Ljetna stanka, 10. dan: Colin Chapman – genijalac s tvorničkom greškom

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 8 godina 6 min 16 komentara

colin-chapman-lotus-f1-pit-wall-us-gp-1975-1354-p

Kojim riječima opisati možda najvećeg i najgenijalnijeg konstruktora u povijesti formule 1? Jedno je sigurno, Colin je velikim dijelom zaslužan za revoluciju ovog sporta kroz 60-e i 70-e godine prošlog stoljeća. Britančeva glad za tehničkim inovacijama nikad nije prestajala, a onda je iznenada, 16. prosinca 1982. godine, preminuo od srčanog udara. Ili?

Avioni i automobili

Anthony Colin Bruce Chapman rođen je 9. svibnja 1928. u jednom od londonskih predgrađa. Mladog Colina je sve zanimalo, ali najviše tehnologija i avijacija. Dok je bio u vojsci, naučio je pilotirati te se ubrzo nakon završetka služenja vojnog roka zaposlio u British Aluminiumu gdje je paralelno radio na zrakoplovima. Ipak, bitnije od svega za njegovu budućnost, Britanac je u to vrijeme razvijao prve vlastite trkaće automobile te se bavio preprodajom rabljenih automobila. Ispostavilo se kako je upravo to podiglo Chapmana prema osnivanju nove firme.

Lotus Engineering osnovan je 1. siječnja 1952. godine. Ime firme nikad nije bilo potpuno razjašnjeno, no smatra se da je po cvijetu lotos, jer je tako Colin zvao svoju ženu Hazel. Ubrzo je Lotus postao vrlo dominantan u klasama sportskih automobila. Toliko da su organizatori utrka u Le Mansu svake godine mijenjali pravila tako da ne pometu konkurenciju. Chapman ih je zbog toga često kritizirao, a zvao ih je “prokleti žabari”.

colin_chapman_lotus_esprit_s21

Formula 1

Colin Chapman odlučio je ući u Formulu 1 18. svibnja 1958. na VN Monaka s bolidom Lotus 12 kojeg su vozili Cliff Allison i Graham Hill. Allison je završio šesti, no tada to mjesto nije nosilo ni jedan bod, a za pobjednikom je zaostao 13 krugova. No uspjesi dolaze tek premještanjem pozicije motora na zadnji dio auta. Iako je Cooper pokrenuo tu revoluciju, Lotus ju je potpuno razvio. Prva pobjeda dolazi 1961. u Monaku. Donio ju je Stirling Moss, i to s najbolje startne pozicije. Za sljedeću sezonu napravljen je bolid Lotus 25 koji je bio vrlo dobar, ali mu je bilo potrebno još dorade. 1963. godine, s izvrsnim Jimom Clarkom i unaprijeđenim bolidom, Lotus osvaja svoj prvi konstruktorski naslov, a Škot dominantno osvaja naslov prvaka sa sedam pobjeda. Sljedeća godina donijela je novi bolid, Lotus 33 koji je bio vrlo brz, ali i prilično nepouzdan, što je na kraju spriječilo Clarka da obrani naslov. No već iduće sezone, s riješenim problemima oko bolida, Clark i Lotus ponovno dominantno osvajaju naslov. 1968. započela je sjajno, te je bolid i dalje bio odličan ( Lotus 49 bio je konstruiran oko motora koji prvi put postaje integralan, noseći dio bolida). Clark je u sezonu krenuo silovito, osvojivši pole position i pobjedu, te su svi mislili kako će ovo biti još jedna Lotusova i Clarkova sezona. Na F2 utrci koja se održala na Hockenheimu, i koja je bila prilično nebitna, dogodila se tragedija. Jim Clark završio je u drveću pored staze uslijed pucanja stražnje gume te na mjestu poginuo. Ipak, i bez Clarka, vozački i konstruktorski naslov otišao je u ruke Lotusu. Prvenstvo je s tri pobjede osvojio Graham Hill.

Colin Chapman i Jim Clark

Colin Chapman i Jim Clark

Lotus pod Chapmanom postaje najuspješnija F1 momčad na svijetu, prva koja je dosegla čarobnu brojku od 50 pobjeda i koja je revolucionirala sport.

1970. godine napravljen je najuspješniji bolid ove momčadi, Lotus 72, koji je “zadao” smjernice kako će izgledati dizajn bolida kroz 70-e godine prošlog stoljeća. Jochen Rindt je tada osvojio naslov, ali ne na tipičan način. Naime, Rindt je poginuo na slobodnom treningu u Monzi, ali je tada još imao veliku bodovnu prednost u ukupnom poretku vozača. Kako jedini koji je mogao uzeti naslov, Jacky Ickx, nije iskoristio priliku, Rindt je postao prvi vozač u povijesti formule 1 koji je osvojio naslov posthumno. Također, Lotus je tada osvojio i konstruktorski naslov.

S desna na lijevo: Colin Chapman, Jochen Rindt i Nina Rindt.

S desna na lijevo: Colin Chapman, Jochen Rindt i Nina Rindt.

1972. i 1973. godine Lotus osvaja naslov konstruktora, ali vozački naslov samo 1972., kada je Emerson Fittipaldi postao najmlađi svjetski prvak u povijesti sporta (rekord je oborio Fernando Alonso nakon čak 33 godine). Sredinom 70-ih godina, slijedi suša u Lotusu, gdje su titulu vodećih momčadi preuzeli McLaren i Ferrari. No, nije trebalo dugo čekati da se momčad vrati u vrh. 1977. Chapman je proizveo superdominantni bolid 79, koji je bio najuspješniji od svih modela iz “ground effect” razdoblja. Bolid je bio jako brz, no nepouzdanost je bila priličan problem, pa je Andretti ostao zakinut u mnogim utrkama. Sljedeća godina donijela je novi konstruktorski naslov, a Mario Andretti osvojio je vozački naslov. Drugi vozač, Ronnie Peterson, poginuo je u Monzi nakon nesreće na startu utrke.

Revolucionarni i "savršeni" Lotus 79

Revolucionarni i “savršeni” Lotus 79

Osamdesete donose rat FIA – FOCA u kojem se tehnički napredak žrtvuje zbog ostvarivanja političkih ciljeva. Tada je nekoliko Chapmanovih inovacija, poput dvostruko ovješenog bolida zabranjeno prije negoli je uopće testirano zbog ratnog odnosa između Ecclestonea i Balestrea. 1982. godine radio je na aktivnom ovjesu (Williams ga na svoj FW14 ugrađuje tek 10 godina poslije), što dovoljno govori o tome koliko je Chapman bio ispred svog vremena. Nažalost, vrijeme nakon smrti Colina označilo je proprast ove velike momčadi. Momčad je nekako oživjela razdobljem dok je Senna bio u Lotusu, no ti nije bilo niti na tragu inovativnog i moćnog Lotusa koji je harao 60-im i 70-im godinama prošlog stoljeća.

U uvodnom djelu članka piše: “a onda je iznenada 16. prosinca 1982. preminuo od srčanog udara. Ili?”. Smrt Colina praktički je misterija. Navodno je po slijetanju privatnim avionom na aerodrom u Norwichu dobio srčani udar i na mjestu umro. Zanimljivo je to da se osoblje aerodroma uopće ne sjeća da su ga vidjeli. Legenda glasi da se Colin podvrgao plastičnoj operaciji te je otišao živjeti u Brazil. Postoji još jedna zanimljivost. Emerson Fittipaldi je 1983. na aerodromu u Rio De Janeiru vidio Hazel, Colinovu ženu. Ništa ne bi bilo čudno da je samo došla u Brazil, već je i ostala u njemu 40 dana. A javno je uvijek izjavljivala da ne voli Brazil kao zemlju te s momčadi tamo nije putovala.

Uz ime Colin Chapman veže se mnogo kontroverzi, pogotovo zato jer je nekoliko vrsnih vozača poginulo u njegovom bolidu. Uvijek je težio k tome da bolid bude što lakši, nauštrb kvalitete i sigurnosti. Ipak, njegov je dopirnos Formuli 1 golem i bit će zapamćem do postojanja sporta, a ostat će priznat kao jedan od najboljih konstruktora Formule 1 – genijalac s tvorničkom greškom.

Colin-Chapman-by-Lotus


Odgovor

16 komentara

  1. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    Oduvijek sam obožavao ovog genijalca. Oduvijek. Tj. točnije počelo je to tamo 1986., kada sam pravo počeo pratiti F1 i crno žuti JPS Lotus sa žutom kacigom ( Ayrton Senna ).
    Zanimao sam se za ovog genijalca, jer me jednostavno oduševljavala ta njegova inovativnost, “uvijek ispred drugih”, uvijek taj neki reskir ( rizik ), kocka – nažalost, bolidi su prozvani mrtvačkim kovčezima, jer su vozači ginuli u njima.
    Adrian Newey je genij novoga doba, ali šteta što nismo imali mogućnost gledati tehnička dijela ovoga genija i nakon 16. prosinca 1982. – da, oduvijek postoji sumnja da je utekao iz stvarnog svijeta zbog svojih velikih dugova i fijaska sa Deloreanom. Ja, osobno nemam mišljenje da li je utekao ili ne,….. ali nikad ne reci nikad,…..

    Sve u svemu šteta, ali to je genij koji potječe iz doba kada je i sam Bernie Ecclestone stvarao svoj vlastiti lik u F1. Hoće li biti jedan pismeni uradak o ( uglavnom ) omraženom Bernieju? :)

    Mogao bi pasti i jedan članak o Ron Dennisu – on je također imao trnovit put do F1 uspjeha, i u neku ruku je također genije, zar ne?


    0
    0

    0
    • fap Prikaži

      Ron Denis covek koji ima najvise osvojenih titula kao glavna figura tima genijalac


      0
      0

      0
    • Juan Manuel Fangio
      Estoril Prikaži

      Pigmalion-Ugl. se slažemo, i meni je Chapman pojam F1. Politika i novac koji su sve dublje ulazili u F1 lagano su ga udaljavali od svega što je radio i stvarao za Lotus.


      0
      0

      0
      • Stefan Bellof
        pigmalion Prikaži

        OK. I tvoji komentari su na mjestu u vezi Colina Chapmana. Po meni, mister Colin ima ono nešto, što se ne može objasniti riječima. Uspio je, po meni na način, koji se ne može objasniti – e sad ovo za 16. prosinac 1982. – tipična misterija, nešto kao bermudski trokut,….. ;)


        0
        0

        0
  2. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Pojednostavi, pa olakšaj.
    Trkaći auto ima samo jedan cilj: POBJEDITI.
    Bila šta osim POBJEDE, je gubljenje vremena, novca i truda.
    Međutim, i to je nebitno ukoliko se ne pobjeđuje KONSTANTNO.
    Trkaći auto mora biti sposoban da napravi krug na stazi BRŽE od bilo kojeg drugog auta, uz minimalnu vještinu vozača. I tako SVAKI krug do kraja trke.
    Nakon zadnjeg kruga neka se RASPADNE, ako treba.
    Nijedan aspekt trkaćeg auta, pa čak ni onaj SIGURNOSNI ne smije ometati trkaći auto u ostvarivanju cilja, a to su POBJEDE (konstantne). :klanjam:


    0
    0

    0
  3. Juan Manuel Fangio
    Estoril Prikaži

    Moram ovo prokomentirati

    Danas se govori o nekakvom glamuru u F1. Pogledajte samo gospodina gore u kaputu (sponzorski, ali otmjeno) i pogledajte današnje šefove. Idu ko seljoberi u onim trenirkama i jaknama. To je samo jedan detalj od mnogih..

    Pohvale za ovaj tekst, Chapman je bio genijalac i šteta je što je tako kratko živio. Pogledajte samo kada je radio na aktivnom ovjesu.


    0
    0

    0
  4. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    odličan članak, bravo marko!
    o chapmanu bi se moglo raspravljat danima, ali sve bitno je tu. naslov sve objašnjava.


    0
    0

    0
  5. Mclaren
    KERS Prikaži

    Sve pohvale..Bravo.


    0
    0

    0
  6. avalon Prikaži

    sve 5 ali jedna stavr me uvik čudi ….. colin je svakako jedan od največih konstruktora genijalaca u povijesti F 1 i ko zna šta bi još uradija/izmislija/osmislija da nije iznenadno okonča ( ako je to točno s obzirom na neke “misterije” ) . ka 2. ili 1. genijalac je adrian newey i često ga se spomene no nije mi jasno kako , zašto skoro svi “ispuste” spomenut i legendarnog rory byren – a ? pa bolidi koje je konstruira su ostvarili po 7 vozačkih i konstruktorskih titula i ostvarili 99 pobjeda ! do 2004. je bija najuspješniji konstruktor F 1 ( uspješniji i od neweya ) ali odlaskom MS iz F 1 povuka se i byrne . kad se piše o dominaciji ferraria u vrime MS spomene se todt , glorificira brawn , a jedan od največih konstruktora u povjesti F 1 uvik biva “preskočen” … ka da nikad nije živija ili ka da ne postoji . čita sam neki intervju sa ircem henry morroghom ( ne znam puno o njemu osim da je vozija 24 sata le mansa i drži školu za vozače ) … lik ima mislim 70 i kaže kako colin nije bija baš simpa lik mada po morroghu u F 1 i nije bilo puno simpatičnih . npr za adriana kaže da je gospodin . ističe i kako ni colin ni adrian nisu baš “izmislili” nešto novo već su ideje predhodnika recimo reciklirali i “ukomponirali” u svoje bolide . za rorya npr tvrdi da je lik koji ne spada u paddock , da je sa druge planete ( figurativno , naravno :) ) i da je genije . ne želim ovim umanjit genijalnost colina ( nije važno ako i nije bija simpa lik uprkos osmjehu ) ni adriana samo želim podsjetit da u povjesti F 1 postoji i 3. genijalac koji je DEBELO zanemaren uprkos 2 X 7 titula i 99 pobjeda bolida koje je konstruira … zašto ? jer sve pobjede MS je ostvarija u kreacijama rory byrna ! michaelove svi fanovi “znaju” , a roryeve ?


    0
    0

    0
    • Stefan Bellof
      pigmalion Prikaži

      Uvijek postoji netko tko reciklirala tuđe ideje, ako one nisu do kraja razrađene. Budući da mi je takva struka ( tehnička ), jasno je da ideje ne mogu iz prve uspjeti – tko misli drugačije, on je u zabludi. Tehničke ideje trebaju vremena, tj. puno testiranja i slično.
      Rory Byrne je nepravodno zapostavljen, ostao je u sjeni R. Brawna i Jean Todta. S tim da je M. Schumacher zaslužan što je ovaj dvojac stigao iz Benettona u Ferrari, tako da tu ima puno stvari oko kojih se može raspravljati, pa onda ne treba umanjivati vrijednost Chapmana i Neweya u odnosu na Byrne-a.

      Tj. jako-jako je nepravedno izostaviti Rory Byrne-a. Po svemu sudeći zapostavljeni su i Harwey Postlewaite i Frank Dernie, Gordon Murray, John Barnard,……


      0
      0

      0
      • avalon Prikaži

        recikliranje tuđih ideja nije “izmišljanje” , inovacija . u članku “Tko je prvi nataknuo krila na bolid” spominje se colin ka genijalac koji je uveo tu inovaciju 1969 . no pronaša sam fotku cisitalie koja je već 1952. ( 17 godina prije colina ) imala krila na prednjem kraju bolida . dakle , ko je bija inovativan , genijalac ? dizajner cisitalie dante giacosa ili colin chapman ? MS je zaslužan šta su todt i brawn iz benettona stigli u ferrari ? a di je tada bija RB ? ko je bija dizajner benettona B194 i B195 kojim je MS osvojia 2 uzastopne titule ? da nije “slučajno” rory ? možda je MS zaslužan i za dolazak byrna u ferrari ? ili je ovaj moljaka da “povedu” i njega pa su mu se smilovali uprkos loših referenci …. tek 2 uzastopne titule njegovih “čeda”/bolida . uopće nema puno stvari za raspravu jer se točno zna koja su 3 lika velikani dizajna u povjesti F 1 . i odakle ovo “ne treba umanjivati vrijednost Chapmana i Neweya u odnosu na Byrne-a.” kad u postu lipo piše “NE ŽELIM OVIM UMANJIT genijalnost colina ( nije važno ako i nije bija simpa lik uprkos osmjehu ) ni adriana samo želim podsjetit da u povjesti F 1 postoji i 3. genijalac koji je DEBELO zanemaren uprkos 2 X 7 titula i 99 pobjeda bolida koje je konstruira ” kad se priča o najboljima navedeni ( koje navodiš ) uprkos svemu , doprinosu po rezultatima ne spadaju u sam vrh , a zašto tu ne spadaju ? u razloge ne želim ulaziti jer to zavisi od više faktora . npr da je byrne bija u nekom timu koji je kuburija sa financijama , npr minardiu , a ne u ferrariu teško da bi njegova genijalnost došla do izražaja . “popapala” bi je besparica . osim toga nisam kvalificiran da (pr)ocjenjujem ko je od trojke genijalac no zato sam i naveja mišljenje henry morroghoma koji je jedino rorya “proglasija” genijalcem tj onim koji nije reciklira nego “izmišlja” , osmišljava inovacije . možda nije nevažno ni to šta rory nije završija neki teh koleđ ( radija je ka kemičar prije “ulaska” u svit oktana ) dok je colin studira structural engineering , a adrian aero i astro nautiku pa bi moglo ispast ( s obzirom na škiovanje ) da je rory prirodni talent za ono šta radi , a colin i adrian su to postizali dijelom i zbog usmjerenja prilikom školovanja .


        0
        0

        0
    • fjaka Prikaži

      @avalon zakurac cisitaliji krila kad onda uopće nisu dokazali svrhu njihove ugradnje. jer da jesu masovna ugradnja krila bi počela…kad…’52?
      ista stvar ti je i sa ugradnjom motora nazad u jedan gp bolid. šta je najbolje auto union je bilježio uspjehe ali je 2.sv.rat takav koncept jednostavno začahurio sve do ’58. ukucaj gp 1958 i pretraživanje slika jedva ćeš pronać malog coopera sa motorom iza vozača. pa onda ukucaj gp 1960 i nećeš više nać nijedan bolid sa motorom naprid! e to se zove revolucija. i svi pante coopera sa motorom nazad a niko auto union i to je napravio chapman s krilima. revoluciju.


      0
      0

      0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.