Ljetna stanka, 16. dan: Korak kratki do naslova (treći dio)

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 8 godina 5 min 18 komentara

1997_jvill_schu_jere_2_960x602

Na red su došle i 90-e, u kojima je tijesne borbe za naslov bilo nešto manje nego desetljeće prije, ponajprije zbog iznimno snažnog Williamsa. Pa krenimo s Williamsom i Benettonom, uloge su već poznate :)

1994. – Damon Hill
Schumacher i Benetton krenuli su zaista silovito u novu sezonu, osvojivši šest pobjeda u prvih sedam utrka. Već se tada doimalo da je naslov već odlučen. Williams se početkom sezone mučio, no ubrzo su se vratili na stare staze, pa je FW16 bio do kraja sezone najbolji bolid. No, Hill se vraća u drugom dijelu sezone, ponajviše zbog dvije diskvalifikacije Schumachera (pretjecanje u krugu za zagrijavanje na VN Velike Britanije i neregularna podnica na VN Belgije), a još je dobio i dvije utrke kazne. U zadnju utrku prvenstva, Schumacher ulazi kao vodeći, ali samo s bodom prednosti nad Hillom. Na VN Austrlije krš i lom, i to dvojice kandidata za naslov. Tko je kriv? Slobodno raspravite u komentarima.

1997. – Michael Schumacher
Druga Michaelova sezona u Ferrariju i već se borio za naslov, unatoč tome što je bolid godinu prije bio u najmanju ruku nekonkurentan i nikako za pobjede. Ferrarijev adut za 1997. bio je veoma dobar bolid, ali i dalje sporiji od moćnog Williamsa FW19, u kojem su sada sjedili Jacques Villeneuve i Heinz Harald Fretnzen. Brzo se vidjelo da Frentzen ne može držati priključak za mlađim timskim kolegom, koji se do zadnje utrke borio sa Schumacherom za naslov. Michael je vozio sjajne utrke te godine, a poslije diskvalifikacije Villeneuvea na VN Japana i sjeo na čelo poretka s bodom prednosti nad Kanađaninom. Zadnja utrka bila je VN Europe koja se održala na stazi Jerez u Španjolskoj. U 48. krugu, Villeneuve pokušava preteći Schumachera s unutarnje strane. Schumi nije uspio zatvoriti te je na kraju udari u Williams, koji je nastavio utrku, za razliku od njegovog Ferrarija na kojem je puknuo prednji desni ovjes. Villeneuve osvaja treće mjesto, svoj prvi i jedini naslov, dok Schumacher biva diskvalificiran iz sezone 1997.

1998. – Michael Schumacher
Deda je godinu poslije ponovno u igri. Williams je propao kao željezara u Sisku, ali se na obzoru pojavio Mclaren sa sjajnim MP4-13, koji je bio iznimno brz bolid, bolji i od ionako odličnog Ferrarija. Tako je Schumacher ponovno bio osuđen na borbu za naslov sa slabijim bolidom. Borba se svela na onu između Hakkinena i Schumachera. Dvije utrke prije kraja sezone, obojica su imali po 80 bodova, te je sve bilo potpuno otvoreno. Na sljedećoj utrci (VN Luksemburga vožena na Nurburgringu) pobjedu odnosi Hakkinen, dok se Schumacher morao zadovoljiti drugim mjestom. Na zadnju utrku sezone, VN Japana, Hakkinen dolazi s četiri boda prednosti, no prednost bolida se otopila te se morao osloniti na svoje vozačke vještine. Schumacher je osvojio pole, te bio na dobrom putu ka pobjedi. No, prije starta utrke napravio je grešku, kada je ubacio u brzinu te se bolid pomaknuo sa startne pozicije. Za kaznu je morao startati zadnji. Hakkinen je poveo u utrci, Irvine zauzeo drugo, a Coulthard treće mjesto, dok se Schumacher morao probijati sa začelja. Već je u prvom krugu napredovao 12. pozicija, da bi nakon toga dosta vremena potrošio iza Hilla i Villeneuvea, koji su bili u borbi za poziciju. U 28. krugu, Esteban Tuero i Tora Takagi su imali sudar, a Michael je naletio na komadiće bolida koji su se rasuli po stazi. Stradala je zadnja desna guma, kao i svi Schumacherovi izgledi za naslov.

1999. – Eddie Irvine
Omjer snaga sličan je kao i početkom 1998., samo što je Ferrari popravio tempo u utrci, pa su bili ravnopravniji konkurenti McLarenu, čiji je MP4-14 još uvijek bio najbolji bolid. U glavnim ulogama ponovno su Schumacher i Hakkinen, s tim da se drugi Ferrari dobro držao početkom sezone. U tom drugom Ferrariju bio je Irac Eddie Irvine, koji se nakon Schumacherovog loma noge na Silverstoneu borio za naslov do kraja sezone. Na predzadnju utrku prvenstva Hakkinen dolazi sa samo dva boda prednosti nad Irvineom, a u Ferrari se vraća Michael Schumacher. Nijemac je bio u nevjerojatnoj formi, te je na novoj stazi u Maleziji osvojio pole position sa sekundu boljim vremenom od drugoplasiranog Irvinea. U utrci mu je čuvao leđa, te mu poklonio pobjedu, kojom je preuzeo vodstvo u ukupnom poretku. Na VN Japana, Irac dolazi s četiri boda više od Finca, koji se nakon kvalifikacija za ovu utrku našao na drugom mjestu, dok je Irvine bio tek peti najbrži. Hakkinen  je odradio sjajan start prešavši Schumachera. Ubrzo je postalo jasno da je McLaren neuhvatljiv za Ferrari, te da vozački naslov može donijeti samo kvar na Mikinom bolidu. Schumacher je cijelo vrijeme uspijevao biti blizu McLarena, no Irvine nije bio niti blizu, te je na kraju osvojio treće mjesto, koje nije bilo dostatno za titulu, budući da je Finac slavio svoju petu pobjedu sezone i drugi veliki pehar.


Odgovor

18 komentara

  1. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    I like it :)


    0
    0

    0
  2. fap Prikaži

    To kad kazes sa slabijim bolidom deluje kao da bi sad neko mogao da se bori sa Mercedesima.Razlike 97 98 i 99 su bile minimalne cak 99 Mclaren i nije bio najbolji
    bolid jer su konstruktorsku titulu uzeli ferrarijevci .Nisam navijac Schumahera niti sam ga gotivio ali da je vozio celu sezonu pitanje da li bi Hakinen osvojio titulu.Toliko o tome da je Mclaren bio dominantan pre ce biti da je to bio Ferrari.


    0
    0

    0
    • Bmw
      Marko Rakić Donator Prikaži

      Gdje uopće u ovom tekstu piše da je neki bolid dominantan?


      0
      0

      0
    • David Croft
      Frantic Donator Prikaži

      @fap
      1998 – Mclaren vidno bolji. Nije dominantan kao npr. Benzovi bolidi zadnje 3 godine, ali vidno bolji. Opet, uvijek ima ta Belgija…..
      1999. – Ferrari smanjio zaostatak, ali Mclaren opet bolji. MS bi, da nije polomio nogu vjerovatno uzeo titulu, ali isključivo zbog toga što ni Mika ni Mclaren nisu bili na nivou iz 1998. Pa i Irvineu je falio bod za titulu, jer bi ga MS lagano u Japanu pustio sa trećeg na drugo mjesto, ovako nije bilo potrebe, Miku je samo kvar ili izlijetanje moglo razdvojiti od titule, ali je on u trku odradio sjajno.
      Pa čak ni 2000. Ferrari nije bio bolji paket od Mcl-Benza. U najboljem slučaju su bili podjednaki.


      0
      0

      0
  3. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    1994. – krivim hilla zbog nestrpljivosti. mada sam dosta godina tvrdio da je ms kriv dok nisam vidio onboard clip sa hillovog bolida, i malo bolje pogledo đe je hill u trenutku kontakta.
    1998. – payback time! :)
    1999. – jesu li tu u zadnjoj utrci zajebali irvinea u boksu? (da ne guglam sad, pa se pravim pametan)


    0
    0

    0
    • David Croft
      Frantic Donator Prikaži

      1994. – Ja sam to ustvrdio istog momenta kad se desio kontakt.
      1997. – Tad je bio payback time.
      Uostalom svoje mišljenje sam rekao komentarišući članak o Hillu.
      1998. – ŠBB KBB da nije bilo Belgije.
      1999. – Odrao ih Mika u Japanu, čisto ko suza. Koliko se sjećam nije bilo nikakvog zayeba za Irvinea u boxu.


      0
      0

      0
    • Stefan Bellof
      pigmalion Prikaži

      Eddie Irvine-a su na VN Europe ( Nürbugring ) 1999. zeznuli u boxu Ferrarija – kada je došao u box, bile su spremne tri gume – četvrtu su tražili po Ferrarijevoj garaži. Ali to nije bila zadnja utrka, no svakako ključna jer je treći pretendent na naslov Heinz Harald Frentzen, ( koliko se sjećam ) ostao bez elektronike u svom Jordan – Mugen Hondi – koja je to bila šteta, to je bilo rađanje herojstva i zato tražim mister Marka Rakića da do Spa proba složiti tekst o ekipi Jordan. A može i jedan tekst o ekipi Minardi. :)
      Jednom sam negdje čuo da je Giancarlo Minardi “razbio i kasicu-prasicu”, kako bi “živio” u F1.
      Dok je bajo Eddie Jordan, samo sudjelovao dok ima profita za njega ( tipično zapadnjački ) – bez “razbijanja kasice-prasice” i “trošenja bakinih zlatnih dukata”.


      0
      0

      0
  4. Michael Schumacher
    khar Prikaži

    Kao neobjektivni navijač MSC-a moram prigovoriti na spominjanje 1998. godine i finala prvenstva bez incidenta u Belgiji te iste godine.

    Ako su Flavio i Piquet Jr. osuđeni za race fixing, 1998. je u najmanju ruku diskutabilna.


    0
    0

    0
  5. fjaka Prikaži

    ma šumaher ili nadimkom cheatmacher je najveća prevara f1. ’97 gotovo identična situacija gotovo identični kurvanjski manevar. ali ovi put su mu stali ukraj. ali jebiga, hillu pokal manjka u vitrini.


    0
    0

    0
  6. fjaka Prikaži

    inače te ’94 se stalno nekog vraga nalazilo benettonu, i launch sistem i dolijevanje goriva i podnica i popušili su kazni i kazni a more bit da su štagod i prošvercali, uglavnom tu je vridilo kakva momčad takav vozač. adelaide točka na i sezone.


    0
    0

    0
  7. fjaka Prikaži

    a mogu van reć da mi je žaj i irvinea, po noći ganja kurbe a po danu vozi trke :D moderni james hunt :D


    0
    0

    0
  8. Michael Schumacher
    Dodi_napalm Prikaži

    Molim da se pod -1998 rijec Deda promjeni u Gazda jer on 98 nije bio nikakav deda a Gazda je bio itekak. Hvala


    0
    0

    0
  9. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    A sada i jedan ovaj komentar, ove vrste:

    1994. – krivac MS
    1997. – krivac MS
    1998. – krivac DC
    1999. – teško mi je i danas to gledati i ponovno čitati, jer HHF imao zlatnu priliku da učini čudo sa Jordan – Mugen Hondom,……. :(


    0
    0

    0
  10. Mercedes
    hrcfaca Prikaži

    E to su bili dvoboji Mike i Schumachera i onih crvenih i srebrnih strijela, pitam se hoće li se ikad ponoviti opet takvi dvoboji!


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.