1. predsezonski test
27. veljače 2017. u 9h

Korisnički panelRegistracija

Novo na forumu

Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Ljetna stanka, 1. dan: Vozači pušači

Keke

Vratimo se malo u povijest, točnije u 70-e i 80-e godine prošlog stoljeća, gdje su vozači “ćiburili” ko veliki. Naravno, najprije se svi sjetimo Jamesa Hunta, koji je znao zapaliti gdje god je to bilo dopušteno. Naslijedio ga je Keke Rosberg, koji je često pušio prije same utrke. Od poznatih vozača bili su to još Niki Lauda (u početku karijere), Jochen Rindt i Francois Cevert. No, Formula 1 je tada bila tek dio njihovih života, niti slučajno nekakva preokupacija, već razonoda u kojoj su uživali te zajedno putovali tijekom cijele sezone, što fotografija ispod najvjernije prikazuje. James Hunt u svom prirodnom okruženju 🙂

James Hunt

Kako je sport postajao profesionalniji, tako je pušenje cigareta postajalo sve neprihvatljivije, pa je do kraja 20. stoljeća potpuno istrijebljeno. Izgledalo je kao da cigarete više nemaju mjesta u Formuli 1 koju vidimo na televiziji, a veliki udarac je bila 2006. i prestanak reklamiranja duhanskih proizvoda. Kako vozači više nisu pušili tijekom TV prijenosa, teško se mogla zabilježiti fotografija koja bi to prikazala. Ipak, bilo je nekih koji su to priznali. Heinz Harald Frentzen rekao je kako zna zapaliti ponekad, dok je Nick Heidfeld priznao da pri piću zna pušiti. Bilo je priča da je i Mika Hakkinen bio pušač, no nikada nije potvrđeno.

U novije vrijeme, kada je gotovo nemoguće pobjeći od objektiva napornih paparazza, nekoliko vozača je uhvaćeno na “djelu”, za što postoje fotografije, ali i priznanja samih vozača (Bianchi je rekao da je išao zapaliti vani kada su ga u Nici opljačkali). Kimi Raikkonen je tu možda najpoznatiji, iako nije stalni pušač, već kao i Heidfeld, kad se tulumari. Omiljena cigareta mu je crveni Marlboro. Paul Di Resta je također pušač, te je često znao biti uhvaćen kako loži u paddocku. On je trenutno rezervni vozač momčadi Williams Martini Racing. Priča se i da je Kevin Magnussen pušač, no to još nije potvrđeno.

Od bivših F1 vozača koji su do nedavno vozili, to su Kamui Kobayashi i Pastor Maldonado. Kobayashi se čak i ispričao svojim sponzorima zbog toga, a uhvaćen je na ulici sa svojom djevojkom/kolegicom.

 

Ne želite gledati reklame?
Vezane teme: #Ljetna stanka

Komentiraj

9 komentara

 1. Piquet (stariji, naravno) je volio popit. Vjerovatno je, sredinom osamdesetih, uz to išla i cigareta.

  0

  0
 2. David Vidović novinar

  Kako lijepo iznenađenje, ovo bi mogla biti zanimljiva stanka. Ajde Marko da vidimo čega se sve možeš dosjetiti 😀

  0

  0
  • Marko Rakić administrator

   To mi je palo na pamet ove zime, da imamo po jednu temu za svaki dan ljetne stanke. Tako da sam u međuvremenu pisao, pripremao, smišljao, skupljao fotografije i ostalo.
   Nadam se da će biti zanimljivo.

   0

   0
Testiranja 2017. (Barcelona)
Rezultati 1. dana
Ne želite gledati reklame?

Anketa

Kakve su vam prve reakcije na nove bolide?

Rezultati

Loading ... Loading ...