Hamilton pobijedio peti put na Hungaroringu

Izdvojeno

Marko Rakić

Prije 8 godina 2 min 68 komentara

L Hamilton

Lewis Hamilton pobijedio je peti put na Hungaroringu te postao najuspješniji vozač ove mađarske staze. Drugi je završio Nico Rosberg, koji je cijelo vrijeme bio vrlo blizu, no niti jednom nije uspio ugroziti timskog kolegu. Treći je završio Daniel Ricciardo, kojemu je ovo treće uzastopno postolje na VN Mađarske.

Ovogodišnja VN Mađarske nije bila niti sjena izdanjima iz 2014. i 2015. Start je prošao prilično mirno za sve vozače, te je vrlo malo njih napredovalo. Hamilton je preuzeo čelnu poziciju, dok je Rosberg izgubio dvije u prvom zavoju, no u drugom je uspio vratiti poziciju od Ricciarda. Do prvih ulazaka u bokseve nismo vidjeli puno akcije, tek pokoje pretjecanje Kimija Raikkonena, koji je danas odvozio sjajnu utrku.

Nakon prvih ulazaka u boks, Vettel je preoteo poziciju Verstappenu, koji je nakon promjene guma pao iza Raikkonena, kojeg nije mogao proći sve dok Finac nije otišao u boks. Hamilton i Rosberg su imali nešto slabiji drugi stint, pa su ih vozači Red Bulla i Ferrarija stalno sustizali. U trećem stintu se sve vratilo na staro i Mercedesi su odjurili prema naprijed.

U zadnjem dijelu utrke gledali smo odličnu borbu Raikkonena i Verstappena, gdje je Finac bio vidno brži, no nije uspijevao pronaći način kako preteći Maxa. Na kraju druge DRS zone Kimi je lagano udario u zadnji kraj Verstappenova bolida, gdje je oštetio svoje prednje krilo. Na sedmom mjestu završio je Fernando Alonso, koji je imao prilično mirnu utrku te prvi put nakon VN Monaka osvojio bodove. Carlos Sainz završio je na osmom mjestu treću utrku uzastopno, što ga je poguralo na 10. mjesto u poretku vozača.

Sljedeća utrka je na rasporedu već za tjedan dana, a na redu je povratnička VN Njemačke.

1. Lewis Hamilton Mercedes 1h42 70
2. Nico Rosberg Mercedes + 1.977 70
3. Daniel Ricciardo Red Bull Racing + 27.539 70
4. Sebastian Vettel Ferrari + 28.213 70
5. Max Verstappen Red Bull Racing + 48.659 70
6. Kimi Räikkönen Ferrari + 49.044 70
7. Fernando Alonso McLaren 69
8. Carlos Sainz Toro Rosso 69
9. Valtteri Bottas Williams 69
10. Nico Hülkenberg Force India 69
11. Sergio Perez Force India 69
12. Jolyon Palmer Renault 69
13. Esteban Gutierrez Haas F1 69
14. Romain Grosjean Haas F1 69
15. Kevin Magnussen Renault 69
16. Daniil Kvyat Toro Rosso 69
17. Felipe Nasr Sauber 69
18. Felipe Massa Williams 68
19. Pascal Wehrlein Manor F1 68
20. Marcus Ericsson Sauber 68
21. Rio Haryanto Manor F1 68

Odgovor

68 komentara

  1. Clay Regazzoni
    HeatBlast44 Prikaži

    Jedva sam cekao petu pobjedu u Mađarskoj :)
    Max šupak, progleda mu se kroz prste svaki puta kada švera po stazi… Kimi vozač dana :)


    0
    0

    0
    • Emerson Fittipaldi
      diesel Prikaži

      Slažem se, previše mu se gleda kroz prste. Red Bull ima prste u tome siguran sam.


      0
      0

      0
    • Blackhawk Prikaži

      Kako vozač dana može biti netko tko ne uspije sa svježim gumama proći vozača za par sekundi sporijeg po krugu? Pa nije imao jedan krug za pretjecanje!


      0
      0

      0
      • Michael Schumacher
        Slavenowsky Donator Prikaži

        Daj ne zezaj :)

        I Max je izasao iza Raikkonena sa svjezijim gumama pa mu nije nista mogao…

        Staza ne pruza dovoljno komocije za preticanje, da je ciljna ravnica duza za 100 m Kimi bi preskocio Max-a, ostalo je sve bilo na rizik.

        Malac je trebao biti kaznjen, ono je bilo klasicno zatvaranje.

        I Kimi je definitivno uz Hamiltona vozac utrke!


        0
        0

        0
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        @Black
        Mali je ufatio, što bi mi u Bosni rekli “furseta”.
        Ono je bilo za kazne. I tačka. Složio se ti ili neko treći sa mnom ili ne.
        Kimi poslije onog dodira nije mogao pošteno napasti jer se sa onim oštećenjem vjerovatno nešto malo poremetilo. Jeste još jednom pokušao, ali je otišao preširoko, i to s vanjske strane u prvom zavoju.
        Ja sam još prošle godine govorio kad se hvalio Maxov potez u Blanchimontu na Spa, a momak je sa pola bolida bio van staze, da je to “nerezonski”. A vidimo da se sad “okuražio”, pogotovo u defanzivnim manevrima. I čak nije bio ni pod istragom, a kamoli da je kažnjen, dok npr. Nicu uredno i po propisima kažnjavaju dvije trke zaredom. A još je ispao vrlo bezobrazan (“Kimi je najzad progovorio…..”) prema duplo starijem kolegi.
        Usput zaboravljaš da je u pitanju Hungaroring, i da je tamo, ipak malo teže preticati, čak i ako nekog sustižeš za 1sec po krugu, ali kad dođeš iza dotičnog,…..
        A ko je po tebi vozač dana, onda? Od prve petorice, koji su završili ispred Kimija, jedino Lewis može ući pod razmatranje za vozača trke, ali mislim da njemu nije bio “PROBLEM DRŽATI” Rosberga iza sebe, nakon što je kroz prvi zavoj prošao kao prvi.


        0
        0

        0
      • Blackhawk Prikaži

        Kimi je imao vise od jednog kruga za prestizanje, a to zatvaranje se nije dogodilo u prvom krugu. I mozemo mi govorit da je posteno ili nije bilo zayvaranje ali niti je kaznjen niti je razmatrano kaznjavanje.
        Vozac dana? Vrlo lako – Sainz. S godinu dana starim motorom bez poboljsanja Sainz redovno osvaja bodove.


        0
        0

        0
      • Fernando Alonso
        Alonso king Prikaži

        Koliko ja shvaćam maxa on u svakoj utrci radi poteze kakve ne rade ni oni puno iskusniji i većinom prijeđe granicu normalnog samo što nekad prođe sve odlično i bez dodira a nekad kao i ovo danas.Ne volim maxa ali priznajem da je odličan vozač i ja mislim da bi trebao spoznati kada je jednostavno nemoguće učiniti ono što on želi a da prođe bez posljedica


        0
        0

        0
      • Mika Hakkinen
        stoka Prikaži

        Nekad se na hungaroringu u podjednakim bolidima sa start cilj ravnonom kracom za bar 200metara sa istim gumama nalazilo nacin za pretjecanje.
        Danas se ne nalazi nacin sa drsom, brzim gumama i duzim pravcem.
        To su bili vozaci a ovo sad su manekeni. Oni i sefovi fie koji kroje pravila i odreduju kazne i sl.
        Borba maxa i kimija jedina svijetla tocka. Obrana perfektna taman na granici al ipak ni govora o kazni. Da je bar sto vise takvih


        0
        0

        0
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        @Black
        Sve Ok za Sainza i redovno osvajanje bodova i plasiranje u Q3. Danas ga nisam ni vidio, a sad sam provjerio i vidio da je nazadovao za 2 mjesta. Tako da mi on ispada iz igre za vozača dana. Da radi bolji posao od Kvyata, to stoji. Npr. Palmer je do izlijetanja bio odličan. Na žalost, izletio je. Tako da se opet vraćamo na Kimija. Doduše, možda propaganda uradi svoje, pa Max bude DOTD, zbog “odličnog” branjenja pozicije. Npr. kao što je i u Austriji (pored Buttona i Wehrleina) bio DOTD.


        0
        0

        0
      • Fernando Alonso
        Alonso king Prikaži

        Black pa Alonso ima motor slabiji od prošlogodišnjeg u sainzovom bolidu pa je 7, onda ima tu i hamiltona za vozača dana kao i do zadnjeg djela utrke prijeteći ricciardo.Ovo je za vozača dana što znači da to što on radi bolje od kvyata jednostavno ne znači ništa pogotovo uz -2 mjesta


        0
        0

        0
      • Blackhawk Prikaži

        Pa misa mu ako gledate koliko je tko napredovao ili nazadovao onda pogledajte tko se to ugurao naprijed.
        Ne usporedjujem ja Sainza s Kvyatom nego s bolidom koji vozi. Honda koristi tokene i napreduje a STR ima stari motor na kojem nema upgradea. Unatoc tome sto je zakinut jer mu iz utrke u utrku bolid sve vise zaostaje za drugim Sainz je stalno u bodovima. Danas je vozio bez greske a to syo nije bio u kadru ne znaci da je bio los


        0
        0

        0
      • Clay Regazzoni
        HeatBlast44 Prikaži

        Blackie, pomjerio se dva puta. nasjeo je na Kimijev Dummy i onda kad je skonto da ga je Kimi sjebo, opet je skrenuo, na kocenju, kada vozac ne moze raditi brze manevre i srecom je se provukao sa tim da mu nije pukla guma. Poslije toga nemoj pricat da je Kimi imao jos dosta krugova da ga prestigne pa nije uspio, a ne gledas koji je razlog tome… e pa jednostavan i na ono vidljiv, ostecena strana prednjeg krila, sto odmah znaci losiji balans. Ako si pratio, Kimi je se kroz drugi sektor patio ne bi li ostao iza Maxa, understeer ga je pojeo kroz krivine, sreca samo da je imao brže gume sa vise gripa koje su kompenzovale sve…

        Glavni problem je sto Max ovo radi po n-ti put i prolazi bez ikakve opomene, o kaznama ni govora… zato sljedeci puta navijam da mu svako zatvara vrata na izlazima, mjenja putanje 2x na pravcu i pravi agresivne poteze na samom kocenju, pa da vidimo sta ce on onda pricat i kako ce se Charlie odnosit prema drugim vozacima kada to budu njemu radili… Kimi je pametan kad kaze da su neki vozaci za manje stvari dobijali teske kazne…


        0
        0

        0
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        Eno, kolega @khar napisao odličan post na temi za VN Mađarske, sa pravom analizom Maxovih odbrambenih strategija. :klanjam:


        0
        0

        0
      • Lady Prikaži

        @Frantic,

        Tako je! I baš je kolega @khar lijepo objasnio kako Max ne radi ništa protiv pravila… :klanjam:


        0
        0

        0
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        A svi oni gifovi govore ipak malo drugačije.
        Isti taj kolega bi ga kaznio za sve 3 situacije.
        Ali, yebesh sad Kanadu i VB. Jučer je najvidljivije mijenjao putanju. I nisam jedini koji tako misli.
        Zasužio je kaznu.
        Tačka.


        0
        0

        0
  2. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    ono kad završiš fp1, fp2, fp3, kvale i utrku na sedmom mjestu.
    to se zove konzistentnost… bravo fernando!


    0
    0

    0
  3. Luka Maloić Prikaži

    Šteta što su prva i druga kvalifikacijska runda bile najzanimljivije u ovom GP vikendu..

    Osim velike trojke ( Merc, Fer, RB) bravo za Alonsa i Sainza!


    0
    0

    0
  4. Emerson Fittipaldi
    diesel Prikaži

    Za mene jedna od najgorih utrka u zadnjih par godina, niti start nije bio nešto posebno.

    Žao mi je Palmera i prosutih bodova.


    0
    0

    0
  5. Juan Manuel Fangio
    Estoril Prikaži

    Probudio sam se tijekom Wolffovog intervjua poslije utrke.
    Toliko o zanimljivosti…


    0
    0

    0
  6. Blackhawk Prikaži

    Vidim da se pljuva Maxa ali Max je danas pokazao nevjerojatnu smirenost za teenagera!
    Btw, je li ono Hamilton pokazao srednji prst Estebanu?


    0
    0

    0
    • Bmw
      Marko Rakić Donator Prikaži

      Je, komentirali su to na Skyu.


      0
      0

      0
    • Michael Schumacher
      khar Prikaži

      mislim da je glavni problem sto se max brani agresivno mjenjajući 2x smjer, i to već neko vrijeme, a danas protiv raikonena je totalno prešao granicu


      0
      0

      0
      • Blackhawk Prikaži

        Ako je mijenjao putanju kako nije kažnjen? Ne razumijem, kada se Hamilton agresivno brani onda je to u redu, kada Max ili Nico to rade onda nije u redu. Pa dobro, koje je to onda zatvaranje dobro a koje ne?
        Max je imao puno lošije gume, Kimi svježe i nije ga uspio preteći. Jednom ga je možda agresivnije zatvorio, sve ostale krugove nije. Mislim da se brzo zaboravlja da je Maxu 19 godina, a ovako voziti s 19 godina je neviđeno!


        0
        0

        0
      • Lady Prikaži

        Ajde Black da se i ja jednom s tobom slažem….
        Ne kužim čemu takva hajka na Maxa, a mali se fenomenalno branio protiv puno bržeg i iskusnijeg (em na svježijim gumama) Raikkonena.


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel
        senja Prikaži

        Nije se fenomenalno branio, nego je nelegalnim putem protivniku slomio krilo. Poslije toga i nije bilo pravog napada…


        0
        0

        0
      • avalon Prikaži

        znači kad imaš 19 sve ti je dozvoljeno ? i ono legalno i ono nelegalno ? nije mi jasno odakle takvi krediti maxu ? kimi nije baš neko “žugalo” ali se radijom požalija na potez maxa i …. ? sićam se monze kad je MS tako “zatvara” LH koji ga je pokušava prestić , lewis se takođe žalija radijom pa su MS sa njegovog pit walla obavjestili da će bit kažnjen ako to ponovi . 7 X prvak nije ima “kredita” kod sudaca , a 19 godišnji max ima … zbog mladosti ?!?!?! a mladac se zna požalit kako je kimi izaša sa staze više od dozvoljenog … možda da kompenzira svoje poteze ? sa ovakovim pristupom i blagonaklonošću sudaca ne bi se začudija da 2017. bude pretendent na titulu i to vrlo ozbiljan . i opet se pitam odakle takav image posli samo 30 GP – a i popustljivi stav sudaca prema maxu ? i da spomenem ( citiram ) jednog forumaša sa drugog portala o izjavi maxa posli trke ” “Kimi is a driver who is always looking for excuses”. ako je ovo točno onda … ma max je prvak 2017. ne jbe i ne poštuje ništa i nikoga , od ex kolege carlosa do ikone kimija , a takav stav će vrlo brzo dat ploda osim ako ga ne počmu tretirat ka i ostale vozače .


        0
        0

        0
      • Clay Regazzoni
        HeatBlast44 Prikaži

        @lady znm da volis Maxića i da ti je drag vozac, ali prelazi granice sa ovim branjenjem pozicije, dns je nasjeo na Kimijev potez i onda pod pritiskom napravio potez kakav se ne radi… na dummy kad nasjednes, nema vracanja… a ko ne zna, Dummy je potez kojim vozac iza nadmudri vozaca ispred tako sto skrene u jednu stranu ocekivajuci da ce vozac ispred ici pokrivati taj prostor, a onda naglo samo skrene u drugu i ubije ga u pojam… Piquet je bas bio prljavko, pa kad je nasjeo na Mansellov famozni potez o kojem govorim, nije ponovo isao zatvarat… ovo dns je bilo za kaznu, kakvu takvu, cisto da mali zna da se na stazi ne švera tek tako…


        0
        0

        0
      • Michael Schumacher
        khar Prikaži

        @Blackhawk
        Hamilton je drugi par rukava, on je u zadnje 3 god. lupao samo Rosberga sa staze, a sudare unutar tima rješava tim, sve dok se ne sudare Sauberi u Monacu :D
        Ali uglavnom slažem se s konstatacijom, ali Monaco i Mađarska su smrt za pretjecanje i Kimi nebi mogao napasti da Max nije proklizao u prvom zavoju, tako da je jedno takvo blokiranje bilo dovoljno

        @Blackhawk , @Lady

        branio u Mađarskoj, obramnim potezom skoro izazvao sudar, i to nije prvi puta…
        @HeatBlast44 je kompletno u pravo kod opisa incidenta, a da su ovo napravili backmarkeri, ohladili bi ih začas sa stop and go kaznom :D


        0
        0

        0
  7. Mclaren
    KERS Prikaži

    Svi brane Raikkonena, istinaMax je danas pretjerao ali ta bahatost i drskost su odlike najvecih!! Mali ima muda..18 godina i ogroman talent..e da nam je 11 Lewisa Hamiltona protiv 11 Maxa Verstapena…inace utrka je bila stvarno predosadna iz svakog aspekta gledanja.. “come on blue flag, that’s fucking ridiculous”..hhaha


    0
    0

    0
    • avalon Prikaži

      kako je konstatacija o maxu interesantna kad bi se komparirala sa nekim drugim vozačima iz ne tako daleke povjesti F 1 … kad su oni tako vozili sa drskošću , svesni svojih mogučnosti , talenta proglašavani su prljavcima . onda niko nije mislija da imaju muda nego da su nekorektni . vjerovatno je bolje , korektnije , pristojnije bilo pokazat srednji prst ka šta je LH uradija estebanu zbog ignoriranja plave zastave nego na tim radio “prozborit” “come on blue flag, that’s fucking ridiculous” . jbga , srednji prst ( narodski kurac ) je valjda štos , a traženje plave zastave ili nazivanje kolege krastavcem ( prije 3 4 sezone ) je baš za hhaha .


      0
      0

      0
    • Michael Schumacher
      khar Prikaži

      @KERS

      e da nam je 11 Lewisa Hamiltona protiv 11 Maxa Verstapena…

      reci to hayetanu, nasru, ericsonu ili magnusenu prije par sezona u mclarenu
      njih bez pardona ohlade s par +5sec kazne :D i unište karijeru

      tako da nije baš samo do “JAJA”


      0
      0

      0
  8. Kimi Raikkonen 7
    Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

    Tko je napravio FL?? Mogli bi tu info pisati u ovim člancima nakon utrke. Čestitke Lewisu iako nisam mogao gledati. Ima žara u “mom” Kimiu.


    0
    0

    0
  9. Fernando Alonso
    croatic f1 urednik Prikaži

    Utrka je bila definitivno jedna od dosadnijih ove sezone, izgleda bi 3 zanimljive u nizu na Hungaroringu bile previše…

    Čestitke Lewisu na petoj pobjedi u Mađarskoj, u potpunosti zasluženo, jučer je imao peh u kvalama, inače bi bio i na poleu, ali je danas praktički riješio utrku u prvom zavoju. Nico mu se u nekoliko navrata približio, ali su to sve bili periodi u kojima je Lewis imao promet ispred sebe, Lewis bi nakon tog prometa brzo odletio. Tradicija nalaže da pobjednik VN Mađarske ne uzima naslov te godine, ali mislim da će Lewis prekinuti tu tradiciju.
    Nico je danas još jednom pokazao da je odličan vozač, ali da nije vanzemaljska klasa kao njegov momčadski kolega. Inicijalni start je bio dobar, ali ulazak u prvi zavoj ne, nakon toga nije imao šanse protiv Lewisa, osim u spomenutim situacijama s prometom.
    Čestitke Ricciju na podiju, zasluženo, bio je odličan i jučer i danas.
    Borbu Raikkonen-Verstappen možemo nazvati jednom od svjetlih točaka ove utrke, Kimi je imao odličnu strategiju (netipično u zadnje vrijeme za Ferrari) koja ga je dovela ovako visoko. Na njegovu žalost, koliko god je on bio brži, ova staza ima jedno pravo mjesto za pretjecanje i Max je imao lakši posao za obraniti poziciju nego što bi to bilo na većini staza. Ipak, morao se braniti vrlo agresivno, to je i radio, ali je pitanje je li pretjerao, tj. prekršio pravila o promjenama putanje. Pogledao sam sad snimku otprilike 20 puta, s normalne kamere i s Kimijeve kamere na prednjem krilu, zbilja je teško procijeniti je li se Max pomaknuo prvi put udesno ili nije, jedino kamera s njegovog bolida bi pokazala jasno.
    Spomenuo je već @Zeko, Alonso P7 na svih 5 sesija, svaka mu čast za konzinstentnost :) Odličan rezultat svakako, pogotovo jer je ova utrka bila potpuno čista, nitko od glavnih konkurenata nije imao sudare, kvarove i sl., svi su imali čiste utrke i u takvoj je utrci Fernando uspio je biti best of the rest, najbolji od srednjeg dijela poretka. Činjenica je da ova staza odgovara McLarenu, ali rezultat je ohrabrujuć i pokazuje da definitivno ima napretka.

    Nadam se da će nam VN Njemačke donijeti više uzbuđenja, da imamo o čemu diskutirati tijekom ljetne pauze :)


    0
    0

    0
    • Michael Schumacher
      khar Prikaži

      @croatic f1
      …… “Pogledao sam sad snimku otprilike 20 puta, s normalne kamere i s Kimijeve kamere na prednjem krilu, zbilja je teško procijeniti je li se Max pomaknuo prvi put udesno ili nije, jedino kamera s njegovog bolida bi pokazala jasno.”…..

      To mi je na nivo kao kad Riciardo kaže da MISLI da zna što je Rosberg hito napraviti u Austriji. Šta ima mislit.
      Pomicanje se dogodilo, i to se vidi, a ako si se ikad trkao u bilo kojoj igri, znas i koja je bila namjera. :D


      0
      0

      0
  10. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Ma kakav CR7 evo nam legende FA7 ;)



    1
    1

    0
  11. Michael Schumacher
    Slavenowsky Donator Prikaži

    Kimi je danas jedini pravio neka uzbudjenja na stazi. Ostalo je sve bilo inferiorno do bola.

    Sa 14 na 6 poziciju je dobar rezultat s obzirom ko zauzima prvih 5 pozicija.

    Mali Max je ocigledno babin sin, ono je za kazne definitivno. No ne bi me cudilo da sad ocjena Kimija bude mala jer nije mogao preci Max-a, a Max da dobije 9 jer se “extra” branio.

    Nikad nisam volio ovakve staze, F1 je za utrkivanje i preticanje, a ne samo za vozanje.

    Jedini nacin da nekog preteknes jeste da ga izbacis ili izguras sa staze, a posto su svi ego manijaci onda je takvo sto i za ocekivat.

    Utrka jako nezanimljiva, Hamilton rutinski odradjen posao, a ostali…

    I jos nesto nek se hebe FIA sa svojim pravilima, pojma vise nemaju sta je dozvoljeno, a sta ne! Samo unistavaju ovaj sport, fuj…


    0
    0

    0
  12. Mclaren
    raca Prikaži

    Jel neko vidio ijednu snimku Alonsovog pretjecanja nekog od vozača?


    0
    0

    0
  13. Ayrton Senna
    Beethoven87 Donator Prikaži

    Vidim da jos uvijek ima puno onih koje pece guzica kad je u pitanju Max i njegova mladost i koji si pokusavate objasnit neke stvari s teorijama urote, lobiranja, “neobjasnjivim popustanjima mladome” itd… Peklo je i mene kad se tek pojavio, smatrao sam da je to zalosno za F1… Ali prevazisao sam to. Potpuno me “okrenuo”. Mali ima brzinu, inteligenciju vozacku zrelost i karakter za volanom i tocka. Mozete ga voljet ili vam moze ic na zivce, sto nije nista neobicno…
    Moje vidjenje “incidenta” Max – Kimi : Max je igrao vrlo rizicno i agresivno, ali je samo jednom promjenio smjer. Po meni, kako ja gledam na pravilo, dozvoljeno je jednom mijenjanje smjera u odnosu na TRKACU PUTANJU, a ne na geometrijske oblike staze. Kod dugih ravnina je sve jasno ond. jasnije. A trkaca putanja je na onom mjestu (izmedju 1. i 2. zavoja) dijagonalna zbog pripreme za zavoj br2. koja je ujedno i dosta kratka, zbog cega se sve brzo odigralo…
    Moze to nekome izgledat preagresivno, bahato, cak sebicno, nepromisljeno, ne znam sta vec. i ima tu puno tih nijansi. Ali, u suštini to je bilo samo vrlo inteligentno i “na rubu” s pravom mjerom.
    Sad ocekujem dosta minusa, sto i zasluzujem zbog “tona” i “garda”… Al stvarno mi se trenutno ne da stavljat rijeci u fini celofan…


    0
    0

    0
    • Djula Prikaži

      Po meni max je trebao dobiti kaznu kao što je kimi sam rekao mali je mjenjao poziciju nakon što je kimi napravio svoj potez što je par puta skoro izazvalo još jedan sudar da kimi nije blokirao svoje prednje gume!Po meni max je osvježenja strašan vozač ali je pretjerao jučer u utrci!!!


      0
      0

      0
      • Ayrton Senna
        Beethoven87 Donator Prikaži

        Sad se ja nalazim u situaciji koje mi budu smijesne kod drugih, a to je da žustrije branim svog ljubimca, iako on to jos nije u potpunosti… Tesko je bit objektivan u takvoj situaciji, ali ja se zbilja trudim… Kad Max bude zajebo, vjerojatno cu mu prvotno trazit opravdanje ali kad je cisto je cisto… Ovdje priznajem ne izgleda skroz cisto, ali mislim da ipak je. Potvrdjuje i odluka sudaca koji nisu ni uzeli slucaj na razmatranje… Ne vjerujem da su toliki bedaci… Ono sto vidis kao prvu promjenu smjera nije promjena, nego kretanje diagonalno udesno don. ravno po trkacoj putanji… Jednostavno se dobro postavio, a zatim s pravom zatvorio… zavarava i to sto kimi iza njega plese i mijenja naglo smjerove ko napaljeni bik, ali obrati pozornost samo na maxov bolid… na granici, ali fino dozirano…


        0
        0

        0
  14. Fernando Alonso
    r.u.m. Prikaži

    Malo je delikatan taj duel ali mi je drago da nije bilo kazne zbog F1 da se ne ponavljam pustio sam već komentar u vezi ove utrke na GP1 vjerovatno ste ga pročitali u vezi tih kazni,i kazni i kazni neznam dali mi netko može reći odnosno izbrojati koliko je bilo kazni i opomena vozačima u toj utrci? …
    Moj 10 godišnji sin koji ne prati F1 nego je jadan izmaltretiran od strane oca pa ni kriv ni dužan mora slušati jer gleda u nešto drugo izjavi u 29 krugu : “TATA ŠTA JE OVO U FORMULI UTRKA TKO ĆE DOBITI VIŠE KAZNI”
    Moje mišljenje duela Max-Rai. je bilo je na granici za kaznu ali prilikom drugog mjenjanja smjera (koji je nedopušten) Max je uletio u zavoj tako da se ta druga promjena smjera ne računa kao promjena smjera već normalan ulazak u zavoj…


    0
    0

    0
    • Blackhawk Prikaži

      Upravo to. Trkaća linija je promjena smjera!


      0
      0

      0
      • Honda
        zekohonda Donator Prikaži

        ne bi se složio, jer se u taj zavoj ulazi šire. ono, mislim kimi desno – max desno, kimi lijevo – max lijevo. ja bi ga kaznio.


        0
        0

        0
      • Ayrton Senna
        Beethoven87 Donator Prikaži

        @Zekohonda , pa najprije je isao po trkacoj liniji- na desno odnosno na “vanjsku” i zatim promijenio na zatvaranje unutarnje… Zar ne? Ja to vidim tako. “Kimi desno- Max desno” je zapravo ravno- po trkacoj (idealnoj) putanji, a lijevo je ta jedna promjena smjera- odn. zatvaranje na koje ima pravo…


        0
        0

        0
      • Ayrton Senna
        Beethoven87 Donator Prikaži

        Drugo je sto to izgleda jako agresivno. i bilo je. ali bio je i Kimi iza ko ljuti bik… Dobro je primjetio onaj na Sky-ju, Max se postavi na sredini i onda brani napad, a to prvo postavljanje jako dobro dozira, odn kao da fino prikrije taj prvi smjer, odn “promjenu” smjera, i to mu je i uspjelo… to je po meni ono sto je diskutabilno, ali i genijalno odnosno vrlo lukavo i pametno… taman za izbjec kaznu… jebene su te nijanse…


        0
        0

        0
      • Michael Schumacher
        khar Prikaži

        @Beethoven87

        trkaća linija je priča za djecu, čim vidiš snimku znaš namjeru jednog i drugog :D

        svirat će se druga priča kad Maxov zadnji kotač pri 300 km/h dotakne XY-ov prednji kotač, samo zato što se XY neće dati istisnuti na rub staze

        osobno, istisni me jedanput na taj način i drugi puta ću ići s namjerom da imam kontakt sa svojim prednjim kotačem i Maxovim zadnjim

        leti, leti Max u zid, ko živ ko mrtav :D


        0
        0

        0
      • Ayrton Senna
        Beethoven87 Donator Prikaži

        @khar , ocito drugacije gledamo i imamo drugacije afinitete. Tebi Max izgleda ide na zivce, meni ne.
        Ono sto ti vidis kao prvo od dva zatvaranja ja uopce ne vidim kao zatvaranje nego jednu promisljenu, ali i normalnu putanju jer i staza ide malo udesno i vidim samo jednu promjenu i trzaj kod Maxa- ulijevo, koji je bio riskantan i opasan jer je bio u zadnji cas, pri velikim brzinama i da, mogli su se spucat. U tom slucaju bio bi kriv Kimi jer je cijelim bolidom jos uvijek bio iza. Nema tu govora o istiskivanju, tim vise sto je i imao mjesta. Ali Kimi je bio prebrz za tu putanju…
        Da rezimiram, ovo sto su izvodili Kimi i Max je po meni najvrijednije i najsvijetlija tocka sto F1 ima… po komentarima ovdje, ljudi kao da zele da se sve odvija ko po traci, predvidljivo, sigurno, sterilno… pa to je sport, natjecanje i mora biti iskre. Za mene Max nije presao granicu ukusa i mjere kao sto bi pohvalio i Kimijevu agresiju, koja je opet nekome mozda prenadobudna…
        Ok, mozda sam zbilja ja cudan i volim kad su stvari cvrste, grube, muske- na nož.


        0
        0

        0
  15. Blackhawk Prikaži

    Pogledajte ovu snimku:
    https://www.youtube.com/watch?v=tcXckw32bBM
    Ako se gleda s Kimijeva bolida tada bi se definitivno reklo da Verstappen drugi potez čini agresivno ali to je samo privid jer je Kimi naglo vrludao bolidom (da bi izbjegao sudar, ne namjerno – da ne bi krivo shvatili), ali kad ase gleda snimka s TV prijenosa vidi se da Max uopće nije radio drugo skretanje već je držao normalnu trkaću liniju.
    Znam da ćete sad navaliti s minusima ali mene to ne dira. Ja vam dajem argumente, a vi pokušajte argumentirano odgovorit. Moežmo mi sad tu prosipati da je Max zaštićen, ne smije se radi Red Bulla, ovo ono… Pustimo teorije zavjere i posvetimo se činjenicama a ne nagađanjima. A činjenica je da Maxov potez uopće nije bio pod razmatranjem, dakle…
    I za kraj, ovo vam pišem kao netko tko nije ljubitelj Maxa.


    0
    0

    0
    • Michael Schumacher
      khar Prikaži

      @Blackhawk
      ako je tako onda bi bilo pošteno da Charlie Whiting izda još jedan naputak (jel pravila su beskorisna, a sve kontroliraju naputci koje Charlie šalje timovima) koji će pojasniti svim vozačima da brane premekano, ali rezultat će biti 3-4 sudara po trci

      Bez obzira na pravila ,namjera ovoga što je napravio je bila više nego očita. Točno se vidi pozicija njegove glave, cekanje na sredini, trzaj van kada Kimmi napada van, i trzaj unutra kad shvaća da je otplivao u prazno.

      Krivicu raspoređuj kako hoćeš ali namjeru ne možeš negirati. Točno se zna i vidi u svakoj fazi napada što Kimmi hoće napraviti i što Max radi svojim potezima.


      0
      0

      0
      • Blackhawk Prikaži

        @khar – pravila su jasna i glase:
        “More than one change of direction to defend a position is not permitted. Any driver moving back towards the racing line, having earlier defended his position off-line, should leave at least one car width between his own car and the edge of the track on the approach to the corner.”
        Po meni je sve jasno. Prvi potez je bio blokiranje, a drugi vraćanje na trkaću liniju. Ako ćeš pogledati snimku u trenutku udara vidi se da je s unutarnje strane u tom trenutku bilo dovoljno mjesta.
        Ponavljam, pravilo je jasno definirano. Namjera? U prijenosu na Sky-u su rekli da je vidljivo da Max čeka reakciju Kimija da bi odlučio kako će ga zatvarati i na to ima potpuno pravo. I da, skrenuo je na trkaću liniju jer je vidio potez Kimija, ali ponovo pročitaj pravila i vidjet ćeš da je skretanje na trkaću liniju sasvim dozvoljeno nakon prvog blokiranja ukoliko se ostavi dovoljno mjesta – a mjesta je bilo.
        Kimi je ovdje jednostavno bio prezbrz i trebao je potez napraviti ranije, kao što je Mansell napravio Piquetu – razlika između ove dvije izvedbe je ogromna.


        0
        0

        0
    • Sebastian Vettel
      mzf1 Prikaži

      Ja se necu upustati u neko dublju raspravu jer ni neznan kako točno glasi pravilo. Ako se sitin bahraina 2013. kad je rosberg izgura alonsa mislin da mi je ostalo nekako u sicanju da prvo branjenje moze ici do rubnika a drugo branjenje u kontra smijeru se smije odraditi ali se tad mora ostaviti širina bolida.

      Ako je to točno i doslovno se držimo ovog pravila onda bi Verstappen triba ipak biti kriv u ovom slučaju jer nije smija pogoditi apeks na ulazu u zavoj već je triba ostaviti prostora za Raikkonena.

      Ali ako sam u krivu i ovaj je potez po pravilima i korektan, i ako stvarno smi kao bolid koji je naprid uzeti apeks iako ga je prvi put u kontra smijeru zatvorija onda je ovo najgenijalniji potez ove sezone, jer na kraju ipak je i ovaj put ostavija puno bržeg Raikkonena iza sebe.


      0
      0

      0
      • Blackhawk Prikaži

        Odgovorio sam poviše – kakva su pravila. Vozač koji se vraća na trkaću liniju mora ostaviti širinu bolida, a u trenutku udara Kimi je imao prostor širine bolida.


        0
        0

        0
      • Sebastian Vettel
        mzf1 Prikaži

        Znači možemo pričati i o slučaju Alonso Australija 2016. Prebrzo doletija i nije zna di bi. Ali ostaje sporno hvatanje apeksa. Nisan siguran da je on ima vrimena ocijeniti da je Raikkonen odusta od unutarnje strane pa da se onda odlučija ići na apeks nego da je svjesno iša presjeći putanju pa da prisili Raikkonena na kočenje. Tad bi definitivno bija kriv a vjerojatno bi došlo do sudara, a tu se izvuka jer je ko što si reka Raikkonen prekasno odlučija što bi.


        0
        0

        0
    • Nigel Mansell
      The Simpsons Prikaži

      @Black
      Komentator na RTL(ugledni Christian Danner ) kaže da je Maxova vožnja nesportska.
      Prvi put je dva puta mjenjao pravac.
      Prvi put je išao zatvarat desno(to je sam početak videa) a onda kada vidi da će Kimi probati unutarnju stranu odlazi kontra, sasvim malo tj. Ispravlja bolid “lafo” hvatajući apex? To su dva?
      Drugi potez također nije ok ni u duhu utrkivanja.
      Po pravilu sve je ok, međutim on čeka vozača iza, I kad ovaj krene u pretjecanje on ide na njega.
      To nije “čista” vožnja, nesportska je i jako opasna. To zbori Danner, Kimi I ja se slažem snjima.
      Max ovo zatvaranje radi vrhunski, toliko dobro da ostavlja suce zatečene I u nedoumici.
      Po meni je ovo prljava vožnja.


      0
      0

      0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.