Zašto je VN Monaka preokrenula tijek prvenstva?

Izdvojeno / Kolumna

David Vidović

Prije 8 godina 9 min 28 komentara

VN Monaka

VN Monaka

Charlie

Nešto što nije promijenilo tijek ovogodišnjeg prvenstva, ali je svakako važna tema vrijedna spomena. Odmah po početku utrke FIA je razljutila i isfrustrirala većinu gledatelja. Dugo godina kiša nije padala u Monaku pred utrku, prognoze su čitav prošli tjedan na to upućivale, a mogu slobodno reći da se želja velikog broja gledatelja ispunila, svi smo iščekivali full-wet gume i hardcore utrkivanje na natopljenim ulicama. Ali onda je čovjek imena Charlie odlučio oduzeti nam to zadovoljstvo. Da stvari budu jasne, Charlieja sam odmah podržao kada je najavljen start pod sigurnosnim automobilom, jer one okolnosti bi svakog čovjek sa zdravim umom natjerale na takvu odluku. Vozači do tada, tijekom vikenda, nisu odvezli niti jedan krug po mokrom. Većina vozača čak nikada nije niti vozila bolid Formule 1 po kiši u Monaku. Prvi put su se okušali 30 minuta prije starta utrke, tijekom krugova zagrijavanje pred izlazak na startni grid. Gledao sam uživo prenos u tome trenutku i nisam primijetio niti jedan bolid kojem stražnji kraj nije pobjegao čim je vozač bar malo pritisnuo papučicu gasa. Kasnije, 15-ak minuta prije starta utrke, tijekom intervjua koje su vozači davali na gridu, također nisam primijetio niti jednog vozača koji je propustio spomenuti pridjev „klizavo“. Čak i kada je utrka počela, mogli smo jasno vidjeti da su se Ricciardo i Rosberg dobrano namučili prije nego li su pokrenuli svoje bolida, jednostavno su proklizali stražnji kotači i trebalo im je nekoliko sekundi da se pomjere s mjesta. Zbog toga podržavam Charlieja, FIA je jako oprezna po pitanju kiše od Japana 2014. i sve s razlogom, Charlie dobiva slatkiš za taj potez. Kao i svaki gledatelj u tom trenutku sam pomislio da će sigurnosno auto kružiti stazom krug, eventualno dva da svi vozači dobro utvrde gradivo i upoznaju se sa stazom, i onda će ih pustiti da nam svojim sposobnostima prirede zanimljivu utrku. Potez zbog kojeg ću oduzeti slatkiš Charlieju jeste što je sigurnosno auto ostalo na stazi sedam krugova. Čisto tako, kružili su po stazi dok se inje hvatalo po hladnim gumama na bolidima i odjednom ništa nije imalo smisla. Ja osobno ne vidim razlog za sedam krugova pod sigurnosnim automobilom. Već tri dana razmišljam o nekom pametnom opravdanju za Charlieja i ne mogu ga naći. Najbolji razlog do koga sam došao je da su možda htjeli spriječiti neke vozače da se kockaju i po tako opasnim uvjetima prijeđu na intermediate gume prerano i izazvali kaos na stazi. Ali, to opravdanje nije dovoljno dobro.

Rosberg

Sada dolazimo do dijela koji mijenja prvenstvo. Svakom se s vremena na vrijeme dogodi loš dan, ali Rosberg mora da proklinje bogove Formule 1 što je njegov došao baš prošlu nedjelju. Kada je bio u formi života, u naletu kakvog neko vrijeme nismo vidjeli u Formuli 1, Rosbergu su, nema drugog načina da ovo kažem, otpala muda. Svo samopouzdanje, onaj raspršni i poletni Rosberg koji stavlja Hamiltona u džep iz prethodnih utrka, sve je nestalo. Kada se sigurnosni automobil povukao, Ricciardo je munjevito ostavio Rosberga u spreju vode. Daniel je konstantno bio po bar sekundu i pol brži od Rosberga. Zatim je u njegove uši došla poruka koju prije dvije utrke nismo mogli ni sanjati, Mercedes je zamolio Rosberga da propusti Hamiltona koji je bio vidno brži. Nico je u tom trenutku pokazao veliku staloženost, nije se žalio na momčadsku naredbu, po riječima Wolffa nije se bunio, reagirao je na prvu Mercedesovu poruku i odmah je propustio Lewisa. I njemu je bilo jasno da od njegove vožnje po mokrom Monte Carlu nema ništa. Uradio je sve brzo i efikasno, i smanjio tenziju i pritisak javnosti. Da je imao protuodgovor na Mercedesovu naredbu, ili da je zadržao Hamiltona još krug-dva, i danas, tri dana nakon utrke, mediji bi brujali o tome, a Rosberg bi imao dodatni teret na leđima. Za taj potez će Nico dobiti slatkiš, jer se brzo pribrao i shvatio što je najbolje i za njega i za momčad. Ali i njemu ću morati oduzeti taj slatkiš, jer je njegov tempo na stazi bio blago rečeno očajan. Ne samo po mokrom, već i po suhom. Kada mu je momčad stavila korištene ultrasoft gume, Nico je bio gotovo jednako spor kao i prije, u odnosu na Lewisa. Zadnji šamar na njegovo dostojanstvo je opalio Hulkenberg u zadnjem krugu utrke kada ga je poslao na sedmo mjesto. I to sve dok se Rosberg bori s Mercedesom za novi trogodišnji ugovor koji Mercedes neće tako lako potpisati, ali barem je dobio neke poene puštajući Lewisa na vrijeme. Nico može reći da je njegova utrka dijelom pogoršana zbog velike gužve u boksu kada je stajao nekoliko sekundi ispred garaže s novim gumama, jer ga mehaničari nismo mogli pustiti zbog gužve kroz bokseve. Ali, to opravdanje nije dovoljno dobro.

Red Bull

Drugi detalj koji mijenja prvenstvo tiče se i VN Španjolske, a to je neko potpuno novi Red Bull. Čekali smo ih dugo, ali smo ih dočekali. S Tag Heureom ispod haube, kontroverznim promjenama vozača unutar sezone, lošim strateškim odlukama i gaženjem jednog Australca, sve su to simptomi koji ukazuju da se dobri stari, muljatorski i politički dobro potkovani Red Bull vratio. Također ti simptomi mi ukazuju na to da su priče u koje zbilja nisam želio vjerovati, na kraju izgleda točne, i da se unutar Hornera krije jedan prepredeni čovječuljak kakav se krije unutar svakog poznatog i bogatog političara s velikom moći i pivskim stomakom. Ali ne želim se zavlačiti u detalje kontroverzi, već pričati o povratku Red Bulla, na kakav god način se oni vratili. U Monaku su pokazali koliko im dobro leže što mekše gume i da su, s novim i unaprijeđenim motorom Renaulta postali jako opasni i po Mercedes. Očito je da su trenutno druga najbrža momčad u Formuli 1 i da su napravili veliki preokret u zadnjim mjesecima, toliki preokret da su u stanju ukrasti pole poziciju Mercedesima, po suhom. Nešto u čemu se najviše ogleda dominacija momčadi i bolida su upravo kvalifikacije, i Red Bull je upravo učepio mali prst Mercedesove dominacije. Zato Red Bull od mene dobiva zlatnu zvjezdicu, jer su dokazali da je Njemačka ipak pobjediva i sada svi saveznici kreću u ofenzivu. Međutim, tu zvjezdicu im isto tako oduzimam zbog krajnje neprofesionalnog poteza, koji se od takve momčadi, u takvom trenutku, nije očekivao. Incident u boksu s Ricciardom je nešto što se nikako nije smjelo desiti, bar ne dok je Daniel vodio utrku i imao pozamašnu prednost. Također im ne mogu oprostiti grozan potez dijela tima zaduženog za taktiku, kada su Daniela skinuli s vodstva utrke i stavili na njegov bolid intermediate gume, iako su znali da će Hamilton ostati na plavim gumama sve dok ne bude morao prijeći na gume za suho. Zbilja ne znam na što su računali i što su razmišljali, jer su ovako izgubili vodstvo, i još su znali da le Lewis zadržati Ricciarda iza sebe, a ako ga nekim čudom i pretekne, nema šanse da je mogao sagraditi prednost veću nego što je imao prije boksa. Horner je nakon utrke davao opravdanja za greške u boksovima, alii niti jedno opravdanje nije dovoljno dobro.

Ferrari

Početkom sezone Ferrari je djelovao kao da je nastavio gdje je i stao, možda je bio u malo većem zaostatku za Mercedesom ali to su Tifosi opravdavali novim bolidom koji je navodno revolucija, a ne evolucija starog, i treba mu vremena da proradi. Nažalost po njih, kako vrijeme promiče, revolucija ne hvata maha, i umjesto da su sve brži, onda sve više padaju. Istina je da su početkom sezone imali jako malo sreće, ali situacija u kojoj je Ferrari trenutno ne može se okarakterizirati kao loš splet okolnosti. Niti Vettel, niti Kimi, niti bolid ne rade kako treba. A čini se da ne radi ni momčad. Dobili su od mene pokoji bod jer su na početku sezone iole hvatali priključak s Mercedesom, i što su imali hrabrosti ući u sezonu s bolidom koji predstavlja „revoluciju“. Ali taj im bod također moram oduzeti jer su u zadnje vrijeme počeli gubiti od Red Bulla, te su sada, svima je jasno, treća najbrža momčad u Formuli 1. Razlika nije velika između njih i Red Bulla, ali postoji, to je pokazala i Španjolska kada su imali unikatnu situaciju da, umjesto da samo ugaze Mercedes kao neki, slome kičmu Mercedesu dvostrukom pobjedom. Međutim, Ferrari nije bio tu da iskoristi priliku. Istina je, bili su tu, ali Kimi se krugovima nemoćno gurkao iza Verstappena i nije uspijevao niti prići Red Bullu. Očito je da Ferrari pada strmoglavo otkad Allison iz privatnih razloga ne posjećuje GP vikende. Njegov nedostatak je čini se ključan u momčadi. Kako Talijani vole biti Talijani, odmah su počeli skidati Arrivabenea s čela i dovoditi Costu na njegovo mjesto. Ne kažem da se to neće desiti, štoviše, sumnjam da će Ferrari preko zime promijeniti ćud i da će Marchione zadržati jednog šefa na duže vrijeme. Ipak, pozicija u kojoj su sada neodoljivo smrdi na situaciju iz Alonsovih dana, kada su brzi, ali nedovoljno, i nešto opasno ne štima u momčadi. Vettel u Monaku, budimo realni, je uradio sve što je mogao, ali ona dva kruga iza Masse su ga skupo koštala, te je izgubio postolje baš tu. Za Kimija su rekli da on jednostavno ne voli Monako. To opravdanje nije dovoljno dobro.


Odgovor

28 komentara

  1. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    Što se tiče starta. Razumijem zabrinutost Whitinga. Ali želim vidjeti start pod kišom bez safety car. Po kiši se raspoznaju najbolji vozači. Iskreno se nadam da će Rosberg osvojiti naslov ali nakon Monaca sam mišljenja da će opet osvojiti Hamilton. Nadam se da će me Rosberg demantirati i na kraju biti prvak i pobjednik. RBR je ekipa zbog koje je došlo do promjene pravila. Kako bi se prekinula njihova dominacija. No oni su i dalje tu blizu vrha i malo im fali da se vrate na “svoju” poziciju. U Ferrariju medeni mjeseci polagano završava. Otišla je stara garda, otišao je Alonso kojem su predbacivali da ne zna razvijati bolide. Došao je vozač kojega su gledali kao mesiju. Vozač koji “najbolje” razvija bolid iliti feedback boy. Fanatizam koji se stvorio je lagano splasnio. I polako frustracije izlaze na vidjelo. Ferrari ima lošije rezultate nego lani. Tko zna kad će pobjediti ove sezone. Na naslov mogu zaboraviti. I kao što je autor rekao već, ovo neodoljivo podsjeća na Alonsovo doba. Ako se ovako nastavi i sljedeće godine, mislim da će Vettel lagano gledati u druga dvorišta.


    0
    0

    0
  2. Pirelli Hard
    Monty Prikaži

    Nebi se složio s tvrdnjom da je Rozberg izgubio muda i samopouzdanje,nego mislim da ga je oprao neki problem tehničke naravi.Da je bilo drugačije,nit bi zaostajao za Ricciardom,nit bi na zamolbu boxsa bez rječi propustio Hamiltona i na koncu,Hulk ga nebi pretekao u finišu trke.Dobar je on “mokri” vozač kaj je pokazao na Silverstonu prošle sezone,gdi je na slicku,na mokro-suhoj stazi brzinom deklasirao Hamiltona kojeg je od poraza spasio pravovremen poziv u box dok du Rosberga sjebali i pustili u nadolazeči plusak.
    Ovo RB vs Ferrari i konačno oba vs Mercedes,ostaje nam pričekati Kanadu koja bi mogla biti trenutak istine za daljnji tok sezone,mada mislim da će Mercedes,teže nego dvije dosadašnje sezone odvesti svoju ligu i osvojiti prvenstvo.Kamo sreće da se varam.


    0
    0

    0
  3. Kimi Raikkonen 7
    Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

    Loše, puno zaključaka na jako malo činjenica, ustvari više manje svi zaključci su izvučeni iz pretpostavki.
    Glupost je reći kako su Ros. “otpala muda” zato jer jednu utrku nije “pospremio u đep” Ham. pogotovo s obzirom da je imao probleme s bolidom.
    RB je “slomio” glavnu kariku Mercove dominacije samo jer su uzeli JEDAN pol i to u Monacu di bi RB bio favorit za pol i pobjedu taman da imaju pedale umjesto Reno PU zahvaljujući aerodinami koja ledi krv u žilama konkurenciji pa tako i moćnom Mercedesu. I još uz to reći kako su sada druga najbrža momčad. Čak ni u Španiji nisu bili brži od Ferra. več su uz dobru taktiku “zasjeli” na 1. poziciju te zahvaljujući konfiguraciji staze, odnosno nemogućnosti preticanja ostali prvi. Pa da nastavimo u Španiji, a koliko blizu je Kimi trebao biti Maxu da bi napisali da je bio blizu, što mu je trebao nabiti svoj nos u ispuh, 30 krugova ga je ganjao unutar pola sec. Jbg. jedino mjesto di ga je moga proći (startno/ciljna ravnica) je zahvaljujući “katapultiranju” RB iz zadnjeg zavoja je bilo nemoguće, malo je bio kratak. I meni je pun ku.ac takvih opravdanja ali to je istina, Ferr. je u španiji bio brži po krugu od RB. Ferr i RB su jaako blizu, ali po meni je još uvijek za koplje Ferr. ispred.
    I još mi “upalo u oko” ono za Hornera, pa zar stvarno misliš da je sabotirao pobjedu prije svega momčadi a zatim i vlastitog vozača? Razumio bih te sumnje da je bila borba između oba RB vozača pa da se gura juniora, ali ovako mislim da se jednostavno desila ne oprostivo skupa pogreška.


    0
    0

    0
    • F1puls
      David Vidović Prikaži

      Dugo sam tražio nekakvu izjavu i opravdanje za Rosbergov loš tempo, jedino sam našao nešto za pregrijavanje kočnica, i na više mjesta hladne gume. Nije kvar na bolida ako vozač ne može zagrijati gume na ranu temperaturu. Jednostavno, ono što smo vidjeli od Rosberga, ukazuje da su mu otpala, možda narastu nazad u Kanadi ili nadalje, ali ovu jednu utrku nije bio niti sjena prethodnih.

      Nije slomio, učepio je mali prst. :D Ovo je tek drugi pole od početka 2014. za konkurenciju Mercedesa kada oni nisu imali nikakvih problema u kvalifikacijama. Prvi je to uradio Vettel u Singapuru prošle sezone, i oko njega i Ferrarija se odmah stvorio hype. Ne vidim razlog zašto ne bi pohvalio Red Bull i Ricciarda koji su u potpuno normalnim uvjetima, u direktnoj borbi, pobijedili oba zdrava Mercedesa. A za aerodinamiku, oko toga se mi laici ne možemo raspravljati, jer nemam pristup podacima koji daju Red Bullov i Mercedesov bolid. To što je Red Bull, sve nas odmah asocira da je šasija najbolja, jer su nas na to navikli, ali moramo već jedno prihvatiti činjenicu da i Mercedes ima nevjerojatno izbalansiranu i brzu šasiju, samo još uz nju imaju više snage i bolje i efikasnije ubrzanje.

      Oprosti, ali ne mogu prihvatiti tvrdnju da je Ferrari brži od Red Bulla u Španjolskoj, ali da je Kimi sjedio iza Maxa 30 krugova na istoj taktici jer je Red Bull bio brži kroz zadnji zavoj. Ne stoji mi priča, čak i da su bili brži, rezultati to ne govore, a jedino se rezultati gledaju. Upitno bi bilo i Vettelovo postolje da taktičari u Red Bullu nisu uništili Ricciardovu utrku.

      Pogrešno smo se razumjeli, nije Horner sabotirao svog vozača, spomenuo sam njega u dijelu priče o čudesnom vraćanju Red Bulla, jer sam sada prilično siguran da je on krivac za novu cijenu motora i što Mercedesova imperija popušta.


      0
      0

      0
    • Sebastian Vettel
      senja Prikaži

      Slažem se, glup tekst. Čitajući sam se upitao koliko je autor teksta uopšte pogledao utrka ove sezone…
      Šta je to muljatorsko u vezi Red Bulla? To mi zvuči izuzetno hejterski prema Red Bullu. Ne muljaju ništa više nego ostali. Ili nego bi ostali da imaju sposobnost (mozak) da nađu rupu…
      Ferrari je bio vidljivo brži u čistom zraku od Red Bulla u Španiji. Ali mogla bi se promijeniti situacija sa nadograđenim motorom.
      Red Bull nije zajebao Ricciarda u Španiji. Mislili su da će ta taktika biti brža. Isto kao i Ferrari za Vettela. Ali ispostavilo se da nije tako. A i da su imali istu taktiku, ne mora značiti da bi dobio Verstapena, koji je bolje odvozio tu utrku. Kao što ih je Vettel stigao nakon što je prestigao Sainza, tako je i Verstapen bio mogu slobodno reći zadržavan od Ricciarda. Bio je brži, i na kraju i puno bolje čuvao gume. I zasluženo pobjedio.
      U Monaku su ga koštali pobjede. Ono je gadna greška, ali najviše što su uopšte mjenjali odluku o gumama u zadnjem trenutku. Mogao je i na softu lagano do pobjede, s obzirom koliko su bili brži.


      0
      0

      0
      • F1puls
        David Vidović Prikaži

        Navodno Red Bull nikada nije niti planirao promijeniti dobavljača motora, što ova stvar s Tag Heuerom i dokazuje, već su (opet navodno) napravili nekakav deal s FIA-om, dignuli što veću frku prošle sezone kada su navodno odustali od Renaulta samo da se umanji moć koju je Mercedes stekao, a zatim i Ferrari. Potom su vješto podebljali teze o motorima na sastancima strateške grupe, tako da je izglasana manja cijena za motore i mogućnost da se tijekom sezone prepravljaju i razvijaju pogonske jedinice. Na tu muljažu mislim.

        Ali jesu Ricciarda ostavili na stazi nekoliko krugova duže, što ga je i bacilo iza Vettela, toliko da ga na kraju nije mogao obići.


        0
        0

        0
  4. dakako Prikaži

    Ja bih radije pricekao sa osudjivanjem i otpisivanjem Rosberga.Misljenja sam da njegovi zaostaci po krugu jasno daju do znanja da problem nije bio u njemu,nego u bolidu,potvrda tome mi je gubitak pozicije od Hulka.Uostalo moze se i njemu desiti los dan ili vikend.

    Nadalje Red BUll je po meni imao dvije utrke koje su im isle u korist.

    U prosloj razbijanje Mercedesa u prvom krugu i neuspjela taktika Ferarija.

    U ovoj mislim da im aero paket obozoava upravo ovakve staze,cak malo i pretjerano. Rici je iako na stupanj tvrjdim gumama morao pred kraj otpustiti gas, jer su gume ocito dobrano dale sve od sebe. Tako da se bas i ne moze govoriti o besprijekornom balansu bolida za ovu utrku.
    Naravno poluce li ovakav uspjeh i u Kanadi povlacim sve napisano.


    0
    0

    0
  5. Red Bull
    grga Prikaži

    Jako dobar osvrt. Sviđam. ;)


    0
    0

    0
  6. Ayrton Senna
    Beethoven87 Donator Prikaži

    Dobar tekst, iako se ne slazem s nekim stvarima, ali razumijem “kut gledanja”…
    Za start se slazem. Doduse, lako je meni/nama sada suditi nakon utrke, ali zbilja sam bio razocaran/nazivciran s tih 7 krugova…
    Rosberg- svi smo skloni, ja prvi, generalizirat stvari i ljude i stavljat ih u kalupe kao npr. Rosberg-izgubio/nema muda, Max- pocetnicki zajeb/previse zelen itd… Ali, za oba sto sam spomenuo- mislim da ipak nisu tocna.
    Sto se tice ekipa, trba pricekat Kanadu. Ali vjerujem da je odnos snaga ipak: Mercedes, Ferrari pa Red Bull… u kojem omjeru takodjer cemo vidjeti. i naravno, ovsino o stazi… inace, prema Red Bullu imam antipatije jos od kad su se pojavili, ali svejedno- respect. barem dizu prasinu…


    0
    0

    0
  7. Michael Schumacher
    Slavenowsky Donator Prikaži

    Ja isto mislim da je Rosberg izgubio muda, ne za cijelu sezonu, nego na VN Monaka. Ovdje svi pricaju o njegovom problemu u bolidu, no niko ne pise konkretno o kojem je problemu rijec?

    Prvo je ovo bila verzija:

    “In racing you have good days and bad days,” said Rosberg. “Today was a bad day for me. I didn’t have the pace to fight for the win and we need to understand why.

    “It was possibly a brake issue – but I don’t know for sure yet. I didn’t feel like I could push to the limit at the beginning of the race on the wet tyres.

    Onda ovo:

    “Definitely, I’m baffled by that lack of pace initially I just felt completely, I don’t know what, no confidence in the beginning on those tyres.

    “And then it just didn’t go my way in the pit-stops. We had an issue at the pit-stop

    Rosberg je u Monaku na kisnim uvjetima bio ocajan, Hamilton je poznat po dobroj voznji na vlaznoj stazi, ono pustanje Hamiltona je bilo vise zbog manjka muda. Ocigledno je isao na tu soluciju, bolje pustiti Hamiltona ispred, pa biti treci i cuvati koliko – toliko svoju prednost u sampionatu, ali nije racunao za*eb tima u box-u, te isto tako za*eb RBR-a.

    Poznati analiticar/ voditelj RTL-a Christian Danner isto tvrdi da je Rosberg napravio gresku:

    “If at the end Nico is missing two, three, four points, he will remember letting Lewis past. I am also quite sure that Hamilton would not have done the same thing,” Danner added.

    Apsolutno se slazem s njim da Hamilton ne bi ovo isto ucinio, sem ako nije neki bas za*eb sa bolidom. A paradoks je svemu tome, da Hamilton ovo izjavljuje:

    “We have an agreement, which when the team asks you to push and you’re not able to and it’s hindering the team’s chance of winning we have that agreement [to move over].

    A u Madjarskoj je jasno zaignorisao timske odredbe!

    No jedno je sigurno, Rosbergu treba novi ugovor, pa je spreman sad na sve.

    Sto se tice Ferrarija, njima su boljka kvalifikacije, Ferrari je tu treca momcad definitivno. A sto se tice utrka, RBR jos nije ispred. Vidjeli smo situaciju u Spaniji, ocekivao sam da ce se RBR odlijepit od dvojca Ferrarija, nakon sto su se ovi nasli iza Sainza, ali nakon par krugova, Vettel zaobilazi istog i lagano sustize oba vozaca. Dolazimo onda u onu situaciju gdje je pretec, nije isto kao i sustic, jer konfiguracija staze nije to dozvoljavala, a Monako je jos gori po tom pitanju.

    Sad tek slijede staze koje ce prikazati pravo stanje momcadi, Ferrari ako ne rijesi problem sa gumama, kvalifikacije ce i dalje biti glavobolja, a jedino ih u utrci moze spasit brzina, kao i dobra logistika.


    0
    0

    0
    • Bernie Ecclestone
      Dani Donator Prikaži

      U Mađarskoj su obojica nisu imali izglede za pobjedu. Pored toga Rosberg je mogao proći da se približio dovoljno blizu i da je bio brži. Što je uostalom i sam lewis rekao ” im not slowing dow for nico” Dakle ako je brži neka se približi. Nico to nije bio u stanju. Zašto bi ga onda puštao naprijed?

      https://www.youtube.com/watch?v=b_4qkL32aXM


      0
      0

      0
      • Michael Schumacher
        Slavenowsky Donator Prikaži

        Hamilton je imao 16 krugova stare gume, Rosberg je skidao 2-3 sekunde Hamiltonu, kad je 3-4 kruga do kraja sustigao Hamiltona, cak ga je par puta napao, gdje je ishod mogao biti izlijetanje sa staze, jer se Hamilton branio, a po pravcu DRS nije nista pomogao, jer je i Hamilton koristio isti nad Alonsom.

        Poenta je da je Hamilton branio svoje pozicije, a Rosberg predao.


        0
        0

        0
    • avalon Prikaži

      možda ovo vridi tek od ove sezone “We have an agreement, which when the team asks you to push and you’re not able to and it’s hindering the team’s chance of winning we have that agreement [to move over].” ? ako je tako ( zbog smirivanja” strasti vozača mercedesa jasnim “pravilom” ) onda je izlišno spominjati lanjsku mađarsku . na osnovu čega bi rozberg zna da je LH bolji od njega po kiši ? na osnovu japana 2008. kad bi po kiši bija “popušija” titulu da nije bilo glocka ? jedina 2 vozača koja su zaista dokazala da su dobri po kiši su trenutno button i seb , a ostali … zavisi . npr massa je katkad očajan po kiši ali katkad je zna odvozit odličnu “mokru” trku . zašto ne virovat da je nico uz “neefikasan” box ima i nekih drugih problema ? pa kad je staza već bila suha nije moga ugrozit alonsa , a na kraju ga je i hulkenberg preteka . ako je “papak” po mokrome valjda se vidilo da nije po suhome . nije MC baš sklon preticanjima ali sigurno da mercedes ima odličnu šasiju , PU , bolji je u svim segmentima od McLH i FI ali …jbga .


      0
      0

      0
  8. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Što se tiče slatkiša.
    Rosbergu bi možda ostavio polovinu tog slatkiša jer se eto spominje taj “brake issue” i zayeb u boxu. A i neka vrati “samopouzdanje” sa tih pola slatkiša
    Charlieju definitivno oteti slatkiš zbog tih 7 krugova. I ne vraćati mu ga na duži period.
    Ferrariju vratiti slatkiš u zvisnosti od Kanade. Da vidimo hoće li ga zaslužiti.
    Red Bullu vratiti slatkiš tek kad Ricciardo pobijedi. Ostavimo Španiju po strani, mada je i tamo mogao pobijediti, ali u Monaku su ge zeznuli, al` ono da valja.


    0
    0

    0
  9. zigorec Prikaži

    Odličan članak, volim kada autori jasno iznose svoje mišljenje. Međutim, to ne znači da se s istim slažem, pa idemo redom:
    Charlie – nisam siguran, čini mi se da u vrijeme starta utrke nije više padala kiša. Po meni, bilo bi bolje da je start bio odgođen za 10 – 15 minuta pa da se redovito startalo. Znam, za vrijeme SC-a vozači voze i staza se bolje suši, ali to su ipak navodno najbolji vozači na svijetu.
    Rosberg – mogu ga razumjeti. Zna da je Hamilton bolji na kiši i da mora juriti rezultat jer već puno zaostaje za njim, uvijek postoji opasnost da se u toj jurnjavi zaleti u ogradu, a Rosbergu je ipak važnija kontrola štete no da li će biti bolji od Hamiltona ili neće. Osim toga, tu je i stvar ugovora pa mi je razumljivo zašto je poslušao momčadsku naredbu. Da nije, lako mu se moglo dogoditi da ga pozovu u boks i namjerno opstruiraju nekoliko sekundi (neplanirano), samo da ga Hamilton prođe jer je bio u tom trenutku brži. Da li je imao poteškoća s autom ili nije, to sada i nije toliko bitno, ali je u oba ulaska u boksove bio za par sekundi zakinut (ne mislim da je to bilo namjerno). A to da je i Rosberg prilično labilan psihički je stara stvar, samo se nadam da je ove godine nešto napravio na samom sebi i očvrsnuo tako da će moći zaboraviti Monako i nastaviti s odličnom formom koju je pokazao ove godine.
    Red Bull – potpuno se slažem s napisanim, neoprostivo je što se dogodilo s Ricciardom, a znakovito je da je i prethodnu utrku izgubio isključivo odlukom momčadi.
    Ferrari – Arrivabene mi se sviđa od kada je došao na čelo momčadi, ali sada već izgleda kao da poprima “Arai sindrom”, stalno najavljuje bolje rezultate, a nema ih. Da li je to zato što je glavni šef Fiata navodno izjavio da ove godine Ferrari mora pobjediti, u suprotnom da će biti posljedica ili je nešto drugo. Vezano uz to, da li Allison zbog toga izbjegava dolaziti na utrke, a u prikrajku čeka smjenu Arrivabenea kako bi zauzeo njegovo mjesto? Ne znam, sve je moguće.
    Na kraju, dobro je da se povećava krug mogućih pobjednika u svakoj utrci, da nisu više samo Mercedes ili Ferrari. Ipak se povećava zanimljivost.


    0
    0

    0
  10. avalon Prikaži

    svima najprije slatkiši ( nekima i zlatna zvjezdica ) , a na kraju svi ostaju bez slatkiša ( i zlatnih zvjezdica ) … znači status quo :) whiting je možda treba pustit da se starta normalno ? ili je SC treba na stazi ostat krug , dva ? OK , valjda .. david ne može pronač pametno opravdanje za charlia … uzima mu dani slatkiš :) :) no onda pročitam izjavu jednog od najiskusnijih i najboljih vozača na gridu … fernanda koji je izjavija “Bilo je teško od početka, nulta razina vidljivosti iza sigurnosnog automobila, a onda pogađanje i opipavanje gripa jer su to bili prvi mokri krugovi u vikendu. ” ako je bila nulta vidljivost iza SC kolika i kakva bi bila vidljivost iza bolida koji bi ipak vozili brže od SC , a i nemaju blatobrane ka SC ? brundle je posli nesriće bianchia izjavija da je po kiši vidljivost nikakva , da vozači vide manje nego šta se vidi kamerom , a znamo da kamera ( tj mi koji gledamo doma ) zbog izbacivanja vode guma bolida “vidi” vrlo malo . valjda je charlie treba dozvolit uobičajen start i jednu “masovku” klizanja , sudara jer i david koji već danima ne može pronač pametno opravdanje za postupak charlia je primjetija “niti jedan bolid kojem stražnji kraj nije pobjegao čim je vozač bar malo pritisnuo papučicu gasa” ( 30 min prije početka trke ( kad su vozači “testirali” stazu ) . pa još “tijekom intervjua koje su vozači davali na gridu, također nisam primijetio niti jednog vozača koji je propustio spomenuti pridjev „klizavo“” dakle oni koji su neposredni učesnici nisu mogli “obuzdat” proklizavanje bolida , svima je bilo klizavo . možda je tu pametan razlog charlia koji david danima ne pronalazi iako intenzivo razmišlja ? da je whiting npr zadrža SC 2 kruga na stazi pa da se desija mslovni krš onda bi ga napali ka staroga glupana koji je dozvolija rizik na USKOJ , premokroj stazi , a kad je to anulira sa 7 krugova SC onad je opet glupan jer 7 krugova je bilo previše pošto se ” se inje hvatalo po hladnim gumama na bolidima ” ( opaska autora ) . baš me zanima kad je to “inje počelo otpadat” sa guma tj kad se trka “ubrzala” s obzirom na podhlađene gume ? jer kolumnist piše “Kada se sigurnosni automobil povukao, Ricciardo je munjevito ostavio Rosberga u spreju vode. Daniel je konstantno bio po bar sekundu i pol brži od Rosberga” svaka čast danielu šta je tako munjevito “krenija” zanemarujući inje na gumama . samo me čudi da se iza RB stvara sprej vode i posli 7 krugova SC iz čega bi se dalo zaključit da je vidljivost i dalje bila slaba , a na ovako uskoj stazi bez zona izljetanja …..


    0
    0

    0
    • Ayrton Senna
      Beethoven87 Donator Prikaži

      Avalone, od kada je sprej (vodena prasina) postao toliki problem? Gledam formulu1 20god i vidio sam X voznji po puno jacim kisama… Pa Magnusen je u 5. krugu na team radio zavapio: “the track is ready, guys…” u 5. krugu !
      Mislim, ne mozemo znat jer nismo bili tamo, ali na ekranu zbilja nije izgledalo tako strasno, vidio sam puno gore i to sa normalnim startom…
      Razumijem ja takodjer oprez zbog aktualnih tema “zastite vozaca”, ali pretjeruju ga i rade si anti-reklamu. Mislim, uvijek je to bio elitni sport, ali sada se pretvara u šminka-sport… i ne kuzim, bolidi su valjda i bolji i laksi za kontrolirati sa svim silnim elektronikama, nego nekad…


      0
      0

      0
      • avalon Prikaži

        Beethoven87 … ” od kada je sprej (vodena prasina) postao toliki problem? “” ne znam ja ali ako te zanima možda možeš mailom pitat martin brundla . posli nesriće bianchia opisa je svoje iskustvo na mokroj stazi suzuke u istom zavoju u kojem je poginija nesritni jules . martin je kaza ” bila je slaba vidljivost i nisam mogao vidjeti ni vlastiti upravljač” tu je izletija i slomija sucu nogu . toliko o vidljivosti tj iskustvu nekoga ko je odvozija 158 trka u karijeri . 20 godina gledaš F 1 i nikad ti nije bija problem GLEDAT kako se vozi po kiši ? a da te npr bilo sest u bolid dvosjed koji sljedi bolid isprid pita bi te onda šta i koliko bi vidija i bi li ti onda to bilo problem . evo djelića kolumne AK posli japana 2014. “. I tako dolazimo do ovogodišnje Velike nagrade Japana. Počinje utrka, a ja već pjenim od bijesa gledajući safety car kako niže krugove. Volim kišne utrke, nisam ih se nagledao ove godine i u sebi psujem FIA-u i sve te protokole koji ne daju vozačima da se utrkuju zbog par kapi kiše” slično je počela suzuka ka i ovi MC … samo sa tragičnim završetkom . tada su svi krivili FIA , charlia no ko će se sjetit 2014. i smrti bianchia ? najvažnije je da nama bude izbudljiva trka , a ko jbe vozače i potencjalne nesriće … koliki smo mi licemjeri ! bilo je trka izuzetno “mokrih” ali neke staze imaju velike izletne zone pa klizanja , izljetanja itd “opraštaju” vozačima i nema neke velike opasnosti osim ako neko nije “ljubimac” nesriće no MC nije takva staza …. mislim da i onaj koji F 1 prati nekoliko sezona to shvaća . neposredni učesnici su se posli “probnog” kruga žalili na klizavost ( tim viša šta je MC ulična trka di se odvija promet svakog dana , a automobili “zagađuju” cestu … to znamo it vlastitog iskustva kad padne kiša kako su gradske ceste kliske ) , bolidi su proklizavali ali jbga , nije problem to bilo gledat iz fotelje i žugat kako je SC predugo na stazi . u životu sam 2 X mora stat sa strane i čekat da kiša popusti je mi 2. brzina brisača nije bila dovoljna da “skine” kišu sa šajbe , zamisli vožnju 2 bolida , jednog neposredno iza drugog , a svaka guma “izbacuje” 65 l vode u sekundi , istina pri 300 kmh no neka je u MC “izbacivala od 35 do 50ak l na najbržim djelovima staze … to bi bilo ka da ti neko vizir kacige konstantno zaliva sa 70 do 100 l vode samo u vidu …. vodene prašine . kad u prenosu vidimo kameru sa bolida onda najčešće vidim skoro ništa od tog spreja . neka toliko “vidi” i vozač pa onda bi trebalo promislit kakvi su uvjeti na “debelo” mokroj stazi . osobno nikad ne “navijam” za kišne trke , ne volim ih gledat ni iz fotelje . valjda sam kukavički papak za razliku od vas mnogih koji bi vrlo rado provozali bolid ulicama MC natopljenih kišom i to …. for gas :) :) :)


        0
        0

        0
      • Ayrton Senna
        Beethoven87 Donator Prikaži

        Avalon, respect. Sve sto si napisao stoji i cijenim tvoju suosjecajnost prema vozacima. Ja je nemam, ne u toj mjeri i vjerojatno sam malo prebrutalan u nekim stavovima i ocekujem mozda od f1 nesto sto ona nije… Ja F1 dozivljavam kao ekstreman sport u kojem je jedna od poanti “ples po rubu”, a zalim se jer je ona to sve manje sto se vidi po potezima kao sto je bio ovaj “safety car”… To mi je nesto kao jebanje s kondomom zbog straha da se ne napravi dijete. Sex je sex, ali jebiga, ipak nije isto sa ili bez ;) pa cemo jos malo pilule, spirale (“halo” sustav npr) i ostale gluposti… Nekima je mozda isto i ne smeta, meni nije isto… Treba jebat posteno i bit svjestan da poslije (i za vrijeme) jebanja nema kajanja!


        0
        0

        0
  11. Dietrich Mateschitz
    Ante Vetma glavni urednik Prikaži

    Što se tiče sigurnosnog automobila, uvjeti na stazi i nemaju toliko veze s tim kad će pustiti normalno utrkivanje. Kontrola utrke treba alibi za slučaj da se nešto dogodi. Zato se čeka poneki team radio, odnosno da nekoliko vozača javi da su uvjeti u redu i onda se za slučaj neke nezgode uvijek može reći da su vozači jedini koji vide pravo stanje i oni su potvrdili da se može utrkivati. Znači, dvije-tri poruke vozača i nakon 2 kruga ide restart…


    0
    0

    0
    • Ayrton Senna
      Beethoven87 Donator Prikaži

      Ako je tako, onda ok… iako mi je to malo cudno… tko ce javiti, kad, i preuzet odgovornost sebi na ledja ako se nesto i desi… logicno sam mislio da to javljaju ovi iz sigurnosnog aut. kontroli utrke… svejedno, dojma sam da je tu bilo previse opreza, iako i to razumijem s obzirom na sve okolnosti… but i don’t like it.


      0
      0

      0
      • Dietrich Mateschitz
        Ante Vetma glavni urednik Prikaži

        Nije to službeno pravilo, ali je uobičajena praksa. Naravno, ako svi vozači šute, teoretski, i nitko ništa ne javlja na team-radio, kontrola utrke bi donijela odluku na svoju ruku, ali to bi sigurno bilo dosta kasno, odnosno kad uvjeti budu toliko očito dobri da je skoro i suho. Jbg, nitko ne želi preuzeti odgovornost za sumnjive uvjete i onda se čeka vozači sami kažu da je dovoljno dobro.


        0
        0

        0
  12. Alain Prost
    Alain Prost Prikaži

    I onda, nakon svega napisanog,, zašto je VN Monaca preokrenula tijek prvenstva? Kako, gdje?
    Pa Mercedes pobjeđuje ove godine i kada im nije sve idealno, baš kao u Australiji, da se nisu sudarili u Španjolskoj gdje bi bili u odnosu na druge.
    Govoriti za Rosberga da nema muda, za vozača koji je MC uz Sennu i Hilla jedini pobijedio tri puta za redom je smiješno.
    Ide Kanada, vidjeti ćemo što će se to preokrenuti kada LH i NR stisnu gas do kraja.


    0
    0

    0

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.