Što očekivati od McLaren-Honde?

Izdvojeno / Kolumna

Ante Vetma

Prije 9 godina 3 min 2 komentara

Fernando Alonso, McLaren

Fernando Alonso, McLaren

Kada je McLaren 2013. objavio da će obnoviti partnerstvo s Hondom, te da će za 2015. godinu koristiti njihovu pogonsku jedinicu – to se činilo kao jedini logičan potez za učiniti. Naime, partnerstvo s Mercedesom trajalo je od 1995. do 2014. godine, iako je već 2009. bilo sasvim jasno da će McLaren morati pronaći novog partnera. Zašto? Razlog je jednostavan. Kada pretendirate na osvajanje naslova, onda je neophodno da budete prioritetna momčad svom dostavljaču motora. Obzirom da je Mercedes nakon Brawnovog uspjeha odlučio kupiti 75.1% udjela u momčadi i preimenovati je u Mercedes GP – McLarenu nije ostalo ništa drugo nego da se okrenu Japancima.

Međutim, osim nestvarnog napretka tehnologije u odnosu na vrijeme kada su prošli put surađivali, McLaren-Honda se sada susreće i s novim problemom, a to je vrlo ograničeno testiranje. Ovo što se moglo vidjeti u Jerezu i Barceloni bilo je bolno poražavajuće za ekipu, bez obzira koliko htjeli naglasiti da se radi tek o uobičajenim problemima. Sada, uoči sezone, čeka se informacija koliko tokena će im biti na raspolaganju za modifikacije unutar sezone. Unatoč prvotnoj odluci, Hondi je dozvoljeno razvijati svoju pogonsku jedinicu, i to po principu da im se dodijeli onoliko tokena koliko ih je u prosjeku ostalo neiskorišteno do prve utrke u Australiji od strane drugih proizvođača.

Kad je izgledalo da teško da može gore, McLaren-Hondi se dogodio novi peh. Pod još nerazjašnjenim okolnostima dvostruki svjetski prvak, Fernando Alonso, se zabio u zid i pretrpio, kako se sad čini, ozbiljne posljedice. Tako će na startu u Melbourneu ponovo biti prošlogodišnji debitant – Kevin Magnussen. Doduše, izgleda da Alonso neće propustiti puno toga jer, osim što i oni sami najavljuju da do europskih utrka neće imati zavidnu pouzdanost, po paddocku se šuška o čak 3 sekunde zaostatka za vodećima.

Tračak nade ipak postoji. Jenson Button pozitivno je ocijenio ponašanje novog bolida. Navodno, Peter Prodromou je napravio odličan posao po pitanju šasije, a čim se pogonska jedinica posloži, borba za najviše pozicije trebala bi biti realan cilj. Sa McLarenom kao jedinim kupcem, Hondi sigurno neće biti lako prebroditi početne bolesti kao što je to napravio primjerice Red Bull prošle godine. Pozitivnu notu poduprijet će i povratak Fernanda Alonsa za iduću utrku, VN Malezije. Bez tendencija ka senzacionalističkom pogledu na stvari, ne možemo izbjeći komentare stručnjaka iz svijeta Formule 1 i bivših vozača. Pa je tako zanimljivo izdvojiti i komentar Renea Arnouxa koji je svoje viđenje ponudio neposredno nakon što su doktori preporučili Alonsu da preskoči prvu utrku.

“Ta preporuka me nije nimalo iznenadila jer sam uvjeren da je Fernando imao problema sa zdravljem prije nesreće. Vozio sam u Formuli 1 i znam o čemu pričam. Udarac je bio bočni i to ne može biti izgovor za štetu. Čvrsto vjerujem da je Alonsu pozlilo za volanom. Vjetar je iskorišten kao isprika.”

Uzevši u obzir sve ove aspekte, što očekivati od McLaren-Honde? Bez obzira na potencijal, bolid treba dovesti od starta do cilja, a ako se iz utrke u utrku budu mučili s pouzdanošću, ostvarenje potencijala bit će sve dalje i dalje. Iz Honde su priznali da nema zainteresiranih kupaca za iduću sezonu, pa u bitku odlaze usamljeni s McLarenom. A što li će na ovakav razvoj situacije reći Samuraj?

Anketa

Kako će izgledati forma McLaren Honde?

Rezultati

Loading ... Loading ...

Odgovor

2 komentara

  1. F1puls
    David Vidović Prikaži

    Dobar tekstić Ante ;)
    Brundle je rekao da McLaren ima jako dobro šasiju, bolid kojem treba dobar i pouzdan pogon, i bio bi jako brz. Odmah iz prvog pogleda se vidi da taj bolid ne izgleda loše uopšte. Red Bull je imao jako sličnu situaciju prošle godine, pa su popravili probleme i jedini uspjeli pobijediti Mercedes na trci, i to čak tri puta. Ali naravno, Renault i Honda nisu ni blizu ista priča.
    Problem je što je McLaren godinu iza svih, probleme kakve su svi imali prije 12 mjeseci, oni tek sad imaju. Nakon što se znalo da će svi dostavljači motora imati 19 trka i veliku kilometražu pod nogama kada Honda dođe na red da napravi svoje prve korake na stazi, bile su samo dvije mogučnosti: ili će Honda iskorisiti informacije koje im McLaren dostavi tokom 2014. i iskoristi činjenicu da mogu razvijati motor dok su ostali zamrznuti po tom pitanju; ili će doživjeti iste probleme i onda biti na žačelju cijelu godinu iza svih ostalih. Izgleda da je ovo drugo…


    0
    0

    0
  2. Emerson Fittipaldi
    diesel Prikaži

    Dobar tekst :)
    Bilo bi dobro da profunkcionira Honda tako da možemo gledat Ferrari, Williams, Red Bull i njih u igri. Vauu koje vozače imamo za tu borbu, strava.


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.