Jochen Rindt

“Nitko ne zna koliko će dugo živjeti. Zbog toga morate raditi što više možete i što brže možete.”

Karl Jochen Rindt (18.04.1942.) rođen je u Mainzu (Njemačka). Njegovi roditelji su izgubili život u bombardiranju Hamburga tokom Drugog svjetskog rata. Nakon tragičnog gubitka, Jochena su posvojili djed i baka, koji su živjeli u Grazu. Jochen se školovao i odrastao u Grazu, uzrokovajući pri tome mnoge probleme. Još u školskim danima, bio je posebno dijete i bio je očigledno sklon nadmetanjima. Njegov djed je bio ugledni pravnik, tako da je Jochen pohađao mnoge privatne škole. Ali, zbog svog nemirnog duha, često je bio izbacivan iz škole. Adolescentsko doba kod Jochena pridonijelo je njegovoj žudi za adrenalinom i nadmetanjem. Čak je dva puta lomio udove na skijanju. Na cesti, Jochen je svakodnevno jurio velikim brzinama, bez straha i odgovornosti, te pravio probleme lokalnim policajcima. Bio je agresivan u vožnji, što pokazuje činjenica da je kasnije na utrkama motocikala, ili pobjeđivao ili završavao sa strane sa prevrnutim motociklom. Bio je odlučan da još u tinejdžerskim godinama dostigne vrhove motosporta.

Inspiriran svojim idolom, Wolfgangom von Tripsom, adrenalin je prvo pronalazio u penjanju na stijene, ali je taj hobi brzo zamjenio motorsportom. Počeo je u motociklizmu, ali se vrlo brzo prebacio na jednosjede. Često je završavao u bolnicama sa frakturama, ali nije odustajao. Njegov veliki pomak u karijeri nastupio je kada je osobno otišao u Englesku i kupio Brabham bolid Formule 2 za 4000 funti. U njegovoj drugoj utrci ikada, u Crystal Palaceu, tada kao “nepoznati austrijanac” pobijedio je velikog Grahama Hilla. Njegov stil vožnje je postao njegov zaštitni znak. Jednom prilikom komentator je govorio o luđačkom stilu vožnje Jochena:

“Njegov bolid je bio nakrivljen tijekom cijele utrke. Prolazio je kroz zavoje pod nevjerovatnim uglovima i uvijek je izgledalo da će izletjeti sa staze.”

Postao je gotovo nepobjediv u Formuli 2, te je 1965. godine potisao trogodišnji ugovor sa momčadi Cooper u Formuli 1. Međutim, te godine njihov bolid nije bio konkurentan. Ali Jochen se zadovoljio u drugim serijama. Pobijedio je na utrci 24 sata Le Mansa vozeći Ferrari 250LM, a kolega mu je bio Masten Gregory iz SAD-a. Tu sezonu u Formuli 1 završio je na 13. mjestu sa 4 boda, a kao najbolji rezultati se ističu 4. mjesto u Njemačkoj i šesto mjesto u SAD-u. Uslijedilo je teško doba za Austrijanca. Njegov Cooper je sljedećih godina bio daleko od konkurencije, te je morao voziti izvan svojih granica. Često je bio frustriran time, ali njegov talent mu je osigurao treće mjesto na kraju sezone 1966. Naredna sezona je vjerovatno bila najgora u njegovoj karijeri, završio je samo dvije utrke i obje završio na četvrtom mjestu.

1968. prelazi u Brabham, u nadi da će bilježiti bolje rezultate. Nakon dvije uzastopne titule za Brabham u 1966. i 1967. godini, napravili su nekonkurentan bolid, pa Jochen ponovo završio samo dvije utrke u sezoni, ali ovaj put obje na trećem mjestu.

Tračak nade se javlja 1969. godine kada ga Lotusov šef Colin Chapman poziva u svoju momčad. Sada je za timskog kolegu imao Grahama Hilla, tada dvostrukog prvaka. U Španjolskoj, dok je vodio utrku na Montjuic Parku, visoki spojler na stražnjem kraju Lotusa 49 se srušio, što je prouzrokovalo izlijetanje sa staze. Prilikom izlijetanja, Jochenov bolid se slupao u drugi Lotus, onaj koji je Hill ranije zbog istog problema sa zadnjim krilom “odvezao” u zaštitne ograde. Hill je prošao neozlijeđeno, ali je Jochen slomio vilicu i prošao sa lakšim ozlijedama. Kasnije je Jochen žustro kritizirao Lotusove bolide, nazivajući ih nepouzadnima i nesigurnima. Do kraja sezone, završio je samo četiri utrke, među kojima je i njegova prva pobjeda u karijeri, ona u SAD-u na stazi Watkins Glen.

1970. nije dobro počela za momčad Lotus, jer novi bolidi nisu bili spremni za početak sezone, pa se vozilo u prošlogodišnjem Lotusu 49. Vjerovatno najveća pobjeda Jochena je ostvarena u tom bolidu, ona u Monaku. Većinu utrke Austrijanac je bio na petom mjestu, ali se zbog nekoliko odustajanja našao na drugom mjestu, 15 sekundi iza vodećeg Jacka Brabhama, a zatim je počeo lov. Iz kruga u krug Jochen je skidao rekorde staze, da bi do zadnjeg kruga došao na rep Brabhamu. Pod velikim pritiskom, Jack izlijeće u zadnjem krugu, te Rindt dolazi do pobjede.

Narednih nekoliko tjedana Jochen se suočio sa velikim gubitkom dva dobra prijatelja, Brucea McLarena i Piersa Couragea. Nakon njihove smrti, obećao je ženi Nini, poznatoj finskoj manekenki, da će se povući na kraju sezone, jer je kod kuće imao kćer Natashu. Sljedeće četiri utrke u novom Lotusu 72 je odvozio na maksimumu, pobjedivši sve četiri u nizu i tako osiguravši titulu.
A onda je došao kobni 05. rujna 1970. godine, trening na Monzi, kada je njegov Lotus neobjašnjivo izletio u ograde slavne staze. Jochen je na mjestu preminuo.

Jochen Rindt će ostati poznat po agresivnom stilu vožnje, neosporivom talentu i gladi za pobjedom. Postao je prvi vozač Formule 1 koji je posthumno proglašen prvakom. U svojoj relativno kratkoj karijeri pobijedio je šest puta.

Anketa

Kako mislite da je Jochen Rindt trebao biti rangiran?

Rezultati

Loading ... Loading ...

Odgovor

4 komentara

  1. Mclaren
    raca Prikaži

    @David; ovo mi je među najzanimljivijim djelom portala, i ne samo ovog. Pošto si već odabrao 15-toricu, bilo bi dobro da si na kraju ovog “serijala” o njima, prepustio nama, forumašima da, nakon što svih petnaest bude predstavljeno, odlučujemo kako će biti rangirani. Postavi, npr. abecednim redom sve vozače od 1-15, a sa desne strane poziciju koju svaki forumaš dodjeljuje nekom od vozača. Postavi neku blokadu da netko ne bi više puta glasovao i tako bi imali našu internu anketu. Može se napraviti i neki sustav bodovanja. Ovako malo izgleda mršavo anketa, jer kako odrediti, npr. da li je Rindt dobro, bolje ili lošije trebao biti rangiran, kad ne znamo bar još 5-6 vozača koje si odabrao. Razmisli, nije još kasno.


    0
    0

    0
  2. Emerson Fittipaldi
    diesel Prikaži

    Odličan tekst, sviđa mi se ovaj serijal :)
    Btw kolega raca je dao dobar prijedlog.


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.