Rosberg nije uopće primijetio “halo” dok je vozio

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 8 godina 2 min 14 komentara

Nico Rosberg, "Halo" na Mercedesu

Nico Rosberg, “Halo” na Mercedesu

Nico Rosberg je danas postao prvi vozač koji je odradio više od instalacijskog kruga s “halo” sustavom za zaštitu cockpita. On je bio montiran tijekom dva njegova stinta tijekom kojih je i postavio najbrže vrijeme prvog treninga.

“Bilo je dobro isprobati ga i napravili su odličan posao s tim jer me uopće ne smeta dok vozim. Zapravo, samo povećava sigurnost, i to značajno,” izjavio je Rosberg.

“Znam da nije vizualno privlačno kada se gleda iz vana, ali to je velik korak po pitanju sigurnosti i mislim da je dobra stvar.”

Kao sugestiju je spomenuo malo drukčije pozicioniranje:

“Kao vozač uopće ne primijetite gornji dio, mogli su ga staviti malo bliže vozačevoj glavi.”

Četiri vozača su danas isprobala “halo” u Belgiji, uz Rosberga su još bili Daniel Ricciardo, Nico Hulkenberg i Carlos Sainz.

Sainz je također imao komentar:

“Moja najveća briga bila je vidljivost. No, ispostavilo se da to nije problem. Kroz Eau Rouge se ne morate pomicati da vidite kuda zavoj ide. Očigledno, kad iziđete iz garaže malo vas smeta ta stvar na sredini, ali do kraja kruga je više ni ne primjećujete.”

Sainz je imao i jedan negativan osvrt:

“Vjerojatno je najveća briga i područje otvoreno za poboljšanja činjenica da je teže ući i izići iz bolida. Ja sam podržavao Halo i branio ga jer spašava živote. Ali ako postoji nešto gdje se može još poboljšati – to trebamo reći.”

“Trenutno nije lako izići iz bolida.”

Hulkenberg je bio jedan do glavnih skeptika dok se ovaj sustav tek najavljivao. Danas ga je i isprobao:

“Bilo je čudno. Imati nešto što vas ograničava na toj poziciji, bilo je novo iskustvo. Vidljivost nije bila previše loša. Ali, ja sam odradio samo instalacijski krug,” zaključio je Hulkenberg.


Odgovor

14 komentara

  1. ferrari-bih Prikaži

    Nekako je ovaj halo ružan al stvarno ružan i nije mi jasno kako moženpovećati sigurmost kao kod massinog incidenta 2009 jer je tu jos uvijek puno prostora za takve predmete
    A sa druge strane julesov incident… vjerovatno bi pomogao


    0
    0

    0
  2. Max Verstappen 1
    vlado Pretplatnik Prikaži

    Ne bi pomoglo julesu. Ovo je za MS u dubajiu ili alonsu u spa kada je romain napravio krs. Tj. samo korak naprjed ka povecanju sigurnosti vozaca.


    0
    0

    0
    • ferrari-bih Prikaži

      E pa neka se ove “žene” koje su formuli počnu bavati nwkim drugim sportom. Još jedno pitanje: Luis Salom je nedavno poginuo u motogp u kataljunji jer mu je otklizao motor i udario u zid a on onda glavom u svoj motor. Jel sada trebaju motogp neki pojasi koji će vezati vozača za motor. Ne naravno niko nije no spomenuo sigurnost samo u formuli je sigurnost ugrožena. Moš mislit


      0
      0

      0
      • Mclaren
        raca Prikaži

        nebitno da li je to halo ili nešto drugo. Nebitno da li bi to nekom pomoglo do sad ili ne, vozačima treba povećati sigurnost, ali kako možeš uspoređivati moto gp i f1, kada se zna da motori ne pružaju nikakvu mogućnost da se zaštiti vozač, dok bolid ipak da. Nekome će se sviđati, mnogima ne, ali treba onim zasrancima u FIA-i dati priliku da bar postepeno izrade nekakav sigurnosni model koji će većini odgovarati. Jedino su tu, gledajući u prošlost do sada, nešto napravili dobro. Mora se priznati, dosta


        0
        0

        0
  3. Nando
    Matek14 Prikaži

    joj čemu to majko mila.. šanse da se ponovi biachijeva nesreća su valjda 1:1000000000000.. kako bi se npr alonso izvukao iz bolida nakon sudara na vn australije da je imao ovo? kako će netko brzo izaći iz bolida koji se zapalio? što ako se ovo zakoči i ne može otvoriti? uz to je još i odurno oku.. uopće ne kužim čemu tu izvode kerefeke.. zatvorite onda kokpit cijeli i bok.. bar će biti ugodnije oku, a dobit ćete tu svoju sigurnost o kojoj toliko pričate.. naravno da ne mislim da bi vozači trebali ginuti i ugrožavati ih, ali ovi današnji bolidi su stvarno siguni koliko je to moguće u situaciji kada se netko zabije 350 km/h u zid.. i bianchi bi ostao živ da nije bilo onog šugavog traktora baš u to vrijeme, na tom mjestu, pod tim kutom.. jel bi preživio da je halo tada bio na bolidu? možda.. a možda bi se i taj halo raspao još u 1000 komada i nanio mu još težu ozljedu..
    ugl ne podržavam to čudo ni u kojem obliku.. ili otvoreni ili skroz zatvoreni kokpit..ako bi baš nešto dodatno morao birati, izabrao bi onu red bullovu “staklenu” verziju.. ali sam za stanje kakvo je sad i kakvo je zadnjih 66 godina..


    0
    0

    0
    • Max Verstappen 1
      vlado Pretplatnik Prikaži

      Pa sjeti se kako je alonso odgovarao na ta ista pitanja novinara nakon australije. Ili bolje receno kako je ispalio novinara frisko nakon tog krsa sa stavom da hallo nije upitan. Ili ajmo ovako, bas on i njegov momcadski kolega se zalazu a moze da ih boli uvo za sve to, ionako su pred penzijom. Zbog toga ih jako cijenim i vjerujem u njihov sud.


      0
      0

      0
      • Nando
        Matek14 Prikaži

        nezz.. po meni je to jako diskutabilna stvar iz više razloga (bilo sigurnost, bila estetika, a i samo pitanje što je f1 uopće.. ako išta razlikuje formulu od drugih motosportova je taj vražji otvoreni kokpit.. to je dnk f1), bez obzira što alonso rekao.. on ima svoje mišljenje, neki drugi vozač ili mehaničar ima drugačije.. koliko pratim tu priču nije da ijedna strana ima neku prevagu.. sve je to svima ni da ni ne..
        kažem, ako već idu na tu shemu neka onda ne izigravaju kao da im je stalo do mišljenja gledatelja.. ovo poluzatvoreno izdanje stvarno izgleda odurno.. neka ga onda skroz zatvore i gotova priča.. npr.

        http://4.bp.blogspot.com/-cGGNtar3bvw/VYRzRBdk4II/AAAAAAAAI1A/MvkihbxI4so/s1600/2015-ClosedCockpitF1-02.jpg

        ak niš drugo bar je oku ugodno.. a to da bi ubili ono što f1 je, to je već druga stvar.. kad bolje razmislim, tak i tak ubijaju f1 iz godine u godinu.. ovo je sad već postalo još jedna komponenta više manje..


        0
        0

        0
  4. Bernie Ecclestone
    Ferrari1345 Prikaži

    Ali smo mi primjetili…


    0
    0

    0
  5. Bmw
    PAJO Prikaži

    Sad odjednom hvaljenje HALO zaštite, meni ove izjave vozača zvuče koda su im naredili kaj da izjave.


    0
    0

    0
  6. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Mi u Hrvatskoj znamo reći da je sve moguće.E sad moje je mišljenje da je ovaj halo ružan.Ne znam po kojoj logici uopće on štiti vozača.Na primjer jedan dio bolida ili krhotina odleti ravno u kacigu vozaču baš kao Massi 2009. neka mi netko objasni kako bi baš ta milimetarska šipkica u sredini to zaustavila.Druga stvar.Jules je podledio pod mrcinu od ne znam ni ja koliko tona s brzinom od 200 na sat.Kako bi ova stvar od kilu dvije zaustavila silinu i izdržala 100 tona na sebi.Treća stvar.Ova stvar je život mogla spasiti Schumija u Abu dhabiju i Alonsa u Belgiji baš kao što je netko napisao.Takvi su slučajevi rijetko viđeni.Eto to je problem u f1.Zašto prihvatiti da ne možemo zaustaviti nešto što je u srži f1 kad možemo staviti očajno ružan dio na bolid i spasiti vozače od nevjerojatno male šanse da bolid preleti preko bolida a i tu bi se možda podvukao koji dio.Aeroscreen mi se čini po tome bolji,ali to je onda kao da voze avion ili auto.Još im samo brisači fale….jbg f1 je opasna i uvijek će biti.Neće nikakav halo pomoći


    0
    0

    0
    • Ayrton Senna
      Beethoven87 Donator Prikaži

      Htio sam ostavit komentar ali bi izgledao tocno ovako kao tvoj. Mozda malo losiji ;) dakle ista pitanja, paralele i stavovi o Halo i “sigurnosti”… pa sigurniji su oni u tim bolidima pri 300 km/h nego mi u prometu, i to gradskom, pri 50 km/h…
      Meni je sve to skupa zbilja pretjerivanje. Ko da se od boksa trude napravit sport bez ogrebotine na licu… nek odu skupljat tratincice oko Eau Rouge-a i “ugase” sport…


      0
      0

      0
  7. Mclaren
    raca Prikaži

    Ništa u f1 ne može biti toliko ružno kao FIA


    0
    0

    0
  8. Max Verstappen 1
    vlado Pretplatnik Prikaži

    Da ne odgovaram posebno. Takodje sam bio protiv hallo do pocetka sezone. U zimskoj pauzi gledao stare utrke i medju njima imola 94. Ivica komentator. Gledanje citave snimke, drame oko bolida, krv… Sok je i nakon toliko godina. Tako necemu ne zelimo ponovo svjedociti. Nema garancija, naravno. Ali korak po korak. Glavni problem je estetika hallo-a, koji ce se vremenom sve bolje i bolje uklopiti u bolid. Treba malo strpljenja. I najvaznije od svega, vozaci su za to.


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.