Ljetna stanka, 3. dan: F1 utrka na Božić ili novu godinu

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 8 godina 3 min 5 komentara

Farina i Fangio

Kako Formula 1 u svojim počecima nije bila svjetski poznat sport, tako ni organizacija utrka te njihovo održavanje nisu bili na nekom posebno visokom nivou. Vozači su kao zaštitu za glavu imali kožnu “kacigu”, dok su oči štitili naočalama koje su nalikovale na maske za ronjenje. Naravno, nije bilo niti posebnih trkaćih odijela, a vozači su slobodno mogli biti ugojeni zbog pomanjkanja samokontrole kad se janjetina nađe na stolu. Sigurnost na i oko staze bila je strani pojam, no zanimljivo je popratiti datume održavanja utrka, nešto što mnogi od nas vjerojatno nikada nisu pogledali. Zamislite da gledate F1 utrku na Božić, ili da odmah nakon zimskih praznika na rasporedu imamo utrku. Ili možda sezonu koja započinje u siječnju, a završava u prosincu.

Zabavno je pogledati 1952. i 1953. godinu. Obje su završile u prosincu, no razlika je u početku sezone. 1952. započela je 18. svibnja i završila 7. prosinca, da bi sezona 1953. započela već 18. siječnja, a završila tek 13. prosinca, što je uvjerljivo najduža sezona u povijesti Formule 1 u trajanju od čak 329 dana. Usporedbe radi, sezona danas traje oko 250 dana, no s dvostruko više utrka. Vratimo se na maloprije spomenute godine. Budući da su Alberto Ascari i Ferrari imali vrhunsku sezonu 1952., ništa manje se od njih nije očekivalo niti sljedeće. O ozbiljnosti razvoja bolida između dvije sezone može se puno toga zaključiti kad se primijeti da su između 1952. i 1953. momčadi imale 40 dana za razviti bolid do početka nove sezone.

Sljedeću godinu koju je zgodno spomenuti kao neobičnu je 1962., koja je završila tek 29. prosinca, što je najkasniji završetak jedne sezone Formule 1. 1963. startala je tek krajem svibnja, i to u Monaku, a trajala je kao i starija joj sestra, praktički do kraja godine. Sljedeća sezona počinje slično kao i prošla, no završava nešto ranije, točnije 25. listopada u Meksiku. A onda 1965. započinje na najneobičniji mogući način, a to je na novu godinu. Slavljenik je i u jednom i u drugom smislu bio Jim Clark, koji je osvojio grand slam kao uvod u šest pobjeda u prvih sedam utrka. Sljedeća sezona počinje u svibnju, nakon što je prošla završila u listopadu, što je stanka od preko 200 dana, što je pet puta više od razdoblja između gore spomenutih 1952. i 1953. Na novu godinu započela je još i 1968.

Od 80-ih godina prošlog stoljeća pa do danas, počeo se stvarati koncept koji danas imamo, a to je par mjeseci zimske stanke (naravno, u kojoj ekipe pripremaju bolide) te sezona koja traje od ožujka do listopada ili studenog. Danas je F1 ipak nešto potpuno drugačije od onoga što je bila, profesionalizam i savršenstvo na djelu. No, možda je to pomalo ubilo onu početnu čar ovog sporta, zbog čega su se ljudi tako zalijepili za jurnjavu dvadesetorice luđaka u sanducima s kotačima…


Odgovor

5 komentara

  1. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    Svaki dan sve bolje i bolje…bravo exp!


    0
    0

    0
  2. Mercedes
    hrcfaca Prikaži

    Cijeli dan čekam da objavite članak kao i ovih dana. I napokon, a što reči osim odličan, svaka čast! Samo tako i nastavite!


    0
    0

    0
  3. David Croft
    Ferrari Prikaži

    Jedva čekam novi članak :)


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.