Rosbergu čestitka iz Britanije: Kazna 10 sekundi i pad na 3. mjesto

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 8 godina 1 min 13 komentara

Nico Rosberg, Mercedes

Nico Rosberg, Mercedes

Trenutno vodeći u svjetskom prvenstvu pretrpio je novi udarac na svoje aspiracije za ovogodišnji naslov. Nakon što je u utrci završio na drugom mjestu, iza timskog kolege, a ispred Maxa Verstappena – bilo je poznato da će suci istražiti slučaj oko komunikacije iz Mercedesa prema Rosbergu u kojoj mu je inženjer objasnio što da napravi u trenutku kada se činilo da mu mjenjač otkazuje poslušnost.

Ipak, suci su odlučili da to nije u skladu s pravilnikom i dodijelili mu 10 sekundi kazne na konačno vrijeme.

Razgovor Rosberga i inženjera

Rosberg: “Gearbox problem!”
Mercedes: “Affirm. Chassis default zero one”
Mercedes: “Avoid seventh gear, Nico”.
Rosberg: “Well what does that mean? I have to shift through it?”
Mercedes: “Affirm, Nico, Affirm. You have to shift through it.”

Rosberg je tako postao prvi vozač koji je kažnjen zbog novouvedenog pravila o restrikcijama oko komunikacije između ekipe i vozača. Iz Mercedesa su poručili da će se žaliti na ovu odluku, pa ćemo vidjeti hoće li to uroditi plodom.


Odgovor

13 komentara

  1. Pirelli Hard
    Monty Prikaži

    Naviknut na obilato F1 kažnjavanje ovo mi dođe pod normalno.Ali tko je u toj prići prekršio pravilo restrikcije komunikacija.Rosberg?Ne.Pravilo je prekršio Mercedes kao tim i kao tim bi trebao snositi konsekvence a ne Rosberg koji je samo izvjestio o kvaru a ovi se raskokodakali ko kokoši.


    0
    0

    0
  2. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    Da su prijašnjim vremenima bila ovakva pravila mislim da bi pola grida bilo suspendirano i na robiji. Do sada sam imao strpljenja i još ću pogledati kakva će biti 2017., za*ebu li i tu sezonu s ovakvim glupostima + start pod Safetom otpisujem F1. Ima tu i MotoGP i ostalih serija neće svijet propasti.


    0
    0

    0
  3. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Propast će talenti propast će posljednje sezone veterana i ikona ovog sporta propast će svaki žar ovogsporta a zašto samo zato što su htjeli donijeti promjene što prije.Šteta što ovo više nije utrkivanje već igra novaca, šteta što je ovo samo stvar tko će više zaraditi i tko će ispasti najpametniji….Šteta je to što se oni bave ovakvim stvarima a oči zatvaraju na puno veće probleme poput toga što je svakome motivacija na nuli koliko god oni to zatajivali i to što zbog njih 5 tribina zjapi prazno.Kao što je kolega dolje naveo slijedi 2017 posljednja prilika za neke i možda prekretnica ovog sporta


    0
    0

    0
    • avalon Prikaži

      nekad F 1 nije bila igra novca nego čisto utrkivanje samo … čudi me da su onda “mali” propadali , bankrotirali i prodavani zbog toga … nedostatka novca . iako tada nikoga nije bilo briga za zaradu koju bi uložili u još bolji , konkurentniji bolid/motor . tada nije bili bitno ko će bit najpametniji tj inovativniji ( makar dijelom i ilegalno … ako prođe , prođe ) u izradi bolida . motivacija je na 0 … dovoljno je bilo pogledati pereza jućer ( može i maxa ili sainza ) ili wehrleina , buttona u austriji . možda i znat podatak da je jućer na silverstone – u bilo tek nešto manje od 150 000 gledatelja . istina , dio “zasluge” ide i LH jer englezi su ( možda naročito sad posli brexita ) došli vidit svoj triumf . da nemaju vozača u borbi za novu titulu možda bi posjeta bila slabija , a dušebrižnici bi to pripisali padu popularnosti ( šta se i događa ) ali kako “raširit” popularnost ako bi sve bilo ka prije 20ak ili više godina ? društvo ide dalje i nije lako animirat publiku i to instant . ljudi rade na tome , griješe šta je i normalno jer samo onaj koji ne radi ne može ni pogriješit . do mnogih bitnih pronalazaka se dolazilo metodom pokušaja , pogrešaka šta bi se na kraju obićno isplatilo . valjda je tako i u F 1 .


      0
      0

      0
  4. Kimi Raikkonen 7
    Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

    Dok god ne uvedu bičevanje za mene to nisu kazne. Pih, za ovo bi trebalo slomiti oba koljena i kvalitetno izbičevati……….suce.


    0
    0

    0
  5. Adrian Newey
    zgrobnika Donator Prikaži

    Nemam ništa protiv kažnjavanja ALI:
    1. pravila moraju biti jednostavna (npr. zabranjeno je izlaziti van staze na tom i tom zavoju glupost ili je ili nije dozvoljeno, stavi pasice ko na RBRingu pa kad nekome otpadne kotač onda će shvatiti)
    2. Suci moraju biti dosljedni jednako kažnjavati sve.
    3. Odluke moraju biti donesene brzo i jasno nema ništa što se ne može presudiri danas uz tehnologiju za više od 15 minuta, do dodijele pehara sve mora bit riješeno.
    4. treba razlikovati kazne za tim i kazne za vozača jer se posebno zbrajaju bodovi (npr ovo danas Rosbergu 18bodova a mečki 0, pa nebi više namjerno kalkulirali.
    5. Treba još smanjit komunikaciju PIT driver ali i smanjit kompleksnost lomandi na volanu. Nekoliko preprogramiranih modova, brake bias i ers, drs.
    6. Ugradit pirelliju muda da naprave gume s ubitačnim cliffom i većom razlikom u perfomansama da ti se isplati ić u box ko prije. sad ekipa vozi 4/5 trke na najmešoj komponenti.
    Neću plakat jer još uvijek gledam F1, ali nema više onog žara, dominacija je najmanji problem formula luta ko muha bez glave bez vizije.
    Moji doma su do prije par godina uvijek našli razlog za navijat i pratit (Alonso-Schumaher, LH-Alonso, But5on BrawnGP, Massa-Hamilton, SV-Alonso, SV-Weber, SV skidanje rekorda, DR-SV). Sad dok im objasnim tlakove guma, razna radi pravila, koliko ‘ko ima guma, ERS, DRS, VSC, ptrošene komponente……………………………………….zašto startaju pod SC jednostavno ih prođe volja.
    Ako se izdvojeno gleda tablica bodova ovo prvenstvo bi trebalo bit zanimljivo a jednostavno nije!


    0
    0

    0
  6. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    Ocekivano. Dobro je proso.
    Samo su mogli / trebali to rijesit puno ranije.


    0
    0

    0
  7. avalon Prikaži

    nije mi jasno kako i uz koje znanje vozači F 1 “pomažu” inžinjerima u razvoju bolida jer … šta bi većina nas uradila da “izgube” jednu brzinu ? primjer iz osobnog iskustva … ima sam oštećen sinhron 2. brzine i … “preskaka” sam 2. kod šaltanja u više , a malo žešće kočija zbog umanjene mogučnosti kočenja motorom . nije mi jasno kako NR to nije palo na pamet jer su mu na pitanje odgovorili “Avoid seventh gear, Nico” . bi li to makar donekle značilo da “preskače” 7. brzinu ? inače ,pravila/ kazne su možda debilne ali kad su već tu onda ih treba sprovodit za sve bez iznimka na ime vozača ili snagu tima za koju dotični vozi . sve dok se ne oforme nova , valjda “pametnija” pravila .


    0
    0

    0
    • Mercedes
      Jester Donator Prikaži

      A gle, kod običnog H mjenjača je to malo jednostavnije jer brzinu u kvaru možeš jednostavno ‘preskočiti’ i uopće je ne upotrebljavati. Kod sekvencijalnog mjenjača su stvari ipak malo drukčije jer moraš proći kroz brzinu koja je u kvaru da bi došao do sljedeće. Odgovor ‘izbjegavaj 7. brzinu’ ni meni ne bi bio jasan…izbjegavati kako? Proći samo kroz nju ili je uopće ne upotrebljavati? Ako samo prolaziš kroz nju imaš manji problem jer ipak možeš koristiti mjenjač kroz cijeli raspon brzina, veći je problem ako nesmiješ ići dalje od brzine u kvaru. S druge strane, razumijem i odgovor boxa…moraš nešto reći ali čim kraće i ne direktno pa se zato dogodi nerazumljiva situacija. A što se tiče pravila, takva su kakva jesu i dokle god neće biti kristalno jasna bez ikakve mogućnosti manipulacije (bilo od strane vozača, timova ili sudaca) postojat će dvostruki standardi jer ona neće biti ista za sve.


      0
      0

      0
    • Sebastian Vettel
      senja Prikaži

      Mislim da se Mercedes zaletio sa savjetima preko radija. Rosberg nije ništa ni pitao, samo je rekao da ima problem. A ovi se odma izbrbljali…


      0
      0

      0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.