Okrugli stol: Hoće li se na VN Velike Britanije lomiti prvenstvo?

Izdvojeno / Okrugli stol

Ante Vetma

Prije 8 godina 6 min 12 komentara

Nico Rosberg, Lewis Hamilton

Nico Rosberg, Lewis Hamilton

Luka Maloić

Ne samo da će se lomiti prvenstvo nego će se slomiti i ono malo dobrog momčadskog odnosa i prijateljstva na relaciji Hamilton – Rosberg. Toto Wolff nije lik koji želi gledati krš i lom svojih bolida i prosipanje dvostrukih pobjeda zbog nečijeg ega. Čak me i iznenadio koliko je strpljenja imao – mogao si ga je priuštiti jer prave konkurencije, nažalost nema. Zamislite da Ferrari zaostaje samo nekoliko bodova – bi li i onda vidjeli isto ponašanje svih umještanih aktera? Rosberg si ne smije dopustiti da opet proživi scenarij Belgije 2015. – ovaj puta, ako želi naslov, mora izdržati ovu psihičku igru. Ne bih htio zaključiti mu karijeru, ali ukoliko na kraju godine on ode iz Mercedesa, pravo je pitanje kada će se uopće više moći boriti za naslov. Sve sam više uvjeren da netko iz Mercedesa pakira kofere na kraju sezone. Razlika je u tome što sam početkom sezone mislio da će to biti Lewis, a sada mi se sve više čini da će to biti Nico.

Ivan Papak

Mislim da je VN Austrije bila točka prekretnica prvenstva, te kako je Neven Novak tijekom utrke rekao, dok je još bilo skoro 10 krugova do kraja, da bi stavio novac na Lewisa Hamiltona, tako ja sada s nesto vise od 10 utrka pred nama, mogu reći da bi svoj novac stavio na Lewisa koji trenutno zaostaje u prvenstvu. Potvrdilo se ono o čemu već i ptice na grani znaju a to je da Nico Rosberg i Lewis Hamilton imaju jednu zajedničku karakteristiku: ne znaju se nositi s pritiskom. Lewis je to već pokazao, a Nico nas redovito periodično podsjeti da svakako nije hladan kao špricer. Najnovija predstava odigrala se u zadnjem krugu VN Austrije kada je Nico opet sam sebi nogu propucao. Košarkaškim rječnikom napravio je namjerni faul iz kojeg je protivnik zabio koš, dobio slobodna bacanja te još i loptu za novi napad. Najgora solucija. Lewis je već pokazao da se ne libi na mišiće prolaziti kraj/kroz Nicu Rosberga, te je ovo prije svega bio jako jalov pokušaj da se odupre tom trendu. Vodstvo Mercedesa trenutno se nalazi u pat poziciji, ali vjerujem da im je sigurno prošlo kroz glavu da zamijene obojicu vozača, to budite sigurni. Iako je momčad dijelom britanska, glavnina resursa ipak dolazi iz Njemačke, a oni vrednuju jedino trud, zalaganje i rezultate, kaosi na stazi i van nje, jednostavno nisu njihova furka. Obojica će sigurno dobiti po prstima zbog ovoga, ali postoji jedna „sitna“ razlika: još jedna ovakva predstava Nice Rosberga i njegova karijera u Mercedesu je gotova, a mislim da se ostale momčadi neće pretjerano trgat za njegove usluge. S druge pak strane, Hamiltonu bi momčad sigurno još koji put progledala kroz prste. Situacija jos svakako nije kritična jer se Ferrari čini i dalje daleko, ali ukoliko to bude nužno, vodstvo Mercedesa će sigurno biti spremno na amputaciju jednog uda da se spasi ostatak tijela.

Marko Rakić

Nadam se da tako neće biti, prije svega zbog samog Rosberga, da pokaže jel muda opet negdje ostavio, ili ih ipak zadržao među nogama. Poslije Španjolske nije bilo posljedica, ne bi trebalo ni sada, ali tko zna što se vrti po glavama Mercedesovih šefova, dira li ih ovako “ogroman” gubitak bodova. Jer, često su sami oni kontradiktorni u svojim izjavama. Žele show, utrkivanje, stisnuti poredak, a onda žale kad prospu 6 bodova, jer eto, protivnik je nadmoćan nad njima, pa im je o’ glavu ako im isklizne koji bod. Da čovjek ne zna situaciju, ponekad bi stekao dojam da se bore za koji dinar, a ne da uvjerljivo vode u oba poretka.

Oton Ribić

Unatoč nepodopštini na Grand Prixu Austrije, ne mislim da se Rosbergu sad sprema čvrsta silazna putanja. On ove sezone dobro odolijeva kako pritiscima na asfaltu, tako i u salama za sastanke. A vjerojatno je i sam svjestan da ne postaje ništa mlađi ni brži, te da sad ima okolnosti kojima možda može zgrabiti svoju vozačku titulu ako samo zadrži hladnokrvni razum i fokus. Ovo u Austriji je bio pogrešan potez s njegove strane, ali mislim da je on u situaciji u kojoj ne doživljava Wolffove bijesne ispade, jer uvođenje timskih odredbi sada, kad je u vodstvu, igra na ruku više njemu nego Hamiltonu. On možda nije, u idealnim okolnostima, brz koliko Hamilton, ali se više ne boji odigrati oštre poteze (baš kao i Hamilton, treba i to reći).

Ante Vetma

Možda ne na VN Velike Britanije, ali nekako mi se čini da ćemo do kraja srpnja, odnosno do kraja ove europske turneje znati tko će do naslova. U Mercedesu se sad već toliko toga kuha da čak ni Toto Wolff ne može sakriti reakciju, iako je svjestan da su sve kamere svijeta uperene upravo u njega. Ono lupanje šakom o stol može značiti samo da je strpljenja nestalo i odsad će Mercedes morati poduzeti određene korake kako bi zakrpali ovu atmosferu unutar ekipe koja je daleko od idealne. Iako sam mišljenja da prosječnog dana i bez tehničkih poteškoća Lewis Hamilton može bez većih problema pobijediti Nicu Rosberga, ali svijet ne funkcionira u teoriji i vidjet ćemo tu još puno vatrometa. Ne vjerujem da će ići toliko daleko da daju suspenzije nekom vozaču (ili nijednom ili obojici, ali to je svejedno predrastično!) – ali da bi se moglo dogoditi da primjene timske odredbe, to mi se čini lako moguće. Onda se opet postavlja pitanje, hoće li ih oba vozača poslušati? Odgovor ćemo dobiti vrlo brzo, ako ne u Britaniji onda mislim do kraja mjeseca sigurno.

David Vidović

Rosbergu ne ide uloga bad boya. Kada god je pokušao oštro protiv Hamiltona nakon Bahreina 2014., loše se završilo po njega. On jednostavno nije za tu ulogu, i izgleda baš ‘van zone’ kada se tako ponaša. On je možda i zadnja osoba od koje bih očekivao da želi biti u ulozi lošeg momka. Ali, ove godine, Nico je ratnički nastrojen. U protekle dvije sezone, vidjeli smo ga sam jednom da se ‘baca’ pod Lewisa, a ove sezone je već to uradio dva puta. Zanemarimo čija je greška bila u Barceloni i u Austriji, kakvu god tvrdnju branite, ne možete reći da Rosberg ne nosi bar dio krivice za oba incidenta, oba puta uskačući u Lewisovu liniju. Iskreno, sumnjam da će naloženi Nico koji otvara sezonu s četiri pobjede, i počinje otklimavati glavom pred Lewisom, dati pokoriti pred Wolffom i ostalima, pa makar i bio svjestan svega što je uradio. Vidi se da je Rosberg u sezonu ušao s ciljem da skine Lewisa sa trona, i na tom putu ne smije podleći pred preprekama. Ako se već upustio u prljave poslove, ne smije se povući.


Odgovor

12 komentara

  1. Kimi Raikkonen 7
    Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

    Mislim da nitko neće van iz Merc. niti sada niti na kraju sezone. Dobili su po prstima, vjerovatno će uslijediti timske odredbe. Jedino kako ja vidim da bi netko mogao letiti van je da se dobrano ogluše na šefovske naredbe, ovo ostalo……ništa,


    0
    0

    0
  2. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    Rosberg zaista nema što izgubiti ako pokaže muda….nek ode na glavu ostatak sezone, barem će ostaviti bolji dojam nego prošle godine kada je prepustio Lewisu naslov skoro bez ispaljenog metka. A i nama gledateljima je zanimljivije. Što mu vrijedi biti poslušni dečko? Pa nije valjda da se boji da mu ne ponude ugovor? Ili želi igrati dobrog dečka tako da Lewis dobi nogu….opet će u Merc doći netko tko nije budala, a koliko se sijećam Wolf je spominjao Alonsa kao kandidata. Dakle ako na tu kartu igra neće nikada osvojiti naslov. Ova sezona mu je biti ili ne biti. Žao mi ga je jer i kad pokuša na glavu ić sj*be samog sebe.


    0
    0

    0
  3. Dan Gurney
    CrashOverride Donator Prikaži

    Zasto nitko u obzir nije uzeo Lewisove probleme sa komponentama bolida u odnosu na Nicu koji je u prednosti zbog mogucih skorih kazni za Lewisa.
    I sam se nadam da se Nico nece povuc i ako vec mora opet izgubit nek izgubi boreci se ali se nadam da ce Nico uzet naslov :)


    0
    0

    0
  4. Pirelli Hard
    Monty Prikaži

    Htjeli vi to ili ne,s ovakvim člancima zapravo sakrivate srž problema,Mercedesovu dominaciju a u prvi plan stavljate nekakve unutarmomčadske borbe koje malo koga zanimaju.Da skratim priču,bit će onako kako odrede u Mercedesu,po meni to su napravili odavno a sadašnje stanje bi trebalo dočarati nekakvu neizvjesnost,koje kod Volffa i Laude nikad nije bilo.Lujo prvak i kraj priće!


    0
    0

    0
  5. avalon Prikaži

    čitajući komentare novinara , a i forumaša steka bi se dojam da je NR totalna šteta … te nema muda , srca/hrabrosti , sporiji je m lošiji i žali bože šta je u mercedesu . za njega se niko ne bi “trga” da napusti tim . ne znam na osnovu čega se donose ovakvi zaključci ? ili mišljenja ( makar na osobnoj razini ) kako “prosječnog dana i bez tehničkih poteškoća LH može bez većih problema pobijediti NR” izvinite ali nekako sam skloniji virovat 3 X prvaku stewartu koji je govoreći o NR izjavija ” Vrlo je brz. Vidjeli smo da je osvojio mnogo pole positiona i da ima uglađeniji stil od Hamiltona. ” naša mišljenja , razmišljanja su manje više laička u odnosu na stewartova . ne može neko bit vrlo brz , a ne imat muda , srca/hrabrosti … ili možda može ? virujem da je poanta u karakteru tj u moralnoj i etičkoj snazi šta se valjda stiče u mladosti odgojem , okruženjem itd . ako je neko u mladosti dobrica teško da može postat “zloća” no ako je neko u mladosti mangup može tokom života bit i dobrica ali ako mu zatreba uvik u “džepu” ima onaj mangupluk koji može upotrebit kad mu ( po njegovom mišljenju ) zatreba , a onda zanemaruje i moral i etiku . dobrica nema ništa u “džepu” … jednostavno je takav kakav je . može pokušat bit zloća ali se to onda vidi iz aviona jer mu jednostavno takvo ponašanje nije urođeno , “ugrađeno” u karakter . činjenica je da je LH od početka karijere “uletija” u konkurentan bolid za razliku od NR . uprkos tome omjer npr najbržih krugova je 30 Vs 18 za LH ALI u OVOM mercedesu je omjer 17 Vs 14 za LH . od dolaska u merc LH je recimo blago favoriziran ( da opet ne spominjem “savjete” brawna tim radijom NR koji bi ih zbog “greške” u karakteru posluša i LH koji to ne bi uradija ka npr u mađarskoj ) . da su tada imali jednak status možda se ovo danas ne bi događalo . u 3 zajedničke sezone LH nikad nije NR bodovno “dotuka” . 2013. … 17 bodova ( uz odustajanje više NR ) , 2014. prije abu dabija 17 bodova razlike za LH , a u emiratima su se dilili dvostruki bodovi , nico je ima gomilu problema na šta ukazuje činjenica da je u dominantnom mercedesu trku završija tek 14. sa KRUGOM ZAOSTATKA za LH . lani , 5 trka prije kraja dostižnih 48 bodova ( može se to u 5 trka ? ) , a onda u rusiji nico P 1 , pedala gasa , odustajanje i jbga . na kraju 59 bodova prednosti LH . da bi se izdržalo pritisak kolege koji može “isklučit” moral i etiku kad mu zatreba , kojemu se ipak progleda kroz prste i u timu i kod sudaca treba bit čvrst , a nico je čvrst samo jbe ga karakter dobrice i zato bi volija kad bi bilo moguće “uzet” karakter maxa i “usadit” ga nici pa bi onda vidili bi li prosječnog dana i bez tehničkih poteškoćaLH moga bez većih problema pobijediti NR . možda ne bi moga ni puno boljeg dana , a ne samo prosječnog . nažalost , karakter je stečen , već recimo okoštao kod obojice vozača mercedesa . btw , ovo me donekle podsjeća na odnos senne Vs prosta , a znamo kako je to završilo …. odlaskom prosta .


    0
    0

    0
    • Pirelli Wet
      F12013 Prikaži

      Lijepo rečeno avalon!
      Kada je Prost odlazio ponio je i naslov sa sobom, može to i Nico!
      Iako po meni Hamilton prije odlazi…


      0
      0

      0
      • Blackhawk Prikaži

        Ovisno što Mercedes hoće. Ako želi imati jaki marketing među širom populacijom onda im je Hamilton idealan. Ali ako žele graditi image ozbiljne i staložene momčadi i čije ime je kao i Ferrari, veće od vozača, onda im treba netko mirniji i više timski igrač.


        0
        0

        0
  6. Blackhawk Prikaži

    Rosberg je nešto kao i Button. Vozač koji nije atraktivan na stazi ali koji je jako brz. Buttona su svi ismijavali, ali Button se itekako dobro nosio s Hamiltonom. Ista stvar je i s Rosbergom. Možete mu se smijati, ali on je tu, odmah iza Hamiltona. Pa ako ste navijač Hamiltona i smatrate ga najboljim vozačem današnjice onda bi trebali priznati i da je Rosberg jako brz jer barem ne zaostaje puno za Hamiltonom.


    0
    0

    0
  7. Sebastian Vettel
    senja Prikaži

    Ne daj se Rosberg. Nadam se da će na ovo odgovoriti još grublje. Samo ovaj put da on izađe kao pobjednik. Dosta je više sklanjanja.


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.