Retrovizor: Prvo spa muško

Oton Ribić: Retrovizor

Oton Ribić

Prije 8 godina 5 min 12 komentara

VN Belgije 2016.

VN Belgije 2016.

Ne, neću niti pokušati doliti benzin (ili ulje) na bilo koju od strana u diskusiji o Verstappenovim “nestašlucima” u Belgiji, o kojima se, nimalo neočekivano, otvorila Pandorina kutija raznoraznih tumačenja i stavova. Čak su se i mišljenja komentatora na raznim televizijama, koji bi teoretski morali biti prilično objektivni i stoga sličnog mišljenja, zapravo dovoljno razlikovala.

Ali incident, ili bolje rečeno, to što suci nisu ocijenili da taj incident traži i neku oštru kaznu, govori nešto drugo. Prije samo tri-četiri sezone, što nas se nesumnjivo većina dobro sjeća, bilo je jako popularno tvrditi kako se svako najmanje odstupanje od pravila pretjerano kažnjava, radi čega više nema, tj. tada više nije bilo, “pravog utrkivanja”. Po istoj logici, sad to imamo; iz gledišta Ferrarija, nema sumnje da je Verstappen famozni prolazak kroz zavoj mogao izvesti manje riskantno za sve uključene.

Nije važno bio to Verstappen a na drugom kraju Vettel i Räikkönen ili bilo koja kombinacija vozača ― slučaj je htio da to bude upravo ova, i da ona nije mogla (što radi karaktera vozača, što radi njihove mase navijača) proći bez kontroverze i puno širenja ruku. Poanta je u tome što je netko preuzeo rizik, a ako to nije (barem dijelom) ono što želimo gledati, ne znam što jest. Gledajmo to na ovaj način: da se samo nekoliko kaotičnih centimetara odigralo drukčije, Verstappena bi se još sad slavilo kao vozača sjajnog, hrabrog i odvaganog napada protiv Scuderije. Ako se počnu kažnjavati odvažne ideje, koje mogu i ne moraju proći “čisto”, Formula 1 će nam se vratiti u fazu u kojoj su jedina pretjecanja ona najdosadnija, upravo zato da ne bi bilo nikakve šanse za kaznu… Ili: treba kažnjavati glupost, ne odvažnost. Bio njen vlasnik Verstappen ili netko deseti, u Ferrariju, Red Bullu ili drugdje.

Ta gužva je dobro došla zapapriti situaciju pri vrhu utrke jer, kao što smo imali prilike vidjeti, neke posebne nedoumice nije moglo niti biti. S Hamiltonom kojem su se stvari odigrale tako da je u utrku ušao iz posljednjeg reda, sve što je Rosbergu trebalo bio je čisti start, nakon čega se utrka za njega slegla u ugodan posao kontroliranja vrha, i pobjede s nešto preko četrnaest sekundi prednosti. Dvadeset i pet bodova u džep, i opet su vozači Mercedesa jedan drugom na vrlo bliskoj “udaljenosti za vatru”.

U tom je smislu vidljivo i koliko je zapravo Hamilton imao pune ruke posla “spašavanja situacije” kako bi se dočepao solidnih petnaest bodova, čak i u mehanički nedodirljivom Mercedesu. Da je bio među manjim bodovima, sada bi Rosberg preuzeo vodstvo u prvenstvu. Zanimljivo je da je još jedan vozač, Fernando Alonso u ni manje ni više nego McLarenu također krenuo u utrku iz posljednjeg reda, pa na kraju još osvojio šest bodova. To ponovo govori o jasnom poboljšanju forme ekipe, dok Španjolčevo znanje nikad i nije bilo sporno. Prije devet godina on i Hamilton su također redovito kretali u utrku zajedno na gridu ― ali tada iz prvog, ne kao ovdje, iz posljednjeg reda!

Tih i profesionalan posao opet je odradio Ricciardo. Mladi mu momčadski kolega možda odnosi veći broj novinskih članaka, ali Australac vozi konzistentno i skuplja svoje bodove: drugi u Belgiji, a i prije toga u Njemačkoj, prije toga na Hungaroringu treći…

I, zanimljivo je bilo vidjeti Force Indiju kako odnosi kući dobrih dvadeset i dva boda! OK, Spa je oduvijek staza na kojoj se ne koriste podjednako svi kriteriji bolida nego neki od njih imaju vrlo veliku težinu, ali svejedno ― Spa je bila dovoljna ekipi da se popne na četvrto mjesto među konstruktorima i otamo izbaci Williams. To što su bili jaki i u kvalifikacijama dodatno podcrtava činjenicu da se nije radilo tek o nekom šašavom spletu okolnosti.

A kad smo kod Williamsa, otamo je objavljen kraj jedne priče, onaj o Massinom odlasku iz sporta. Ovo nikog ne treba jako iznenaditi uzevši u obzir sve faktore njegove sadašnje karijere i situaciju u odnosu na momčadskog kolegu. Ali osim ako sad naglo bude objavljena njegova zamjena, ova objava će otvoriti novu rundu špekulacija o rošadama unutar ekipa, koje su ionako već bile dobro zakotrljane. Dolazi li Button natrag u ekipu iz koje je počeo? I ako ne, tko će sjesti u taj, ne najbolji ali nipošto ne slab kokpit? To ne mora biti netko tko je već aktivan vozač ― uostalom, Williams ima dobru tradiciju “njušenja” debitanata koji se kroz koju sezonu pokažu izvrsnima. Vidjet ćemo. Još je dobrih oko polovicu vozača za 2017. nepoznato ili barem nepotvrđeno.

A u međuvremenu, počinje karneval u Italiji, na legendarno atmosferičnoj Monzi ispunjenoj Tifosijima koji se katkad čine glasnijima i od motora bolida. Imao sam sreću biti na Grand Prixu Italije 2010. i imam osjećaj da mi se sluh još uvijek nije oporavio…


Odgovor

12 komentara

  1. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Ah ta Monza 2010… ;)


    0
    0

    0
  2. Sebastian Vettel
    senja Prikaži

    Čitavu priču baziraš na pogrešnim pretpostavkama. Nikakvih nekoliko centimetara nebi spasilo Verstappena od incidenta. U bilo kojoj varijanti da je završilo, na kraju bi taj njegov potez bio osuđivan, a nikako hvaljen. Nekoliko centimetara je moglo donijeti da Vettel prođe neometano. A iza njega, između Raikkonena i Verstappena bi ili došlo do kontakta. Ili bi obojica samo produžili pravo preko staze, i izašli sa iste. Što bi iskoristili Hulkenberg, Perez, Ricciardo da ih preteknu…


    0
    0

    0
    • Ayrton Senna
      Beethoven87 Donator Prikaži

      Da nije bilo Maxa na unutarnjoj strani, prosla bi oba Ferrarija. Ali isto tako, da nije bilo Vettela na vanjskoj, prosli bi i Kimi i Max, bez problema, 100%. U utopijskom scenariju- da su imali neki uvid iz zraka u cijelu situaciju- prosli bi mozda i svo troje… Max je dovoljno usporio ( i nije blokirao kotace) da je mogao proci zavoj i ostaviti prostora na vanjskoj strani… Dakle, ne bi sigurno produzili ravno kako kazes, jer su izmedju ostalog i prosli kasnije, i to bez problema.
      Natežeš na “Vettelovu stranu”, kao sto ja to radim za Maxa kod drugih situacija…
      Kazes “A iza njega, izmedju Raikkonena i Ver…” IZA Vettela?! Vettel nije bio ispred da bi se njemu morali micati ili zbog njega prikociti, propustiti ili sta ja znam… taj jedan metar sto je ispred, i to s vanjske strane, nije dovoljan za to jer su i dalje vecim dijelom bolida poravnati prilikom ulaska u zavoj…


      0
      0

      0
      • Sebastian Vettel
        senja Prikaži

        Govorim o tih nekoliko centimetara. Jedino je Vettelu trebalo nekoliko centimetara da prođe bez problema. Verstapenu nebi nekoliko centimetara značilo ništa, kao što autor teksta spominje.
        A Vettel jes ispred. Koliko toliko. A i ta vanjska putanja je puno brža. Sa unutrašnje, logično trebaš više kočiti da bi prošao tu krivinu bez problema. A Verstappenova putanja je nemoguća. Ko to ne vidi neka se ispiše iz praćenja F1…


        0
        0

        0
      • Ayrton Senna
        Beethoven87 Donator Prikaži

        Tih nekoliko centimetara si je Vettel mogao sam stvorit- imao je prostora sa vanjske kao u prici, dok ovo dvoje nisu imali kuda…
        Ne kuzim te gdje su mogli i sta su trebali napraviti Max i Kimi po tebi… Kompletno stati i propustit Vettela? Ne mozes se pozivat na to sto je on nesto sitno ispred. Nije cijelim bolidom ispred, niti s pola bolida, a to znaci ulaze zajedno-istovremeno u zavoj i ne moze si priuštiti idealnu putanju kao da ovo dvoje nema. A pogledaj si jos jednom, u trenutku pocetka skretanja uopce nije ispred, niti malo…
        Kad god ulaze dvoje imalo poravnati, moraju ostaviti prostora jedan drugome. jedan ima unutarnju, drugi vanjsku. ako ne ostave, to znaci da je netko izgurao drugog van, ili jos gore u zid, sto je po meni za kaznu. ili za barem vracanje pozicije “ostecenom”, ako nije imao udes. Zato je dobio Rosberg u Njemackoj, i zato je u Spa trebao dobiti Max kod situacija s Kimijem i Perezom.
        Problem je sto je sto su kod prvog zavoja na startu ulazili troje. Jedini koji je mogao utjecat da se sudar ne dogodi je Vettel, jer je jedini imao prostora. Ne krivim ga, vjerojatno nije vidio Maxa na unutarnjoj.
        Znaci Maxu mozes jedino zamjerit sto je uopce isao ulaziti, jer nakon sto je usao (a bilo je mjesta- znaci regularno) je vec bilo gotovo, odnosno nastala je nova situacija koju je mogao “kontrolirati” jedino Vettel… (širim prolazom).
        E sada, Maxov “ulaz” je tebi vjerojatno prenadobudan, nesportski, nezreo, neiskusan, bahat, sebican, diletantan… nesto od toga… Meni nije, meni je super… i za kaznu isto nije…
        A Verstappenova putanja nije nemoguca. Prosli bi on i Kimi bez problema, sporije nego normalno, ali bi. mozda cak i Vettel… Ok, njegova putanja tjera drugog vozaca na koreciju njegove, sto se po meni zove utrkivanje, nekome prljavo i nesportski, meni vrhunski…


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel
        senja Prikaži

        Sine, pogledaj snimke. Imaš i na forumu odličnu analizu forumaša khar-a. Vettel jes mogao ići šire, ali nije bilo potrebe, jer je mislio da je samo Raikkonen sa unutrašnje strane. Kako je i trebalo biti. Vettel je išao šire u tu krivinu nego Rosberg ispred. Što znači da je ostavio dovoljno prostora Raikkonenu. Imao je pravo birati putanju, jer je prvi (od učesnika incidenta).
        Šta su trebali Kimi i Max napraviti? Kimi nije mogao ništa, od Maxa, koji nije imao tu šta tražiti. Ovaj autor teksta govori da je falilo nekoliko centimetara da Verstapen bude hvaljen za taj napad? Nema šanse da bi on u bilo kakvom scenariju prošao tu krivinu bez kontakta, ili preširokog izlaska iz krivine. Čista fizika, i logika. Njemu nikakvi centimetri nisu igrali ulogu.
        Max je trebao odustati od tog nemogućeg pokušaja, i to je to. Tada bi Kimi mogao ući u krivinu istom putanjom kao i Rosberg. I pored Vettelove putanje, koja je bila šira od Rosbergove.

        Ne tražim ni ja nikakvu kaznu za ovaj incident. Ali ne može se Vettela kriviti za nešto što nije mogao vidjeti. Iz njegovog ugla gledanja mogao je samo Rosberga vidjeti ispred sebe. I Raikkonena u retrovizoru. Kojem je usput ostavio mjesta. Ne možeš reći ni da nije Vettel bio ispred. Jer je sigurno bio. I bio je u vanjskoj putanji, koja je puno brža. I u prednosti za tu krivinu nad drugom dvojicom.
        A za Kimija neki kažu da nije trebao ostaviti prostora u koji se zaletio Max. I nije, on je ostavio sebi prostora da bolje uđe u krivinu.
        Max je po meni jedini krivac (ponavljam ne za kaznu), jer je nemoguće da uđeš u krivinu skroz unutrašnjom i da ostaneš skroz unutra. Što se i pokazalo. Jednostavno, fizika. Nije tu trebao ni biti, jer svakako za njega nije tu bilo nikakve šanse da prođe naprijed. U najboljem slučaju je mogao ostati iza oba Ferrarija. Što bi postigao i da je fino ušao u krivinu iza Kimija. Ali ta varijanta je skoro nemoguća, jer bi svakako ili imao kontakt sa Kimijem. Ili bi ga Kimi izbjegavao, i tako bi obojica otišli preširoko. Što bi vjerovatno iskoristile Force Indije i Ricciardo. A ovako je svima uništio utrku.


        0
        0

        0
  3. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Ma pusti sad taj glupi prvi zavoj, šta je sa ostalim Maxovim postupcima?
    A zanimljivo je da su u njegovu “odbranu” stali dvojica, koji su iz zadnjeg startnog reda došli do 3., odnosno 7. mjesta. :mrgreen:


    0
    0

    0
    • Ayrton Senna
      Beethoven87 Donator Prikaži

      Za ostale Maxove postupke- ista analogija. Dijelim razmisljanja iznesena u prve 3 strofe clanka. Zato i stojim na Maxovoj strani. Barem vozackoj, a izjave me ne zanimaju koliko i akcija na stazi. a mogu biti i izvrnute… iako, ako je istina sto je Max izjavio npr. Villneuevu, to ne igleda lijepo i dobro…
      Ja mislim da je Max trebao dobiti kaznu za izguravanje Kimija i Pereza, a zatvaranje Kimija takodjer nije bilo korektno, ali nije za kaznu… ali i dalje podrzavam vozacke ideje, realizacija je nesto drugo… Radije bi i malo prljavo ili preodvažno, nego dosadno i sve po špranci… Zato dajem toliko kredita Maxu i “zabavljam” se na forumu braneći njegove postupke na stazi…


      0
      0

      0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.