Dobrodošli u Austriju!

Izdvojeno

Luka Maloić

Prije 8 godina 6 min 0 komentara

Rosberg, Hamilton, VN Austrije

Rosberg, Hamilton, VN Austrije

Nakon dalekog nam Azerbajdžana, Formulaa 1 dolazi u mnogo nam bližu Austriju. Utrka se održava na lijepom i jednostavnom Red Bull Ringu. Nakon jedinstvenih zahtjeva staze u Bakuu, vraćamo se na konvencionalniju utrku koja je mnogo kraća, ali itekako zahtjevna. Formula 1 napustila je austijska brda 2003. godine, ali se cirkus vratio 2014. i osvojio srca navijača neviđenim spektatklom. Mora se priznati da je organizacija ove utrke sjajna i da mnogi drugi mogu puno naučiti od njih. Pročitajte detaljnije informacije o samoj državi Austriji, zanimljivosti koje vjerojatno niste znali, informacije o stazi, DRS-u, gumama i favoritima u sljedećem tekstu.

Opće informacije i zanimljivosti

Staza se nalazi u austrijskoj saveznoj državi Štajerskoj. Štajerska (Steiermark) je savezna država (Bundesland) Republike Austrije. Površinom je druga po veličini od devet austrijskih saveznih država. Graniči sa Slovenijom kao i s pokrajinama Gornja Austrija, Donja Austrija, Salzburg, Gradišće i Koruška. Glavni grad Štajerske je Graz (Gradec), koji je s 265.778 stanovnika (2013.) nakon Beča drugi po veličini austrijski grad.

Štajerska se često naziva i “zelenom pokrajinom” (Grüne Mark), jer je oko 61% njezine površine prekriveno šumama, a sljedećih 25% površine zauzimaju livade, obradive površine, voćnjaci i vinogradi. Najveća rijeka je Mura koja prolazi i kroz Međimurje u Hrvatskoj. Najviši planinski vrhovi u Štajerskoj nalaze se na području Dachsteina i Schladminga u okrugu Liezena. Desetine vrhova s visinom preko 2500 metara, uređeni su za planinarenje i sportove poput alpinizma i skijanja. U podnožjima vrhova su obično planinarski domovi do kojih vode dobro obilježeni planinarski putevi. Neki od vrhova povezani su žičarama.

Najveće jezero u Štajerskoj je Grundlsee i nalazi se u okrugu Liezena. Na obali jezera nalazi se istoimena općina Grundlsee. Površina jezera je 4,22 km2 s najvećom dubinom od 64 m. Jezero je bogato ribom, a zbog nadmorske visine od 708 m i temperature od oko 18°C ljeti, nije za kupanje, barem pristojnim Austrijancima. Klima u Štajerskoj je umjereno kontinentalna, te regionalno različita. U sjevernom, planinskom dijelu zime su duge, s čestim padalinama i temperaturama do -20 °C. U zimskom periodu, zbog velikih snježnih padalina i strmih planinskih obronaka, povišen je stupanj opasnosti od lavina. Od poznatih Štajeraca možemo izdvojiti Thomasa Mustera i Arnolda Schwarzeneggera. U Štajerskoj živi oko 1,2 milijuna ljudi što je oko 15% ukupnog stanovništva Austrije.

62% ove države pokriveno je Alpama, tako da jedna četvrtina stanovništva živi u glavnom gradu – Beču. Austrija ima 13 vrhova koji su viši od 3000 metara i čak 34 koji su viši od 2000 metara. Krimmler Wasserfalle u okolici Salzburga predstavljaju najveći Europski slap – voda se obrušava čak 380 metara. Iako im priroda nudi pregršt mogućnosti za sport i kretanje, Austrijanci su najdeblji narod EU. Čak 60% stanovništva je pretilo. Austrija je jedina članica EU koja nije u NATO-u. Imaju najstariji ZOO na svijetu – u Beču je od 1752. godine. Austrijanci su prvi u svijetu koristili poštanske marke. Prvi su izmislili i snježnu kuglu – u staklenoj kugli bila je bazilika iz Mariazella. Ferdinand Porsche rođen je u Austriji.

Staza

Red Bull Ring smješten je u istočnom dijelu Alpi. Okružena planinama, staza ima značajne razlike u nadmorskoj visini (65 metara) što je čini jednom od najatraktivnijih u kalendaru F1, a jedna je od najkraćih u kalendaru. Specifična je i po vrlo malom broju zavoja – 9. Tako malo zavoja je doista neobično vidjeti, pogotovo na novim stazama.Svaki dolazi sa svojom jedinstvenom tehnikom i za ovu stazu definitivno vrijedi – “Manje je bolje”.
Manji broj zavoja teoretski znači više bližeg utrkivanja. Kada imate 75 krugova na raspolaganju, imate i mnogo potencijalnih mjesta za pretjecanje. U pogledu vremena, Spielberg je najkraća staza u kalendaru. Potrebno je samo 68 sekundi da kompletirate 4,326 km kruga. Staza ima četiri duge ravnine; svakoj prethodi spori zavoj, tu do izražaja dolazi trakcija i brzina na pravcu.

Staza se nalazi na 700 metara nadmorske visine. Smanjenje tlaka zraka smanjuje snagu atmosferskog motora i do 7% i prisiljava turbo da se vrti brže i više, da nadoknadi taj gubitak koji ima motor s unutarnjim izgaranjem (ICE).

Faktopedija:
Prva utrka: 1964. (aerodrom u Zeltwegu)
Ime: Red Bull Ring
Pobjednik 2015.: Nico Rosberg 71 krug 1:30:16.930s
Pole position 2015.: Lewis Hamilton 1m08.455s
Najbrži krug 2015.: Nico Rosberg 1m11.235s (krug 35)
Broj krugova: 71
Dužina kruga: 4.326km/2.688-milja
Od starta do zavoja 1: 185m
Najduža ravnina: 868m, na prilasku zavoju 1
Max brzina: 310 km/h, na prilasku zavoju 1
Dužina boksa: 242m
Vrijeme za boks: 20 sek cca.
Postotak punog gasa: 66%
DRS zone: 2, na prilascima zavojima 1 i 3
Ključni zavoj: 9 – opasni desni zavoj na kraju kruga. To je brz zavoj na nizbrdici na kojem je lako napraviti grešku prilikom kočenja i otići preširoko na izlasku – što automatski upropaštava učinkovitost na startno ciljnoj ravnini
Najbrži zavoj: 220 km/h – 8
Najsporiji zavoj: 75 km/h – 2
Potrošnja goriva: 1.7 kg po krugu – relativno visoko za stazu sa 9 zavoja
Zahtjevi ERS-a: VISOKI – kratki krugovi ne dozvoljavaju obnovu 2 MJ energije
Optrećenje kočnica: Srednje – samo 3 jake kočione zone
Promjena brzuna: 54 u krugu – 3.834 u utrci
Vjerojatnost sigurnosnog automobila: slaba – zbog velikih izletnih zona. Iako, prošle godine smo vidjeli punih 6 krugova iza SC-a radi kaosa na izlazu iz zavoja 2 u uvodnom krugu
Vrijeme početka: 14.00 Lokalno / 13:00 BST
Vremenska prognoza: 25-30 stupnjeva i sunčano
Odabir guma: Ultra mekane / super mekane / mekane – viđeno na VN Kanade

Povijesni osvrt: Ovo je 29. izdanje VN Austrije. Utrka se održavala na 3 različite staze: Zeltweg Airfield (1964), Osterreichring (1970-’87), Red Bull Ring, kao A1 Ring (1997-’03 and 2014-).

Po čemu je staza jedinstvena: Po najkraćem krugu u godini – samo 70 sek.

Najmanja pobjednička razlika: 0.050 sek, 1982. godine. Alain Prost je odustao u vodstvu utrke pet krugova prije kraja. To je omogućilo Eliu de Angelisu i Keke Rosbergu da se bore do samog kraja za pobjedu. De Angelis je vodio ispred Rosberga oko 1.6 sek na početku posljednjeg kruga, ali je Finac stiskao do kraja i potpuno se približio – ali ne dovoljno za pobjedu.

Nemojte zaboraviti: McLaren je najuspješniji konstrukor na VN Austrije – pobijedili su šest puta na ovoj stazi – zadnju pobjedu je zabilježio Coulthard 2001.

Austrijanci i F1: Sama lokacija staze u Štajerskim alpama je predivna. Uz to, u okolici je mnoštvo “zimskih borilišta” u kojima su Austrijanci najbolji. Osvojili su 17 medalja na zimskim OI u Sochiu, od toga četiri zlata – a budžet za OI je dodatno povećan za Pyeongchang 2018. Ali i motorsport je popularan u Austriji, poglavito zbog uspjeha vozača poput Jochen Rindta, Niki Laude i Gerharda Bergera. U novije vrijeme nema vozačkih veličina ovakvog kalibra, ali tu je konstruktorski div i vlasnik ove staze – domaći Red Bull.


Odgovor

Trenutno nema komentara.
Budi prvi koji će napisati komentar!

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.