Ocjene vozača za VN Austrije 2016.

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 8 godina 7 min 6 komentara

Start VN Austrije

Treća sreća! Tako bismo mogli nazvati ovogodišnju VN Austrije, budući da smo prošla dva izdanja prespavali na kauču nakon odojka i piva. Tko je kako prošao na RB Ringu, pročitajte u nastavku teksta.

Lewis Hamilton – 8/10
Da se odmah ogradim, krivicu ne bih dodjelio niti Hamiltonu niti Rosbergu, pa ću tako za ocjenu gledati ono što se dogodilo do drugog zavoja zadnjeg kruga VN Austrije. Napokon je Lewis odradio dobar start, te prvi put u 2016. zadržao prvu poziciju nakon starta s pole positiona. U početnom stadiju utrke se nije mogao posebno odvojiti od Buttona u McLaren Hondi, a ni poslije nije pokazivao brzinu. Probudio se tek kada je vidio da je Rosberg iza njega, te je onda počeo lov, što je kao školarac koji prvo polugodište spava, a u drugom želi peticu.

Max Verstappen – 8.5/10
Ricciardo i Verstappen kao da su se zamjenili zadnjih par utrka. Daniel odvozi dobre kvalifikacije, a Max utrku. Mladi Nizozemac se kvalificirao na deveto mjesto, te je kaznom Sebastiana Vettela profitirao jednu poziciju. Izgleda da Max trenutno bolje čuva gume od Ricciarda, što se odražava u utrkama, gdje uspijeva ostati dulje na stazi, uz konstantna i konkurentna vremena. Ocjena više će ići tek onda kad popravi kvalifikacije.

Kimi Raikkonen – 8/10
Čim su mu rekli da vozi za ugovor, Kimi je ubacio u brzinu više, pa je tako zadnje dvije utrke tek marginalno sporiji od momčadskog kolege. Bilo je malo čudno gledati kako Raikkonen ne uspijeva preteći Buttona na početku utrke, posebno zato jer je na pravcu Ferrari ipak primjetno brži od još uvijek slabašne Honde. U utrci je odradio nekoliko vrlo dobrih poteza, te je možda ostao uskraćen za posljednji pokušaj napada na Verstappena u zadnjem krugu.

Nico Rosberg – 8/10
Tragičar jučerašnje utrke. Mogao je otići s hattrickom iz Austrije, umjesto sa slomljenim nosem i dvije sijede dlake na bradi. Od starta utrke se vidjelo da je Nico agresivan i da se želi što prije probiti prema naprijed. Vozio je sjajno, odradio par lijepih pretjecanja i brzo se dokopao vrha, kojeg je držao sve do zadnjeg kruga. Umjesto da je profitirao od super mekanih guma, one su se neočekivano brzo potrošile, te mu zadale glavobolju u zadnjim krugovima utrke.

Daniel Ricciardo – 7/10
Nakon Španjolske i Monaka, više nismo vidjeli takvog Ricciarda u utrci. U svim sljedećim utrkama je imao nešto sporiji tempo od Verstappena, a i trošio je gume više. Moguće da je to posljedica lagane demotivacije, budući da smo ga lako mogli vidjeti kao pobjednika VN Španjolske i VN Monaka. Kvalifikacije je, kao i svaki put ove sezone, odradio sjajno.

Jenon Button – 10/10
Uz Wehrleina definitivno vozač utrke. Svi smo znali da je Jenson majstor za promjenjive uvjete, što je dokazao nebrojeno puta u svojoj karijeri. Utrku je odradio savršeno. Držao je Raikkonena iza sebe te je donekle uspijevao pratiti Hamiltona u puno bržem Mercedesu, a branio se nevjerojatno dobro od bolida koji su imali puno bolji motor u sebi.

Romain Grosjean – 8/10
Veliki pad forme dogodio se kod Haasa nakon samo dvije prvenstvene utrke. Nakon iznenađenja sezone, brzo su postali razočarenje sezone. Ipak, mala prilika se ukazala na ovoj stazi, budući da RB Ring nagrađuje snagu motora, a to je odmah iskoristio Romain Grosjean. Za razliku od momčadskog kolege, Francuz je tu kad se nešto može napraviti, no kada ima loš auto, onda je tu negdje s Gutierrezom.

Carlos Sainz – 8.5/10
Nakon problematičnih kvalifikacija, u kojima nije mogao odvoziti vrijeme, bio je primoran startati s tek 15. pozicije. No, ni to nije problem za Carlosa, koji je odvozio vrlo odmjerenu i mudru utrku, te na kraju uzeo ponovno par bodova za svoj tim. Ovo je četvrta utrka od zadnjih pet u kojima je Španjolac osvojio bodove, te je svakako u puno boljoj formi od Kvyata.

Valtteri Bottas – 6.5/10
Puno se ovaj vikend očekivalo od Williamsa, a na kraju su osvojili dvostruko više bodova nego su trebali, no i ta jadna dva boda su slaba utjeha timu koji se ovom utrkom htio približiti Red Bullu. Jedino pozitivno za Finca su kvalifikacije, gdje je omjer trenutno 7-2 za njega.

Pascal Wehrlein – 10/10
Sjajan vikend mladog Nijemca, kojeg stvarno treba držati pod okom jer radi nevjerojatan posao u ovoj maloj momčadi gdje vozi. Dovoljno je pogledati na drugu stranu garaže, gdje se doima kao da Haryanto vozi utrke s tri kotača na bolidu. A treba znati to da, iako je platiša, Haryatno nije bio loš vozač dok je bio u GP2 seriji. Pascala ne mogu dovoljno nahvaliti za ovaj vikend. Kvalifikacije su bile nevjerojatne, vozio je kao da ima još neki mekši set guma nego ostali, dok je u utrci odolijevao napadima boljih bolida i borio se da bi dobio pozicije. Naravno, bod je došao uz malo sreće, no bilo bi glupo reći da nije zasluženo.

Esteban Gutierrez – 6.5/10
Oblak nesreće kreće se nad glavom Estebana Gutierreza od VN Japana 2013., budući da je tada osvojio zadnje bodove u Formuli 1. Ovo je treće 11. mjesto u zadnjih pet utrka, te je vjerojatno već i pomalo frustrirajuće za Meksikanca, koji ima 0 bodova, dok Grosjean ima 28. Pozitivna stvar je to što je kvalifikacije doveo u red i sada je već treći put u zadnje četiri utrke pobijedio Romaina.

Jolyon Palmer – 7/10
Prije nego je počela VN Austrije, postojale su nade da bi Renault mogao napraviti nešto značajnije nego u Bakuu, gdje je predstava žutog bolida bila “srednja žalost”. Nažalost, niti u austrijskim alpama nije bilo ništa bolje, što je peta uzastopna utrka bez osvojenog boda. Što se tiče forme Britanca, ona je bolja svakom utrkom, te se čini konstantniji od iskusnijeg momčadskog kolege. Za pohvaliti su pretjecanja nad Sauberom koji ipak ima jači motor od Renaulta.

Felipe Nasr – 6/10
13. mjesto možda izgleda kao solidan rezultat za Sauber, no uzimajući u obzir da šest bolida nije završilo utrku, to nikako ne izgleda dobro. Jasno je da je Sauber u rasulu, ne samo financijski, već i po pitanju osoblja. Kvalitetnog vođu nemaju, kao ni vozače, a kadar momčadi je možda bolje niti ne spominjati, jer vjerojatno nećete nikoga prepoznati. Felipe Nasr ove sezone nije imao dobre nastupe, no zadnje dvije utrke je pronašao ono nešto što ga barem smješta ispred momčadskog kolege. Kvalifikacije treba popraviti.

Kevin Magnussen – 6/10
Nakon par utrka u kojima je imao dobre nastupe, Danac lagano pada, te se nekonstantnost i dalje vuče kao glavni problem. Pohvalno je što se kvalificirao ispred Palmera, ali utrka je ono što se broji. Zatvaranje Wehrleina je bilo pomalo i opasno, te je Kevin na kraju bio svjestan pogreške. No, svijest na utječe na rezultat…

Marcus Ericsson – 5.5/10
Vikend za zaborav. U kvalifikacijama je bio brži od Nasra, no od starta utrke je sve krenulo nizbrdo. Potrošnja guma bila je vrlo visoka, te je morao drugi put otići u boks na promjenu, što nije bio prvotni plan jer stint na mekanim gumama nije bio predugačak. Niti to nije pomoglo da se barem približi bolidima ispred sebe.

Rio Haryanto – 5.5/10
Dosta nesreće za Indonezijca ovaj vikend. Prvo nije uspio postaviti još jedno vrijeme u kvalifikacijama, budući da je Daniil Kvyat prouzrokovao crvenu zastavu baš kad je bio na stazi. Kroz utrku je imao problema s elektronikom, što ga je usporavalo i zadržavalo na začelju poretka. Poslije se kvar otklonio, no bilo je prekasno. Bez obzira na kvar, Rio mora jako puno raditi na tempu u utrci, jer je to polje u kojem je Pascal tri stepenice iznad.


Odgovor

6 komentara

  1. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    Fasciniran sam da se ove godin preticalo i borilo na svim dijelovima staze. Zadovoljan ocjenama. Mada bi odlikasima dao pola boda manje, da umre selo. ;)


    0
    0

    0
  2. Formula1
    f1zd Prikaži

    Sa svim ocjenama se uglavnom slažem, samo što Gutierrez nema 28 puta bodova manje od Grosjeana, to bi značilo da ima 1 bod.


    0
    0

    0
  3. Juan Manuel Fangio
    Estoril Prikaži

    Wehrlein po meni vozač utrke, i sada je izašlo na vidjelo sve ono što je radio s Manorom do sada.


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.