni on bio kažnjen


        0
        0

        0
  4. Wolf
    hattrick Donator Prikaži

    ..nakon svega toga, rezultat će biti da će ih povijest jedino pamtiti po tome, a ne po njihovim uspjesima, jer tako nešto u tim razmjerima nikada se nije dogodilo u tom sportu, i nadam se da nikad niti neće.

    Zanimljivo je kako je na kraju sve plejade prihvatio Alonsa u Ferrariju mahajaću repom svaki put kad ga vidi, isto kao i Hamitonovo koketiranje sa istim nakon onog u McLarenu. Što to govori o kome? Koji smjeh.. :D


    0
    0

    0

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.