Ocjene vozača za Vn Kine 2016.

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 8 godina 4 min 21 komentara

VN Kine, Shangai internazional circuit

Ove godine nas je dobro krenulo s utrkama. VN Australije bila je odlična uvertira u sezonu, VN Bahreina nas je treću godinu uzastopno počastila nizom borbi na stazi, dok se Kina napokon vratila iz uspavanosti u koju je ušla dolaskom novih turbo hibrid motora. Ocjene vozača za treću ovosezonsku utrku pogledajte u nastavku.

Nico Rosberg – 9.5/10
Vodeći čovjek prvenstva odvozio je gotovo savršenu utrku. Osvojio je tako svoju 17. pobjedu u karijeru, točno četiri godine i dva dana poslije nego što je došao do prvog slavlja u Formuli 1, također s momčadi Mercedes AMG Petronas. Nico je ovom pobjedom zasjeo na čelo neslavnog poretka, pa je sada F1 vozač s najviše pobjeda bez titule prvaka.

Sebastian Vettel – 8/10
Nije ovo bio jedan od uobičajenih trkaćih vikenda Ferrarijevog vozača. Prvo je netipično napravio par grešaka u brzom krugu treće kvalifikacijske runde te izgubio od momčadskog kolege. Ne bih puno oko sudara u prvom krugu, ne želim stati na ničiju stranu, pa tako neću ošteti bilo koju trojicu “orkivljenih”. Proboj prema naprijed bio je sjajan, oba puta, a najviše je dojmilo domišljato pretjecanje Hulkenberga i Sainza na uskom pravcu do ulaska u boks.

Daniil Kvjat – 8.5/10
Rus je u kvalifikacijama ponovno uvjerljivo izgubio od momčadskog kolege, te je to definitivno područje na kojem mora poraditi. Da je kojim slučajem startao iz drugog reda, s onakvim startom bi mogao ciljati i na čelno mjesto u utrci. Daniil je kroz jučerašnju utrku imao pune ruke posla, a drugo mjesto na kraju nije uspio zadržati, pa je na kraju uzeo treće mjesto i svoje drugo postolje u karijeri.

Daniel Ricciardo – 9.5/10
Aussie je u nedjelju ostao bez sportske sreće, s kojom bi vjerojatno osvojio postolje. Nakon sjajnih kvalifikacija i odličnog starta, Danielu je pukla guma već na samom početku utrke, upropastivši mu tako cijeli vikend. Odličnim probojem uspio je doći sa začelja na četvrto mjesto, uz niz odličnih pretjecanja.

Kimi Raikkonen – 7.5/10
Nakon što je u kvalifikacijama uspio pošteno pobijediti Sebastiana Vettela, Kimi Raikkonen imao je nešto slabiji nastup u utrci. S obzirom da iz Ferrarija nisu došle obavijesti o oštećenju na Kimijevom bolidu, čudno je što se tako sporo probijao prema naprijed s dna poretka. Vettel se relativno brzo probio s 15. mjesta prema vrhu, dok je Raikkonenu s 19. trebala cijela vječnost, da bi tek na kraju “proradio” i osvojio peto mjesto.

Felipe Massa – 8/10
S obzirom da je sada izvjesno kako o trećem mjestu u poretku konstruktora mogu samo sanjati, Williamsovi vozači se moraju svim snagama boriti kako bi obranili poziciju na stazi. Plus za Felipea je svakako taj što je uspio iza sebe zadržati Hamiltona u Mercedesu kroz zadnji dio utrke.

Lewis Hamilton – 7.5/10
Budući da nastup u kvalifikacijama ne možemo računati zbog kvara na motoru, ostaje dojam kako je Lewis u utrci bio pomalo nekonstantan. Odradio je dobar start prvi puta ove sezone, napravio nekoliko dobrih pretjecanja, i onda kad je bilo najvažnije stao. Kroz utrku je pretjecao i Ferrari i Red Bull, da bi poslije zapeo iza Williamsa Felipea Masse iza kojeg je i ostao do kraja utrke. Lewis Hamilton je tako završio tek svoju drugu utrku izvan postolja od početka 2014. Prošle je godine završio šesti u Mađarskoj, a sada sedmi u Kini.

Max Verstappen – 8/10
Maxa nismo previše viđali ovaj trkaći vikend. Poražen je u kvalifikacijama od Carlosa, a u utrku je krenuo slabo, izgubivši mjesto na startu. No, kako je utrka tekla, mladi Nizozemac je postajao sve bolji i bodovi su se počeli nazirati. Na kraju je uzeo solidna četiri boda, a pred sam kraj ugrozio je i Hamiltona.

Carlos Sainz – 7.5/10
Iza Španjolca je još jedna utrka u bodovima, nakon što u Bahreinu to nije uspio napraviti. Uspio je prvi puta ove sezone pobijediti Maxa u kvalifikacijama, no u utrci nije išlo tako glatko, pa je na kraju završio iza timskog kolege.

Valtteri Bottas – 6.5/10
Williamsovi vozači prepušteni su na milost i nemilost ostalih vozača u jačim bolidima. 2014. i 2015. su bile odlične za slavnu momčad, no ova godina započela je mnogo lošije, jer se vidi da više nisu konkurentni. Red Bull ih je prešao, a izgleda da su Toro Rosso i Haas tu negdje. Bottas se ovaj vikend nije dobro snašao, pa osim što je završio nekoliko mjesta iza timskog kolege, sada za njim zaostaje 15 bodova u ukupnom poretku.

 


Odgovor

21 komentara

  1. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    opet šakom i kapom, ali dobro. što je sa ostalima?


    0
    0

    0
  2. Sebastian Vettel
    mzf1 Prikaži

    Rosbergu možda 9, ne zato što nije odveza savršeno, nego zato što cili vikend nije ima nikog kraj sebe da mu zapriti pa da to dođe do izražaja.

    Vettel 9, najmanje 8.5 jer je odveza utrku bez greške sa najznačajnijim (15. – 2.) probojem sa začelja uz Ricciarda (18. – 4.) i najatraktivnijim i agresivnim priticanjima (uz Ricciardo vs. Hamilton i Hamilton vs. Bottas) Jedini minus mu je ko i Rosbergu što nije bilo jake konkurencije oko njega, pa smatran da jedne loše kvalifikacije nebi smile toliko rušiti ocjenu nakon tako dobre utrke.

    Hamilton 5, u najgorem otvaranju sezone u karijeri ovo mu je uvjerljivo najgora utrka. S bolidom koji je mora protutnjati kroz sredinu poretka i boriti se za 4. misto priticali su ga puno sporiji bolidi a samo krug ga je dilija od pada na 8. misto. Što se tiče oštećenja na bolidu priteka je Raikkonena u početku utrke tako da ne prolaze opravdanja za Williams.

    Massa 9, u slabašnom Williamsu uspija obraniti Hamiltona i odera timskog kolegu. Više od tog nije ni moga napraviti.

    Ricciardo 9.5 uništava Kvjata kvalifikacijama, a i u utrci jer je sa svim problemima završija na kraju par sekundi iza njega, brutalno probijanje kroz poredak i priticanja.


    0
    0

    0
    • Maurizio Arrivabene
      Kuštelaar Prikaži

      Hahahaha a ti bas iz krajnosti u krajnost… neda mis e cijeli tekst analizirat, ali Vettel nije odvozio bez greske, imo je sudar s Kimijem (nebitno cija je krivica, ne zanima me), i nakon toga je opet i to novo krilo polomio na Bottasu ako se ne varam! I gresku i kvalifikacijama si zaboravio ocito…tako da mislim da ocjena veca od 8 stvarno nije potrebna! A Hamilton 5????? I to je malo pretjerano, ipak je doso s 22. do 7. mjesta, sto s obzirom na automobil nije neki veliki pothvat, ali zato 7 po meni, ne vise od toga, ali bome ni 5! :)


      0
      0

      0
      • Sebastian Vettel
        mzf1 Prikaži

        Bitno je čija je krivica jer ako nije kriv onda nije greška, a nije. Kontak s Bottasom je uobičajeni trkaći kontakt za koji je više kriv Bottas sa zatvaranjem bolida koji je proša s pola dužine sa strane. Kvalifikacije san spomenija, ali ne možeš rušiti dvi ocjene nekom zbog loših kvalifikacija.

        Raspon ocijena je od 1 do10, a ne od 7 do 10. E sad, što neko mora napraviti da bi dobija lošiju ocijenu. Hamilton je odveza jednu od najgorih utrka u zadnje vrijeme i ti bi mu da samo jednu ocijenu manje od Vettela koji je ima grešku u kvalifikacijama ko najveći minus. Čak je i petica s obzirom na raspon pomalo velikodušna ali ne bi trebalo ići niže zbog proporcionalnosti s ostalim ocjenama.


        0
        0

        0
  3. David Croft
    Ferrari Prikaži

    Ahh…opet čudne ocjene.


    0
    0

    0
  4. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    hamilton i nije bio tako los s obzirom da je startao zadnji i u prvom zavoju ostao bez krila ali ok sve
    bottas zasluzeno 6,5 jer nakon one 2014 sve je jadno , znam da ni williams nije bajka ali za razliku od masse pfff

    Vidim na drugim portalima da drugi misle kako honda nije to cudoviste u hororu mch…Meni sve skupa ovo izgleda ovako : Honda potpisuje ugovor s mclarenom.Posto im je taj v6 motor bio u mislima kao lego kockice gospoda najavljuje pobjede u australiji i proljetna iznenadenja kadli jereza i mukotrpnih 6 kompletiranih krugova s brzinom jadnom do zla Boga…no kako je to bio prvi dan mozda honda to olako shvaca, no eto prosla tako i zima a honda opet zadnja s alonsom u bolnici…australija neocekivano zacelje s jednim bolidom na gridu.Dosla 2 pa 3 trka a honda smiksala napitak 2 sekunde laksi i onda naisli na znak stop i zaspali nazalost do kraja 2015 i tako….mi naivni navijaci ,ocekujemo pobjede u melbourneu pa onda u spanjolskoj, pa postolja u silverstoneu a cika arai mlati novce i govori lovacke price.Dosla nama zima i arai oso kuci honda puna pouzdanosti i vremenima konacno normalnim.No i unatoc napretku za povijest nije niti merc crna ovca da stoji na mjestu i ceka hondicu da se dogega ako uopce dode s proslogodisnjom pouzdanoscu…i eto nas opet blize 3 nego 2 sekunde od mercedesa, puni nade u preokret na svakoj utrci pa mozda veci u rusiji i dode mi da im ja sastavim neki motorcic neg ova jad i bijeda , ali odjednom nema vise bombardiranj glupe, usrane nepouzdane i jadne honde.Nije ni mclaren perfect,no kako to da tim s milijardama gotovo nizbrojivim , timom strucnjaka najboljih u svijetu i povijesti radisranje…tu se vratimo na 2014 u kojoj smo takoder znali vidit sramotne nastupe a ond motor bolji nego ikad hmmmmm tko je krtica koja busi rupe u vreci uspjeha do daleke 2017 necemo saznat al nebi alonsez trpio ova sranja i ponizenja unatoc oku zastrasujucoj placi, a nit bi button forsirao ostanak u f1 da nezna da nesto dolazi…mi smo ti koji neznaju ni uvod ovog zivotopisa g. McLarena Honde a tko zna mozda vec sutra bude avanti fer i legendarni button…eto to je moja nada i kolko ja znao da nista od q3 opet grizem noktice dok je nando u masi rookieja zajedno s buttonom kao film pripravnici dva starkelje u 1000 mladaca a bas njih dvoje pobijedili ;)
    GO MCH ,GO FERRARI ,GO NANDOO


    0
    0

    0
  5. Mclaren
    raca Prikaži

    Hamiltonu pre,prevelika ocijena. @mzf1 je dosta toga rekao. Nije ni tu peticu zavrijedio. Kud se probijao sa začelja? Pored Manora,Saubera,Haasa te krajnje osrednjih McLarena i Renaulta. Da Grozni nije kiksao, pitanje be bi li i njega uopće prošao. Ja bi njegovu vožnju nazvao- debakl, a ulazak u sezonu katastrofa i to vrlo malo zbog objektivnih razloga. Mislim da be krajnje vrijeme da kupi novi lanac i promijeni rinčice i sunčane naočale inače ode sezona u ku..c


    0
    0

    0
  6. Michael Schumacher
    Slavenowsky Donator Prikaži

    Marko ovo je tvoje subjektivno vidjenje, na koje ja ne mogu dati potpis, ali postovat cu.

    Rosberg i Ricciardo ista ocjena? Vettel i MASSA ista ocjena? Svi znamo da si navijac Vettela i da si mu dao vecu ocjenu, bilo bi dosta polemike, ali realnost i statisticki podaci idu upravo u korist Vettelu. Startao je sa 4 pozicije u prvoj krivini zavrsio je na 10 sa ostecenim krilom, jedini presao na SS (gume koje se brze trose), ali i sa tim gumama uspio je da vrati mnogo pozicija, skoro da je izdrzao kao i Kvyat na S-u, dosao do 2 pozicije (opet sa ostecenim krilom), mudro odradio pit i pretekao Kvyat-a. Ne znam, ako je onaj potez Kvyata na startu uticao na to da mu se zobg toga da ocjena 8.5 onda ne znam. Rosberg je pobjednik i da je dobio ocjenu 10 bilo bi zasluzeno, no ne znam po cemu Ricciardo da dobije ocjenu 9.5??? Puknuce gume je nesto isto sto izbacivanje sa staze, Kimi je bio skoro izbacen sa staze, a sreca (ako se moze nazvati srecom) Ricci je bio blizu boxa, dok Kimi na samom pocetku je izgubio dosta vremena, pa opet na kraju dodje na 5 poziciju i opet dobija slabiju ocjenu od Masse. Ne znam postala je tradicija da se daju Kimiju lose ocjene, ne znam zbog cega?

    Kako god, ovo je moje ocjenjivanje:

    1. Rosberg 10
    2. Vettel 9
    3. Ricciardo 8.5
    4. Kvyat 8
    5. Kimi 8
    6. Massa 7.5
    7. Verstapen 7
    8. Sainz 7
    9. Hamilton 6


    0
    0

    0
  7. Fernando Alonso 14
    alonso5 Donator Prikaži

    Moje neko vidjenje :D
    1.Rosberg 9
    2. Vettel 8.5
    3. Ricciardo 9
    4. Kvyat 8.5
    5. Kimi 8
    6. Massa 7
    7. Verstapen 7
    8. Sainz 7
    9. Hamilton 7.5
    10.Bottas 6


    0
    0

    0
  8. Sebastian Vettel
    senja Prikaži

    Kao prvo, kvalifikacije ne bih uzimao u ocjenjivanje utrke. Kao drugo, Vettel je bio definitivno vozač utrke. I smiješno je da ima slabiju ocjenu od bilo koga za ovu utrku. I da ta ocjena bude išta manja od 9.5. Probijao se bolje i brže od bilo koga. Njegovom greškom se može nazvati jedino kontakt sa Bottasom. Ali ništa ozbiljno, i više na njegovu štetu. Može se reći da je Ricciardo zaradio pola boda više za start. A ni Vettel nije imao loš. Zadržao je poziciju, do onog incidenta kojeg nije mogao izbjeći. I za koji ni najmanje nije kriv. A u ostatku utrke je bio daleko bolji, i od Ricciarda i od ostalih koji su se probijali kroz poredak. Sama činjenica da je završio ispred Kvyata, koji nije imao nikakvih problema, govori dovoljno. Sigurno da su i Ricciardo i Kimi, pa i Hamilton dosta napredovali. Ali samo se Vettel probio do maksimuma, jer svi znamo da je Mercedes u čistom zraku nedodirljiv. Pa tako Rosberga ne moramo ni računat.


    0
    0

    0
    • Sebastian Vettel
      senja Prikaži

      Ovo objašnjenje za Raikonena mi je glupo. Nije se on sporo probijao, nego je protivnike dobio taktikom, a ne na stazi. On je odmah prešao na medium, tako da je vozio svoju utrku. Ali je kasnije došao na svoje, kada su i ostali odradili boksove. Činjenica da je Hamilton, koji se probijao, kasnije bio iza njega, je dokaz da je odlično odradio taj stint na najsporijoj gumi.


      0
      0

      0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.