Staro doba nove ere: Lovci na pero

Izdvojeno / Kolumna

Patrick Vodeničar

Prije 8 godina 5 min 3 komentara

petr_alon_webb_abud_2010

Opet su vrući ljetni dani. Nerijetko se po glavi vrzmaju starije sezone koje su u usporedbi s ovima danas prava poslastica. Za veterane u praćenju, ove sezone nove ere su ništa naspram turbulentnih 90-ih i Senninog doba. Evo podsjetnika na staro doba nove ere i u očima davnu i nepovratnu 2010.

Zimski su mjeseci nagovještavali burnu i do kraja napetu sezonu ekipnog lova. Najupečatljiviji su bili transferi Alonsa i Buttona te povratak legende Michaela Schumachera. Oku ugodna su bila tri potpuno nova tima (Lotus Team, Virgin Racing i Hispania Racing Team) i uspon Crvenih bikova. Pratiteljima je prije samog početka sezone pao mrak na oči kada je bilo potvrđeno da će prvi lov ugostiti pustinjski Sakhir, a ne osunčani Melbourne.

Sezonu lova je otvorio savršeni hitac Sebastiana Vettela, počasnog člana Crvenih bikova, no vjerovali ili ne, dan kasnije je novi Ferrarijevac, Fernando Alonso, uhvatio pravog kapitalca nakon što je Vettelova puška ostala bez metaka. Novi su timovi već na polovici skinuli svoje odore i odustali od lova. U, ovaj puta kišnom Melbourneu, cirkus je započeo Alonsovom piruetom, nastavio se prizorom gdje Vettel sjedi u šljunku, a završio malim ratom Hamiltona i Webbera. Ovaj je puta Button ulovio klokana, a pored njega se našao fantastični Robert Kubica. Na otočju u Maleziji je Alonso ostao bez metaka, ali je zato Vettel držao ulov dana.

Na sljedećem lovištu Button je držao nagradu “Made in China” ispred svog kolege dok je početak obilježio Alonso svojim iskradanjem. Mark Webber napravio je double shot u Španjolskoj i Monaku. Za to vrijeme je lovac nad lovcima, Michael Schumacher, pucao ćorke, što se ne može reći i za timskog kolegu Nicu Rosberga. Došlo je vrijeme i za stati pred Sulejmana. Crveni bikovi su pucali jedan u drugog i priredili pravi show. Popularni Mark Webber je začinio i Valencijski specijalitet kada je doslovno preletio Heikkia Kovalainena dok je njegov kolega uživao u ribi na žaru i predivnom pogledu. Prije toga vrijedi spomenuti da je Hamilton u ledenoj Kanadi ulovio broj 1 na tablici. Crvenim bikovima se kamenčić obio o glavu nakon još jednog kontroverznog slučaja. Postavivši prilagođen nišan na Vettelovu pušku, Webber je ostao bez nišana, no na kraju je Australac osvojio ulov dana ,a Vettel išao na podmazivanje. No, jato se vratilo na Hockenheim i šumski lov. Očekivao se prvi pravi hitac Michaela, ali opet ćorak. Unatoč tomu lovački je vikend pripremio pravi spektakl. Prvo su dva milimetra dijelila Vettela i Alonsa od toga tko će povesti. Na samom početku Vettel je izgubio status vođe od Felipea Masse i Fernanda Alonsa. Pravi disko je nastao nakon što je Massa morao predati svoj šešir Alonsu koji je timu donio drugi sezonski ulov. Massa se morao zadovoljiti Alonsovom sjenom, a Ferrari računom od 100 000 dolara. Falile su sitnice poput dodavanja metaka, a vidjela se i razlika u širini čizama, no još uvijek su svi bili zadovoljni tijekom lovačkog prvenstva. U Mađarskoj je Webber jeo gulaš dok se nakon kazne kolega Vettel zabavio kuhanjem istog tog gulaša.

Nakon ljetne stanke povorka je došla na glavni lovački teren, belgijsku nepreglednu šumu. Lewis Hamilton je ulovio medvjeda, Vettel se zabio u Buttona, dok se Alonso okliznuo i zabio u drvo. No, kako je Španjolac promijenio potplate tako je i pobijedio u Italiji ispred Jensona Buttona koji je znao kako titulu lovca godine neće moći obraniti. Neizlizane đonove je Alonso iskoristio i u Singapurskim noćima ispred Vettela. Isfrustrirani Crveni bikovi su podgrijali lovačku juhu dvostrukim ulovom i sushijem u Japanu. Mogli su to ponoviti i u Koreji, ali Webberov bum crash i Vettelov kvar oružja osigurali su Alonsovu porciju juhe. Nije Alonsa omeo ni još jedan dvostruki ulov Crvenih bikova niti njihov samba dance. Vrijedi reći kako je dan prije Nico Hulkenberg imao savršeni hitac. Bilo kako bilo, back to reality. Kroz vrata Yas Marine ušla su četiri lovca na naslov prvaka. Vettelov RB6 je, kao i obično, bio prvi na startu, dok je lošiju predstavu imao Webber. S obzirom na startna mjesta dvaju Red Bulla, Alonsovo P3 je bilo i više nego dovoljno, no kako je strahovit sudar Schumachera i jedne Force Indije natjerao Webbera na “early stop“, Ferrari je zaključio kako se to spriječiti mora. No nitko nije znao da će pod reflektorima obasjan pit lane i taj rani Alonsov i Webberov ulazak značiti opći potop i kraj borbe za naslov. Obojica su zaglavila iza Vitalija. Ne Klička, nego Petrova. Do posljednjeg trena Alonso nije uspio zaprijetiti žutom Renaultu, a Vettel je pokupio svoje pero na šeširu. Tako su Fernando i Mark dobili čašicu nafte i duboke naklone.

Bez obzira na početak FIA-inih ludih pravila, odgledali smo sezonu i pol. Kroz osam mjeseci gledali smo niz kontroverzi, pobjeda, poraza i kazni. U Yas Marinu su ušla četiri lovca na pero, no kako to inače biva samo ga jedan može imati. Tako su lijepo svi otišli na tanjurić juhe i zaspali u noći lude 2010.

Patrick Vodeničar


Odgovor

3 komentara

  1. Ross Brawn
    Tuzlaensis Prikaži

    Poređenja su interesantna, ali već nakon par rečenica pretjeraš sa silnim metaforama i gubi se korijen teksta. Samim tim, tekst postaje težak za čitanje što će većinu otjerati več nakon prvog ulomka. Prijateljski savjet od kolege novinara, pozdrav :)


    0
    0

    0
  2. Mercedes
    hrcfaca Prikaži

    Ahaha onako dosta zanimljiv članak, iako također i po meni malo previše metafore tako da se nakon par rečenica već pogubim, a kamoli neka osoba koja nije najbolje upučena u tu sezonu, ali definitivno jako dobra ideja da se prošlih sezona prisjetimo samo da to malo pojednostavite.


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.