McLaren i Honda najavljuju poboljšanja za europsku turneju

Izdvojeno

Luka Maloić

Prije 8 godina 4 min 3 komentara

McLaren Honda

McLaren Honda

McLarenov  tabor

McLaren će za VN Španjolske predstaviti novu podnicu, krila i karoseriju kao dio prvih većih unaprjeđenja u tekućoj sezoni. Ekipa iz Wokinga nada se da će ovim poboljšanjima lakše uhvatiti ulazak u treću kvalifikacijsku rundu. McLarenovu ekipu veseli podatak da su ove sezone znatno napredovali u performansama motora i samog bolida, a ulazak u TOP 10 u kvalifikacijama u Rusiji im je izmaknuo za samo jednu desetinku. Sada, prije početka europske turneje, ekipa planira agresivni pristup razvoju kako bi dalje napredovala.

Svejedno, McLarenov trkači direktor Eric Boullier je oprezan oko izjava i ne želi davati lažne nade.

“Ne znam kako će ova poboljšanja utjecati na krajnji rezultat u Barceloni i ne želim kreirati nikakva nerealna očekivanja. Ali, Monako će nam svakako odgovarati, iako ta utrka zna biti veoma nepredvidljiva. Ne želim najavljivati nešto jer smo rekli da ćemo u Rusiji ući u TOP 10 pa nam je to izmaklo za dlaku. Dobra vijest je da smo blizu Red Bulla, koji je stvarno dobar automobil za uspoređivanje, ali smo bili veoma razočarani što nismo ušli u TOP 10.”

McLaren je s ruske staze, na kojoj je snaga motora itekako bitna, došao kući s devet bodova, a Boullier misli da je to jasan dokaz da ekipa napreduje.

“To znači da je naš paket počeo raditi kako treba. Evidentno je da i dalje trebamo više brzine na pravcima, a imamo problema i s potrošnjom goriva. Kao što ste vidjeli na kraju utrke u Rusiji, Fernando je nekoliko krugova pred kraj odvozio bez programa štednje goriva i bili smo jednu sekundu brži po krugu – tako da se možemo boriti sa ostalima. Napredujemo i to je dobro. Na svaku utrku donosimo neka poboljšanja i ekipa se jako trudi – i McLaren i Honda – malo po malo sustižemo konkurente.”

Hondin tabor

Honda želi iskoristiti svoje preostale tokene za razvoj motora kako bi odjednom ispravila uočene nedostatke – tako smatra šef Hondinog motorpsorta, Yusuke Hasegawa, koji, očito, više preferira ovaj pristup nego princip manjih unaprjeđenja kroz sezonu. McLarenov partner je jedini proizvođač motora koji nije iskoristio nijedan token od kako je tekuća sezona započela. Renault, koji će uskoro predstaviti veće poboljšanje, iskoristio je jednog za Bahrein, a Mercedes i Ferrari dva, odnosno tri za Rusiju.

“Naravno da ćemo nastaviti razvijati, samo moramo odlučiti kada ćemo novu tehnologiju implementirati u bolid. Imamo tokene, ali je njihov broj ograničen i ne želimo ih koristiti za male korake. Moramo vidjeti točne rezultate ovog razvoja i nadam se da će to biti veliki korak naprijed. Čuo sam da su neki dijelovi veoma obećavajući, ali prije nego ih isprobamo ne možemo znati prave benefite koje donose. ICE i ERS su u posebnom fokusu.”

World Motor Sport Council je nedavno ratificirao nove regulacije koje govore kako će sustav tokena nestati na kraju sezone, a Hasegawa tvrdi kako je Honda zadovoljna s tom odlukom.

“Sretan sam što F1 odbacuje sustav tokena za 2017., ali to će biti velika promjena za inženjere. Imat ćemo više slobode za razvoj i rast, što je dobro.”

Planira se i pojačanje zvuka samih motora radi gledateljstva, pa će pogonske jedinice trebati dodatni generator ispuha.  Hasegawa nije siguran zašto točno formuli 1 treba takav uređaj, ali nema ništa protiv toga ako je to u interesu navijača.

“Ne znam zašto trebamo toliko buke za F1. Ali, ako navijači žele da to predstavimo, onda ćemo slijediti njihove želje. Imamo tu dužnost.”


Odgovor

3 komentara

  1. Mclaren
    raca Prikaži

    Neka Honda sredi motor do krajnje konkurentnosti, a ja ću vrlo lako pregrmjeti ako bude i bešuman


    0
    0

    0
  2. Ferrari
    c0bra01 Prikaži

    “Ne znam zašto trebamo toliko buke za F1. Ali, ako navijači žele da to predstavimo, onda ćemo slijediti njihove želje. Imamo tu dužnost.”

    Ne znaš jeli?

    Odmakni se, i sjedni za tv. Garantiram ti da ćeš zaspat do 20 kruga…

    Po meni je zvuk formule bitni od onog željeznog šarafa što je mercedes razmišljao da ga skinu (radi balansa i 2 stotinke),

    Radi zvuka sam i počeo gledati F1, što je strava za slušati… Čudi me da se danas ikako čuju. BTW nisam odavno gledao F1 pa ću od Španjolske ponovo počet pratit i naravno ovaj web sajt što mi je ferrari preporučio. tnx :)


    0
    0

    0
  3. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Bez komentara vise za ove izjave jasno znamo sto ocemo od njih a na njima je to da realiziraju jer kao sto hasegawa kaze za zvuk tako treba za sve.Slijedi nase zelje to je vasa duznost ;)


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.